ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Σαββίδης
Γιώργος Σαββίδης
Φωτ.

Σήμερα, 6 Ιούνη, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΥ. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή και άφησε τη σκυτάλη σε μας τα παιδιά της, τα εγγόνια της, στους φίλους και συντρόφους. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχε στους αγώνες του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, ως το τέλος της ζωής της.

Θα τη θυμούμαστε πάντα για τις σωστές και τίμιες αρχές που μας δίδαξε.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», που ήταν καθημερινή αναγνώστρια, 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων.

Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Αύριο, 7 Ιούνη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΣΟΥ ΛΕΝΗ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ.

Η γυναίκα του Κωνσταντινιά Λένη

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ. 3

Συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΚΟΥΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του, της μητέρας μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΣΟΚΟΥΡΙΔΗ, που πέθανε πριν από 2 χρόνια και του αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΚΟΥΡΙΔΗ που πέθανε πριν από 15 χρόνια, οπαδών του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

Τα παιδιά και ο αδελφός του

* * *

Φωτ.

Στις 8 Ιούνη 1999 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος παππούς μας ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, οδοντίατρος από την Καλλιμάσια Χίου, παλαίμαχος κομμουνιστής, μέλος της ΝΕ Χίου κατά την Κατοχή.

Κυριάκος Πανταζίδης
Κυριάκος Πανταζίδης
Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Χίου για τη μάχη των ευρωεκλογών και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» που διάβαζε καθημερινά.

Ο εγγονός του

* * *

Η Λίτσα Τσακίρη από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Κινημάτων, 20 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη των θείων της, μαχητών του ΔΣΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ Δημητρίου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, ο οποίος πέθανε στις 18 Μάρτη 2004, Επονίτη στην Κατοχή, και μαχητή του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, ο οποίος υπέστη διώξεις και κακοποιήσεις από παρακρατικούς τρομοκράτες και της γυναίκας του ΤΑΣΙΑΣ, επίσης μαχήτριας του ΔΣΕ, προσφέρουμε για τις ευρωεκλογές 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Λίτσα και Παναγιώτης Βελέτζας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗ (Βελισσάριου) προσφέρω στην ΚΟΒ Χαϊδαρίου 200 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Ελένη Καρτασίδου - Τζιώκα

* * *

Κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του γιου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Σωκράτη ΠΑΥΛΙΔΗ. Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1950 στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Εκεί τελείωσε το Ωδείο, ήταν σολίστ στο συγκρότημα «Μπουζούκι» και τα τελευταία χρόνια ήταν μουσικός διευθυντής του συγκροτήματος. Με το συγκρότημα περιόδευσε σε πολλές πόλεις της πρώην ΣΕ, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Τιμήθηκε με τον τίτλο «Διακεκριμένος καλλιτέχνης» του Ουζμπεκιστάν.

Χρήστος Αραχωβίτης
Χρήστος Αραχωβίτης
Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αριδαίας, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, 10 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 10 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.

Σωκράτης και Διαμάντω Παυλίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 40 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Αννα Σαββίδου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου αγωνιστή ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ, από τη Μεγάλη Δοξαπάρα Εβρου.

Στη μνήμη του προσφέρω 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

Σοφία Πανταζίδου

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΣΙΑΛΗΣ γεννήθηκε στην Ηλιοκώμη Σερρών το 1919 από γονείς φτωχούς. Εφηβος δούλευε στα ανθρακωρυχεία του χωριού. Το φθινόπωρο του 1937 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και από τότε ως το θάνατό του, ακολουθεί το δύσκολο, αλλά ωραίο δρόμο του ΚΚΕ, ως μέλος της ΚΟΒ Ηλιοκώμης. Πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 20 ευρώ στην ΑΕ Παγγαίου και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΟΤΥΧΟΣ που έφυγε από τη ζωή στις 24 Μάρτη 2004, γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Λουτροπηγή Καρδίτσας. Επονίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ από το 1943, διώχτηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Γι' αυτό στις αρχές του 1947 αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ στα Τμήματα του Αρχηγείου Αγράφων. Αργότερα πέρασε στη Βόρεια Πίνδο και πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες του Γράμμου και του Βίτσι, αλλά και σε άλλες μάχες. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού ανέλαβε τη διοίκηση Διμοιρίας. Το Σεπτέμβρη του 1948 τραυματίστηκε σε μάχη στο Βίτσι.

Παναγιώτης Μανιτάρας
Παναγιώτης Μανιτάρας
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από το τέλος του Εμφύλιου, δούλεψε σε οικοδομικές επιχειρήσεις και απόχτησε υψηλή τεχνική ειδίκευση.

Επαναπατρίστηκε το 1958.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του ο Λάμπρος Τσίρης πρόσφερε 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Ο αντιστασιακός Σιλβέστρος Χρηστακίδης προσφέρει για τις ευρωεκλογές 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας - Ανθούπολης.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 16 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ Αθαν. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, δικηγόρου, Ταξιάρχου ε.α., ο οποίος έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1905 στο Μαλανδρίνο Φωκίδας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41.

Με το τέλος του Εμφύλιου πιάστηκε, βασανίστηκε και πέρασε πολλά χρόνια εξορία στο Μακρονήσι και τον Αϊ - Στράτη.

Ο συντοπίτης μας ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, δάσκαλος, γεννήθηκε το 1917 στην Αμυγδαλιά Φωκίδας. Αξιωματικός στο Αλβανικό Μέτωπο. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Αγωνίστηκε σκληρά για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Σκοτώθηκε στα 32 χρόνια του το 1949.

Στη μνήμη τους προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Βύρωνα.

Κατίνα Μανιτάρα

* * *

Φωτ.

Στις 9 Ιούνη κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από τη ζωή, σε ηλικία 69 χρόνων και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σαμαρίνα Γρεβενών ο αγωνιστής κομμουνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1934. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας ρίχτηκε νωρίς στη βιοπάλη. Το 1946-1947, όταν οι γονείς του Νικόλαος και Ευανθία Τσιντζιλώνη με τη μεγαλύτερη αδελφή του Αγορίτσα κρατούνταν στη φυλακή των Γρεβενών, για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Χρήστο Τσιντζιλώνη, αναγκάζεται να δουλέψει ως γελαδάρης σε ένα χωριό της Θεσσαλίας, για να θρέψει τα μικρότερα αδέρφια του.

Μήτσος Λένης
Μήτσος Λένης
Το καλοκαίρι του 1947, μετά την αποφυλάκισή τους, οι γονείς του και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του, κατατάσσονται στο ΔΣΕ.

Ο Γιώργος, μαζί με τα μικρότερα αδέλφια του, το Δεκέμβρη του 1948 φεύγουν για τη ΛΔ Ρουμανίας. Εκεί τελειώνει το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Παίρνει το πτυχίο του καθηγητή.

Το 1953 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς εργάζεται ως δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

Με τον επαναπατρισμό του το 1976, εργάζεται για ένα διάστημα στο «Ριζοσπάστη» και ταυτόχρονα διδάσκει τη ρουμανική γλώσσα στα Φροντιστήρια «Στρατηγάκη». Παντρεύεται την Παρασκευή Αρότσιου και εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τη βαριά αρρώστια του, εξακολουθεί να είναι συνεπής στα κομματικά του καθήκοντα και να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαϊκού κινήματος.

Η σύντροφος της ζωής του Παρασκευή, η οποία στάθηκε δίπλα του και μοιράστηκε τον πόνο του ως την τελευταία μέρα της ζωής του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΥΑΝΘΙΑΣ, η οποία έπεσε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας το Μάη του 1981, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

  • Προσφέρω άλλα 50 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Τάκη), μέλους του Παραρτήματος Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ, που έφυγε από τη ζωή πριν από 6 μήνες.

Πέτρος Σταμούλης
Πέτρος Σταμούλης
Στέλιος Αποστόλου, συνταξιούχος από την Ελευσίνα

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ, Μαθηματικού, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και ο γιος του

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ, της αδελφής μου ΡΙΤΣΑΣ και του γαμπρού μου ΒΑΣΙΛΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Μαρίνα Ζαφειρίου

* * *

Φωτ.

Στη ΛΙΖΑ ΛΑΤΡΩΝΗ: Εκανες το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς. Εφθασες εδώ και ρίζωσες σαν δεντρί, άπλωσες ρίζες και κάρπισες. Εδωσες μάχες, αγωνίστηκες σκληρά για τα παιδιά σου, για την οικογένεια, για την προκοπή.

Και έφυγες από κοντά μας γλυκιά μας ψυχή, μια λαμπρή μέρα της άνοιξης.

Αντί για στεφάνια στη σορό σου προσφέρουμε στη μνήμη σου 200 ευρώ για τον αγώνα του ΚΚΕ ελπίζοντας πάντα σε μια «Ανοιξη» για την ίδια τη ζωή.

Αναπαύσου Λίζα Λατρώνη.

Οικογένεια Κωνσταντίνου Λατρώνη

* * *

Φωτ. 2

Ο Παύλος Ιμσηρίδης προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Δράμας στη μνήμη του πατέρα του ΘΕΟΠΙΣΤΟΥ ΙΜΣΗΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, και του αδελφού του ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΜΣΗΡΙΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 22 Φλεβάρη 2004.

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούνη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΛΗ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Κινημάτων Ζωγράφου, 100 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Τα παιδιά της: Τάκης, Βικτώρια

Οι ανιψιοί: Δημήτρης Σεϊτανίδης

Τα εγγόνια: Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος

* * *

Ο Βασίλειος Θεμιστοκλέας, πρώην γραμματέας της ΚΟΒ Πυργετού Λάρισας, προσφέρει 50 εύρω στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πυργετού και παρά την ηλικία του, συνεχίζει την προσφορά του στο λαϊκό κίνημα αποτελώντας παράδειγμα για τους νέους αγωνιστές.

Γιάννης Καρτασίδης
Γιάννης Καρτασίδης
* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΔΗΜΗΤΡΑΣ (Τούλας) ΡΩΜΑΝΑ, η οποία αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρουμε στο Κόμμα της, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Αναργύρων», 50 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Ο σύντροφός της Τάκης Καρλαύτης

Τα παιδιά της Ελένη - Παναγιώτης

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ. Γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Λάβαρα Διδυμότειχου. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Επονίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, κυνηγήθηκε για τη δράση του, μετά την Απελευθέρωση. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια στις φυλακές Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, μαζί με τον αδελφό του Αποστόλη, έφυγαν στο βουνό, κατατάχτηκαν στα Τμήματα του ΔΣΕ, στην Ταξιαρχία του Σοφιανού και έφθασαν στο Γράμμο - Βίτσι.

Ο Σταμάτης Αραμπατζής, διέσχισε τα βουνά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Στις σκληρές μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ στη θέση Κάντσικο (Δροσοπηγή), τραυματίστηκε βαριά στο χέρι. Εκεί σκοτώθηκε και ο αδελφός του Αποστόλης, λοχαγός, απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ.

Ο Σταμάτης Αραμπατζής, μετά την αποθεραπεία του, επέστρεψε στα τμήματα του ΔΣΕ.

Με το τέλος του εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε διάφορα εργοστάσια και παντρεύτηκε τη Δήμητρα Δελίδη, με την οποία απέκτησε ένα γιο.

Το 1982 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Δε θα τον ξεχάσουμε πότε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Δήμητρα, ο γιος του Κυριάκος, η νύφη του Βιολέτα και τα εγγονάκια του Σταμάτης και Γιάννης.

Ελένη Κολοβού
Ελένη Κολοβού
* * *

Στη μνήμη του ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΟΣΚΙΝΑ και αντί για στεφάνι στη σορό του, η οικογένεια Αδάμ Παυλίδη πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ Πειραιά.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ. Η σύζυγός του Ρένα και ο υιός του Νίκος Γεωργιάδης.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου εξαδέλφου ΠΕΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ αντί για στεφάνι προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μάκης Γεωργούτης


Σταμάτης Αραμπατζής
Σταμάτης Αραμπατζής

Σοφία Αδαλή
Σοφία Αδαλή

Ηλίας Καλότυχος
Ηλίας Καλότυχος

Βασίλης Καραγκούνης
Βασίλης Καραγκούνης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ