ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αγορά κοριτσιών και αγοριών!

Είδατε κάτι περίεργες εγγλέζικες λέξεις, που μπήκαν σιγά σιγά στη ζωή μας; «Τι δουλιά κάνει η κόρη σου;», ρωτάς με ανυπόκριτο ενδιαφέρον και η μάνα, ο πατέρας ή και οι δύο απαντάνε χαρούμενα: Playmate!* Μπράβο, αναφωνείς για τις επιτυχίες του παιδιού. Playmate! Σίγουρα πρόκειται για τίτλο. Για κάποια δουλιά με μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλιώς για ποιο λόγο να λέγεται στα εγγλέζικα; Για ποιο λόγο να απασχολεί τα ΜΜΕ;

Playmate, λοιπόν! Και γιατί όχι και Bunkmate* για να κυριολεκτούμε! Μισόλογα και υποκρισίες; Σεμνοτυφίες της πλάκας; Να κρυβόμαστε, δηλαδή, πίσω από το δάκτυλό μας; Εδώ πρόκειται για σοβαρή δουλιά. Δουλιά, που γίνεται υπό την αιγίδα τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων! Στις κριτικές επιτροπές συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες, καλλιτέχνες, δήμαρχοι! Ολα γίνονται στο φως, για να μην πω, πνίγονται μέσα στο φως! Φως, βέβαια, νοθευμένο που διαρκεί κάποιες μέρες, κάποιες ώρες, κάποιες στιγμές. Και ύστερα ξαναρωτάς: «Τι δουλιά κάνει η κόρη σου;». Και δεν παίρνεις, πια, απάντηση, γιατί το παιδί έχει χαθεί ήδη στα αζήτητα! Αφού πρώτα, φυσικά, πρόλαβε και «κόσμησε» με τα άγουρα κρεατάκια του τα πορνοπεριοδικά και τις πορνοεφημερίδες. Και σε πολλές περιπτώσεις, για να μην πω τις περισσότερες, πρόλαβε να έχει και «καλύτερες» και «μεγαλύτερες» εμπειρίες!

Ποιος τηλεοπτικός σταθμός, ποιος ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, ποια εφημερίδα, ποιος δήμαρχος, ποιο παραλιακό θέρετρο, που σέβεται τον εαυτό του, μένει χωρίς καλλιστεία; Χωρίς συμμετοχή και συνεισφορά σ' αυτήν την ένοχη «πανδαισία»! Η επικράτεια, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, κουνιέται πάνω στις πασαρέλες. Το καλοκαίρι προσφέρεται ιδιαίτερα για «τρέλες»! Και, κυρίως, προσφέρεται για «έρευνα της αγοράς»! Για αναζήτηση νέου φρέσκου εμπορεύματος! Η φανερή ή συγκαλυμμένη πορνοβιομηχανία, που ξεδιπλώνεται με χίλιους τρόπους μπροστά μας, έχει ανάγκη από εκατοντάδες χιλιάδες, από εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια. Κορίτσια και αγόρια, που πρέπει καθημερινά να ανανεώνονται! Κορίτσια και αγόρια, που, αφού σκάσουν μύτη για κλάσματα δευτερολέπτου σε κάποιες εξωτερικές ή εσωτερικές σελίδες των «ειδικών» περιοδικών ή εφημερίδων, αφού κάποια κάμερα σταθεί για δευτερόλεπτα πάνω στα βυζιά και τους κώλους τους, στη συνέχεια περνάνε στην παρακμή και στα αζήτητα. Και, βέβαια, στο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό δράμα!..

Πέστε, ρε, την αλήθεια! Τι Playmate και κουραφέξαλα! Εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο και εξειδικευμένο σφαγείο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη κερδοφόρα πολυεθνική βιομηχανία. Μιλάμε για δουλιές με φούντες! Φούντες, που γεμίζουν περιοδικά, μαγαζιά, στριπτιζάδικα, σκυλάδικα και, τέλος, τα πεζοδρόμια. Από άκρη σε άκρη ο «ελεύθερος κόσμος», η ελεύθερη αγορά, γέμισε με «σχετικά» μαγαζιά, όπου επιδεικνύεται και πουλιέται το φρέσκο εμπόρευμα. Οι οθόνες και οι προσόψεις του «ελεύθερου κόσμου» γέμισαν με γυμνό από κάθε λογής Playmate. Playmate, που αρμέγονται από τα χαμηλά, φυσικά, οικονομικά στρώματα. Playmate από την Ασία, την Αφρική, τα Βαλκάνια και, βέβαια, από «προηγμένες» ευρωπαϊκές χώρες!

Και εμείς, άλλος πολύ άλλος λίγο, θεατές! Παιδιά, γονείς, φίλοι, σφυρίζουμε, τάχα μου, αδιάφορα! Θέλει φιλοσοφία, λέτε, να καταλάβουμε πως όλοι ετούτοι οι «διαγωνισμοί», όλα ετούτα τα «χαριτωμένα» είναι μέρος της αλεστικής μηχανής, όπου από τη μια μεριά μπαίνουν άνθρωποι και από την άλλη βγαίνει χρήμα; Οτι είναι μέρος της γνωστής καπιταλιστικής ηθικής; Της καπιταλιστικής ανάγκης και τακτικής να προσβάλει ηθικά και ψυχικά τον άνθρωπο; Και ιδιαίτερα το νέο άνθρωπο; Και παράλληλα, βέβαια, να θησαυρίζει...

Η πορνοβιομηχανία, συγκαλυμμένη ή φανερή, είναι της ίδιας τάξης με την πολεμική βιομηχανία. Είναι μέρος της εισβολής στο Ιράκ και της εκμετάλλευσης των πετρελαίων. Ανήκει κι αυτή στην ίδια πολιτική ομάδα των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Οι ίδιοι, που εκμεταλλεύονται της γης τα κοιτάσματα, εκμεταλλεύονται και της ψυχής μας τα αποθέματα. Παιδιά δικά μας είναι όλα ετούτα τα δυστυχισμένα, κορίτσια και αγόρια, που κάνουν ότι χορεύουνε, που κάνουν ότι περπατάνε, που κάνουν ότι ζούνε! Και όλοι έχουμε ευθύνες. Η εκμετάλλευση, ακόμα και για όσους την υφίστανται και δεν την καταλαβαίνουν, πρέπει να έχει όρια.

*Playmate = σύντροφος στο «παιχνίδι»

*Bunkmate = σύντροφος στον «ύπνο»


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Ο ΣΥΝ και η στρατηγική του

Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα! Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ; Το ίδιο που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα: Η στρατηγική του. Ποια στρατηγική; Αυτή που δεν έχει. Αλλιώς: Αυτή που έχει, αλλά κρύβει ότι την έχει και πασχίζει να δείξει ότι έχει κάποια άλλη. Εξηγούμεθα.

Πολλές φορές το ΚΚΕ προκάλεσε τον ΣΥΝ να πει ανοιχτά πού το πάει. Προκάλεσε προεκλογικά και τον ΣΥΡΙΖΑ, να πει και εκείνος πού το πάει, δίχως να σημαίνει ότι είχαμε καμιά αμφιβολία και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση που έδωσαν ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», τα οποία συνόδευαν με χαρακτηρισμούς και αφορισμούς του είδους «το ΚΚΕ βρίσκεται εκτός πραγματικότητας»... Κουβέντα για την ταμπακέρα.

Αυτό όμως που έχει αποφύγει ο ΣΥΝ μέχρι τώρα να κάνει, είναι υποχρεωμένος να το κάνει στο συνέδριο όπου βαδίζει. Θα το κάνει; Θα πει καθαρά ότι στρατηγική του είναι η κεντροαριστερή διακυβέρνηση διαχείρισης, ή θα συνεχίσει το κρυφτούλι; Ενδιάμεση οδός δεν υπάρχει.

1. Κανένα κόμμα σήμερα, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό, δεν μπορεί να μιλάει για το μέλλον, για το τι πρέπει να γίνει, «ξεχνώντας» ότι τα τελευταία 12 τουλάχιστον χρόνια έχουν συντελεστεί τεράστιες αρνητικές αλλαγές, τόσο στο σφαγιασμό δικαιωμάτων, όσο και στην εξωτερική πολιτική (πόλεμοι, αλλαγές συνόρων, κ.ά.).

Κάθε κόμμα που στο πρόγραμμά του λέει πως έχει στόχο το σοσιαλισμό, οφείλει να πει τώρα στο λαό: Οταν έρθει στην εξουσία, τι θα κάνει με τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν; Θα τις αφαιρέσει από τους ιδιώτες ή όχι; Θα καταργήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας ή όχι; Θα πάρει πίσω τις εκτάσεις γης και θάλασσας που έχουν δοθεί στο κεφάλαιο ή όχι; Θα παραβιάσει τις αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση ή όχι; Θα δεχτεί την αναθεωρημένη ΚΑΠ ή θα πάει εναντίον της; Θα συμμετέχει η Ελλάδα στον ευρωστρατό ή όχι; Θα καταργήσει αντιλαϊκές συμφωνίες, όπως για τη βάση της Σούδας και τις άλλες βάσεις, ή όχι; Θα καταγγείλει το Μάαστριχτ και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» ή όχι; Θα καταργήσει τον μισθοφορικό στρατό ή όχι; Θα διασφαλίσει το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία; Θα καταργήσει τους «τρομονόμους», τη Σένγκεν, το ευρωένταλμα κλπ.;

Κανένα κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό, δεν μπορεί να προσπεράσει αυτά τα προβλήματα. Οταν το κάνει (όπως ο ΣΥΝ που τα προσπερνάει), ομολογεί στην πράξη ότι είναι ένα κόμμα της διαχείρισης. Ενα κόμμα που σκορπίζει αυταπάτες ότι το κεφάλαιο μπορεί να αλλάξει προτεραιότητες και να βάλει το συμφέρον του κάτω από το συμφέρον του εργάτη.

Τα λόγια για κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική διάσταση της πολιτικής και άλλα, όχι μόνο δεν αλλάζουν τα παραπάνω, αλλά και όταν λέγονται επιχειρούν να συσκοτίσουν την ουσία.

2. Ο ΣΥΝ, βεβαίως, έχει άλλη άποψη. Οπως είναι φυσικό, υποστηρίζει ότι τον αδικούμε και ότι η πολιτική του είναι ριζοσπαστική.

Ο ΣΥΝ οφείλει να δώσει απάντηση σε τούτο: Ποια κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του το ...ριζοσπαστικό;

Πριν από λίγα χρόνια ο ΣΥΝ είχε ως κυβερνητικό πρότυπο το σχήμα που εκφραζόταν στην κυβέρνηση Ζοσπέν. Το έλεγε σε όλους τους τόνους και κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία, που δε γίνεται σαν το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ώστε να προωθηθεί η κεντροαριστερή διαχείριση.

Οταν το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνολικά η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς υπέστησαν οδυνηρή ήττα στις εκλογές και δέχτηκαν κατακραυγή για την πολιτική τους, ο ΣΥΝ αναδιπλώθηκε και έπαψε να αναφέρεται στην κυβέρνηση Ζοσπέν, δίχως, εννοείται, να εγκαταλείπει το όνειρο.

Και όχι μόνο έπαψε, αλλά άρχισε (έρχονταν οι εκλογές) και να βάλλει κατά της κεντροαριστεράς, προβάλλοντας, υποτίθεται, τη δική του αυτόνομη στρατηγική. Ποια; Της αριστεράς «που θέλει να αλλάξει τον κόσμο». Πώς θα γίνει αυτό; Με ποιες συμμαχίες; Με ποια εξουσία; Και φυσικά, με ποιο περιεχόμενο;

Το σλόγκαν, που πρόβαλλε τότε κατά κόρον ο ΣΥΝ, ήταν η «ενότητα της αριστεράς»! Σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς κυριαρχίας της διεθνούς αντεπανάστασης, όπου οι λαϊκές απαιτήσεις διεκδίκησης έχουν μειωθεί και η μοιρολατρία σπάζει κόκαλα αναγορεύοντας σε «ρεαλισμό» την υποταγή, ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζε σε οφέλη μέσω της επίθεσης στην πολιτική του ΚΚΕ, προκειμένου να κυριαρχήσει η «σύγχρονη» δική του... Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΝ πάλι δεν απαντούσε στο θέμα της εξουσίας. Η «ενότητα της αριστεράς» προσδιορίζει συμμαχίες. Οχι όμως και το στόχο εξουσίας αυτής της συμμαχίας.

Να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, καλούσε ο ΣΥΝ.

Και λοιπόν; Σημαίνει τίποτα αυτό, αν ο απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε συνοδεύεται με τη μεταπήδηση των μαζών στην απέναντι όχθη, σε αντίθεση με την ουσία της πολιτικής του δικομματισμού (Μάαστριχτ, ΟΝΕ, ΝΑΤΟ, κλπ.); Οχι μόνο δε σημαίνει τίποτα, αλλά είναι και παγίδα. Γιατί όταν η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γίνεται δίχως να δέχεται χτυπήματα η καρδιά της πολιτικής τους, τότε είναι αποδυνάμωση του δικομματισμού και ενίσχυση του διπολισμού! Αρα, είναι μετακίνηση «εντός των τειχών». Αυτού του είδους την αποδυνάμωση του δικομματισμού επιδίωκε και επιδιώκει ο ΣΥΝ.

3. Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι η «ενότητα της αριστεράς» γινόταν πράξη (Ας το υποθέσουμε, γιατί δεν πρόκειται να γίνει). Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα της ...αριστεράς; Οι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο και η τυχόν αύξηση των βουλευτικών εδρών δεν απαντούν στο θέμα της εφαρμογής ενός προγράμματος. Τα προγράμματα των κομμάτων μπαίνουν σε υλοποίηση όταν κατακτηθεί η εξουσία.

Λοιπόν, ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους: Το επόμενο βήμα θα ήταν να πάμε όλοι μαζί (με προίκα) στο ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσουμε είσοδο στους μεγάλους κοινωνικούς ορίζοντες, με στόχο τη συνδιαχείριση. Οχι με το ...κακό ΠΑΣΟΚ, αλλά με ένα ...καλό! Οπως του Ακη, ο οποίος ωστόσο ενεργεί με τη συγκατάθεση του Παπανδρέου... (την ίδια σημασία, βεβαίως, θα είχε κι αν ενεργούσε δίχως τη συγκατάθεση του προέδρου του).

Η μεγάλη δυσκολία του ΣΥΝ βρίσκεται στο ότι δεν μπορεί να ομολογήσει ευθαρσώς τους σκοπούς του λόγω της πολιτικής του ΚΚΕ που δικαιώνεται και λόγω του γεγονότος ότι ο δυσαρεστημένος προοδευτικός κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί στην πλειοψηφία του την πολιτική και το ρόλο του ΣΥΝ. Γιατί έχει συσσωρευτεί πολλή εμπειρία. Στην πορεία θα συσσωρεύεται περισσότερη, γεγονός που θα οξύνει τις δυσκολίες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων συνολικά, αν βεβαίως οι κομμουνιστές και οι χιλιάδες ριζοσπάστες και αριστεροί κάνουμε καλά τη δουλιά μας. Αν δηλαδή δυναμώνει ο αντιιμπεριαλιστικός πόλος, η συσπείρωση και η συνεργασία σε στόχους που βοηθούν να αλλάζει θετικά η συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ