ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς

Η ψηφοφορία των εκλογέων στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές θα γίνει την Κυριακή, 13 Ιουνίου 2004 και θα διαρκέσει από 7.00 μέχρι 19.00. Η ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων στα υπόλοιπα 24 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνει το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2004 και θα διαρκέσει από 7.00 μέχρι 21.00 θερινή τοπική ώρα.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάθε εκλογική περιφέρεια μπορούν να ασκήσουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας αυτής. Κατ' εξαίρεση, εκλογείς που είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά που για οποιαδήποτε άλλη αιτία δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Για να ψηφίσουν, προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, υπογεγραμμένο από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της Κοινότητας ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα.

Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τα στοιχεία των πιο πάνω εκλογέων προστίθενται στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τμήματος που ψήφισαν.

Μόνο στις ευρωεκλογές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στη χώρα μας οι κοινοτικοί εκλογείς που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σ' αυτήν και έχουν ήδη εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των κοινοτικών εκλογέων. Πρόκειται για μικρό αριθμό εκλογέων, συγκεκριμένα 2.577, που εντοπίζονται κύρια στη Β΄ Αθήνας, στο Νομό Αττικής (Υπόλοιπο), στην Α΄ Πειραιά, στα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα, στις Κυκλάδες, στο Λασίθι και στα Χανιά.

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς (δηλαδή - σε αντίθεση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές - δε θα συσταθούν ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 7-1-2004 και περιλήφθηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών των βουλευτικών εκλογών. Γι' αυτό έχει μια αξία να γνωρίζουν έγκαιρα πού ακριβώς θα ψηφίσουν, γιατί δε θα ψηφίσουν στα ειδικά εκλογικά τμήματα που είχαν συσταθεί στις βουλευτικές εκλογές.

Οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι (οι κατάλογοι του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου οι ετεροδημότες είναι εγγεγραμμένοι) πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη φέρουν την ένδειξη Ε.

Οι πιο πάνω ετεροδημότες απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας (άρθρο 88 παρ. 3 εκλογικής νομοθεσίας). Αν ψηφίσουν στο Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, οφείλουν να ψηφίσουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Υπάρχουν εκλογείς που είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή στους εκλογικούς καταλόγους που θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα δίπλα σε τυχόν διπλοεγγεγραμμένο εκλογέα θα υπάρχει η ένδειξη Δ. Κατά την ψηφοφορία ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει έντυπη υπεύθυνη δήλωση (με τέτοιες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα), όπου θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι Ελληνες εκλογείς (τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ψηφίζουν μόνο με ισχύον δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον ελληνικό διαβατήριο.

Οι κοινοτικοί εκλογείς ψηφίζουν μόνο με ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο της χώρας καταγωγής τους (ή ισχύον ελληνικό, αν διαθέτουν).

Οι αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι ναυτικοί

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και κατά την ημέρα των εκλογών το πλοίο που υπηρετούν προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου ή κοινότητας από αυτόν στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα του λιμένα όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου ή της κοινότητας όπου βρίσκεται το πλοίο και μετά από επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία κατά την ημέρα των ευρωεκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι Δήμου ή Κοινότητας, διαφορετικής από αυτήν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο σε εκλογικά τμήματα του Δήμου ή της Κοινότητας του λιμένα που βρίσκονται με βάση ονομαστικές καταστάσεις συνταγμένες από τον πλοίαρχο και θεωρημένες από Λιμενική κλπ. αρχή. Προϋπόθεση να είναι γραμμένοι στους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και αδυναμία για αποδεδειγμένους λόγους ανώτερης βίας (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου κλπ.) να ψηφίσουν στον τόπο όπου έχει οριστεί με τους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι Ελληνες ναυτικοί που την 12 Ιουνίου (ημέρα διεξαγωγής της ευρωεκλογών στα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) θα βρεθούν σε κάποιο από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούν να ψηφίσουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας ελληνικής πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής χωρίς να έχουν εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Αυτοί οι Ελληνες ναυτικοί θα ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή ισχύον ελληνικό διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Ψηφοδέλτια

Στις ευρωεκλογές ο συνδυασμός κάθε κόμματος κατέρχεται στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που ισχύει για όλη τη χώρα, καθώς και για όπου ψηφίζουν Ελληνες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υποψήφιοι είναι γραμμένοι με τη σειρά που έχει καθορίσει το ίδιο το Κόμμα. Γι' αυτό δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν τεθεί σταυρός προτίμησης κινδυνεύει να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Οι διαστάσεις του ψηφοδελτίου είναι 14 x 25 εκατοστά περίπου.

Στις ευρωεκλογές μπορούν όσοι Ελληνες έχουν δηλώσει έγκαιρα και έχουν περιληφθεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν στο εξωτερικό σε μία από τις λοιπές 24 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εκλογικά τμήματα που συστήνονται κύρια στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού ή σε άλλα οικήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (π.χ., γραφεία Ελληνικών Κοινοτήτων).

Η διαλογή των ψήφων των Ελλήνων που θα ψηφίσουν στο εξωτερικό (και ανέρχονται περίπου στις 35.000) δε θα γίνει στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, αλλά στο Εφετείο Αθήνας.

Επειδή οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους που έγιναν οι βουλευτικές εκλογές στις 7 Μάρτη 2004, οι ψηφοφόροι θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που τυχόν συνάντησαν στις βουλευτικές εκλογές. Γι' αυτό πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα να λύσουν τα όποια προβλήματα και να μάθουν έγκαιρα πού θα ψηφίσουν. Πληροφορίες για το πού ψηφίζουν μπορούν να παίρνουν οι ψηφοφόροι από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από τους Δήμους, από τις Νομαρχίες, αλλά και από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).


Ν.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ