ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Τα ίδια και χειρότερα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι γίνονταν τόσα χρόνια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους κοινωνικός πλούτος αυξανόταν κάθε χρόνο με εντυπωσιακούς ρυθμούς, τα επίσημα κέρδη της πλουτοκρατίας σημείωναν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο ρεκόρ, αλλά οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα έβραζαν στο τσουκάλι της μιζέριας. Για παράδειγμα, τα μεροκάματα «αυξάνονταν» κατά 3 ή 4% το χρόνο, οι τιμές των προϊόντων ακόμη περισσότερο και τα επίσημα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 50, 70 ή 100% και ακόμη περισσότερο.

Τι θα γίνεται από δω και πέρα; Τα ίδια ακριβώς και ακόμη χειρότερα. Το δήλωσε με σαφήνεια στην προχθεσινή τηλεμαχία ο κ. Καραμανλής. Μπορεί, να μην ήξερε πόσο είναι το επίδομα ανεργίας (329 ευρώ...!), αλλά παραδέχτηκε ότι είναι χαμηλό και υποσχέθηκε να το αυξήσει στο μέλλον (...), αφού, πρώτα, ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Με άλλα λόγια, δουλέψτε σκλάβοι, για να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα τα ήδη ανυπολόγιστα και αμύθητα κέρδη της πλουτοκρατίας και, μετά, θα πάρετε κι εσείς μια... αυξησούλα, ίσα ίσα για να μην πεθάνετε. Για να μη μιλήσουμε για τους «λογαριασμούς» των Ολυμπιακών ...και άλλων έργων, τις «μαύρες τρύπες» και τα ελλείμματα, που άλλοι τα 'φαγαν κι άλλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν...

Οι ευρω-σοσιαλιστές...

«Στο ΠΑΣΟΚ λέτε ότι είστε σοσιαλιστές. Τι σημαίνει όμως σήμερα στην Ευρώπη σοσιαλισμός; Με ποιους και για ποιους;» ρωτάει ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» τον Στ. Λαμπριανίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και από τη Δευτέρα υπεύθυνου της ευρωομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η απάντηση του δεύτερου: «Με το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι πολύ πιο ενωμένο από το λαϊκό κόμμα, το οποίο λόγω της μεγάλης δύναμης των ακροδεξιών έχει προβλήματα συνοχής». Και για να καταλάβετε καλύτερα τι θέλει να πει ο κ. Λαμπριανίδης, πάρτε υπόψη σας, ότι επικεφαλής στο ευρω-σοσιαλιστικό κόμμα είναι ο Γκ. Σρέντερ και ο Τ. Μπλερ...

Αυταπάτες για κατανάλωση...

Οχι, δεν πιστεύουμε, πως έχουν οι ίδιοι τόσες και τέτοιες αυταπάτες. Αυτές είναι για τους ακροατές τους, για τις προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις. Στην ηγεσία του ΣΥΝ αναφερόμαστε - στην πλειοψηφία της τουλάχιστον - και στα συνθήματά της, περί μιας ΕΕ της φιλίας και της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και δικαιοσύνης. Μια ΕΕ, όπου οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο θα μετατραπούν σε παράγοντες προόδου και θα συνυπάρχουν αρμονικά με τους εργαζόμενους, μοιράζοντας δίκαια τον παραγόμενο πλούτο. Οπου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ θα αποτελέσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη προς όφελος των λαών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οπου το Ευρωσύνταγμα θα κατοχυρώνει τα συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα και την ισότιμη συνεργασία των χωρών, ενώ ο Ευρωστρατός θα είναι δύναμη ειρήνης, αποτροπής της όποιας έξωθεν απειλής και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών σε όλο τον κόσμο..!

Οχι, δεν τα πιστεύουν όλ' αυτά και άλλα παρόμοια. Αυτά λένε, όμως, στις προεκλογικές τους ομιλίες, καλλιεργώντας αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, αναγορεύοντας την ΕΕ σε μονόδρομο, συκοφαντώντας τις θέσεις του ΚΚΕ και δίνοντας τη συμβολή τους στη γενικότερη επιχείρηση των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων για τον εγκλωβισμό του λαού.

Με ποια λογική;

Επιεικώς απαράδεκτη είναι η απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΣΕ να χορηγήσουν μια «κάλπικη» έκπτωση 30% στα εισιτήρια των τρένων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Κι αυτό, γιατί ισχύουν μια σειρά εξαιρέσεις.

Μετά από παράπονα αναγνωστών και τη σχετική έρευνα, μάθαμε ότι:

Πρώτον, η έκπτωση ισχύει μόνο για το απλό εισιτήριο. Για εισιτήρια με το λεγόμενο «συμπλήρωμα» («καπέλο» στο εισιτήριο, όπως στα Ιντερσίτι κλπ.), το αντίτιμο καταβάλλεται στο ακέραιο, χωρίς καμιά έκπτωση!

Δεύτερον, ακόμα και αυτή η «κάλπικη» έκπτωση δε χορηγείται σε όλους αδιακρίτως τους ψηφοφόρους. Κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ έκριναν σκόπιμο να εξαιρέσουν τους φοιτητές και τους πολύτεκνους. Δηλαδή τις μόνες πλέον κατηγορίες Ελλήνων πολιτών που ταξιδεύουν δικαιωματικά με τα τρένα του ΟΣΕ με μειωμένο εισιτήριο και έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Αραγε, ποια λογική πρυτάνευσε στους εγκεφάλους κυβέρνησης και ΟΣΕ για την απαράδεκτη αυτή απόφαση; Πάντως, όχι η διευκόλυνση και προσέλκυση των ετεροδημοτών να ψηφίσουν...


Τα ψηφοθηρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΕ - ΒΡΕ μέχρι και μείωση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οταν πρόκειται για την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, ακόμη και τις τιμές του πετρελαίου... ρίχνει η κυβέρνηση..!

Τώρα το τι υποσχέσεις έπεσαν στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των εταιριών διύλισης και εμπορίας του πετρελαίου στη σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, κανείς δεν ξέρει. Το πιθανότερο είναι να μάθουμε το περιεχόμενό τους από κάποιες... τροπολογίες, που θα έρθουν για ψήφιση στα επικείμενα θερινά τμήματα της Βουλής.

Πάντως, έγινε ένα... σοβαρό βήμα στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Εάν τις επόμενες μέρες και πάλι δε σας φτάνουν τα χρήματα που έχετε στην τσέπη σας, τότε σ' ένα και μόνο συμπέρασμα μπορείτε να καταλήξετε: Τόσο η ακρίβεια, όσο και οι χαμηλοί μισθοί είναι ένα συνδυασμένο φαινόμενο... μαζικής παραίσθησης.

ΜΑΛΙΣΤΑ... Αν καταλάβαμε καλά... ουδείς γνωρίζει για το «φόνο» του τελικού κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, που φυσικά αναμένεται να πληρώσουν και με το παραπάνω οι Ελληνες φορολογούμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι.

Ο Ζακ Ρογκ το αποδίδει με δηλώσεις του στη... μεγαλομανία των Ελλήνων κυβερνώντων (των πρώην). Μάλλον, θέλει να πιστέψουμε ότι οι... περίφημοι «αθάνατοι» της ΔΟΕ ουδεμία σχέση έχουν με παιγνίδια των πολυεθνικών γύρω από την Ολυμπιάδα.

Οι νυν κυβερνώντες δηλώνουν ότι... δεν ξέρουν τίποτε, με τη Φάνη Πετραλιά να μας λέει πως «είναι ώρα για δουλιά» και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ότι είναι «εθνική υπόθεση».

Οσο για το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεώρησε καλό να απαντήσει στο Ρογκ ότι αν δεν υπήρχε η μεγαλομανία των Ελλήνων, δε θα υπήρχε Ολυμπιάδα. Να δούμε τι θα πουν στο τέλος, όσοι θα κληθούν να πληρώσουν το «λογαριασμό»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η φιλειρηνική Ευρώπη... »

Ευτυχώς δεν πέρασε πολύς καιρός και θυμόμαστε όλοι. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά μας έννοιες, με τις οποίες επιχειρούσαν οι καλοθελητές, να ταΐσουν το μυαλό μας με το ζόρι. Οροι όπως το «αντίπαλο δέος της Ευρώπης», «η φιλειρηνική Ευρώπη», «η ανάγκη να δυναμώσει η φωνή και ο ρόλος της»... Και επειδή, στημένα ή αυθόρμητα, όταν πάρεις φόρα δεν κατεβαίνεις εύκολα από τον νοερό κόσμο, που θέλεις να επιβάλεις, πόσοι και πόσοι δεν προσπαθούν, να πείσουν πως όλα αυτά «τα ωραία» θα αποκτήσουν υπόσταση, όταν προχωρήσει ακόμα πιο βαθιά η λεγόμενη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική της Αμυνας...

Οπως ακριβώς κάποιο σαχλοτράγουδο γίνεται προσωρινή εμπορική επιτυχία, επειδή οι εταιρίες πιάνουν τους παραγωγούς και τους βάζουν να το επαναλαμβάνουν 24 ώρες το 24ωρο, κάπως έτσι, από την περίοδο που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ μέχρι και σήμερα, εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επαναλαμβάνουν τη συνταγή του «αντίπαλου δέους της Ευρώπης» για πάσα ιμπεριαλιστική νόσο... Λες και δεν είχε προηγηθεί η Γιουγκοσλαβία ή το Αφγανιστάν όπου χεράκι -χεράκι, άλλος μετέχοντας άμεσα στις επιχειρήσεις, άλλος κρατώντας τσίλιες (όπως η ελληνική κυβέρνηση) κατέσφαξαν τους λαούς και εγκατέστησαν την ιμπεριαλιστική κατοχή. Λες και δε σχεδιάζουν τώρα μαζί πώς θα επιχειρήσουν ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Κούβας...

Ομως, επειδή «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και η...», άχνα δε βγάζουν όλοι αυτοί, που έχουν αναλάβει να σπέρνουν τις αυταπάτες τώρα, που τελικά Γαλλία και Γερμανία (οι σπουδαίοι εκπρόσωποι της φιλειρηνικής Ευρώπης) ψήφισαν με χέρια και με πόδια το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ψήφισμα, που νομιμοποιεί την κατοχή, δίνει συγχωροχάρτι για όλα τα εγκλήματα ενάντια στο λαό του Ιράκ και προετοιμάζει τα επόμενα... Η διαφορά απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι πως σ' αυτά τα επόμενα, τώρα με την ομπρέλα του ΟΗΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συμμετέχουν και αυτοί οι φορείς του «αντίπαλου δέους...».

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως «όλα τα... ίδια μούρη έχουν» και πως όλη η φασαρία δεν είχε κανέναν πόνο των ιμπεριαλιστών της Ευρώπης για την ειρήνη, αλλά αφορούσε στο παζάρι για το μερίδιό τους από τη λεία του Ιράκ και επίσης ανάλογες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου ψάχνουν όλοι μαζί αφορμή και τρόπο, να ορμήξουν...

Οσον αφορά στους δικούς μας καλοθελητές, καθόλου δεν «αδειάστηκαν» από τις εξελίξεις. Τα παραμύθια τα έλεγαν ακριβώς, γιατί θέλουν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό, έστω διά της πλαγίας, συνένοχο σ' αυτά τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια - εγκλήματα. Να εξελιχτεί με μια μαζική συνείδηση, όπου να πιστεύει δικό του συμφέρον το συμφέρον των δημίων του. Δώστε τους απάντηση την Κυριακή. Μαυρίστε τους. Ψηφίστε με πάθος ΚΚΕ...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ