ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ (G8)
Στρατηγικά «διευρυμένη»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για δεύτερη φορά μετά τον πόλεμο του Ιράκ οι ηγέτες των Οκτώ πιο Αναπτυγμένων Βιομηχανικά Κρατών του κόσμου, της Ομάδας των Οκτώ-G8 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και Καναδάς) συναντώνται και μάλιστα σε αμερικανικό έδαφος, στο νησί Σι Αϊλαντ, στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Μία Σύνοδος που στη διάρκεια των εργασιών της - έως την Πέμπτη - στο επίκεντρο θα βρεθεί όπως είναι φυσικό το θέμα του Ιράκ αλλά και «οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Επίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι συνεργασίες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και ο συνεχής κλυδωνισμός των χρηματιστηρίων, η μάχη κατά της φτώχειας, των σιτοδειών, της πολιομυελίτιδας και της επιδημίας του ΕΪΤΖ, καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στον κατάλογο των καλεσμένων του ομίλου των οκτώ είναι και ορισμένοι ηγέτες αφρικανικών κρατών, όπως ο πρόεδρος της διορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά και ηγέτες από το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Υεμένη, όπως επίσης και την Αλγερία, την Γκάνα, τη Σενεγάλη, τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και την Ουγκάντα.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί Σι είναι δρακόντεια και πολλοί από τους ντόπιους αποφάσισαν να φύγουν από το νησί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της συνόδου.

Ευρωπαϊκή επιχείρηση εναντίον «ισλαμιστών»

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου και της Ιταλίας προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 17 ατόμων, που φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε «ακραίες ισλαμικές ομάδες», ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι και στις δύο χώρες. Επιχειρήσεις εναντίον «ισλαμιστών» έγιναν, παράλληλα, στην Ισπανία και στη Γαλλία. Οπως έκανε σαφές Ιταλός αξιωματούχος, επρόκειτο για το αποτέλεσμα «στενής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών» των εμπλεκόμενων χωρών.

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν δύο άτομα στο Μιλάνο, μεταξύ των οποίων και τον 33χρονο Αιγύπτιο Ράμπεϊ Οσμάν Αχμέντ, που, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μάρτη. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου υποστήριξε, επίσης, ότι ο Αχμέντ «ετοίμαζε νέες επιθέσεις». Μαζί με τον Αχμέντ συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, στο οποίο έμενε. Ενταλμα εναντίον του Αχμέντ εξέδωσε μόλις τη Δευτέρα ο Ισπανός δικαστής Χουάν ντελ Ολμο, που διεξάγει τις έρευνες για την 11η Μάρτη.

Στο Βέλγιο συνελήφθησαν 15 άτομα, κυρίως αραβικής καταγωγής, έπειτα από πληροφορίες των ιταλικών αρχών. Πάντως, η σχέση μεταξύ των συλληφθέντων του Βελγίου και αυτών της Ιταλίας δεν έγινε σαφής. Βέλγος γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι «15» ετοίμαζαν επίθεση «σε ξένη χώρα». Δε βρέθηκαν, ωστόσο, όπλα στην κατοχή τους, ενώ και στην Ιταλία οι συλλήψεις έγιναν με βάση τηλεφωνικές υποκλοπές. Τις επόμενες μέρες, οι αρχές θα κρίνουν πόσοι τελικά θα παραμείνουν υπό κράτηση και πόσοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
«Αγκάθι» η Αϊτή και διαδηλώσεις

ΚΙΤΟ.--

Η 34η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, στην οποία μετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από τα 34 κράτη - μέλη του έληξε και νέος γενικός γραμματέας εξελέγη διά βοής ο Μιγκέλ Ανχελ Ροντρίγκες. Ο πρώην Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα διαδέχεται τον Κολομβιανό Σεζάρ Γκαβίρια, ο οποίος ολοκλήρωσε δύο θητείες, 10ετούς διάρκειας συνολικά.

Ομως αυτό που ουσιαστικά έβαλε τη σφραγίδα του στη Σύνοδο, δεν ήταν όσα έλαβαν μέρος εντός της αιθούσης αλλά εκτός, όπου χιλιάδες αγρότες και ιθαγενείς, το κύριο τμήμα του πληθυσμού και το οποίο ανέδειξε τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες, ήταν μαχητικό «παρών» στους δρόμους του Κίτο, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική υποταγής του Γκουτιέρες στις ΗΠΑ και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ALCA, το σχέδιο άλωσης της Λατινικής Αμερικής. «Λαϊκή κινητοποίηση ιθαγενών αγροτών για τη Ζωή, την Αξιοπρέπεια και την Ειρήνη». Μάλιστα οι διαδηλώσεις αυτές είναι η απαρχή και το κάλεσμα για κινητοποιήσεις και προτάσεις των ιθαγενικών και λαϊκών κινημάτων για διέξοδο από την πολιτική κρίση, αφού δηλώνουν ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων αυξάνεται συνεχώς η κυβερνητική διαφθορά. Η ασταθής και ανίκανη κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει ενεργοποιήσει κάθε μορφή διαφθοράς, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της "φαινομενικής ανακωχής", με την οποία εμείς δε συμφωνούσαμε».

Στους κόλπους του Οργανισμού το θέμα της Αϊτής παρέμεινε το μήλον της έριδος μεταξύ των χωρών της Καραϊβικής από τη μια πλευρά, των ΗΠΑ και της νέας αϊτινής ηγεσίας από την άλλη πλευρά. Η Κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), που έχει 15 μέλη, δεν έχει αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση του Ζεράρ Λατοτρί και έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας, την οποία δεν αποδέχεται η Ουάσιγκτον, για τις συνθήκες αποχώρησης του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Υπό την προτροπή της CARICOM, ένα τμήμα του μονίμου συμβουλίου του Οργανισμού ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο απόφασης ώστε να εφαρμοστεί στην Αϊτή το άρθρο 20 της διαμερικανικής δημοκρατικής χάρτας. Το άρθρο αυτό που ουδέποτε έχει εφαρμοστεί έως σήμερα, προβλέπει διεθνή έλεγχο της δημοκρατικής διαδικασίας της χώρας σε περίπτωση «παραβίασης της συνταγματικής τάξης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Ενας ακόμη υπουργός, ο υπουργός Γεωργίας Χοσέ Λεόν, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στο Περού, υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μαζί με το γιο του ξενοδοχείο-κάλυψη για οίκο ανοχής όπου εργάζονταν μόνο ανήλικες. Η παραίτηση, η πολλοστή για την κυβέρνηση Τολέδο, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της βαθύτατης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που κλονίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ολους τους επιστήμονες, καθώς και τους παράγοντες στον τομέα της βιοτεχνολογίας κάλεσε το Πεντάγωνο -κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου ΒΙΟ 2004 - να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν μία στιβαρή «άμυνα» κατά επιθέσεων με θανατηφόρα βιολογικά, χημικά και ραδιενεργά όπλα.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ/ΑΓΚΥΡΑ.-- Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζεται σήμερα το θέμα των συνθηκών κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι Ταλιμπάν «διαψεύδουν» ότι σχεδιάζουν επιθέσεις αυτοκτονίας εντός Πακιστάν εναντίον εργαζομένων οργανώσεων αρωγής, με τον μουφτή Λατιφουλάχ Χακίμι να δηλώνει τηλεφωνικά ότι «αν κάνουμε επιθέσεις, αυτές θα είναι στο Αφγανιστάν, εναντίον των Αμερικανών».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο Βουδιστές μοναχοί, μέλη της Βουλής της Σρι Λάνκα, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό στη διάρκεια συνεδρίασης του Σώματος που κατέληξε σε σύρραξη. Αφορμή, η απόσυρση της υποστήριξης στην κυβέρνηση της Κουμαρατούνγκα από ένα Βουδιστή μοναχό-βουλευτή. Σε προηγούμενο επεισόδιο πολιτικής βίας από πλευράς κυβέρνησης, τουλάχιστον 20 δάσκαλοι είχαν τραυματιστεί από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης στα τέλη Μάη - οι δύο παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

ΠΑΛΕΡΜΟ.-- Η εισαγγελία του Παλέρμο ζήτησε χτες την καταδίκη σε 11ετή κάθειρξη του Μαρτσέλο Ντελ'Ούτρι, γερουσιαστή του κυβερνώντος κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και προσωπικού φίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με τη μαφία. Ο γερουσιαστής κατηγορείται ότι επένδυε χρήματα της σικελικής Μαφίας από τα τέλη της δεκαετίας του '70 στην εταιρία «Fininvest» του πρωθυπουργού.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ακαρπες αποβαίνουν οι προσπάθειες αξιωματούχων αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό για τερματισμό των συγκρούσεων στασιαστών και στρατού στη μεθοριακή (με τη Ρουάντα) πόλη Μπουκάβου. Μετά από ανάπαυλα τριών ημερών, χτες, αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις στο Μπουκάβου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την ανακατάληψη της περιοχής απ' τους στασιαστές που «προβαίνουν σε ενέργειες που διακυβεύουν την ειρηνευτική διαδικασία».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Την εθνικοποίηση όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ζιμπάμπουε και τη μετατροπή όλων των ισόβιων τίτλων ιδιοκτησίας σε κρατικές άδειες με ισχύ τα 99 έτη, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Μικρό επιβατηγό αεροσκάφος συνετρίβη χτες ανοιχτά των ακτών της Γκαμπόν στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 εκ των 30 επιβαινόντων. 10 επιβαίνοντες διασώθηκαν και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, Λιμπρεβίλ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι εκρήξεις δύο ηφαιστείων στην ανατολική Ιάβα προκάλεσε μεταξύ άλλων την εκκένωση των σπιτιών 5.000 χωρικών, το θάνατο δύο τουριστών και τον τραυματισμό άλλων επτά.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στα ίχνη θανατηφόρου ιού, που είναι ανθεκτικός στην πενικιλίνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο με άγγιγμα εκδοράς στο δέρμα βρίσκονται Αυστραλοί επιστήμονες. Ο ιός, που φέρεται «συγγενής» του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, προσδιορίστηκε πρόσφατα ως αιτία θανάτου ενός νεαρού Αυστραλού και νόσου άλλων πενήντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ