ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Ο ιρλανδικός μύθος

Η Ιρλανδία, εδώ και πολλά χρόνια, εμφανίζεται από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και από τους πολιτικούς παράγοντες του κατεστημένου, σαν χώρα - πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το σύνθημα «να κάνουμε την Ελλάδα Ιρλανδία» έχει διατυπωθεί από επίσημα χείλη εκπροσώπων των βιομηχάνων, από τραπεζίτες, αλλά και άλλων παραγόντων της οικονομικής ζωής. Ακόμα και από τις σελίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη την Κυριακή.

Προξενεί εντύπωση η αφαιρετική ικανότητα της αστικής πολιτικής και οικονομικής σκέψης. Σε σύνολο 14 - και με την Ελλάδα 15 - χωρών που αποτελούσαν μέχρι σήμερα την Ευρωπαϊκή Ενωση, σαν χώρα πρότυπο δεν προβάλλεται ούτε καν η Γερμανία, η αποκαλούμενη και ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ούτε και η Γαλλία, που αποτελεί τη δεύτερη οικονομική δύναμη, ούτε άλλη χώρα. Σαν χώρα - πρότυπο στους «15» της ΕΕ προβάλλεται αποκλειστικά η Ιρλανδία. Μια μικρή, δηλαδή, περιφερειακή οικονομική δύναμη, η οποία επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, σε βαθμό αντιστρόφως ανάλογο, σε σχέση με το θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομά της. Τουλάχιστον στη χώρα μας.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό της ιρλανδικής λατρείας που εκδηλώνεται στη χώρα μας από τις φωνές του κατεστημένου; Σε μια εποχή, όπου οι στατιστικοί δείκτες χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά, για την αποτύπωση της οικονομικής προόδου, οι στατιστικοί δείκτες που εμφανίζει η ιρλανδική οικονομία, αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, και ειδικότερα αυτοί που μετράνε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ιρλανδία στις αρχές της δεκαετίας του '90, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, και για το λόγο αυτό, οι τέσσερις αυτές χώρες, αποτέλεσαν τις «χώρες συνοχής», οι οποίες στηρίχτηκαν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, για να αυξήσουν την οικονομική τους ισχύ... Και ω του θαύματος! Η ιρλανδική οικονομία για μια δεκαετία και πλέον εμφάνιζε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των 15 χωρών της ΕΕ, πολύ σύντομα βγήκε από την κατηγορία των χωρών συνοχής, καθώς ο δείκτης κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε σχέση με το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ όχι μόνο υπερέβη το 75%, αλλά έχει εκτιναχτεί στο 121%. Με βάση το κριτήριο αυτό, η Ιρλανδία βρίσκεται σήμερα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μπροστά και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες κραταιές οικονομικές δυνάμεις. Το ίδιο συνέβη και με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπου η χώρα αυτή των 4 εκατομμυρίων πολιτών, διατηρεί μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Αυτό είναι, λοιπόν, το ιρλανδικό θαύμα, το οποίο τόσο πολύ δοξάζει το ελληνικό κατεστημένο και μας καλεί να παραδειγματιστούμε...

Μόνο που όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Μας αποκρύπτουν ότι για μια σειρά γεωπολιτικούς λόγους, η Ιρλανδία επιλέχθηκε από τις αμερικανικές πολυεθνικές, σαν βάση εγκατάστασης των επιχειρηματικών τους μονάδων, απ' όπου προωθούν τα εμπορεύματά τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά στους κλάδους των νέων τεχνολογιών, οι μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Δε μας αποκαλύπτουν, επίσης, ότι η Ιρλανδία αποτελεί σήμερα την κατ' εξοχήν χώρα, άνισης κατανομής του παραγόμενου πλούτου. Η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, έγινε με αντίτιμο βαρύ για τους Ιρλανδούς εργαζόμενους. Η χώρα αυτή αποτελεί το βασίλειο εφαρμογής των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, χωρίς νομική προστασία σε περίπτωση απολύσεων, ενώ συν τοις άλλοις, έχουν παραχωρηθεί προκλητικά φορολογικά και αναπτυξιακά προνόμια στις ξένες επενδύσεις. Η εξαγωγή κεφαλαίου, με τη μορφή τόκων και μερισματικών κερδών, έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις. Η Ιρλανδία αποτελεί σήμερα τη χώρα πρότυπο, όπου ο παραγόμενος πλούτος εξάγεται μαζικά προς τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και μια πλούσια χώρα - με βάση τους στατιστικούς δείκτες - έχει πάρα πολλούς φτωχούς.

Γι' αυτό, επίσης, δε θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών για τα επίπεδα αγοραστικής δύναμης στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με αυτά, για την αγορά 347 επιλεγμένων προϊόντων, οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλέψουν συνολικά 705 μέρες, για να τα αποκτήσουν και με το κριτήριο αυτό καταλαμβάνουν την 13η θέση μεταξύ των «15». Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία με 348 μέρες, ενώ την 14η και την 15η θέση καταλαμβάνουν η Πορτογαλία και η Ελλάδα με 737 και 741 μέρες εργασίας. Δηλαδή, όλος ο θόρυβος γίνεται για να μεταπηδήσουμε από την 15η στη 13η θέση της γενικής κατάταξης!


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΚΚΕ
Προεκλογικές συγκεντρώσεις και περιοδείες

Σειρά από περιοδείες σε εργασιακούς χώρους πραγματοποιούν στελέχη του ΚΚΕ, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ πραγματοποιούνται και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Ξεχωρίζουμε ανάμεσα σ' αυτές περιοδείες και συγκεντρώσεις που διοργανώνονται για τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., στις κοινοπραξίες «Τεχνοδομική», ΑΛΤΕ, ΓΕΚΑΤ, «Μηχανική», «Ολυμπιακή Τεχνική», «Θεμελιοδομή», ΑΤΤΙΚΑΤ, «Σιγάλας», «Προοδευτική», ΑΒΑΞ, ΒΙΟΤΕΡ, ΓΕΚ θα περιοδεύσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας.

Στη Θεσσαλονίκη

- Σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών περιοδεία με τον Κώστα Δρούτσα, υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Στη Λιβαδειά

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Στην Πιερία

-- Σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Θανάσης Παφίλης θα περιοδεύσει στην Πιερία. Στις 10.30 π.μ., θα επισκεφθεί το εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών συστημάτων «ΕΒΗΛ ΑΕ» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους. Στις 11.30 π.μ., θα επισκεφθεί το εργοστάσιο «BERO BY ASLANIS» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους. Στη 1 μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λεπτοκαρυά και στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Λιτόχωρο.

Στη Μεσσηνία

- Αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ., στη Γλυφάδα Πυλίας, θα μιλήσει ο Αντώνης Κατσάς.

Στη Λακωνία

- Αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., στην Αρεόπολη, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Φίλιππος Ακαρέπης.

Στην Ικαρία

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στον Αγιο Κήρυκο θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΚΟΓΚΑΣ
Στήριξη στο ΚΚΕ και στο χτίσιμο του λαϊκού μετώπου

Την αποχώρησή του από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) και ταυτόχρονα τη στήριξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με ανοιχτό κάλεσμα για την υπερψήφισή του, με στόχο «το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου για μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία» δημοσιοποίησε με επιστολή του στα ΜΜΕ ο Σπύρος Ι. Κόγκας, πρώην μέλος της Νεολαίας της ΚΟΕ.

Ολόκληρη η επιστολή του έχει ως εξής:

«Η αποχώρησή μου από την ΚΟΕ ήταν αποτέλεσμα διαφωνίας στην τακτική και στρατηγική της οργάνωσης.

Το κάλεσμα της ΚΟΕ για ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αποδείχτηκε ότι αυτό που ενισχύθηκε ήταν όχι ο αριστερός πόλος, αλλά ο ΣΥΝ που μπήκε στη Βουλή και θάβοντας τα μεγάλα λόγια για "ενότητα της αριστεράς" κατεβαίνει μόνος και με το ευρωλάγνο "αριστερό" προφίλ του στις ευρωεκλογές.

Τώρα η ΚΟΕ προτείνει άκυρο, ξεχνώντας ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια τάση απαξίωσης από αντιιμπεριαλιστική σκοπιά των ευρωεκλογών μέσα στο λαό και ότι το άκυρο βοηθάει τις ευρωλάγνες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ), καθώς δεν ενισχύει εκείνες τις δυνάμεις (πολιτικές και κοινωνικές) που μάχονται για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ.

Επίσης, θεωρώ ότι η νεολαία πρέπει να ξαναβρεί ταυτότητα και προοπτική για το αύριο κι αυτό είναι εφικτό μπαίνοντας στον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική του τόπου μας.

Γι' αυτό και εγώ σαν νέος πιστεύω ότι μια συνεπής ριζοσπαστική - αντιιμπεριαλιστική και πατριωτική στάση είναι η ψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και η παραπέρα στήριξη στο χτίσιμο του λαϊκού μετώπου για μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ