ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χρονοδιάγραμμα και οργή για τον «απεγκλωβισμό»

Λιπόθυμος ο διαδηλωτής Παλαιστίνιος από τα χημικά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Λιπόθυμος ο διαδηλωτής Παλαιστίνιος από τα χημικά του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης εποίκων και στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας κατάρτισε η κυβερνητική επιτροπή που σύστησε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, όμως, δεν έχει δώσει ακόμη την οριστική έγκρισή του. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι έποικοι, με την υποστήριξη των ακροδεξιών και εποικιστικών κομμάτων, προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πιέζουν για απομάκρυνση του Σαρόν από την εξουσία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εκπόνησε η κυβερνητική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, οι έποικοι μπορούν να αρχίσουν να εγκαταλείπουν εθελοντικά τη Λωρίδα της Γάζας από τον Αύγουστο φέτος μέχρι την 1η Σεπτέμβρη 2005. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, για 15 ημέρες, ο ισραηλινός στρατός θα απομακρύνει διά της βίας τους εναπομείναντες εποίκους και τις επόμενες 2 εβδομάδες θα αποσυρθεί ο ίδιος. Συνολικά, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση μέχρι την 1η Οκτώβρη 2005.

Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι η κυβερνητική επιτροπή πρότεινε, επίσης, να δοθεί αποζημίωση ύψους 300.000 δολαρίων ανά οικογένεια εποίκων που θα αποσυρθεί εθελοντικά. Αντίθετα, το ποσό αυτό μειώνεται δραστικά μέχρις εκμηδενισμού, σε περίπτωση που απομακρυνθούν διά της βίας. Πάντως, χθες, οι οργανώσεις των εποίκων της Λωρίδας της Γάζας, με ανακοίνωσή τους, καθιστούσαν σαφές ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εθελοντικά και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «απεγκλωβισμού» και για να χάσει την εξουσία ο Σαρόν.

Αντίθετα, το σχέδιο «απεγκλωβισμού» χαιρέτισαν οι ηγέτες της G8, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Αριέλ Σαρόν. Η G8, επίσης, κάλεσε το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο να συνεδριάσει, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εισβολή και παραλήρημα από Μπαράκ

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εισβολής 30 στρατιωτικών τζιπ και αρμάτων μάχης στην Τζενίν, νωρίς χθες το πρωί. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η εισβολή σημαδεύτηκε από συγκρούσεις και ο νεκρός ήταν μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Εχούντ Μπαράκ, ο άνθρωπος που «προσέφερε τα πάντα στον Αραφάτ για την ειρήνη, αλλά εκείνος τα απέρριψε», κατά την ισραηλινή εκδοχή, εξαπέλυσε σκληρότατες κατηγορίες κατά του Παλαιστινίου Προέδρου. Σύμφωνα με τον Μπαράκ, όσο υπάρχει ο Αραφάτ στο προσκήνιο, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τον παραλλήλισε με τους Μιλόσεβιτς, Στάλιν και Σαντάμ Χουσεΐν.

Κατά τον Μπαράκ, στόχος του Αραφάτ δεν ήταν η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αλλά η μεταμόρφωση του Ισραήλ «σε κράτος με εβραϊκή μειονότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι «ο οδικός χάρτης δεν είχε εξαρχής ευκαιρία επιβίωσης, γιατί εκπονήθηκε για να ωφελήσει τον Αραφάτ».

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Αντελήφθησαν» το θάνατό του μετά από 20 χρόνια!

ΤΟΚΙΟ.--

Κανείς από τους γείτονες. Κανείς από τους συγγενείς. Κανείς από τους φίλους. Κανείς δεν είχε αισθανθεί την απουσία του. Ο προ 20ετίας θάνατος ενός άνδρα (με χαρακτηριστικά πενηντάρη) σε ένα μοναχικό διαμέρισμα προαστίου του Τόκιο διαπιστώθηκε μόλις χτες από τα συνεργεία κατεδάφισης... Ο σκελετός του άνδρα, ντυμένος με πιτζάμα, βρέθηκε στο χαλί πατώματος του διαμερίσματος στο δεύτερο όροφο. Σε παρακείμενο τραπέζι μία κιτρινισμένη εφημερίδα με ημερομηνία 30 Φλεβάρη 1984... Το ημερολόγιο τοίχου ήταν καρφωμένο στον ίδιο μήνα...

Δε χρειάστηκε να κοπιάσουν πολύ οι ιατροδικαστές για να εξακριβώσουν τη χρονολογία θανάτου... Μόνον οι αστυνομικοί. Που μετά από έρευνες διαπίστωσαν πως ο άνδρας ήταν υπάλληλος κτηματομεσιτικής εταιρίας, άνεργος, διαζευγμένος και βουτηγμένος στα χρέη. Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του, το άψυχο και άταφο σώμα βρέθηκε, αναγνωρίστηκε και... παραδόθηκε στην πρώην σύζυγο...

Ο θάνατός του δημιούργησε αίσθηση. Ομως, σύντομα η «είδηση» χάθηκε στο ρεύμα εντυπώσεων και σκέψεων που προκάλεσε μία άλλη πληροφορία. Χτες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως πέρσι οι αυτοκτονίες έφθασαν σε ποσοστό ρεκόρ... Το 2003, οι Ιάπωνες αυτόχειρες έφθασαν τους 32.082. Το προηγούμενο μαύρο ρεκόρ ήταν οι 31.755 αυτόχειρες του 1998...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σύλληψη υπόπτων για τη δολοφονία Καντίροφ

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χτες τη σύλληψη δύο υπόπτων για τη δολοφονία του προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Σεργκέι Φριντίνσκι οι δύο ύποπτοι, κάτοικοι Τσετσενίας, 28 και 22 χρόνων, «ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία και στην εκτέλεση της έκρηξης» που σκότωσε τον Καντίροφ και 5 ακόμα άτομα, τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ οι σύμμαχοι του φιλορώσου δολοφονηθέντα προέδρου επέλεξαν ως υποψήφιό τους για το προεδρικό αξίωμα (οι νέες εκλογές θα γίνουν στις 29 Αυγούστου) τον Αλού Αλκχάνοφ, υπουργό Εσωτερικών της περιοχής.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Με «προειδοποιήσεις» ο αποχαιρετισμός του Χόλκερι... .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με ψελλίσματα έναντι της «διεθνούς κοινότητας» υπό τη μορφή έκκλησης για διεθνή οικονομική ενίσχυση του Κοσσυφοπεδίου ολοκλήρωσε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του χτες στην Πρίστινα ο παραιτηθείς ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στην επαρχία, Χάρι Χόλκερι. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωναν ζητώντας τον τερματισμό της αποστολής του ΟΗΕ (όχι όμως και του ΝΑΤΟ!) στην επαρχία...

«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ εύθραυστη... Πολύ εύκολα μπορεί να πάρουν τον έλεγχο εξτρεμιστικές δυνάμεις... Ομως, όταν οι περισσότεροι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας... πολλοί είναι έτοιμοι να στήσουν οδοφράγματα. Να σκοτώσουν το γείτονά τους», υποστήριξε στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Χόλκερι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της επαρχίας, που παραμένει βυθισμένη στη φτώχεια και στο πάσης μορφής οργανωμένο έγκλημα (σωματεμπορία, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κλπ). Ομως, τα κροκοδείλια δάκρυα του Χόλκερι δεν πείθουν κανέναν... Πέντε χρόνια μετά τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο ΝΑΤΟ - ΟΗΕ, το 57%(!) των περίπου 2.000.000 των κατοίκων του είναι άνεργο. Το 37% ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας... Οχι εξαιτίας της κακής μοίρας του Κοσσυφοπεδίου αλλά εξαιτίας των επικίνδυνων πολιτικών που εφήρμοσαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ...

ΓΕΩΤΕΕ
Ψήφισμα καταδίκης της βαρβαρότητας ΗΠΑ - Σαρόν

Τη συνεχιζόμενη βάρβαρη επίθεση κατά του λαού του ΙΡΑΚ καθώς και την παράνομη κατοχή του από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους που αναβιώνουν τις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ. Εξάλλου, καταγγέλλει, το «φασιστικό καθεστώς του Σαρόν, που με την πλήρη υποστήριξη των Η.Π.Α., υιοθετεί πολιτικές βίας και δολοφονιών που οδηγούν στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Ενώ την ίδια περίοδο εντείνονται οι διπλωματικοί και οικονομικοί εκβιασμοί ενάντια σ' όσους λαούς και εργαζομένους αντιστέκονται στη "νέα τάξη" των Η.Π.Α. και των Ευρωπαίων συμμάχων της».

Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση, καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να απεμπλακεί από τις Νατοϊκές εξοφλήσεις κλείνοντας τις ξένες βάσεις στη χώρα, να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή με το καθεστώς του Σαρόν» και δηλώνουν ότι «το ΓΕΩΤΕΕ και οι Ελληνες γεωτεχνικοί θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά και αγωνιστικά στους ενωτικούς αγώνες του λαού μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους λαούς της Γης που μάχονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ