ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Να αρθούν οι καταδίκες

Κοινή διακήρυξη ευρωπαϊκών κομμάτων για τις καταδίκες σε βάρος Ανατολικογερμανών κομμουνιστών

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Κοινή Διακήρυξη, με την οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την πολιτική ρεβανσισμού που ακολουθεί η σημερινή γερμανική ηγεσία εναντίον των κομμουνιστών της άλλοτε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξέδωσαν την Κυριακή αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Στη Διακήρυξη τονίζεται:

«Εμείς αντιπρόσωποι διαφορετικών αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, συμμετέχοντες στην 10η Επέτειο της επανίδρυσης του Κόμματος Εργατών της Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια στον ποινικό κολασμό των πολιτικών αντιπροσώπων του Γερμανικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED), και του Εγκον Κρεντζ, τελευταίου Γενικού Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν ακόμη και τη Συνθήκη της Γερμανικής Επανένωσης.

Οι καταδίκες των γερμανικών δικαστηρίων παραβιάζουν το βασικό νόμο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ αποκαλύπτει την πολιτική για το παρελθόν και των δύο πρώην γερμανικών κρατών.

Απαιτούμε την άρση των καταδικών αυτών άμεσα και υποστηρίζουμε την προσφυγή του Εγκον Κρεντζ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Τη διακήρυξη υπογράφουν:

Αυστρία - Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας.

Τσεχική Δημοκρατία - Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και Μοραβίας

Κύπρος - ΑΚΕΛ

Γαλλία - Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Γερμανία - Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας

Γερμανία - ΚΟΔΗΣΟ

Ελλάδα - ΚΚΕ

Ουγγαρία - Ουγγρικό Κόμμα των Εργατών

Ιταλία - Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

Πορτογαλία - Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ισπανία - Ενωμένη Αριστερά

Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς/της Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΗΠΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Φαρμακευτικός γίγαντας
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΣΑΝ ΛΙΟΥΙΣ.-

Απο την ώρα υπογραφής της συμφωνίας

Associated Press

Απο την ώρα υπογραφής της συμφωνίας
Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν, χθες, η αμερικανική αγροχημική βιομηχανία Monsanto και η αμερικανο-σουηδική φαρμακευτική βιομηχανία Pharmacia Upjohn θέτοντας τις βάσεις της 11ης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, συνολικού κεφαλαίου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, πλέον, έχει στην κοινή δικαιοδοσία της μία λίστα με τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα στις παγκόσμιες πωλήσεις. Η ανακοίνωση της συγχώνευσης έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Εντελώς αντίθετο, όμως, ήταν το κλίμα στη Σουηδία, όπου οι επιφυλάξεις και ο σκεπτικισμός κυριάρχησαν με επίκεντρο, από τη μία, τον ολοένα και μεγαλύτερο παραγκωνισμό της σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας και από την άλλη το πρόγραμμα των γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων και ζιζανιοκτόνων της Monsanto, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά, κυρίως, στην Ευρώπη. Ο νέος φαρμακευτικός κολοσσός που θα προκύψει από τη συγχώνευση, παράγει ευρύτατη γκάμα φαρμάκων που καλύπτουν θεραπείες για ασθένειες όπως είναι ορισμένες μορφές καρκίνου, το γλαύκωμα, η αρθρίτιδα ή η αϋπνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιριών, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τους εκπροσώπους τους, ο νέος φαρμακευτικός γίγαντας υπολογίζεται ότι θα έχει ετήσια έσοδα, μόνο από τις παραγγελίες φαρμάκων, 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ αν προστεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων και των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων της Monsanto, θα αγγίξουν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, αναμένεται ότι, από τη συγχώνευση, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η νέα εταιρία θα έχει εξοικονομήσει από τη μείωση των εξόδων της 600 εκατομμύρια δολάρια ενώ προγραμματίζεται να διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη φαρμακευτική έρευνα και να ενισχυθεί το τμήμα πωλήσεων.

Τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρίας θα αναλάβει ο Φρεντ Χάσαν, νυν Πρόεδρος της Pharmacia Upjohn, με εξαίρεση το πρώτο δεκαοκτάμηνο, κατά το οποίο της νέας εταιρίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Monsanto, Ρόμπερτ Σαπίρο. Η έδρα της εταιρίας θα βρίσκεται σε δύο διαφορετικά σημεία: στο Πίπακ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου σήμερα βρίσκεται η έδρα της Pharmacia Upjohn και στο Σαν Λιούις, όπου βρίσκεται η έδρα της Monsanto αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών όπου καλλιεργούνται οι γενετικώς μεταλλαγμένοι σπόροι.

Με προβληματισμό και αρνητικά σχόλια υποδέχτηκε την είδηση της συγχώνευσης, ο σουηδικός Τύπος. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι με τη συγχώνευση αυτή, που έρχεται πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση της σουηδικής Pharmacia με την αμερικανική Upjohn, περιθωριοποιείται, ακόμη περισσότερο, η Σουηδία τόσο στον τομέα των επενδύσεων όσο και στον τομέα της έρευνας. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αρνητική επιλογή για τους μετόχους της σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεσμεύεται να τηρήσει την εκεχειρία το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ .-

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση και των τελευταίων μαχητών του, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, όπου η Τουρκία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας να τερματίσουμε τις μάχες και να απομακρύνουμε και τους τελευταίους μαχητές μας από τις ζώνες των μαχών», τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την ηγεσία του κόμματος και μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.

«Μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να απομακρυνθούμε (από τα πεδία των μαχών) ολοκληρωτικά, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών επιχειρήσεων και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Οταν όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο μικρός αριθμός στρατευμάτων μας που βρίσκεται ακόμα στις περιοχές αυτές, θα απομακρυνθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΡΚΚ έχει ανακοινώσει το σταμάτημα των μαχών από τον Σεπτέμβρη, μετά από σχετική εντολή του φυλακισμένου και καταδικασμένου σε θάνατο αρχηγού του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στην ίδια ανακοίνωση η ηγεσία του ΡΚΚ αναφέρει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ δίνει τώρα μια νέα διάσταση στην ειρηνευτική διαδικασία και απαιτεί την επίσπευση των δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα.

«Η αναβολή της εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον ηγέτη μας, καθώς και η δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα θα πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνει η Τουρκία», εκτιμά το ΡΚΚ στην ανακοίνωσή του.

Πριν λίγες ημέρες (12 Δεκέμβρη) ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί το αίτημα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «αναστείλει» την εκτέλεση της ποινής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στα... πράσα «φορτηγάκι - βόμβα » της ΕΤΑ
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Από μία τυχαία παράβαση του οδηγού ενός μικρού φορτηγού, έπεσε στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας το περιεχόμενο του, που δεν ήταν άλλο από σχεδόν ένα τόνο εκρηκτικών...

«Δε μιλάμε για μεταφορά εκρηκτικών υλών, μιλάμε για ένα φορτηγάκι - βόμβα... που επρόκειτο να πυροδοτηθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ένα μεγάλο «χτύπημα» της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, μία βομβιστική επίθεση που πιστεύεται ότι θα ήταν άμεση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αστυνομία σταμάτησε τον οδηγό του μικρού φορτηγού ενώ κατευθυνόταν στη Μαδρίτη προερχόμενο από τη Γαλλία... λόγω τροχαίας παράβασης ενώ εκινείτο στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Σαραγόσα της βορειοανατολικής Ισπανίας τη Δευτέρα το βράδυ. Ετσι ανακάλυψε το φορτίο των 950 κιλών εκρηκτικών, τα οποία είχαν ήδη τη μορφή βόμβας και έλειπε μόνον ο πυροκροτητής, κατέληξε ο Ορέχα. Ο οδηγός του φορτηγού, που κατάγεται από την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, Βιτόρια, ανακρίνεται.

Το επεισόδιο αποτελεί την πρώτη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η ΕΤΑ σχεδιάζει μία επίθεση μετά την απόφασή της να άρει τη 14μηνη εκεχειρία της. Η ΕΤΑ ανακοίνωσε τις 28 του Νοέμβρη ότι τερματίζει την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει τον Σεπτέμβρη του 1998, κατηγορώντας την ισπανική κυβέρνηση για εμπλοκή των ειρηνευτικών συνομιλιών και τα βασκικά εθνικιστικά κόμματα ότι δεν υποστηρίζουν τον αγώνα της για ανεξαρτησία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φορολογικές ελαφρύνσεις... για τους προνομιούχους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ενα φιλόδοξο πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης, ανάλογου περιεχομένου και φυσικά κοινής κατεύθυνσης με το πακέτο περικοπών του προϋπολογισμού, εξήγγειλε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ , με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέτρο που ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη φορολογική μεταρρύθμιση στην ιστορία της Γερμανίας».

Οι επωφελούμενοι των φορολογικών ελαφρύνσεων, ύψους 60 δισ. μάρκων, δεν είναι άλλοι από τη γνωστή και μη εξαιρετέα και φυσικά... δεινοπαθούσα τάξη των επιχειρηματιών, καθώς πυρήνας του πακέτου είναι οι προτάσεις για περιορισμό της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 40% που ήταν μέχρι σήμερα στο 25%, ενώ το ανώτερο κλιμάκιο της φορολογίας εισοδήματος θα περιοριστεί από το 53% στο 45%, σταδιακά ως το 2005. Η χαμηλότερη κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος θα μειωθεί στο 19,5%.

Η μεταρρύθμιση στη φορολογία επί των επιχειρήσεων συνιστά ένα από τα μεγάλα βήματα του υπουργού Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, στο χώρο της Οικονομίας. Ηδη έχει κατορθώσει να εγκριθεί επί της αρχής του το νομοσχέδιο για την οικονομική εξυγίανση του κράτους, που προβλέπει την εξοικονόμηση 30 δισ. μάρκων για το 2000.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Νέα μεγάλη αεροπορική συγχώνευση
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την πώληση μεγάλου μέρους των μετοχών της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας «Virgin Atlantic» στην αεροπορική εταιρία «Singapore Airlines» ανακοίνωσε, χτες, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας της Βρετανίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η «Singapore Airlines» αγοράζει το 49% των μετοχών της «Virgin Atlantic» έναντι 600 εκατομμυρίων λιρών (960 εκατομμυρίων δολαρίων). Με τη συγχώνευση αυτή, η «Virgin Atlantic» αυξάνει το κεφάλαιό της κατά 49 εκατομμύρια λίρες, θα επενδύσει στις υπηρεσίες της 51 εκατομμύρια λίρες, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια λίρες θα επενδυθούν σε άλλες επιχειρήσεις του Μπράνσον. Οι δύο εταιρίες θα έχουν χωριστές διοικήσεις και μόνο ένας αντιπρόσωπος της «Singapore Atlantic» θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της «Virgin».

Η «Virgin Atlantic», που ιδρύθηκε το 1984 και εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, σε αντίθεση με την «Virgin Express» που εκτελεί πτήσεις μόνο στην Ευρώπη, διαθέτει 29 αεροσκάφη σε 18 προορισμούς σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ, ενώ η «Singapore Airlines», που ιδρύθηκε το 1972, διαθέτει 93 αεροσκάφη και πραγματοποιεί πτήσεις σε 97 πόλεις 40 χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ