ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η νέα ΚΑΠ ωφελεί τους μεγαλοαγρότες

Σε έκθεση του ΟΟΣΑ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ αποκαλύπτεται αυτό που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν: Οτι η νέα ΚΑΠ έχει στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη δημιουργία των νεοτσιφλικάδων

Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ωφελούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας, σε αντίθεση με τους μεγαλοαγρότες οι οποίοι θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται. Αυτός ήταν λίγο - πολύ ο γενικός ισχυρισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το επιχείρημα στηρίχτηκε η προπαγάνδα όλων των αγροτικών του στελεχών, που την περασμένη χρονιά, αμέσως μετά την υπογραφή από την τότε κυβέρνηση της χειρότερης ΚΑΠ που είχε ψηφιστεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιόδευαν ανά την Ελλάδα με σκοπό να πείσουν τον αγροτικό κόσμο για τη... μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν. Επιτυχία σίγουρα, αλλά για ποιους; Το έκρυβαν και το κρύβουν.

Το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα, από την αρχή της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, είχε προειδοποιήσει τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, για τις αρνητικότατες συνέπειες που θα έχει άμεσα στο εισόδημά του και τη ζωή του, αλλά και στην αγροτική οικονομία συνολικότερα, αποκαλύπτοντας ότι στόχος των ισχυρών της ΕΕ και των ντόπιων υποτακτικών τους ήταν και είναι το ξεκλήρισμά τους και η συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια των λίγων «νεοτσιφλικάδων».

Ούτε χρόνος δεν πέρασε από τον Ιούνη του 2003, που και με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε αυτή η ΚΑΠ, για να έρθει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) και να επιβεβαιώσει με Εκθεση Συμπερασμάτων για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ - την οποία αποκαλύπτει σε αποκλειστικότητα σήμερα ο «Ρ» - με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι οι κερδισμένοι από τα νέα ισχύοντα θα είναι «οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι αγρότες». Επί λέξει όπως το αναφέρουμε.


Η επίσημη έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας του ΟΟΣΑ που τιτλοφορείται «Ανάλυση επί της αναθεώρησης της ΚΑΠ», φέρει ημερομηνία 15 Απρίλη 2004 και από την πρώτη ανάγνωσή της φαίνονται σε όλο τους το μέγεθος τα ψέματα που αφειδώς διέδιδαν και συνεχίζουν να διαδίδουν στους Ελληνες μικρομεσαίους αγρότες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Οπως προαναφέρθηκε, η έκθεση αυτή του ΟΟΣΑ αφορά την αναθεώρηση του 2003, δεν περιλαμβάνει δηλαδή σχόλια επί της αναθεώρησης των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς σε καπνό, βαμβάκι και λάδι, που ψηφίστηκε στις 22 Απρίλη με την υπογραφή αυτήν τη φορά της ΝΔ, η οποία επίσης βάλθηκε, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί της, να πείσει τους Ελληνες μικρομεσαίους παραγωγούς ότι η συμφωνία που επιτεύχτηκε αποτελεί «μία πολύ σημαντική επιτυχία» για τα συμφέροντά τους. Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ επί αυτής της συμφωνίας και είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι και εκεί θα καταγραφεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, το ποιοι τελικά ωφελούνται και από τις νέες Κοινές Οργανώσεις Αγοράς για τα μεσογειακά προϊόντα.

Οι επιδοτήσεις «στρεβλώνουν» την αγορά...

Πάντως και από αυτήν έκθεση δίνεται μία πρώτη αίσθηση επί των πρόσφατα συμφωνηθέντων για τα μεσογειακά προϊόντα, αφού προαναγγέλλεται επίσης «μία γενναία μείωση των στρεβλών για την αγορά επιδοτήσεων» (όπως έγινε και στα άλλα αγροτικά προϊόντα), προφανώς επειδή οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, που επιμελήθηκαν αυτήν την έκθεση, γνώριζαν από πριν το πού θα πήγαινε το πράγμα και στη συμφωνία για καπνό, βαμβάκι, λάδι. Συγκεκριμένα αναφέρεται, στην παράγραφο 103 της Εκθεσης: «... Παρ' όλα αυτά, ακόμα και μετά από τη μεταρρύθμιση, τα υψηλά επίπεδα των επιδοτήσεων παραμένουν, αποτρέποντας ακόμη τις δυνάμεις της αγοράς να διαμορφώσουν την παραγωγική διαδικασία, αφού σημαντικοί τομείς δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί σε αυτό το "πακέτο" της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση των τομέων αυτών (ζάχαρη, ελαιόλαδο, καπνός, βαμβάκι και λυκίσκος) βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη». Και οι οικονομικοί «τεχνοκράτες» του ΟΟΣΑ καταλήγουν δίνοντας τη... συμβουλή τους στους Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας: «Και αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα της μεταρρύθμισης του 2003 και να μειωθεί δραστικά η στρεβλή, για την αγορά, φύση των επιδοτήσεων». Κάτι που άλλωστε συνέβη...

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζεται και χαρακτηρίζεται ως θετικό το γεγονός ότι στόχος της ΚΑΠ ήταν η μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: «Τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν στόχο τη μείωση του κόστους στήριξης στον γεωργικό τομέα. Γι' αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε ένας "μηχανισμός" δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο οποίος προβλέπει την αυτόματη μείωση του επιπέδου των ενισχύσεων, όταν οι συνολικές δαπάνες υπερβούν την "οροφή" που τίθεται από τη συμφωνία». Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία δεδομένου ότι τα ποσά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διατίθενται για επιδοτήσεις θα κατευθύνονται σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αγροτών έπειτα από τη διεύρυνση της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη βαθμιαία αύξηση του ποσοστού των επιδοτήσεων με την προσθήκη των νέων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μη υπέρβαση του επιπέδου των ενισχύσεων σε όλα τα κράτη - μέλη».

Καταλήγοντας, η Εκθεση του ΟΟΣΑ ξεκαθαρίζει ότι «οι αλλαγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βασίζονται στις κατευθύνσεις που χάραξαν τα στελέχη του ΟΟΣΑ, με σκοπό τον καλύτερο προσανατολισμό της ΚΑΠ στους νόμους της αγοράς και με στόχο πάντα να μειώσει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κύρια μέσω της σημαντικής αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή». Η Εκθεση υπογραμμίζει ότι «το πλεονέκτημα αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν τα κράτη -μέλη εφαρμόσουν άμεσα και εξ ολοκλήρου την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή», ενώ ταυτόχρονα στέκεται αρνητικά στο γεγονός ότι «ένας αριθμός κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν ένα εξασφαλισμένο ποσοστό συνδεδεμένης ενίσχυσης», παρόλο που αναγνωρίζει ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε «με σκοπό να μειώσουν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος προβλέπεται να είναι αρνητικός σε περιφερειακό επίπεδο».

Παρόλο που οι αναλυτές του ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που θα προκληθούν από την εφαρμογή της ΚΑΠ, εντούτοις επιμένουν να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του επιπέδου των ενισχύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο θετικός (για την αγορά) αντίκτυπος της αναθεώρησης θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος αν μειωθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο των ενισχύσεων και βελτιωθεί η πρόσβαση των παραγόμενων προϊόντων στην αγορά».

Και κλείνοντας την Εκθεσή τους επισημαίνουν αυτό που σε όλους τους τόνους έχει αρνηθεί και η πρώην και η νυν κυβέρνηση: «Η αναθεώρηση παρέχει δυνατότητες για εκλογίκευση των ενισχύσεων, όμως η στρεμματική ενίσχυση, η οποία βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα καλλιέργειας, παραμένει κατά μεγάλο μέρος συνδεδεμένη με το μέγεθος των καλλιεργειών. Ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης θα συνεχίσει να ωφελεί τους μεγαλύτερους και συχνά τους πλουσιότερους αγρότες».

Μετά απ' όλ' αυτά και για όλ' αυτά, όχι μόνο οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων πρέπει στις ευρωεκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση. «Μαύρο» στα κόμματα του ευρωμονόδρομου - αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ