ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημαντική η εκλογική επιτυχία των κομμουνιστών

Ο Γκ.Ζιουγκάνοφ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Στάλιν στην Κόκκινη Πλατεία

Associated Press

Ο Γκ.Ζιουγκάνοφ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Στάλιν στην Κόκκινη Πλατεία
ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Σύμφωνα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), που έγιναν την Κυριακή, 19 Δεκέμβρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξακολουθεί να προηγείται με 24,55% έναντι 23,88% του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο κόμματος της «Ενότητας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το κεντρώο κόμμα «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» του πρώην πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ και του δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, παραμένει στην τρίτη θέση με 11,98%. Η «Ενωση των Δεξιών Δυνάμεων» του πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο ακολουθεί με 8,63%. Στην πέμπτη θέση ανήλθε το Μπλοκ Ζιρινόφσκι με 6,18% και στην έκτη το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 5,94%. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, το ΚΚΡΟ έχει αναδειχτεί πρώτη δύναμη και στις μονοεδρικές περιφέρειες, εκλέγοντας μέχρι τώρα 43 βουλευτές. Από τα 107.000.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες το 61,57%. Σημειώνουμε ότι στην πόλη Εκατερινμπούγκ (Ουράλια) οι εκλογές θα επαναληφθούν μέσα σε 6 μήνες, καθώς οι κάτοικοι της πόλης (1.200.000) δεν εξέλεξαν κανέναν υποψήφιο για τη Δούμα, επιλέγοντας να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο «ενάντια σε όλους».

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τόνισε: «Το πρώτο και κύριο συμπέρασμα είναι ότι το ΚΚΡΟ έπαιξε και θα παίξει ρόλο - κλειδί στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας. Είμαστε στην πρώτη θέση στο ομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο και, αναμφισβήτητα, είμαστε πρώτοι στις μονοεδρικές περιφέρειες. Εχουμε ελπίδες να κερδίσουμε τις 60 απ' αυτές. Δεύτερο: η προσπάθεια να δημιουργηθεί εναλλακτική λύση στο ΚΚΡΟ απέτυχαν άδοξα. Κανένας συνασπισμός που προσπάθησε να καλυφθεί με αριστερά συνθήματα, όχι μόνο δεν πέρασε στη Δούμα, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε το 2-3%. Θέλω να καλέσω άλλη μια φορά όλους που επιθυμούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής διαδικασίας στη Ρωσία, να σταματήσουν τη δημιουργία κάθε λογής συνασπισμών και οργανώσεων που δεν έχουν πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις, αλλά υπάρχει μόνο η προσωπική ματαιοδοξία και οι φιλοδοξίες των δημιουργών τους, να ενταχθούν στην πλατιά συμμαχία των κρατικοπατριωτικών δυνάμεων "Για τη Νίκη!", η οποία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, έχει πολύ καλές προοπτικές. Πρακτικά έχουμε κερδίσει στις περισσότερες Δημοκρατίες, περιφέρειες, περιοχές, παρ' όλο που εναντίον μας είχαν στραφεί όλες οι διοικητικές πιέσεις, ο πληροφοριακός αποκλεισμός. Τρίτο. Οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις δεν υποστηρίχτηκαν από τους ψηφοφόρους. Παρά την έντονη αντικομμουνιστική ρητορική της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Ζιρινόφσκι οι δυνάμεις αυτές δεν είχαν ευρύτερη υποστήριξη στην κοινωνία... Εγιναν παραβιάσεις του νόμου σε Δημοκρατίες, όπως η Μπασκίρια και το Ταταρστάν, καθώς και στις περιοχές Σαμάρα, Σαράτοβ και Κουρσκ. Καλή προοπτική έχουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για κυβερνήτη της περιοχής Μόσχας, όπου ο Γκενάντι Σελεζνιόφ έλαβε στον πρώτο γύρο το 28% των ψήφων».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χτες ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και κομματικά στελέχη στη νέα Κρατική Δούμα.

Εκδήλωση προς τιμήν του Στάλιν

Η ηγεσία του ΚΚΡΟ μ' επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατέθεσαν χτες στεφάνια και λουλούδια στον τάφο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, στα τείχη του Κρεμλίνου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τη γέννησή του. Ο Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε τον Στάλιν ως ένα από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άντρες του 20ού αιώνα και της ρωσικής ιστορίας ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε τη Ρωσία σε μεγάλη παγκόσμια δύναμη μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1924. Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν επίσης οργανώσεις Μόσχας του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ, καθώς και άλλοι πολίτες της πρωτεύουσας.

Ζωντανά τα κομμουνιστικά ιδανικά

Επιστολές της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς τους ηγέτες των κομμουνιστικών -εργατικών πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας για τις εκλογές της Κυριακής

Επιστολές με τις οποίες χαιρέτισε τις εκλογικές επιτυχίες των κομμουνιστών της Ρωσίας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέστειλε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αναφέρει:

«Εκ μέρους των κομμουνιστών της Ελλάδας δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχία που σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις πρόσφατες εκλογές για την Κρατική Δούμα.

Η επιτυχία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού έγινε κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα, της τεράστιας αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που ασκήθηκε από τα ΜΜΕ., της βίας και νοθείας σε βάρος των κομμουνιστών, που παρατηρήθηκε και σ' αυτές τις εκλογές.

Η ανάδειξη του ΚΚΡΟ και πάλι σε πρώτο κόμμα στη Ρωσική Ομοσπονδία αποκαλύπτει πως το κόμμα σας παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για τον παραγκωνισμό του.

Ταυτόχρονα η επιτυχία σας αυτή υπογραμμίζει ότι τα κομμουνιστικά ιδανικά παραμένουν ακόμη ζωντανά στις συνειδήσεις δεκάδων εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών και μπορούν να γίνουν μαζί με τη δράση των κομμουνιστών της Ρωσίας η κινητήρια δύναμη εξόδου που θα βγάλει τη χώρα σας από το δρόμο της διάλυσης και της εξαθλίωσης του λαού και θα την επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας σας εύχονται κάθε επιτυχία σ' αυτό το δύσκολο έργο σας».

Στην επιστολή της προς τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), Βίκτορ Τιούλκιν, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρει:

«Εκ μέρους των κομμουνιστών της Ελλάδας χαιρετίζουμε τα μέλη και στελέχη του ΚΕΚΡ, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα σας.

Η ανάδειξη του συνδυασμού σας "Κομμουνιστές - Εργαζόμενοι της Ρωσίας - Για τη Σοβιετική Ενωση" στην 7η θέση των πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας, με την υποστήριξη περίπου 1,5 εκατομμυρίου Ρώσων εργαζομένων, σε συνθήκες πλήρους αποκλεισμού σας από τα ΜΜΕ, έντονης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, και προσπάθειας πολυδιάσπασής σας, δείχνει τη σημαντική αντοχή που επέδειξαν σ' αυτήν τη σκληρή μάχη οι δυνάμεις σας.

Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών θα πεισματώσει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός σας και θα τα οπλίσει με μεγαλύτερο ακόμη κουράγιο στο δύσκολο ταξικό αγώνα μας, για τη νίκη κι επικράτηση του σοσιαλισμού.

Σ' αυτόν τον δύσκολο αγώνα σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις
ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν χτες το πολιτικό αεροδρόμιο Σέβερνι που βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Γκρόζνι, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν το Γκρόζνι, ενώ Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν από την περασμένη βδομάδα θέσει υπό τον έλεγχό τους και εξακολουθούν να κατέχουν τον κεντρικότερο δρόμο που οδηγεί από την Τσετσενία στη Γεωργία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή Σεριέν -Γιουρτ, 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Γκρόζνι. Περίπου 500 Τσετσένοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Το τελευταίο 24ωρο τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 43 εξόδους και έπληξαν θέσεις των Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή του Γκρόζνι, στο Τσατόι και το Βέντενο. Ο ρωσικός στρατός διέψευσε αναφορά του BBC ότι μεθυσμένοι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 41 χωρικούς στο χωριό Αλχάν - Γιουρτ στις αρχές Δεκέμβρη. Η αναφορά αυτή είναι «ψεύτικη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του ρωσικού στρατού στον Καύκασο. Οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή της εκστρατείας στην Τσετσενία είναι 356 νεκροί και 775 τραυματίες.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόε Λόκχαρτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να πιέζουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική τακτική που ακολουθεί σήμερα και να προσανατολιστεί προς μια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος της Τσετσενίας. Επίσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου της Τσετσενίας εξέφρασε από στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ και τόνισε ότι την ανησυχία του αυτή τη συμμερίζεται η τουρκική ηγεσία. Σύμφωνα με τον Σάρπινγκ, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ