ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
Οι ... συκοφαντίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη συνάντηση-γεύμα του Ν. Κωνσταντόπουλου με τον Ακη Τσοχατζόπουλο έγινε με πρωτοβουλία του πρώτου. Οι άνθρωποι του δεύτερου ισχυρίζονται πως έγινε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού. Ετσι κι αλλιώς, όμως, μικρή σημασία έχει ποιος είχε την πρωτοβουλία. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Πρώτον, στο γεγονός πως η συνάντηση έγινε. Δεύτερον, πως οι ίδιοι επέλεξαν και φρόντισαν για τη δημοσιοποίησή της, ειδοποιώντας από πριν τους δημοσιογράφους. Τρίτον, στις δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις οποίες «τα δύο κόμματα πρέπει να βγουν ενισχυμένα από τις εκλογές», γιατί - όπως πρόσθεσε - «έτσι θα ενισχυθεί η σοσιαλδημοκρατία». Τέταρτον, στα όσα διοχετεύονται κι από τις δυο μεριές, για συνέχιση των επαφών και μετά τις ευρωεκλογές.

Εσείς τι λέτε, «μυρίζουν» όλ' αυτά - πέρα από τις ολοφάνερες ψηφοθηρικές σκοπιμότητες - το ξαναζέσταμα ζυμώσεων και διεργασιών για την «κεντροαριστερά»; Πολύ περισσότερο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από τα εσωκομματικά του προβλήματα και από φθινόπωρο ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στη διαβόητη ανασυγκρότησή του;

Μην πείτε ναι, γιατί θα σας κατηγορήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ σαν συκοφάντες... Αλλωστε, όπως δήλωσε προχτές, ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Τσοχατζόπουλος έχουν καμιά σχέση με τις μεθοδεύσεις περί «κεντροαριστεράς». Μόνο που ...ξέχασε να πει με τι έχουν σχέση...

Αρχισαν οι ζυμώσεις...

Αργησε.., αλλά τελικά το κατάλαβε, ακόμη και η «Αυριανή». «Διαλύει το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος μετά τις ευρωεκλογές», γράφει στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της και στον υπέρτιτλο σημειώνει: «Προεξοφλεί την ήττα την οποία χρεώνει στον Σημίτη, προαναγγέλλει συγκρούσεις και ξηλώνει όλα τα όργανα (Γραμματέα, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές)». Σημειώστε, μάλιστα, ότι στην εσωτερική σελίδα, όπου υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ, ως πρώτο θέμα, το δεύτερο αφορά δηλώσεις Ακη Τσοχατζόπουλου και με τίτλο: «Ακης: Διάλογος για νέα πολιτική πρόταση».

Οπως καταλαβαίνετε, οι μετεκλογικές εξελίξεις προβλέπονται ενδιαφέρουσες, μια και - απ' ό,τι φαίνεται - όλος ο χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς άρχισε τις σχετικές ζυμώσεις...

Ενοχλεί το ΚΚΕ, όχι τα «σκυλάδικα»!

Σε αποκαθήλωση των αφισών που έχει τοποθετήσει το ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών, προχωρεί - και, μάλιστα, με υπερβάλλοντα ζήλο - η δημοτική αρχή της Λάρισας! Η προκλητική αυτή ενέργεια - την οποία καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - αποτελεί επανάληψη της ίδιας απαράδεκτης πρακτικής που εφάρμοσε η, υπό τον Κ. Τζανακούλη, Δημοτική Αρχή και στις βουλευτικές εκλογές. Και δείχνει ότι ο στόχος της είναι ο περιορισμός της προεκλογικής καμπάνιας του Κόμματος, που αρθρώνει μια διαφορετική φωνή.

Οσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι η αποκαθήλωση των αφισών του ΚΚΕ αποσκοπεί στον ευπρεπισμό της Λάρισας, είναι «για γέλια και για κλάματα», καθώς η πόλη έχει γεμίσει με αφίσες που διαφημίζουν «σκυλάδικα» κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Φαίνεται, όμως, ότι τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή - η οποία πάει να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο για την προτίμησή της σε κάθε είδος υποκουλτούρας - δεν την ενοχλεί η φωνή των «σκυλάδικων», αλλά η φωνή του ΚΚΕ...

Νέα επίθεση «αλυσίδας»

Φανταζόμαστε πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Ο ανταγωνισμός σημειώνει σοβαρά βήματα και, μάλιστα, στον ευαίσθητο χώρο της λιανικής πώλησης των τροφίμων και ειδών καθημερινής χρήσης. Οι μικρο-μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, που ακόμη υπάρχουν στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων - τα γνωστά μίνι μάρκετ - και όχι μόνον αυτά, ακόμη και τα ψιλικατζίδικα, θα νιώσουν έντονα στο άμεσο μέλλον τι σημαίνει ο προωθούμενος από την κυβέρνηση ανταγωνισμός.

Αναφερόμαστε σε πρόσφατη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ξεκινά η λειτουργία αλυσίδας καταστημάτων ειδών καθημερινής χρήσης με την επωνυμία «Το Μικρό της Γειτονιάς». Τα καταστήματα αυτά θα πωλούν 2.000 διαφορετικά είδη (τρόφιμα και άλλα), ενώ, θα παρέχουν ταυτόχρονα και υπηρεσίες, όπως εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, αποστολή φαξ, παραγωγή φωτοτυπιών, κλπ. Και όχι μόνον αυτά. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα λειτουργούν επτά μέρες τη βδομάδα από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 11 το βράδυ (Προφανώς, γράφουν στα παλιά τους παπούτσια το ισχύον ωράριο των καταστημάτων ή ξέρουν κάτι, που δεν το γνωρίζουμε εμείς...). Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Μικρό ΑΕ» είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Μακ Ντόναλντς Ελλάς». Με άλλα λόγια, πίσω από το νέο εγχείρημα βρίσκεται η γνωστή αμερικανική πολυεθνική.

Τα συμπεράσματα δικά σας...


Τα εξωφρενικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ...τόλμησαν να ανοίξουν τέτοιο διάλογο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ! «Τα έργα που διαφημίζετε στην τηλεόραση ειναι δικά μας» λένε οι «πράσινοι», «υπάρχει συνέχεια του κράτους» απαντούν οι μπλε. Απίστευτο!!!!

Δηλαδή, ότι τα έργα αυτά τα έχει πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος και δεν ανήκουν σε κανέναν από τους δυο τους (πόσο μάλλον για προεκλογική εκμετάλλευση) δεν τους περνάει καν από το μυαλό...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, διαπίστωσε πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο! Η «Σίσσερ Πάλκο», πάντως, που (αποδεδειγμένα) απορρόφησε πολλά από αυτά και στη συνέχεια έκανε εκατοντάδες απολύσεις, μέχρι και διαφημίσεις στην τηλεόραση κάνει για τα προϊόντα της.

Βεβαιώνουμε, λοιπόν, τους κυβερνώντες ότι εκείνοι, που ήταν να τα «απορροφήσουν» τα κονδύλια, τα «απορρόφησαν» και τα ...τακτοποίησαν αναλόγως, όπως μόνον εκείνοι ξέρουν. Η ανεργία φυσικά είναι στα ύψη, η γεωργική παραγωγή και οι απαιτούμενες υποδομές στα «αζήτητα» του ΚΠΣ, κλπ.

ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ το «παρεμπόριο», δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος προανήγγειλε σειρά ελέγχων και διάφορα άλλα τέτοια μέτρα. Τι πρωτότυπο!

Ανεξαρτήτως, πάντως, με το «παρεμπόριο» (με άλλα λόγια, με τα παζάρια και τους πάγκους στους δρόμους), κάτι πρέπει να γίνει και με το ...εμπόριο. Δε μιλάμε, φυσικά, για τους εμπόρους, αλλά για τις τιμές και την ακρίβεια που ταλαιπωρούν τον κόσμο και, κυρίως, με τις ρίζες του φαινομένου.

Γρηγοριάδης Κώστας

Φυσικά, εδώ το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι ...δεν καταλαβαίνει και όπως μας λέει «εξαντλεί» τα όριά του. Δηλαδή τα όρια της ...ελεύθερης αγοράς, που σημαίνει «αυξήσεις χωρίς όρια».

Η απόβαση στη Νορμανδία και οι παραχαράκτες

Με εντυπωσιακή λαμπρότητα γιορτάστηκε η φετινή επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων (6 Ιούνη 1944) στη Νορμανδία. Το γεγονός ότι ήταν η 60ή επέτειος θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την ιδιαίτερη προβολή των εκδηλώσεων, με τιμώμενο πρόσωπο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Ομως, οι ομιλίες των επισήμων, αλλά και η κατευθυνόμενη ιστοριολογία του τελευταίου διαστήματος, απέδειξαν ότι οι προθέσεις των διοργανωτών δεν ήταν καθόλου αθώες.

Οι εκδηλώσεις για την «D-day» (κωδική ονομασία της επιχείρησης) αποδεικνύεται ότι ήταν μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας των ιθυνόντων της Νέας Τάξης να ξαναγράψουν την Ιστορία, σβήνοντας την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του ναζισμού.

Στην ίδια προσπάθεια εντάσσονται παλιότερες κινήσεις, όπως η καθιέρωση της «Μέρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στις 9 Μάη, τη μέρα που είχε οριστεί ως «Μέρα της Νίκης κατά του φασισμού», αφού στις 9 Μάη του 1944 ο Κόκκινος Στρατός έστησε τη σημαία του στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, προκαλώντας τον παγκόσμιο ενθουσιασμό για το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας συμβάλλουν, βεβαίως, και οι κάθε είδους απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως οι συντάκτες της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», που έφθασαν στο σημείο να εξομοιώνουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό, προκαλώντας βάναυσα την ιστορική μνήμη, βρίζοντας και φτύνοντας στους τάφους των 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού.

«Στις 6 Ιούνη 1944, στις ακτές της Νορμανδίας παίχτηκε το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης και του κόσμου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για την αποφασιστική συμβολή τους. Λίγο πριν, ο Πρόεδρος Μπους είχε τονίσει: «Η μεγάλη συμμαχία μας είναι ισχυρή και χρειάζεται ακόμη σήμερα». Ούτε κουβέντα για το ότι η απόβαση στη Νορμανδία, μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πέτυχε γιατί η επέλαση του Κόκκινου Στρατού δέσμευε ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών δυνάμεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

«

Ξέχασαν» οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων της απόβασης στη Νορμανδία, έγραφε στην ημερήσια διαταγή του, στις 6 Ιούνη 1944: «Λαοί της Δυτικής Ευρώπης. Η απόβαση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση της Ευρώπης με τη βοήθεια των ισχυρών Ρώσων συμμάχων μας. Εχω το εξής μήνυμα για όλους εσάς: Η ώρα της απελευθέρωσης πλησιάζει».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι «νικητές» επιχειρούν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα τους, όμως, όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί, θα πάρουν, μαζί με τα έργα τους, τη θέση που τους επιφυλάσσει η εξέλιξη της ανθρωπότητας, στο καλάθι των αχρήστων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ