ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ

(Στα καράβια της απόβασης)

ΗΤΑΝ Μάης του 1946 ένας χρόνος από το τέλος του πολέμου, που έφταναν και οι πρώτοι ναυτεργάτες, οι πολεμιστές της θάλασσας, που τέσσερα και περισσότερα χρόνια πάλευαν το θάνατο και τα κύματα. Αλλά και τους χαφιέδες του Μανιαδάκη.

Ο ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ του ΕΝ Π. Νταηπαναγιώτης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», μας εξιστορούσε τη συμμετοχή των ναυτεργατών μας στη συμμαχική απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας με πολλές λεπτομέρειες και άλλα στοιχεία, που έμεναν άγνωστα, και που εξακολουθούν να τα αγνοούν, να τα αποσιωπούν οι διάφοροι αυτοί «επίσημοι», όταν στα επετειακά κάνουν αναφορά στο γεγονός.

ΣΤΑ τέλη του Απρίλη 1944, η Ομοσπονδία μας, η ΟΕΝΟ, κάλεσε εθελοντές κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί, που παρουσιάστηκαν, που θα μπορούσαν εύκολα να επανδρώσουν είκοσι καράβια κι όχι μονάχα δυο, όπως είχε οριστεί. Σαράντα τέσσερις νέοι 20-33 χρόνων θα έπαιρναν μέρος στις επιχειρήσεις της απόβασης με τα φορτηγά πλοία «Γεώργιος Π.» και «Αγιος Σπυρίδων».

ΚΙ Ο υποπλοίαρχος Π. Νταηπαναγιώτης προσθέτει: «...Ετσι αξιωθήκαμε να ζήσουμε την ιστορική νύχτα της 6ης του Ιούνη, τη νύχτα, που η σκλάβα Ευρώπη συνταράχτηκε από τη μεγάλη, τη μεγαλύτερη αμφίβια πολεμική επιχείρηση. Τα ιπτάμενα φρούρια, σε πυκνούς σχηματισμούς, σ' ένα ατελείωτο πήγαινε - έλα προετοιμάζουν την απόβαση.

Η ΜΕΓΑΛΗ μάχη άρχισε... Αυτή τη φορά ζούμε για να δούμε τ' αποτελέσματα της σκληρής πάλης μας. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια αγώνα στο Β. Ατλαντικό. Νύχτες αξέχαστες, τραγικές, αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα τη μηχανή του θανάτου των εχθρών, μαζί και τα μανιασμένα στοιχεία του Ωκεανού. Χιλιάδες ναυτεργάτες έμειναν για πάντα στο υγρό κοιμητήρι, χωρίς κηδείες, χωρίς χαιρετισμό...

ΕΧΕΙ φωτίσει. Τώρα οι χειρισμοί του πλοίου μας γίνονται με ευχέρεια. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Σε λίγο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και τα όπλα του δικού μας καραβιού. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στον προορισμό μας ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι νέοι. Νιώθουμε πως είμαστε εντολοδόχοι του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, αντιπρόσωποί τους στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Το πλήρωμα ασφαλείας πλοίου, οι πυροβολητές, καρφωμένοι στις θέσεις τους.

Στον αριστερό αντιαεροπορικό πύργο, δυο νεαροί Σκοτσέζοι πεζοναύτες. Τους θυμίζω πως πρέπει να πολεμήσουν καλά και μου απαντάνε: «Σαν τους Ελληνες παρτιζάνους».

ΕΙΜΑΣΤΕ τώρα σ' απόσταση μισού μιλίου από την ακτή. Ο αρχηγός της νηοπομπής διαβιβάζει με σήματα ν' αγκυροβολήσουμε. Μπροστά στα μάτια μας, ξετυλίγεται η εικόνα της επιχείρησης στην πιο μεγαλόπρεπη φάση της. Συμμαχικά θωρηκτά, αντιτορπιλικά, σε μικρή από μας απόσταση, εξακολουθούν τον ακατάπαυστο και τρομερό βομβαρδισμό τους.

ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΕΣ μας ακούραστοι κι άγρυπνοι... Οι πρώτες ομοβροντίες των αντιαεροπορικών των πολεμικών δίνουν το σύνθημα της αεροπορικής επιδρομής. Γερμανικά αεροπλάνα σα λυσσασμένα όρνια πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο απάνω μας... Το απόγιομα πήραμε διαταγή να κατευθυνθούμε στο σημείο που θα βουλιάζαμε το φορτηγό μας. Στα αμπάρια του βρίσκονταν οχτώ βόμβες βυθού συνδεδεμένες με τη γέφυρα. 32 άνδρες του πληρώματος είχαν μεταφερθεί με αγγλικό φορτηγό. Είχαμε απομείνει δέκα κλεισμένοι μέσα στο οχυρό της γέφυρας. Σε 6 λεπτά όλα είναι έτοιμα. Οι βόμβες μπαίνουν σε ενέργεια κι η αποστολή μας έχει πια τελειώσει...».

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ κι εμείς σήμερα τα ναυτόπουλα της Εθνικής Αντίστασης. Τα θαλασσοπούλια, που στο προσκλητήριο της ΟΕΝΟ τρέξανε στο χρέος. Ολους εκείνους, που, καθώς είπε ο αξέχαστος σ. Αντώνης Αμπατιέλος, κατάφεραν να κινήσουν όλα, όλα τα καράβια «κι ας ήταν και φέρετρα».

Ο ΛΟΓΟΣ είναι για τους νέους Κανάρηδες. Αυτούς που μείνανε για πάντα στους ωκεανούς. Στα πλωτά φέρετρα. Γι' αυτούς που γνώρισαν κυνηγητά και μαρτύρια θανάτου. Θυμηθήκαμε τους ΕΠΟΝίτες εκείνους της θάλασσας. Που αυτή τη μέρα έφταναν με τα φορτηγά τους στις ακτές της Νορμανδίας, μαχητές στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη. Πανάξιοι εντολοδόχοι του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Και, φυσικά, του ΕΛΑΝ στις θάλασσες του κόσμου.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΠΑΣΟΚ
Ενα κόμμα «συμπολιτευόμενο» με το μεγάλο κεφάλαιο

Από τα πρώτα κιόλας βήματα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι όταν αποτελείς πιστό υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου, δε χρειάζεται να βρίσκεσαι στην κυβέρνηση, για να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην άρχουσα τάξη.

Φύσει και θέσει πλέον, το ΠΑΣΟΚ είναι ταγμένο στην προάσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Ορκισμένο να προσφέρει πλήρη στήριξη στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τις ανούσιες δικομματικές καντρίλιες, να βάλει πλάτη στην προώθηση κάθε νεοφιλελεύθερης και αντεργατικής επιλογής.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και κινείται εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, η φτώχεια, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας του ελληνικού λαού, οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, η ενεργός συμμετοχή της χώρας στους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, είναι η «προίκα» του ΠΑΣΟΚ, το «σήμα κατατεθέν του, είτε βρίσκεται στα κυβερνητικά είτε στα «αντιπολιτευτικά» έδρανα.

Η υποταγή στη λογική του «ευρωμονόδρομου» δεν στερεί, εντούτοις, από τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη, πολύ περισσότερο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, να προχωρούν σε μια ακατάσχετη δημαγωγία, με μοναδικό σκοπό και στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Ομως, είναι τέτοια η πρόσδεση του συγκεκριμένου κόμματος στο άρμα της άρχουσας τάξης, που δεν είναι δυνατόν να τηρήσει ούτε τα προσχήματα.

Ετσι, ενώ στη διακήρυξή του το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές αναφέρει ότι θα παλέψει για την Ευρώπη «της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης και της πραγματικής σύγκλισης» (!), λίγες μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου πήγε στο ΣΕΒ, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα που χάρισαν ποτέ οι βιομήχανοι σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Συνεπώς, μόνο ως εκδήλωση πολιτικής υποκρισίας μπορεί να εκληφθεί ότι ο ίδιος άνθρωπος, ξεπερνώντας κάθε όριο, εμφανίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη από το Ηράκλειο της Κρήτης να καλεί τον ελληνικό λαό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ «για να ενισχύσει την Ευρώπη των σοσιαλιστών»...

Η Ευρώπη των «σοσιαλιστών», λοιπόν, αλλά όπως την «οραματίζεται» το ΠΑΣΟΚ... Πώς δηλαδή; Μα με πρώτιστο... «σοσιαλιστικό» στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» για τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις της Ευρώπης...

Ετσι, μόλις πριν από δέκα μέρες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ενισχύοντας ακριβώς αυτή την πολιτική που πηγάζει, εξάλλου, και από τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις της ΕΕ με την υπογραφή της συνθήκης της «Λισαβόνας», χαρακτήρισε ικανοποιητική (!) την αύξηση του 1 ευρώ τη μέρα που ...απλόχερα έδωσε το ντόπιο κεφάλαιο στους εργαζόμενους. Η πολιτική, που πρεσβεύει και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, προωθεί τη σκληρότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, η οποία μεταφράζεται σε φθηνότερες αμοιβές, μηδενικά εργασιακά δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των προϊόντων των Ευρωπαίων κεφαλαιούχων και να γίνουν πιο «ελκυστικά» στην παγκόσμια αγορά. Και πάνω απ' όλα, ο «κοινωνικός εταιρισμός» στον οποίο θα συμβάλει ακόμη πιο απλόχερα...

Αυτή την προοπτική ομολογεί και κυνικά μέσα στη διακήρυξή του το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα η ΕΕ «γεννά σε πολλούς πολίτες αισθήματα αβεβαιότητας και άγχους». Υποταγμένο, όμως, το ...σοσιαλιστικό κίνημα στη λογική του ευρωμονόδρομου, εμφανίζεται υποκριτικά διά στόματος του νέου αρχηγού να ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα «στο πεδίο διαπραγμάτευσης» της ΕΕ, «θα κατοχυρώσει τα κεκτημένα του ελληνικού λαού, θα προασπίσει τα συμφέροντά του»... Δηλαδή όσα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις πέτυχαν οι κυβερνήσεις του εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Φτηνούς εργάτες, χωρίς ασφάλιση, με εμπορευματοποιημένη την Υγεία, την εκπαίδευση την Πρόνοια.

Οσο για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα οράματα και τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ για ένα «κοινωνικό Μάαστριχτ», όπως θέλουν να το «βαφτίσουν» τα στελέχη του, αρχίζουν και τελειώνουν στην προώθηση της πολιτική της «φιλανθρωπίας», στη μερική «ανακούφιση» δηλαδή, μέσω επιδομάτων πρόνοιας στις πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στους κόλπους της ΕΕ.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ζήτησαν από τον ελληνικό λαό να ενισχύσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να το αναδείξει σε μια «ισχυρή αντιπολίτευση». «Θα είμαστε αντίβαρο, ανάχωμα στην πολιτική λιτότητας της ΝΔ που έρχεται», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Μα την ίδια πολιτική στο όνομα της ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας εφάρμοζαν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις του.

Ο Γ. Παπανδρέου ζητά σ' αυτές τις εκλογές να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, για να ενισχυθεί η προοδευτική κατεύθυνση της ΕΕ. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι προς αυτή την ...κατεύθυνση, «εγγύηση» αποτελεί το «νέο τύπου κόμμα» που επαγγέλλεται ότι θα φτιάξει, το οποίο όμως, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής έχει ως πρότυπο τα αμερικανικά κόμματα.

Βεβαίως, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο ακόμα και με τα συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι συνεχείς προσαρμογές στο «εφικτό», στις υποτιθέμενες νέες συνθήκες γίνονται το άλλοθι για τη διαχείριση της πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Οσο για τους «σοσιαλιστές», που «παλεύουν για την ειρήνη της Ευρώπης»... Ο λαός έχει μνήμη και δεν ξεχνά ότι οι «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις της Ευρώπης σκόρπισαν το θάνατο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, πρωτοστατώντας στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.

Στις ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που ακούμπησαν τις ελπίδες τους πάνω στο «νέο κόμμα» του Γ. Παπανδρέου και του έδωσαν την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές, πρέπει να το εγκαταλείψουν μαζικά. Στην κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να αντιτάξουν την απειθαρχία και την ανυπακοή τους στο μονόδρομο του κεφαλαίου, που ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν και προωθούν ανοιχτά. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι αντιπολίτευση για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού συμπολιτεύεται με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το δικό τους όραμα για την ΕΕ πρεσβεύει και προωθεί.


Π.Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ