ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παναγιώτης Μαυρής
Παναγιώτης Μαυρής
Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, συνεπούς αγωνιστή - κομμουνιστή, αξιόλογου συγγραφέα, καταξιωμένου για την κομματική δράση του από την Εθνική Αντίσταση (ΕΠΟΝ) και το ΔΣΕ, προσφέρω 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Λογοτεχνών, στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε αταλάντευτα έως το θάνατό του.

Η συντρόφισσα της ζωής του και του αγώνα Πετρούλα Νικολοπούλου

  • Στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου και φίλου Γιάννη Νικολόπουλου, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εικαστικών, 50 ευρώ.

Γιώργης Φαρσακίδης

* * *

Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από τις 24 Μάη 2004, που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 74 χρόνων, η αγαπημένη μας ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΠΑΝΕΡΗ από το Κόσμιο Κομοτηνής.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ροδόπης, 200 ευρώ.

Η αδελφή της Χρυσούλα Καλαμαρά

Ο γαμπρός της Γιάννης Καλαμαράς

* * *

Φωτ.

Στις 17 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943 και αξιωματικός του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κομνήνιο Ημαθίας, από γονείς αγρότες. Το 1943 εκλέχτηκε γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. Κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και αυτός και κατέφυγε στο βουνό στο συγκρότημα του καπετάν Μαύρου. Το καλοκαίρι του 1948, στις μεγάλες μάχες του Γράμμου, πολεμώντας ως διοικητής διμοιρίας, τραυματίστηκε βαριά και έχασε το ένα χέρι του.

Ευγενία Παναγιωτίδου
Ευγενία Παναγιωτίδου
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε υπεύθυνη δουλιά στην ΚΟ Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων και δημιούργησε οικογένεια.

Επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα το 1978. Εγκαταστάθηκε στη Βέροια και συνδέθηκε με την τοπική Κομματική Οργάνωση. Επίσης ήταν μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Βούλα και τα παιδιά του Αλέξανδρος και Νίκος προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Στις 9 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε, που «έφυγε» από κοντά μας αναπάντεχα η πολυαγαπημένη μας ΤΑΤΙΑΝΑ Καραμούζα - ΜΑΝΤΖΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1957 στην Τασκένδη, όπου ζούσαν οι γονείς της πολιτικοί πρόσφυγες. Σπούδασε χημικός.

Επαναπατρίστηκε το 1979 και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο ΙΓΜΕ Κοζάνης.

Θα τη θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ελασσόνας, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στην ΠΕΕΠΠ.

Οι γονείς της Λευτέρης και Ιουλία

Ο σύζυγός της Αγγελος

Τα παιδιά της Ελένη και Γιάννης

Ο αδελφός της Βασίλης, η γυναίκα του Ναταλία, τα παιδιά του Λευτέρης και Αλεξία

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ. Το 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ. Στις 7 Μάρτη 1944 έλαβε μέρος σε μάχη με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Επίσης πήρε μέρος στη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Το 1945 πιάστηκε και στάλθηκε στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, ως μέλος της αντιδικτατορικής ΕΔΑ, συμμετείχε στο λαϊκό μαζικό κίνημα.

Παρθένα Παναγιωτίδου
Παρθένα Παναγιωτίδου
Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Η συντρόφισσά του

* * *

Στις 7 Ιούλη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, θείου και παππού ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΕΡΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1915 στη Νιγρίτα Σερρών. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Στην Κατοχή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αναδείχτηκε σε στέλεχός του.

Το 1946 συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εξορίζεται για 15 χρόνια. Το 1961, που αφέθηκε ελεύθερος, εντάχθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ.

Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος του Παραρτήματος Τούμπας της ΠΕΑΕΑ και της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού και τίμησε την ιδιότητά του ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο κόμμα μας 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» και 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας.

Η σύζυγος Ευανθία, η οικογένεια Αγαπητού Γεωργακούδη

* * *

Φωτ. 3

Κλείνουν 12 χρόνια από τότε που «χάσαμε» την αγαπημένη μας μάνα και σύζυγο ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη της γιαγιάς μας ΕΥΓΕΝΙΑΣ και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με συνεργάτες των Γερμανών, το Νοέμβρη του 1944 στα Πετρανά Κοζάνης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Γ. Παναγιωτίδη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Γραβάνη - ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ από το Μοναστηράκι Δωρίδας, η οποία πέθανε πρόσφατα, οι Θόδωρος Ασημακόπουλος, Θύμιος - Κώστας και Φρόσω Βαρβάκη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα της, 200 ευρώ.

Γιώργος Παναγιωτίδης
Γιώργος Παναγιωτίδης
* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΤΣΟΥ, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πεταλούδων Ρόδου.

Η σύζυγος Νίνα

Τα παιδιά του

* * *

Αγωνιστής από τη Λάκκα Σούλι προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, στη μνήμη των συναγωνιστών του από την περιοχή της Λάκκας Σουλίου: Των δασκάλων ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ από τους Γεωργάνους και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΗΤΣΗ από το Ριζοβούνι, οι οποίοι «έπεσαν» από τα βόλια των ΕΔΕΣιτών στη μάχη του Ζωτικού το 1943. Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΗ δάσκαλου από τον Πεντάλακκο, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων το 1945. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΣΗ από τα Δερβίζιανα, ο οποίος δολοφονήθηκε επίσης από παρακρατικούς τρομοκράτες στη Λάκκα Σούλι το 1945, του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΑ από τα Δερβίζιανα, του ΘΑΝΑΣΗ ΠΡΙΟΒΟΥΛΟΥ από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη και του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΛΑ από το Πολυστάφυλλο, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.3

Πέρασαν 60 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΚΙΔΗ. Στις 7 Αυγούστου συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μας ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΝΙΑΣ ΛΥΚΙΔΟΥ και στις 22 Ιούλη συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΙΔΗΣ.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης.

Χρυσούλα και Κυριάκος Τηλεντζίδης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας και αξέχαστη αδελφή ΝΙΝΑ ΒΑΣΙΜΠΟΣΗ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, προσφέρω στην ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, της οποίας ήταν μέλος, 100 ευρώ.

Σπύρος Σύψας
Σπύρος Σύψας
Κατίνα Ζαχαράτου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 58 χρόνια από τον Ιούνη του 1946, που παρακρατικοί τρομοκράτες εξόντωσαν σε ενέδρα και εξαφάνισαν το πτώμα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΡΗΠΟΥΛΙΟΥ, μέλους της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ από τον Οκτώβρη του 1944. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1935. Στην Κατοχή ήταν υπεύθυνος της Επιμελητείας Τμήματος του ΕΛΑΣ και καθοδηγητής της οργάνωσης στο χωριό του Ροδολίβος.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Ευάγγελος Μπούμπας πρόσφερε 40 ευρώ στην ΑΕ Παγγαίου και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούνη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, μέλους της ΚΟΒ Κάλμαρ Σουηδίας από το 1980 και τα τελευταία χρόνια μέλους της ΚΟΒ Μεσιανού Κιλκίς.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στη ΝΕ Κιλκίς: Η γυναίκα του και τα παιδιά του 80 ευρώ και οι σύντροφοί του Βλαδίμηρος Φωτιάδης και Θεμιστοκλής Θεοδωρίδης και οι οικογένειές τους 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και τα παιδιά του

** *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΟΛΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πριν από ένα χρόνο, πρόσφερα στην ΚΟΒ Πανοράματος 50 ευρώ.

Κυπαρισσένια Λυκίδου
Κυπαρισσένια Λυκίδου
Ιφιγένεια Πολίδου

  • Επίσης στη μνήμη του Οδυσσέα Πολίδη, ο φίλος του Π.Δ. πρόσφερε στην ΚΟΒ Πανοράματος 50 ευρώ.

* * *

Ο Μανώλης Μπαλής προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 90 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Ιούνη 2004 «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας μάνα και γιαγιά ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1912. Το 1920, μαζί με τους γονείς της, ήρθε στην Ελλάδα. Από μικρή έζησε τις περιπέτειες του Α` Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1929 παντρεύτηκε τον Χρήστο Αφεντουλίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ και εγκαταστάθηκε στο Θρυλόριο Ροδόπης.

Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αλληλεγγύη και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στα χρόνια του Εμφύλιου, στις αρχές του 1947, ο σύντροφός της αναγκάστηκε να βγει στο βουνό.

Η Αννούσκα, όπως την έλεγαν οι δικοί της, έμεινε στο χωριό με πέντε παιδιά και έπρεπε να τα βγάλει πέρα. Να προστατέψει τα ανήλικα παιδιά της και να συμπαρασταθεί στους αντάρτες, οι οποίοι τακτικά περνούσαν από το χωριό για να εφοδιαστούν και άφηναν παραγγελίες, που έπρεπε να εκτελεστούν από αγωνίστριες και από την Αννα Αφεντουλίδου.

Τον Ιούλη του 1947, ο σύντροφός της Χρήστος πιάστηκε και κλείστηκε στις φυλακές. Της Αννούσκας τα βάσανα πολλαπλασιάστηκαν. Επρεπε να φροντίζει τα παιδιά, αλλά και να τρέχει στα κρατητήρια, στις φυλακές, στα Στρατοδικεία. Το Μάρτη του 1948, φεύγει και ο μικρότερος γιος της. Σε ηλικία 12 χρόνων, ακολούθησε τους αντάρτες. Τον ξαναείδε έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο Χρήστος Αγεντουλίδης, έπειτα από όσα υπέφερε, πέθανε νέος, το 1954.

Η Αννα έμεινε έως το τέλος της ζωής της πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ηταν καλή μάνα, γλυκιά και ήρεμη, ωραίος άνθρωπος, αγαπητή από όλους.

Αναγνώστης Λυκίδης
Αναγνώστης Λυκίδης
Δε θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο Παράρτημα Κομοτηνής της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ροδόπης.

Τα παιδιά της Παναγιώτης και Θεοδώρα

Τα εγγόνια και τα δισέγγονα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΟΥ ΣΤΑΜΆΤΗ προσφέρουμε 300 ευρώ στο Κόμμα μας το ΚΚΕ. Ο παπούς Πάνος Σταμάτης (Δημαράς), οι γονείς του Σάκης και Βάσω Σταμάτη καιη αδερφή του Ισμήνη Σταμάτη.Εφυγες άδικα στα 32 σου Πανούλη μας

Κωνσταντίνος Λυκίδης
Κωνσταντίνος Λυκίδης
Τατιάνα Καραμούζα-Μάντζιου
Τατιάνα Καραμούζα-Μάντζιου
Αριστοτέλης Μαυρίδης
Αριστοτέλης Μαυρίδης
Νίνα Βασιμπόση
Νίνα Βασιμπόση
Γιάννης Νικολόπουλος
Γιάννης Νικολόπουλος
Βασιλική Λακουμέντα
Βασιλική Λακουμέντα
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο σύντροφος Σιμηχανίδης Στέφανος από την Τσεχία προσφέρει στο ΚΚΕ 53 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή, 4 Ιούλη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Βάρνας θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Μαριάνθη

Ο γιος του Αθανάσιος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ