ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρση «εμπιστοσύνης» τώρα!

«

Περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος απέναντι στην κυβέρνηση -Ενίσχυση της "πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας" της 7ης Μαρτίου». Ετσι περιγράφουν οι εμπνευστές της προεκλογικής καμπάνιας τον «στρατηγικό στόχο» της ΝΔ, ο οποίος περνάει μέσα από τον εκλογικό στόχο της «νίκης με καθαρή διαφορά» στις ευρωκάλπες.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι «τι θα την κάνει» η κυβέρνηση την «εμπιστοσύνη» του εκλογικού Σώματος και την «καθαρή νίκη» στις ευρωεκλογές. Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής στους τρεις μήνες διακυβέρνησης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και αυταπάτες: Τυχόν ενίσχυση της ΝΔ στις 13 Ιούνη θα σημάνει ισχυροποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Στις πρόσφατες ομιλίες του στον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ (μεγαλοξενοδόχοι), ο πρωθυπουργός αναγόρευσε τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου σε «στρατηγικούς συνεργάτες», «βασικούς συμμέτοχους» και «συμπρωταγωνιστές» στην κοινή προσπάθεια για την «ανάπτυξη, την οικονομία και την απασχόληση».

Φυσικά, δεν έμεινε μόνο στα μεγάλα λόγια, όπως το συνηθίζει με τους «οικονομικά ασθενέστερους». Εχουν ήδη ξεκινήσει οι γενναιόδωρες παροχές πάσης φύσεως στα μεγάλα αφεντικά, λες και τα είχαν στερηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση: Μείωση φόρων (στο 25% σε πρώτη φάση), κατάργηση ελέγχων και «γραφειοκρατικών εμποδίων», ελεύθερη διαμόρφωση τιμών, δωρεάν δημόσια περιουσία και επιχειρήσεις, αναπτυξιακά κίνητρα, κ.ο.κ... Ολα στη διάθεση των καπιταλιστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί συνεπής στη δέσμευση του Κ. Καραμανλή για «δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα», ο οποίος εμπνέεται, όπως δήλωσε, από το πρότυπο της Ιρλανδίας. Και αυτό, παρ' όλο που έχει αποδειχθεί περίτρανα πλέον ότι το συγκεκριμένο μοντέλο υπήρξε ο «σίγουρος δρόμος» για την αλματώδη εξάπλωση της φτώχειας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα.

Η «νέα» αντίληψη, εξάλλου, για τις αποκρατικοποιήσεις αποτυπώθηκε με σαφήνεια στις δηλώσεις του νέου προέδρου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» Π. Παπαγεωργίου περί «μηδενικού τιμήματος» για την πώληση του «εθνικού αερομεταφορέα», η οποία ποτέ δεν αποδοκιμάστηκε επί της ουσίας.

Η άλλη, η «σκοτεινή», όψη της κυβερνητικής πολιτικής είναι ήδη ορατή: «Νέα» λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, με παράλληλο ξετίναγμα των λαϊκών εισοδημάτων από την ανενόχλητη ασυδοσία των πολυεθνικών (ακρίβεια). Περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, παραπέρα εμπορευματοποίηση στην Παιδεία («ανωτατοποίηση» ΙΕΚ) και στην Υγεία (εισβολή ασφαλιστικών εταιριών στα δημόσια νοσοκομεία). Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα, ώστε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, «έσπρωξε» ήδη για το τέλος της τετραετίας την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων που είχε δώσει η κυβέρνηση για τις ισχνότατες αυξήσεις στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Με φιρμάνι του ίδιου, απαγορεύτηκε κάθε αύξηση πάνω από 3% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, δίνοντας μια πρόγευση και για το «νέο» πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ηδη, το άλλοθι για την επερχόμενη αντιλαϊκή επέλαση έχει «κατασκευαστεί». Η αρχή έγινε με το δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπέρασε, με τη «βοήθεια» και της Eurostat, το όριο του 3% του ΑΕΠ που βάζει το Μάαστριχτ, εννοείται για τους «μικρούς» της ΕΕ, όπως αποδείχτηκε. Στη συνέχεια ήρθε το «υπερβολικό κόστος» των Ολυμπιακών Αγώνων, που δήθεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα στήριξε ανεπιφύλακτα την «εθνική υπόθεση». Ολα δείχνουν ότι το νέο σκοτεινό τούνελ, στο οποίο θα στριμωχτεί για την επόμενη τετραετία ο ελληνικός λαός, έχει «χτιστεί»...

«Αμεση επιδίωξή μας είναι να απελευθερώσουμε τις πολλές και μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Να προχωρήσουμε σε δημιουργικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνική συναίνεση. Να προχωρήσουμε με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση. Αλλά και με τόλμη, αποφασιστικότητα, κυβερνητική αποτελεσματικότητα». Το απόσπασμα από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στο ΣΕΤΕ δίνει με σαφήνεια το περίγραμμα που θα κινηθεί και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Εννοείται ότι η έμφαση είναι στην τόλμη και αποφασιστικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και μόλις 90 μέρες στην εξουσία και με το βλέμμα στραμμένο στη νέα νίκη, δεν «παρασύρθηκε» σε φιλολαϊκά μέτρα. Τα διαφημιζόμενα ως τέτοια (π.χ. «κουτσουρεμένη» κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, το ΠΔ για τους συμβασιούχους, δρομολόγηση της μείωσης της θητείας στους έξι μήνες), είναι στάχτη στα μάτια και κοροϊδία.

«Νέα Δημοκρατία - Δύναμη εμπιστοσύνης». Πράγματι το κυβερνών κόμμα πρόλαβε στις 90 μέρες και έχει ήδη κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, οι λαϊκές μάζες έχουν σαφέστατες ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, για να αποσύρουν έγκαιρα και αποφασιστικά την «εμπιστοσύνη» των βουλευτικών εκλογών. Και οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για μαζική ανάκληση της «εμπιστοσύνης». Θα ήταν, βέβαια, ασυγχώρητη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας βάση στους αστείους ισχυρισμούς του προέδρου του ότι τάχα είναι το «αντίβαρο στη λιτότητα» και υπερασπιστής «των κεκτημένων του ελληνικού λαού». Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί «διόρθωση» ψήφου.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ απευθύνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ στις εθνικές εκλογές της 7ης Μάρτη στο Νομό Λασηθίου

Η ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών του ΔΗΚΚΙ στις εθνικές εκλογές έχει ως εξής: «Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ στο Νομό Λασηθίου στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, Λεθιωτάκης Μιχ., Μαναιδάκης Μιχ. και Πουλής Μιχ., μετά την αναστολή λειτουργίας του κινήματός μας μπροστά στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, θέλουμε να δηλώσουμε ότι:

Οι αρχές και τα "πιστεύω" που μας έκαναν να ενταχθούμε στο ΔΗΚΚΙ και να αγωνιστούμε μέσα από τις γραμμές του παραμένουν αναλλοίωτες στις καρδιές και το μυαλό μας.

Οι σοσιαλιστικές αρχές, η πίστη μας στο λαό και την πατρίδα, η αντίθεσή μας στις ληστρικές πολεμικές επιδρομές και στις γενοκτονίες των ιμπεριαλιστών, η συμπαράσταση στο ΟΧΙ του κυπριακού λαού, αλλά και η αντίθεσή μας στις συνθήκες τύπου "Μάαστριχτ", που ωφελούν μόνο τις πολυεθνικές του μεγάλου κεφαλαίου, όλα αυτά μας κάνουν, μπροστά στην πολιτική πραγματικότητα της πατρίδας μας, να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ αταλάντευτα έχει σταθεί μπροστάρης στις παραπάνω αρχές και τα "πιστεύω" μας.

Καλούμε τους φίλους και οπαδούς του ΔΗΚΚΙ, αλλά και όλους εκείνους που διαπιστώνουν καθημερινά πως τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βουλιάζουν όλο και περισσότερο στο τέλμα της δεξιόστροφης αντιλαϊκής πολιτικής τους, να ψηφίσουν και αυτοί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αντίσταση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και στο σχηματισμό του φιλολαϊκού τρίτου πόλου εξουσίας στην Ελλάδα μας.

Ιεράπετρα 3 Ιουνίου 2004».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ