ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Κρύβονται γιατί φοβούνται

Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε ευρωεκλογές. Κι αντί ολόκληρη η Ελλάδα να βιώνει το αποκορύφωμα των προεκλογικών δονήσεων, εξακολουθεί ν' αναπαύεται στην αγκάλη της θερινής ραστώνης. Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε το ΚΚΕ να κάνει «μεγάλη φασαρία», δύσκολα θ' αντιλαμβανόταν κάποιος ότι βρισκόμαστε, εδώ και ένα μήνα, σε προεκλογική περίοδο.

Η «προεκλογική ανεμελιά» οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας - κι από κοντά ο ΣΥΝ - συμπεριφέρονταν, μέχρι τώρα, ωσάν η ερχόμενη Κυριακή να είναι μια μέρα του χρόνου σαν όλες τις άλλες, κατά την οποία δεν πρόκειται να γίνει τίποτα το ιδιαίτερο και το σημαντικό. Η στάση αυτή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα το θέμα των ευρωεκλογών να λείπει από τα τηλεοπτικά κανάλια - μόλις τώρα «κάτι» άρχισε να κινείται - και, ως γνωστόν, ό,τι δε φαίνεται στην τηλεόραση, είναι σα να μην υπάρχει.

***

Και τίθεται το ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνονται να υποτιμούν τόσο πολύ τις ευρωεκλογές;

  • Δεν ενδιαφέρονται, πράγματι, γι' αυτές, ή κάνουν πως αδιαφορούν επειδή έτσι τους συμφέρει;
  • Δε νοιάζονται για τα εκλογικά ποσοστά, ή «έχουν δεμένο το γάιδαρό τους», δουλεύοντας «υπόγεια» και «πονηρά»;
  • Δε φοβούνται το ενδεχόμενο να υποστούν, μέσω της κάλπης, πλήγμα στην κυρίαρχη λογική του «ευρωμονόδρομου», ή «η ψυχή τους το ξέρει»;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι κάθε κόμμα - και δη τα κόμματα εξουσίας - δεν μπορεί ν' αδιαφορεί για εκλογές στις οποίες συμμετέχει και πολύ περισσότερο για τις ευρωεκλογές, που πραγματοποιούνται σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι, ναι μεν η ψήφος της επόμενης Κυριακής δεν καθορίζει, άμεσα, ποιος θα κυβερνήσει στην Ελλάδα, αλλά έχει σημασία καθώς επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις - άρα και την τύχη των κομμάτων - στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Επομένως, η αδιαφορία που επιδεικνύουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα είναι προσποιητή και ύποπτη. Η ΝΔ θεωρεί ότι, εμφανιζόμενη αδιάφορη, δημιουργεί την εντύπωση του σίγουρου νικητή και το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι όσο πιο «ήσυχα» και «χαλαρά» πάει ο ψηφοφόρος στην κάλπη, τόσο μικρότερη θα είναι η τιμωρία του για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του, εντός και εκτός της χώρας.

***

Αλλά, δεν είναι μόνο η ανάγκη εξυπηρέτησης «μικροπολιτικών, κομματικών σκοπιμοτήτων», που ωθεί τα δυο κόμματα στην τακτική της υποβάθμισης των ευρωεκλογών. Είναι, επίσης, οι «υποκειμενικές» και οι «αντικειμενικές» αδυναμίες τους να μπουν «στα γεμάτα» και να δώσουν την εκλογική μάχη. Οι πρώτες έχουν να κάνουν και με κάποια «εσωτερικά» προβλήματα, ενώ οι δεύτερες οφείλονται στις θέσεις τους για την ευρωπολιτική και την ίδια την ΕΕ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «εσωτερικά» προβλήματα, που εκδηλώνονται και στις δημόσιες διαφοροποιήσεις υπουργών της. Κυρίως, όμως, έχουν να κάνουν με τα «μουρμουρητά» στελεχών του κομματικού μηχανισμού της, τα οποία αδημονούν να καταλάβουν πόστα και θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση του βολέματος των «δικών» τους παιδιών. Είναι, λοιπόν, δύσκολο για την ηγεσία της ΝΔ ν' ανοιχτεί μέσα στο λαό, καθότι διακινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σ' ένα «κλίμα διαμαρτυρίας» κι αυτό δεν το θέλει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τα «εσωτερικά» προβλήματα εκδηλώνονται με τη μορφή των «υπόγειων» κι, ενίοτε, των ανοιχτών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, τα οποία δεν παύουν να «γκρινιάζουν» για την ήττα στις εθνικές εκλογές, αλλά και για τις μεθόδους με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να «κατοχυρώσει» και να «παγιώσει» τη «δεξιά μετάλλαξη» του ΠΑΣΟΚ.

***

Αν, όμως, οι «υποκειμενικές» αδυναμίες θα μπορούσαν, ίσως, να ξεπεραστούν, προσωρινά, οι «αντικειμενικές» δυσκολίες είναι αξεπέραστες, καθώς είναι αδύνατον στα δυο κόμματα να δικαιολογήσουν, ενώπιον του λαού, την πλήρη ταύτισή τους με τις αντιλαϊκές επιλογές και τις καταστροφικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δυσκολίες τους γίνονται ακόμα πιο πολλές, καθώς, τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται στη χώρα μας ένα «αντιευρωπαϊκό κλίμα», το οποίο, εν πολλοίς, οφείλεται:

  • Στα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και πλήττουν καίρια τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Ν' αναφέρουμε την κατάργηση του 8ωρου και, γενικότερα, την αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων, το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη χρεοκοπία χιλιάδων βιοτεχνών και μικρεμπόρων, την καταπάτηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την πλήρη υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας κ.ά.
  • Στη φιλοπόλεμη - φιλοαμερικανική στάση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε στην περίπτωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και στις απειλές κατά της Κούβας.
  • Στην ένταση του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας που παρατηρείται στις χώρες της ΕΕ, με τη μεταφορά από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη όλου του τρομοκρατικού οπλοστασίου - νομικού, πολιτικού, ιδεολογικού κλπ. - που στήθηκε και χρησιμοποιείται, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν ν' αποφύγουν συνάντηση μ' αυτό το «κλίμα» και γι' αυτό δεν «ανοίγονται» πολύ προεκλογικά.

***

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο που κάνει τα δυο μεγαλύτερα κόμματα ν' αποφεύγουν τις πολλές συναντήσεις κι επαφές τους με το λαό. Είναι ο φόβος τους ότι σ' ένα «νταραβέρι» τους με τον κόσμο, κάτι μπορεί να «ξεφύγει» από κάποιον και να φανερωθούν μερικά «μυστικά» που κρατούν καλά φυλαγμένα κι αφορούν στο προσεχές μέλλον.

Η κυβέρνηση φοβάται μήπως ο κόσμος καταλάβει τι τον περιμένει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μήπως, δηλαδή, και μάθουν οι «ιθαγενείς» της Ελλάδας ότι μετά τη «λαμπρή τελετή λήξης», έρχεται η «λυπητερή» της Ολυμπιάδας, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι φτωχοί Ελληνες, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι. Μην και μάθουν ότι ετοιμάζεται να δώσει τζάμπα την «Ολυμπιακή» σε ιδιώτες, να ξεπουλήσει όποιες δημόσιες επιχειρήσεις γλίτωσαν από τη «λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων» που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβάται ότι μια συχνή και διαρκής επαφή με το λαό σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, μπορεί να φανέρωνε την πρόθεσή του να κάνει «αντιπολίτευση για γούστο», αφού συμφωνεί με την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ και, μάλιστα, επιθυμεί να τη βοηθήσει για να ολοκληρώσει την προσπάθεια μετατροπής της χώρας μας σ' ένα «επαρχιακό καντόνι» της ΕΕ, χωρίς εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και με το μέλλον του συνυφασμένο με την «τύχη» της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης. Φοβάται, επίσης, ότι μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους απλούς ψηφοφόρους του ότι η νέα ηγεσία «έβαλε μπροστά τη μηχανή» για τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σ' ένα κόμμα «αμερικάνικου τύπου», απομονωμένο από τη λαϊκή βάση του, που θα λειτουργεί σαν «σάιτ» στο Ιντερνέτ και θα χρησιμοποιείται σαν «δισκέτα» στους υπολογιστές των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

***

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρυφτούν από το λαό και γι' αυτό κάνουν πως υποτιμούν τις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ, αντιθέτως, εμφανίζεται παντού γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει από κανένα. Ας το πάρει κι αυτό «στα υπόψη» πριν μπει στην κάλπη ο κάθε ψηφοφόρος κι ας ψηφίσει έχοντας καθαρό μυαλό και ήσυχη συνείδηση. Αν αυτό θέλει, θα πρέπει να ψηφίσει ΚΚΕ. Για το συμφέρον του...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ