ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
13ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα

Στις 10 και 11 Ιούλη, με επίκεντρο την Αθήνα και κατασκήνωση στους Αγίους Θεοδώρους

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 10 και 11 Ιούλη, νέοι από όλη την Ελλάδα θα φτάσουν στην Αθήνα και τους Αγίους Θεοδώρους και θα βροντοφωνάξουν «Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές απ' την Ολυμπιάδα». Είναι το 13ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που πραγματοποιείται με επίκεντρο την Αθήνα, και βάζει στο στόχαστρό του όλα όσα φέρνει μαζί της Ολυμπιάδα και πρόκειται να μείνουν εδώ, να τα πληρώνει ο λαός μας για πολλά χρόνια ακόμα. Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο συνδεόταν πάντα με την επικαιρότητα, έτσι και φέτος, που στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων προωθούνται μια σειρά από μέτρα, τα οποία πλήττουν καίρια δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας, τα μέλη κι οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

Σήμερα το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την «προστασία» και την παρακολούθησή μας, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, βιομήχανοι, έμποροι, εργολάβοι και μιζαδόροι πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, καταπατούνται ακόμα πιο έντονα τα εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφεται το περιβάλλον, ο αθλητισμός και η τέχνη μπαίνουν στα γρανάζια της βιομηχανικής κερδοφορίας και της ιδεολογικής χειραγώγησης λαού και νεολαίας κι όλα αυτά καλούμαστε να τα στηρίξουμε «εθελοντικά»! Οι νέοι της ΚΝΕ αρνούνται να γίνουν εθελοντές στην υποταγή και καλούν τη νεολαία να γίνει πρωταγωνιστής στην ίδια της τη ζωή, στη ζωή που της κλέβουν. Για όλα τα παραπάνω, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα συζητήσουν, θα τραγουδήσουν και θα διαδηλώσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του 13ου Διημέρου.

Συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και γλέντι, παρέες - παρέες μέχρι το πρωί, είναι μερικές από τις δραστηριότητες των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων, που δε θα λείπουν κι από το φετινό. Η συλλογική δημιουργία, η συντροφικότητα, που στους νέους της ΚΝΕ τη συναντά κανείς σ' όλο της το μεγαλείο, είναι ιδιαίτερα έντονη σ' αυτό το θεσμό παράλληλα πάντα, με το μαχητικό, αγωνιστικό του χαρακτήρα. Ολα αυτά θα τα συναντήσει κανείς φέτος στους Αγίου Θεοδώρους, όπου στο Δημοτικό Κάμπινγκ, θα στρατοπεδεύσει το διήμερο. Εκεί, θα υπάρχει σκηνή όπου θα παρουσιαστούν θεατρικά, ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα και γνωστοί καλλιτέχνες. Την Παρασκευή 9/7 θα τραγουδήσουν μαζί με τους νέους της ΚΝΕ ο Βασίλης Λέκκας, ο νέος τραγουδοποιός Κώστας Τσελάς και το συγκρότημα «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», ενώ το Σάββατο 10/7 ο Μίλτος Πασχαλίδης και ένα ρεμπέτικο μουσικό σχήμα.


Δε γίνεται τη Δευτέρα η συναυλία στον Πειραιά

Εξαιτίας της προγραμματισμένης τελετής υποδοχής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ αποφάσισε την ακύρωση της - προγραμματισμένης για την ίδια μέρα και ώρα - συναυλίας στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, όπου θα τραγουδούσαν οι: Π. Κατσιμίχας, Δ. Τσακνής, Ν. Ζιώγαλας, Δ. Κοργιαλάς και Γ. Αλουπογιάννης. Η Οργάνωση Πειραιά επισημαίνει ότι, ανεξάρτητα από την ακύρωση της μεγάλης συναυλίας, το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παραμένει πιστό στο ραντεβού του με τη νεολαία της πόλης και θα απλωθεί στις γειτονιές του Πειραιά το επόμενο διάστημα (αμέσως μετά το 13ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ), με εκδηλώσεις, πλούσιες σε πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.


Από το 1992, απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα...

Συμβολικό τείχος γύρω από τη βάση του Ακτιου, στο 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο
Συμβολικό τείχος γύρω από τη βάση του Ακτιου, στο 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο
Από τις Πρέσπες έως την Κρήτη κι από τη Λευκάδα έως τη Χίο, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί ένα μοναδικό νεανικό θεσμό, που ταξίδεψε ανά την Ελλάδα, βάζοντας κάθε χρόνο στόχο ένα σύμβολο του ιμπεριαλισμού, διακηρύσσοντας τη θέληση της νεολαίας να ζει ειρηνικά κι αδερφωμένα με τους γειτονικούς λαούς, να ζει με πλήρη δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στον πολιτισμό, χωρίς προστάτες και χαφιεδισμό. Από το 1992 και μετά, από τα πρώτα βήματά της μετά τη διαδικασία ανασυγκρότησής της, η ΚΝΕ εξορμά με τα διήμερά της ενάντια στον ιμπεριαλισμό, η επιθετικότητα του οποίου εντείνεται με διάφορες μορφές.

Ας δούμε λοιπόν, το ταξίδι αυτού του νεανικού θεσμού:

Η 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης πραγματοποιήθηκε το 1992 στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στα σύνορα Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας. Εκεί συναντήθηκαν νέοι, όχι μόνον απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και αντιπροσωπείες από οκτώ οργανώσεις νεολαίας των Βαλκανίων και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, που απλώθηκε συμβολικά μέσα στα σύνορα και των τριών χωρών. Επίσης, οι οργανώσεις που συμμετείχαν συγκρότησαν Φόρουμ Ειρήνης και υπέγραψαν «Αντιπολεμικό συμβόλαιο», ως δέσμευση αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα σχέδιά του στην περιοχή.

Την επόμενη χρονιά, το 1993, στόχος της ΚΝΕ ήταν η βάση του Ακτιου. Η συμμετοχή των νέων απ' όλη τη χώρα αυξήθηκε σημαντικά και μια κόκκινη κατασκήνωση στήθηκε στην παραλία της Γύρας, στη Λευκάδα. Στο πλαίσιο του διημέρου, πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στην Πρέβεζα, τραγούδησαν εκεί μαζί με τον Διονύση Τσακνή και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ενώ τη δεύτερη μέρα απέκλεισαν συμβολικά την ενεργό βάση των «ΑΒΑΚΣ» του Ακτιου.

1999, Λιτόχωρο, Εύζωνοι, Θεσσαλονίκη, «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»!
1999, Λιτόχωρο, Εύζωνοι, Θεσσαλονίκη, «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»!
Το 1994 ήταν η πρώτη φορά, που η κατασκήνωση του διημέρου στήθηκε στο Στόμιο. Εκεί φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων και υπέγραψαν διακήρυξη για ένταση της κοινής τους δράσης ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό. Επίσης, διαδήλωσαν όλοι μαζί στην πόλη της Λάρισας ενάντια στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που τότε στηνόταν.

Το 4ο Πανελλαδικό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που έγινε το 1995, έβαλε στόχο τη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες. Η κατασκήνωση στήθηκε στην παραλία της Καλογριάς και πραγματοποίησαν επίσης μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Πάτρα.

Το 1996, αυτός ο ξεχωριστός πια νεανικός «θεσμός» ταξίδεψε στην Επανωμή. Η κατασκήνωση απλώθηκε στο «Κτήμα του Καραγκιόζη», όπου υπήρχε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τη δεύτερη μέρα οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Το 1997, οι χιλιάδες νέοι και νέες μπήκαν σ' ένα καράβι και σάλπαραν για την Κρήτη. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και στόχος της έγινε η βάση της Σούδας. Από την παραλία των Αγίων Αποστόλων, όπου κατασκήνωσαν, πραγματοποίησαν μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη των Χανίων, ενώ η πύλη της αμερικανικής βάσης υποχώρησε μπροστά στην ορμή τους όταν διαδήλωσαν εκεί.

Αφιερωμένο στην ελληνοτουρκική φιλία και στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό ήταν το 7ο Πανελλαδικό Διήμερο που έγινε το 1998 στη Χίο. Εκεί συμμετείχαν αντιπροσωπείες από Νεολαίες της Τουρκίας, της Κύπρου, καθώς και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Διαδήλωσαν όλοι μαζί στο λιμάνι της πόλης, τραγούδησαν για την ειρήνη με την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο, ενώ τη δεύτερη μέρα πολυμελής αντιπροσωπεία τους πέρασε απέναντι, στον Τσεσμέ, όπου πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Πολεμάμε τον πόλεμο...

Συναυλίες όλο κέφι και νεανική ορμή...
Συναυλίες όλο κέφι και νεανική ορμή...
Το 1999, η βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό συγκλόνισε τη νεολαία της χώρας μας. Η κατασκήνωση του διημέρου στήθηκε στην παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο, εκεί όπου, λίγο καιρό πριν, είχαν αποβιβαστεί τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο του διημέρου, οι νέοι αγωνιστές διαδήλωσαν στο φυλάκιο των Ευζώνων στα σύνορα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου, προσπαθώντας να αποκλείσουν συμβολικά το λιμάνι που «ΝΑΤΟκρατούνταν», χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

Το 9ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το 2000, έβαλε ξανά στόχο τη βάση του Ακτιου. Η κατασκήνωση στήθηκε όπως και το 1993 στην παραλία της Γύρας, στη Λευκάδα, η οποία αποδείχτηκε αυτή τη φορά μικρή και γέμισε ασφυκτικά, προκειμένου να τους χωρέσει. Αφού με μια τεράστια αλυσίδα περικύκλωσαν τη βάση του Ακτιου, πραγματοποίησαν δυναμική διαδήλωση στην πόλη της Λευκάδας, που κατέληξε σε συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

...και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία

Την επόμενη χρονιά, το 2001, ο νεανικός θεσμός του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου έκλεισε τα 10 του χρόνια, μαζικοποιήθηκε και ...ομόρφυνε! Ταξίδεψε και πάλι στο Στόμιο της Λάρισας, όπου η κατασκήνωση είχε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συναυλίες (με φιλική συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη), θεατρική παράσταση, ρεμπέτικο γλέντι και τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχής της ΚΝΕ. Η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο πλαίσιο του διημέρου, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Λάρισα, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και οι νέοι της ΚΝΕ ενώθηκαν με το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης απέναντι από τα οχτώ ΝΑΤΟικά πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις του ολοκληρώθηκαν στη Λάρισα - για τις οργανώσεις της Θεσσαλίας - με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Από την περσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Από την περσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Το 2002, η «επιτυχημένη συνταγή» της κατασκήνωσης στο Στόμιο επαναλαμβάνεται και πραγματοποιείται «το καλύτερο διήμερο στην ιστορία του ΚΝίτικου θεσμού». Στο στόχαστρο των νέων αγωνιστών μπαίνει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, με όλα όσα αυτό συμβολίζει σε μια εποχή που στιγματίζεται από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη «λίστα του κακού», που έχουν συντάξει οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, ξεκινώντας έναν πόλεμο χωρίς τέλος ενάντια στους λαούς. Το 11ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ έκανε ένα επιτυχημένο ταξίδι στη Θεσσαλία κι όλοι όσοι συμμετείχαν έχουν κάτι να θυμηθούν από αυτό.

Διεθνιστικό κάμπινγκ

Πέρσι, η κατασκήνωσή του 12ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στήθηκε στο δάσος του Σέιχ Σου, στο Δήμο του Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τους διαδηλωτές της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στην κορύφωση των κινητοποιήσεων, που διοργανώθηκαν με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και πήρε διεθνή χαρακτήρα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διημέρου, η ΚΝΕ συνδιοργάνωσε με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) συζήτηση για τον ευρωστρατό και διεθνές σεμινάριο, ενώ δεν έλειψε, όπως κάθε χρόνο, το γλέντι μέχρι το πρωί με συναυλίες και λαϊκά συγκροτήματα στο Θέατρο του Δάσους, δίπλα στην πολύ καλά οργανωμένη κατασκήνωση. Η συμμετοχή της ΚΝΕ στις παλλαϊκές διαδηλώσεις στο Νέο Μαρμαρά και τη Θεσσαλονίκη έκανε αίσθηση και για άλλη μια φορά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δέθηκε με την επικαιρότητα, τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις του λαού μας κι έμεινε αξέχαστο.

Μετά από αυτό το μακρύ ταξίδι του, ο μοναδικός νεανικός θεσμός των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων έχει φέτος ως βάση την Αθήνα και οι νέοι της ΚΝΕ λένε ότι η συνέχεια του θεσμού θα είναι φέτος ακόμα πιο δυναμική...


Γ. Στρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ