ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΣΥΝ

Στον ανοιχτό αντικομμουνισμό και στη συκοφάντηση των θέσεων του ΚΚΕ καταφεύγουν τα στελέχη του Συνασπισμού, τόνισε ο ομιλητής στη χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος στα Γιάννενα

Eurokinissi

«Η ΕΕ δεν αλλάζει, μόνο ανατρέπεται. Ο αγώνας του λαού θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν οδηγεί στον απεγκλωβισμό και την αποδέσμευση των λαών και χωρών από τη μέγκενη της εξουσίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου». Τα παραπάνω τόνισε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη χτεσινή μαζική και μαχητική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στα Γιάννενα.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κώστας Αλυσσανδράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα και το μέλος της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία Λίνε Χάμερ Νόνμποε.

«Η σημερινή συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου ήταν ένα ρεσιτάλ συκοφαντίας, διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ. Η ηγεσία του έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συγχύσεων, στην καλλιέργεια αυταπατών, στην εξαπάτηση του λαού για το ρόλο της ΕΕ. Κρύβει σκόπιμα τον ταξικό και ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Εξωραΐζει τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται. Από τη μία ψηφίζει το Μάαστριχτ και στηρίζει όλες τις αντιλαϊκές αντεργατικές επιλογές και από την άλλη υποκριτικά δηλώνει ότι διαφωνεί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τώρα διακηρύσσει ότι παλεύει από μέσα, μάλιστα, για την αλλαγή της ΕΕ. Ως αλλαγή προσδιορίζει την αλλαγή της διακυβέρνησης για να αλλάξει η ΕΕ.

Οσο μπορεί να αλλάξει η ντόπια πλουτοκρατία, οι Λάτσηδες, οι Αγγελόπουλοι, οι Βαρδινογιάννηδες, άλλο τόσο μπορεί να αλλάξει και η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία. Η πάλη για την αλλαγή της ΕΕ, όπως διακηρύσσει ο ΣΥΝ, χωρίς σύγκρουση με τις δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία δεν είναι πάλη, αλλά παγίδευση σε νέες αυταπάτες. Η πάλη των πραγματικών αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων αυτή την προοπτική πρέπει να ανοίγει.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, τώρα, για άλλη μία φορά, καταφεύγει στον ανοιχτό αντικομμουνισμό, στη συκοφάντηση του ΚΚΕ. Ο στόχος είναι ο ίδιος όπως χτες. Για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, θέλει να πλήξει το ΚΚΕ.

Χτες χρησιμοποιούσε το παραμύθι της ενότητας της αριστεράς. Στις εκλογές του Μάρτη όλοι μαζί η ηγεσία του ΣΥΝ, Γλέζος, Κωνσταντοπουλο-Θεωνάδες και άλλοι όμοιοι εξαπάτησαν αγνούς αριστερούς στο όνομα της ενότητας. Αφού απέτυχαν, όπως είχαν στόχο, να μειώσουν το ΚΚΕ, ναυάγησε η περιβόητη "ενότητα" και διαλύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η ηγεσία του ΣΥΝ δηλητηριάζει τους αριστερούς με τον αντικομμουνισμό της.

Ο ίδιος σκοπός με άλλα μέσα. Με πάση θυσία η παρεμπόδιση του απεγκλωβισμού του λαού από τον ευρωμονόδρομο, το χτύπημα του ΚΚΕ. Η ηγεσία του ΣΥΝ για άλλη μία φορά επιχειρεί να παγιδεύσει λαϊκές δυνάμεις στο μονόδρομο του κεφαλαίου. Να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα άλλης επιλογής.

Απευθύνουμε έκκληση στους αγωνιστές που αισθάνονται αριστεροί. Να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων της σημερινής εποχής. Να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη συγκρότηση του ριζοσπαστικού πόλου με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να συμβάλουν στη συσπείρωση του λαού ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και να μην αυτοπαγιδευτούν στη φάκα της ευρω-υποταγής».


ΛΙΝΕ ΝΟΝΜΠΟΕ
Να ακουστεί δυνατά η φωνή των λαών

Χαιρετισμός του μέλους της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία στη χτεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα

Η Λίνε Νόνμποε

Eurokinissi

Η Λίνε Νόνμποε

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση στα Γιάννενα η Λίνε Νόνμποε, μέλος της ΚΕ του ΚΚ στη Δανία, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Σας μεταφέρω θερμούς χαιρετισμούς από το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία. Σας ευχόμαστε μια επιτυχημένη εκστρατεία που να αποφέρει στο ΚΚΕ πολλές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη στιγμή, σε μια συγκυρία όπου οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η πάλη ενάντια στο σχέδιο του Ευρωσυντάγματος. Με το Ευρωσύνταγμα οδηγούμαστε σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή κρατική οντότητα.

Στη Δανία, οι κομμουνιστές, αλλά και άλλοι που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν από καιρό καταγγείλει την ΕΕ πως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα όργανο του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου μεταμφιεσμένο ως συνεργασία μεταξύ εθνών.

Ηδη, η υπερεθνική της νομοθεσία προσβάλλει την εθνική μας κυριαρχία. Η απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις καταστρέφει τη δημόσια υποδομή μας, την Πρόνοια και τα εκπαιδευτικά συστήματα. Η ΕΕ επιτίθεται με δριμύτητα στα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί από την εργατική τάξη με αγώνες δεκαετιών. Αυτή η τάση θα συνεχίζεται, και πρέπει να παλέψουμε ενάντιά της.

Ομως τώρα, το Ευρωσύνταγμα συνιστά ένα άμεσο πλήγμα στην κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ φιλοδοξεί να έχει πρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών, μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Το Ευρωσύνταγμα υποβιβάζει τα κράτη μέλη σε επαρχίες. Το ανοιχτά αντιδημοκρατικό ομοσπονδιακό οικοδόμημα που στήνεται ευνοεί παραπέρα τα μεγάλα κράτη σε βάρος των μικρότερων.

Εχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε το κοινό νόμισμα. Ευτυχώς όχι όμως στη Δανία, γιατί είμαστε μεταξύ των ελάχιστων χωρών που είχαμε δικαίωμα σε δημοψήφισμα και φυσικά απορρίψαμε μαζικά το ευρώ. Η Δανία έχει μια μακρά και περήφανη ιστορία τέτοιων δημοψηφισμάτων. Παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουμε κερδίσει όλα, ο αριθμός αυτών που ψηφίζουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάντα μεγάλος, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κυβερνώντες. Ζητάμε να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα του δημοψηφίσματος όλοι οι λαοί στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τελευταία, οι υποστηριχτές της ΕΕ προσπαθούν να μας πείσουν πως μια ισχυρή ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στον επιθετικό, μιλιταριστικό αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Τους απαντάμε: η ΕΕ είναι επίσης μια ιμπεριαλιστική δύναμη. Αυτό γίνεται συχνά φανερό στις συναντήσεις του ΠΟΕ και από τη στάση της ΕΕ απέναντι σε χώρες της Αφρικής.

Ισχυρίζονται ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μιλιταριστική. Μάλιστα στη Δανία συχνά την παρουσιάζουν ως μια δύναμη ειρήνης. Τότε το ερώτημα είναι: αν είναι έτσι γιατί λοιπόν αυτή η δύναμη χρειάζεται να αποκτήσει στρατό; Για ποιο λόγο το Ευρωσύνταγμα απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους ικανότητα και τους εξοπλισμούς; Ποιος είναι ο εχθρός; Μήπως είναι οι αγρότες της Αφρικής, οι οποίοι δεν μπορούν να θρέψουν τους λαούς τους γιατί η ΕΕ επιβάλλει τα δικά της προϊόντα στις αφρικανικές χώρες, με καταστροφικά αποτελέσματα;

Την ίδια στιγμή όμως και οι μικροί αγρότες στις χώρες της ΕΕ εξαναγκάζονται να παραδοθούν στις τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες και φάρμες, καθώς οι αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ ευνοούν τις μεγάλες φάρμες και τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων.

Ξέρουμε επίσης ότι ανάμεσα σ' αυτούς που κάνουν κουμάντο στην ΕΕ βρίσκεται η χημική και βιοχημική βιομηχανία: Αυτά τα συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις της ΕΕ που σχετίζονται με την παραγωγή των τροφίμων μας και με το περιβάλλον.

Ορισμένοι στη χώρα μου, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θεωρούν πως είναι δυνατό να αλλάξουμε την ΕΕ «από τα μέσα». Πως δηλαδή η νεοφιλελεύθερη πολιτική μπορεί να αλλάξει με μια προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται περί αυταπάτης. Από τη Συνθήκη της Ρώμης που ίδρυσε την Κοινή Αγορά πριν από 50 χρόνια, μέχρι και σήμερα κάθε νέα συνθήκη της ΕΕ αυτό που εξασφάλιζε ήταν η ελευθερία του κεφαλαίου. Η επιδίωξή τους πάντα ήταν η επιθετική απελευθέρωση της δράσης του. Κατά συνέπεια, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε πως πραγματικές αλλαγές είναι εφικτές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ευρωεκλογές δε σχετίζονται με αυτό.

Οι εκλογές όμως, μπορούν και πρέπει να διασφαλίσουν το να ακουστεί δυνατά η φωνή των λαών. Πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε η πραγματική πληροφόρηση για το τι γίνεται στην ΕΕ να φτάσει στους λαούς.

Στόχος μας στη Δανία, πρώτα απ' όλα, είναι να εξασφαλιστεί εκτεταμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση του λαού για τις εξελίξεις στην Ενωση. Το κύριο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία στη Δανία είναι το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος. Είναι ανάγκη να γνωρίσει ο λαός μας τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη φλυαρία αυτού του κειμένου, να είναι πλήρως ενήμερος για τις ολέθριες επιπτώσεις του. Μια μιλιταριστική ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή κρατική δομή θα βάλει σε σοβαρούς κινδύνους τη δημοκρατία και την κυριαρχία των λαών, καθώς και τα κοινωνικά και συλλογικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο η προεκλογική εκστρατεία αποτελεί και μια προετοιμασία για την καμπάνια υπέρ του ΟΧΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

Ευχόμαστε στους καλούς φίλους και συντρόφους μας στην Ελλάδα καλή επιτυχία στην προεκλογική εκστρατεία και την κάλπη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ