ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΡΙΚΟΜΕΞ
Επεισοδιακή κατάθεση μάρτυρα

Εντύπωση προκάλεσε η, με αντιφάσεις, συνέχιση της κατάθεσης του καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτη Καρύδη, στη δίκη των μηχανικών που κατηγορούνται για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Την Τρίτη είχε πει ότι κύρια αιτία της κατάρρευσης ήταν το ότι το κτίριο που κατασκευάστηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που είχε σχεδιαστεί.

Χθες, αν και σημείωσε ότι και στο κατασκευασθέν κτίριο παραβιάστηκαν γραπτοί και άγραφοι κανόνες της οικοδομικής, εξερράγη για λόγο που δεν έγινε κατανοητός, όταν ο εισαγγελέας τού υπενθύμισε την άποψη που είχε εκφράσει πως το κτίριο μετά βεβαιότητας θα κατέρρεε ούτως ή άλλως. Δηλαδή, ακόμα και χωρίς να πληγεί από σεισμό. «Δεν είπα ποτέ μετά βεβαιότητας», κραύγασε, έχοντας εμφανώς χάσει τον αυτοέλεγχο του. Τελικά και αφού είχε κάπως ηρεμήσει, είπε ότι, πέρα από το σεισμό, στην κατάρρευση του κτιρίου συνέβαλαν και οι κακοτεχνίες που είχε.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και όσων από τους συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούν τη δίκη, όταν είπε ότι πρέπει να συσταθεί νέα επιτροπή, η οποία να εξετάσει τους λόγους της κατάρρευσης του εργοστασίου. Την πρόταση αυτή την έκανε με αφορμή ερώτηση συνηγόρου της υπεράσπισης, για το κατά πόσον οι σημερινές επιστημονικές γνώσεις υπήρχαν όταν κατασκευάστηκε το κτίριο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Π. Καρύδης είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι εξέτασαν τα κτίρια που κατέρρευσαν στο σεισμό του 1999 και με βάση το πόρισμά τους παραπέμφθηκαν οι σημερινοί κατηγορούμενοι.

Γιατί αποφεύγει;

Σε τρεις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ζήτησε να ασχοληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να εκδώσει ψήφισμα, σχετικά με τα απάνθρωπα βασανιστήρια κρατούμενων πολιτών στο Ιράκ και το μακελειό αμάχων από τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του ηρωικού παλαιστινιακού λαού από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, όμως, απέφυγε συστηματικά να θέσει το ζήτημα για συζήτηση. Προκύπτει, επομένως, το ερώτημα πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος το ρόλο του ΙΣΑ. Δεν αποτελεί χρέος ενός φορέα επιστημόνων και, μάλιστα, στο χώρο της Υγείας, να ασχοληθεί με ένα θέμα που συνταράζει την ανθρωπότητα; Δεν είναι υποχρέωσή του να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης των κατοχικών δυνάμεων, αμερικανικών και ισραηλινών, που βασανίζουν, δολοφονούν και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπισμού και διεθνούς δικαίου; Μήπως, η άρνηση αυτή οφείλεται στην επιθυμία να μη δυσαρεστηθούν οι «σύμμαχοί μας»;

Ολοκληρώνονται οι εξετάσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα για τους μαθητές της Β' Λυκείου και την πλειοψηφία των υποψηφίων της Γ' τάξης οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι πρώτοι εξετάζονται στη Γεωμετρία γενικής παιδείας και οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ στα Λατινικά θεωρητικής, Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Τη Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται με την εξέταση στο μάθημα επιλογής της Γ' Λυκείου Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Βέβαια ο εξεταστικός μαραθώνιος τελειώνει για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, συνεχίζεται όμως με τις ενδοσχολικές εξετάσεις που ξεκινούν για τη Β' τάξη τη Δευτέρα 7 Ιούνη και ολοκληρώνονται στις 17 Ιούνη, ενώ για τη Γ' Λυκείου ξεκινούν στις 8 και ολοκληρώνονται στις 16 Ιούνη.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών που το υπουργείο Παιδείας προσδιορίζει στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη και της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων που αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, φουντώνει και η συζήτηση γύρω από τις εξετάσεις που δίνουν όμως αφορμή για προβληματισμό για το περιεχόμενο και τους στόχους του σχολείου και συνολικά της Παιδείας που τείνει να μετατραπεί σε χώρο όπου θα υπηρετείται απολύτως και πλήρως η λογική της αγοράς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λαμίας και Δομοκού, την Κυριακή 6.6.04 και ώρα 11 πμ, πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των 106 πατριωτών που εκτέλεσαν τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής στο Κούρνοβο, στις 6 Ιούνη 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στον τόπο της εκτέλεσης, στο δημόσιο δρόμο πριν από το χωριό Αγιος Στέφανος Δομοκού. Λεωφορεία της ΠΕΑΕΑ Λαμίας θα αναχωρήσουν στις 9.30 το πρωί της ίδιας μέρας από την πλατεία Πάρκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ