ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Οι προετοιμασίες κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Από τις πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικέςεκδηλώσεις του ΚΚ Τουρκίας

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικέςεκδηλώσεις του ΚΚ Τουρκίας
Να εμποδίσουν τις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και να ορθώσουν το ανάστημά τους εναντίον του ιμπεριαλιστικού αυτού οργάνου προετοιμάζονται δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι και ξένοι που θα συρρεύσουν σ' αυτήν στα τέλη Ιουνίου. Το ΚΚ Τουρκίας αποτιμά, με κείμενό του που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», την πορεία των προετοιμασιών:

«Οπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδό του στην Ισταμπούλ στις 28-29 Ιουνίου. Πολύ πριν η τουρκική μπουρζουαζία θέσει τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην τουρκική κοινή γνώμη ως καυτό θέμα της επικαιρότητας, οι Επιτροπές Κατά της Κατοχής, υπό την ηγεσία του ΚΚ Τουρκίας, που αντιτίθενται στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ και στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να συμβάλει στην κατοχή στέλνοντας στρατεύματα, είχαν αρχίσει μια καμπάνια κατά της συνόδου του ΝΑΤΟ, υπό τον τίτλο "Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ".

Από την αρχή, οι Επιτροπές Κατά της Κατοχής έθεσαν ως στόχο τους να πληροφορήσουν τον τουρκικό και τον κουρδικό λαό για την εγκληματική φύση του ΝΑΤΟ και το ξεκάθαρο πρόγραμμά του, ώστε ο λαός να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί εναντίον του. Οι Επιτροπές άρχισαν συλλογές υπογραφών ως πρώτο βήμα, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως συναντήσεις, διαδηλώσεις, εκδρομές, ανακοινώσεις και παραγωγή αφισών και αφισοκολλήσεις, ώστε να δοθεί έμφαση στη σύνοδο. Οι Επιτροπές σημείωσαν μια σημαντική επιτυχία στο να καταδείξουν την παράνομη φύση της συνόδου στη βάση των γεγονότων ότι στη διάρκειά της:

  • οι ηγέτες πολλών ιμπεριαλιστικών χωρών θα έρθουν στη χώρα μας,
  • θα αποτιμηθεί η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ,
  • θα προχωρήσει και θα αναλυθεί περισσότερο η ίδρυση του Ευρωστρατού, ακόμη ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού,
  • θα εξεταστούν νέες στρατηγικές για την περαιτέρω αποδυνάμωση της εργατικής τάξης,
  • θα γίνει ακόμη πιο μόνιμος ο ρόλος του τουρκικού στρατού στα Βαλκάνια και στον Καύκασο,
  • θα εξεταστούν οι λειτουργίες των εκπαιδευτικών κέντρων του ΝΑΤΟ που έχουν ιδρυθεί κι ιδρύονται στην Τουρκία,
  • οι δρόμοι της Ισταμπούλ θα κλείσουν για τους κατοίκους της πόλης και οι περισσότερες βασικές ελευθερίες θα περιοριστούν για χάρη της Συνόδου.

Η καμπάνια συλλογής υπογραφών της οποίας ηγήθηκαν οι επιτροπές προσέλκυσε πάνω από 150 χιλιάδες ανθρώπους έως την 1η Μαΐου 2004 και πολλά αδερφά κόμματα και οργανώσεις από άλλες χώρες εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στην καμπάνια. Αυτή τη χρονιά, η Πρωτομαγιά στην Τουρκία γιορτάστηκε με βασικό θέμα τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και με την εκδήλωση της αποφασιστικότητας να εμποδιστεί η επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ισταμπούλ. Προηγουμένως, το ΚΚ Τουρκίας είχε οργανώσει, το Φεβρουάριο, μια Διάσκεψη για το ΝΑΤΟ στην Ισταμπούλ, στην οποία μετείχαν αντιπροσωπείες από 16 εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα από διάφορες χώρες του κόσμου. Το ΚΚ Τουρκίας επίσης άρχισε προετοιμασίες για τη Νεολαιίστικη Κατασκήνωση από την 29η Ιουνίου έως τη 2α Ιουλίου, που θα υποστηριχτεί από την ΠΟΔΝ και στην οποία θα μετέχουν χιλιάδες νέοι από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ευθύς εξαρχής, το ΚΚ Τουρκίας και οι Επιτροπές έδρασαν με το στόχο όχι απλώς να υπάρξουν διαδηλώσεις εναντίον της Συνόδου, αλλά, όπως είχε εμφατικά δηλωθεί από πριν, να εμποδιστεί πρακτικά. Προφανώς, αυτό καθιστά αναγκαίο μια συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία. Τώρα, με τις αποφασιστικές προσπάθειες του ΚΚ Τουρκίας, έγινε ένα σημαντικό βήμα ώστε να συνενωθούν οι διαφορετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εναντίον της Συνόδου. Οι δύο μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων, οι DISK και KESK, επίσης εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στη συνένωση δυνάμεων αυτή. Ολες οι δυνάμεις αυτής της ενωμένης πρωτοβουλίες εργάζονται πλέον για να προσθέσουν όσο περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν στις δύο προγραμματισμένες διαδηλώσεις στα τέλη Ιουνίου. Η πρώτη διαδήλωση θα γίνει στην Αγκυρα την 26η Ιουνίου και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στην Ισταμπούλ την 27η Ιουνίου.

Το ΚΚ Τουρκίας, έχοντας συνείδηση της τεράστιας ευθύνης του ενόψει των επερχόμενων διαδηλώσεων εναντίον της Συνόδου, έχει δώσει όλη του την ενέργεια και τις δυνατότητες στο να κινητοποιηθούν οι δεκάδες χιλιάδες που υπέγραψαν τη διακήρυξη, τους οποίους έχει ήδη προσεγγίσει, ώστε να υψώσουν το ανάστημά τους στο δρόμο της συνόδου. Αυτό είναι αναγκαίο για να δοθεί ένα μάθημα στην τουρκική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τη Σύνοδο, με στόχο να αυξηθεί το πρεστίζ της στα μάτια του ιμπεριαλισμού και να αναλάβει μεγαλύτερο ματωμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οπως κι αν έχει όμως, το ΚΚ Τουρκίας γνωρίζει ότι η επιτυχία του τουρκικού και του κουρδικού λαού τον Ιούνιο δε θα είναι μόνο ένα πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για ένα πιο φωτεινό μέλλον όλης της ανθρωπότητας».


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Ετοιμοι» για το δημοψήφισμα

Το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή του Ούγο Τσάβες στο προεδρικό αξίωμα έδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE), αφού ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβεβαίωσης των εκατομμυρίων επίμαχων υπογραφών ο αναγκαίος αριθμός για την προσφυγή, συμπληρώθηκε.

Για περισσότερο από ένα χρόνο οι δυνάμεις που αποτελούν τον πολιορκητικό κριό της Ουάσιγκτον για την «αλλαγή καθεστώτος», είχαν επικεντρωθεί στο δημοψήφισμα. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα, ή το λοκ - άουτ που το ονόμασαν απεργία, ή οι προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών χάους ή η προπαγάνδα των ΜΜΕ και των διεθνών που χτίζουν εδώ και καιρό μία άλλη πραγματικότητα ή τελευταίως «η εισαγωγή μισθοφόρων» από γειτονικές χώρες και ειδικά την Κολομβία για τη δημιουργία των συνθηκών της βίαιης ανατροπής, κάτι αντίστοιχο με τους «Κόντρας» στη Νικαράγουα, είχαν πέσει στο κενό.

Οι πιέσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφόρητες, ενώ οι απειλές κυρίως από την Ουάσιγκτον συνεχείς. Διεθνείς παρατηρητές, όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ή το Κέντρο «Κάρτερ», που συμμετείχαν στην «περιπέτεια» της επιβεβαίωσης των υπογραφών εδώ και μήνες, ουκ ολίγες φορές εκβίασαν για την επικύρωσή τους. Οι παρατυπίες που είχαν καταγγελθεί και επιβεβαιώθηκαν με το πέρασμα των μηνών, δεν τους πτόησαν. Θεωρούν ότι η προσφυγή στο δημοψήφισμα ήταν η έσχατη λύση και ότι εάν τελικά γίνει, η Ουάσιγκτον θα κατορθώσει - σύμφωνα με πολλούς αναλυτές - να το «κερδίσει»...

Το ερώτημα που αιωρείται: γιατί αυτή η αλλαγή πλεύσης του Προέδρου Ούγο Τσάβες; Δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση της CNE, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα όχι μόνο αποδέχτηκε το αποτέλεσμα - πληροφορίες κάνουν λόγο για σωρεία παρατυπιών μικρής κλίμακας, όπως η ανεύρεση τουλάχιστον 15.863 πεθαμένων που ψήφισαν - αλλά δήλωσε «είμαστε έτοιμοι για την πραγματική μάχη για το δημοψήφισμα που αρχίζει τώρα»...

Ισως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός ότι η χώρα κατά το ΔΝΤ θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 10% και θα ηγηθεί του ημισφαιρίου και των οικονομικών της Δύσης. Μίας οικονομίας όμως βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ισονομία. Την ίδια στιγμή, ο Τσάβες ανακοινώνει τη σύσταση Λαϊκού Στρατού και τον «αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας», ενώ τα προγράμματα λαϊκής Παιδείας και Υγείας, η αναδιανομή της γης, παρουσιάζουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα...


Χρ.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ