ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Πορεία νίκης»

Ενα τμήμα της μεγάλης συγκέντρωσης

Associated Press

Ενα τμήμα της μεγάλης συγκέντρωσης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ενα κόκκινο ποτάμι, μία πραγματική πλημμυρίδα, αυτή η «πορεία νίκης» κατέκλυσε το κέντρο του Καράκας δηλώνοντας παρών και έτοιμο για τη «μεγάλη μάχη του δημοψηφίσματος». Ηταν η πρώτη μαζικότατη και μαχητικότατη διαδήλωση αφότου άνοιξε ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα κρίνει την παραμονή ή μη του Προέδρου της Βενεζουέλας στην εξουσία, δηλαδή μετά την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερες από τις 2,451 εκατομμύρια απαιτούμενες υπογραφές.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των οπαδών της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» ο Ούγκο Τσάβες διαμήνυσε: «Κάποιοι λένε πως δε θέλουν μία μάχη, εμείς όμως θέλουμε μία μάχη, μία εκλογική μάχη. Ακολουθήστε με στη νίκη». Σε απάντηση, το πλήθος, που από τρία διαφορετικά σημεία του Καράκας συγκεντρώθηκε και κατέκλυσε την κεντρική λεωφόρο Μπολιβάρ, απαντούσε «ο Τσάβες δεν πρόκειται να φύγει».

Η χρονική στιγμή διενέργειας του δημοψηφίσματος είναι εξαιρετική κρίσιμη, επισημαίνει ανταποκριτής του BBC στο Καράκας. Στην περίπτωση που λάβει χώρα μετά τις 19 Αυγούστου και ο Ούγκο Τσάβες ηττηθεί, τότε τα ηνία της χώρας θα λάβει ο αντιπρόεδρος και πιστός σύμμαχός του δίχως να απαιτούνται νέες εκλογές. Για την αντιπολίτευση, αυτό θα συνιστά επίσης ήττα.

Αμφότεροι, Ούγκο Τσάβες και αντιπολίτευση διαμηνύουν πως έχουν την πλειοψηφία των πολιτών με το μέρος τους, δηλώνουν δυτικοί αναλυτές, αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Από τα 12.000.000 των Βενεζουελανών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θεωρείται μάλλον απίθανο να απομακρυνθεί από την εξουσία, δεδομένης και της δημοτικότητας Τσάβες - σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ο Τσάβες συγκεντρώνει ποσοστό θετικής αποδοχής πάνω από 50% και είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όλη την ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής ηπείρου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πύρρειος έγκριση

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Να διασώσει τον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του, προσπαθεί ο Αριέλ Σαρόν μετά τη δραματική έγκριση, «επί της αρχής» και υπό μια σειρά όρους, του σχεδίου του για «απεγκλωβισμό» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την έγκριση, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι επιθυμεί η αποχώρηση από τη Γάζα να σηματοδοτήσει την έναρξη συνολικής λύσης. Παράλληλα, η αιγυπτιακή ηγεσία, μετά από σχετικές διαβεβαιώσεις του Γιάσερ Αραφάτ, επανέλαβε τη δέσμευσή της προς το Ισραήλ, να συνεισφέρει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Εντούτοις, όλα είναι σχέδια επί χάρτου. Μετά από το 48ωρο θρίλερ, ο Σαρόν κέρδισε την έγκριση του σχεδίου του με 14 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Η νίκη του, όμως, είναι πύρρειος, καθώς για να εξασφαλίσει αυτήν την έγκριση, δεσμεύτηκε να μην εκκενωθεί κανένας εποικισμός τους επόμενους 9 μήνες, και στη συνέχεια να υπάρξουν 4 ψηφοφορίες για τις ανάλογες φάσεις της αποχώρησης. Εκτός από αυτό, το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα απειλεί με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα με αυτά, 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, από την Κυριακή το βράδυ, από ισραηλινά πυρά σε διάφορα σημεία, εκ των οποίων 1 παραπληγικός και 1 ψυχικά ασθενής. Τέλος, οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» απειλούν με απαγωγές και δολοφονίες μετά την καταδίκη πέντε φορές σε ισόβια του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Με διαδηλώσεις ακτιβιστών ενάντια στην καλλιέργεια και πώληση γενετικώς μεταλλαγμένων προϊόντων, ξεκίνησαν την Κυριακή σε συνεδριακό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τη Βιοτεχνολογία. Συμμετέχουν πάνω από 18.000 γενετιστές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιριών, ενώ μαχητικό «παρών» δίνουν δεκάδες οργανώσεις ακτιβιστών με βιοηθικές ανησυχίες.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μόνο μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε επίθεση με χειροβομβίδες στα πρώην γραφεία της «Πέτρον», πετρελαϊκής εταιρίας, στο Μακάτι, την επιχειρηματική συνοικία της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «υποπτεύονται κομμουνιστές αντάρτες» του Νέου Λαϊκού Στρατού.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πόση δηλητηριασμένου νερού από λίμνη κοντά στον Ινδό ποταμό στο Πακιστάν, ενώ άλλοι 3.000 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, έγινε γνωστό χθες. Την Κυριακή, 38 μουσουλμάνοι προσκυνητές σκοτώθηκαν και οχτώ τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στο βόρειο Πακιστάν.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 47 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει τις τελευταίες δύο βδομάδες στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας, λόγω των μεγάλων χρεών τους και του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει. Η κρατιδιακή κυβέρνηση - όπως και η ομοσπονδιακή, είναι του Κογκρέσου - προσπαθεί να «ανακουφίσει» με έκτακτα μέτρα υπέρ των αγροτών, όπως το «πάγωμα» των δανείων και η παροχή νέων, με χαμηλό επιτόκιο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δίνουν τα πρώτα αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Ρουμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό περί το 40%. Ο κεντροδεξιός αντιπολιτευτικός συνασπισμός συγκεντρώνει 27%. Στο Βουκουρέστι, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης νίκησε από τον πρώτο γύρο.

ΤΟΚΙΟ.- Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με στόχο την αντιμετώπιση «πιθανής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους» στα ιαπωνικά νησιά θα πραγματοποιήσουν το 2005 Ιαπωνία και ΗΠΑ, ανέφερε χθες ιαπωνική εφημερίδα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Σιμόν Τρινιδάδ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την έκδοση του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ρικάρντο Παλμέρα ή Σιμόν Τρινιδάδ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Γενάρη στο Εκουαδόρ στο πλαίσιο του Σχεδίου Κολομβία και ενόσω βρισκόταν στο Κίτο προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του ΟΗΕ, ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το αιτιολογικό να δικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και παράνομη παρακράτηση τριών Αμερικανών το Φλεβάρη του 2003, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός του, Οσκαρ Σίλβα.

Συγκεκριμένα, η Γενική Εισαγγελία της Κολομβίας ενημέρωσε την Παρασκευή τον Σιμόν Τρινιδάδ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Κομπίτα, για το αίτημα της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Σίλβα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RCN και κατέληξε: «Ο Σιμόν Τρινιδάδ θα τεθεί στη διάθεση του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο, αφού εξετάσει την υπόθεση, θα αποφανθεί αν θα τον εκδώσει ή όχι στις ΗΠΑ».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέο πλήγμα με στόχο Βρετανούς δημοσιογράφους

ΡΙΑΝΤ.-

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι σαουδαραβικές αρχές για τη σύλληψη των ενόπλων, που σκότωσαν, το βράδυ της Κυριακής, έναν Ιρλανδό εικονολήπτη, του BBC, και τραυμάτισαν σοβαρά τον συνάδελφό του δημοσιογράφο. Ο νεκρός 36χρονος Σάιμον Κάμπερς, και ο 42χρονος Φρανκ Γκάρντνερ, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα, δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ενώ κινηματογραφούσαν εικόνες από περιοχή στη συνοικία Σουέιντι, του Ριάντ, όπου είχε γίνει μάχη ανάμεσα σε καταζητούμενους ισλαμιστές και στην αστυνομία.

Εφτασαν στο Ριάντ, την περασμένη βδομάδα, για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα. Οι σαουδαραβικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη στην «αλ Κάιντα», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση.

ΕΕ - ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Υποκριτική επίσκεψη Σολάνα...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο άδικος φόνος ενός 16χρονου Σέρβου στη Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ανάγκασε χτες τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να μεταβεί στην Πρίστινα σε μία προσπάθεια να προλάβει την εκδήλωση έκρυθμων εξελίξεων...

«Αυτός ο φόνος είναι απαράδεκτος... Δεν είναι υγιείς οι κοινωνίες στις οποίες σκοτώνονται 16χρονοι.... Τέτοιες χώρες δεν έχουν θέση στην Ευρώπη...» είπε υποκριτικά ο Σολάνα αναφερόμενος στην περίπτωση του Ντιμίτριγε Πόποβτς που σκοτώθηκε από τα πυρά δύο Κοσσοβάρων Αλβανών, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από αστυνομική καταδίωξη. Η προσπάθεια του Σολάνα στοχεύει στην αποτροπή (;) νέων προσχεδιασμένων επεισοδίων παρόμοιων με αυτών που διαδραματίστηκαν πριν τρεις μήνες από πλήθη Κοσσοβάρων Αλβανών κατά των Σέρβων αλλά και κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του προτεκτοράτου...

Η κοινότητα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου είναι σε αναβρασμό καθώς θρηνεί ακόμη ένα νεαρό θύμα από τη δράση εγκληματικών στοιχείων, ομοίως και το Βελιγράδι που λοιδορεί ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για την αποτυχία της αποστολής τους στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ