ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ομοφώνως, νομιμοποιείται, πάλι, η κατοχή

Κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας σε διάφορες ιρακινές πόλεις

Ενώ κάποιοι από τους κατοχικούς παίρνουν θέσεις μάχης κάποιοι άλλοι βοηθούν τραυματισμένους που δέχτηκαν επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Ενώ κάποιοι από τους κατοχικούς παίρνουν θέσεις μάχης κάποιοι άλλοι βοηθούν τραυματισμένους που δέχτηκαν επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με ορισμένες λεκτικές τροποποιήσεις φαίνεται ότι υπερσκελίστηκαν οι «διαφωνίες» που είχαν προκύψει μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «επόμενη μέρα» στο Ιράκ. Λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιημένα, όλα τα μέλη του Συμβουλίου αναμενόταν να ψηφίσουν την τέταρτη εκδοχή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης ή τουλάχιστον να μην ασκηθεί κανένα βέτο. Ετσι, και με τη βούλα του ΟΗΕ, νομιμοποιείται η παράταση της κατοχής, ουσιαστικά, μέχρι τις αρχές του 2006 και αφήνεται το περιθώριο σε περίπτωση που ζητηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση να συνεχιστεί επ' αόριστον.

Αν και δεν είναι πλήρως ευχαριστημένες με την προδιαγραφόμενη τελική μορφή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης, οι εκπρόσωποι Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας (και κατ' ακολουθίαν οι Κίνα, Αλγερία και Χιλή) δήλωναν ότι «έχουν γίνει βελτιώσεις και για το καλό του Ιράκ και της επίτευξης σταθερότητας στη χώρα» θα συναινέσουν στην έγκρισή του. Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι δεν αποκλείεται η απόφαση να είναι ομόφωνη.

Οπως έγινε γνωστό, από διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ - Βρετανία αποδέχτηκαν, τελικά, την προσθήκη μιας πρότασης που θα διευκρινίζει ότι «η πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητες περιοχές από την πολυεθνική δύναμη που θα παραμείνει στη χώρα, χρειάζεται την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο». Επίσης, προστέθηκε ότι η αποστολή της «πολυεθνικής δύναμης» (καθώς έτσι μετονομάστηκαν οι δυνάμεις κατοχής) θα εκπνεύσει στις αρχές του 2006, εκτός και αν ζητηθεί η αποχώρησή τους από την ιρακινή κυβέρνηση.

Μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας ετοιμαζόταν, για άλλη μια φορά, να νομιμοποιήσει την κατοχή, το Ιράκ φλεγόταν από αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Στη Μοσούλη, παγιδευμένο ταξί με 3 επιβαίνοντες, εξερράγη μπροστά στο δημαρχείο της πόλης όταν περνούσε η αυτοκινητοπομπή του δημάρχου συνοδευόμενη από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Ο τελευταίος απολογισμός ανέφερε 9 νεκρούς και 38 τραυματίες, αν και ο αρχηγός της αστυνομίας δεν τραυματίστηκε.

Στη Μπαακούμπα, από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 5 Ιρακινοί πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 15 Ιρακινοί και 10 Αμερικανοί στρατιώτες. Στο Ραμάντι, άγνωστοι άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, σε κομβόι «δυτικών» οι οποίοι ανταπάντησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 3. Δε διευκρινίστηκε η εθνικότητα αλλά και η ιδιότητα των «δυτικών» ενόπλων, που πιθανότατα επρόκειτο για μισθοφόρους εταιριών ασφαλείας.

Επίθεση δέχτηκε και αμερικανική αυτοκινητοπομπή έξω από τη Φαλούτζα χωρίς να αναφερθούν θύματα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια προσπάθειας εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, σκοτώθηκαν, νοτίως της Βαγδάτης, 2 Πολωνοί, 3 Σλοβένοι και 1 Λετονός στρατιώτης.

Τέλος, έγινε γνωστό, χτες το μεσημέρι, ότι μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων απελευθερώθηκαν οι 3 Ιταλοί μισθοφόροι, ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας ασφαλείας, καθώς και 1 Πολωνός, που είχαν απαχθεί από οργάνωση που αυτοπαρουσιάστηκε ως «Πράσινες Ταξιαρχίες». Σε λακωνικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, αρκέστηκε να τονίσει ότι συνελήφθησαν οι απαγωγείς και όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

Συνδικαλιστές στο στόχαστρο κυβερνήσεων - κεφαλαίου...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πολλές δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι (πάνω από 130) δολοφονήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες απολύθηκαν το 2003 μόνον και μόνον επειδή συμμετείχαν στη διοργάνωση ή πραγματοποίηση απεργιών ή άλλων μορφών εργατικών αγώνων επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ICFTU) που γνωστοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού συνοδεύεται με τη ραγδαία επιδείνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, που σε άλλο σημείο επικρίνουν κυβερνήσεις που σκύβοντας πρόθυμα το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της αγοράς αντιμετωπίζουν εχθρικά το συνδικαλιστικό κίνημα... «Οι φόνοι συνδικαλιστών και οι επιθέσεις ακόμη και κατά μελών των οικογενειών τους», αναφέρει η ICFTU, μένουν ατιμώρητοι...

Η οργάνωση θεωρεί την Κολομβία ως την πιο επικίνδυνη χώρα για συνδικαλιστές και εργάτες. Περίπου μισό εκατομμύριο εργάτες χωρών της Ασίας (με πρώτη τη Νότια Κορέα) έχουν απολυθεί εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης ή της συμμετοχής τους σε απεργία. Η ίδια οργάνωση παρατηρεί πως στην Κίνα, παρά τη μείζονα οικονομική ανάπτυξη, δεν έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στα βασικά δικαιώματα εργατών. Επιπλέον, η ICFTU σημειώνει πως «πολλά» παραμένουν τα προβλήματα για το συνδικαλιστικό κίνημα (και δη όσον αφορά στα δικαιώματα των μεταναστών) στο βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο με σοβαρότερες τις περιπτώσεις των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ
Αμετανόητοι για την κατοχή

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΡΙΓΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Νέο γύρο αντιδράσεων σε Σλοβακία, Λετονία και Πολωνία πυροδότησε ο χτεσινός θάνατος στο Ιράκ 3 Σλοβάκων, 2 Πολωνών, και 1 Λετονού στρατιώτη. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες μεταξύ των σλοβακικών και των λετονικών κατοχικών δυνάμεων.

Στη Σλοβακία πρωτεύοντα ρόλο στις αντιδράσεις έπαιξε και χτες το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας που έκανε σαφές ότι θα καταθέσει εκ νέου στη Βουλή αίτημα αποχώρησης των Σλοβάκων στρατιωτών από το Ιράκ. Την αποχώρηση των στρατιωτών τους ζήτησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της λετονικής Βουλής απηχώντας τη γενικότερη λαϊκή επιθυμία.

Ωστόσο το μήνυμα που ήρθε από όλες τις κυβερνήσεις ήταν ξεκάθαρο. «Αυτό είναι μάλλον το πιο τραγικό περιστατικό στην ιστορία της παρουσίας μας στο Ιράκ», είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα, που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια της εκεί παρουσίας μας». Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Μικούλας Ντζουρίντα, χαρακτήρισε «μεγάλη καταστροφή» μια ενδεχόμενη αποχώρηση των Σλοβάκων από το Ιράκ (!), ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και αξιωματούχοι της συντηρητικής κυβέρνησης της Λετονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σλοβάκοι διαθέτουν 105 στρατιώτες στο Ιράκ και οι Λετονοί 116 παρά τη μεγάλη λαϊκή αντίθεση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αμερικανική βάση και «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Κατ' αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αυστραλία ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, αναχωρώντας από τη Σιγκαπούρη, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες περιφερειακής συνδιάσκεψης υπουργών Αμυνας χωρών των Νοτιοανατολικής Ασίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Ο Χιλ υποστήριξε πως η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, προωθεί την αναβίωση του «Αμυντικού Συμφώνου» Νοτιοανατολικής Ασίας, με στόχο -όπως ισχυρίστηκε- τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διεξαγωγή επικείμενης «αντιτρομοκρατικής άσκησης» νοτίως των ακτών της Κίνας από μέρους των χωρών του λεγόμενου «Αμυντικού Συμφώνου Πέντε Δυνάμεων» που ιδρύθηκε το 1971 με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Μαλαισίας, Βρετανίας και Σιγκαπούρης (με τότε πρόσχημα την υπεράσπιση της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης από «έξωθεν απειλές»).

Στην επικείμενη «αντιτρομοκρατική» άσκηση (η ημερομηνία της οποίας δεν έγινε άμεσα γνωστή) θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα από την Αυστραλία, τη Βρετανία, η Σιγκαπούρη. Ρόλο παρατηρητή λέγεται πως θα έχει η Ινδονησία, η οποία μαζί με τη Μαλαισία έχουν επανειλημμένα αντιδράσει στα άλλα (περιφερειακά) σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική παρουσία στα (στρατηγικής σημασίας) Στενά της Μάλακκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ