ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Θα του μείνει μόνο η ... θεωρία

Να «θολώσει» τα «νερά», όσον αφορά στους εκτάκτους του ΥΠΠΟ, προσπάθησε ο υφυπουργός του, Π. Τατούλης, στις 9/6, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου.

Ο υφυπουργός είπε: «Σαφέστατα θα υπάρξουν κάποιες προσλήψεις» συμβασιούχων βάσει του ΠΔ. «Θα τους αξιολογήσουμε, θα τους χρησιμοποιήσουμε, αλλά πάνω απ' όλα βέβαια θα κάνουμε και τη δική μας τη στόχευση, το δικό μας τον προγραμματισμό»! Θυμίζουμε ότι στις 7/6 ήταν πολύ λιγότερο «σαφέστατος», όταν έλεγε ότι «μπορεί και κανείς» από τους συμβασιούχους να μη μονιμοποιηθεί μέσω του ΠΔ. Επιπλέον, από την προχτεσινή δήλωση προκύπτει και ένα ακόμη ερώτημα: Με ποιον τρόπο οι συμβασιούχοι είναι εκτός της «στόχευσης» και του «προγραμματισμού» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ;

Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός διέψευσε δημοσίευμα περί παραχώρησης σε ιδιώτες ακόμη και της διαχείρισης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, λέγοντας πως «τέτοιου είδους λογικές αντιβαίνουν την υφιστάμενη νομοθεσία». Ωστόσο, η κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς προκύπτει και από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και από όσα είχε πει ο υφυπουργός Πολιτισμού σε συνάντησή του με δημοσιογράφους πριν λίγο καιρό. Τότε είχε «παραπέμψει» ουσιαστικά στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο παραδίδει από αρχαιολογικούς χώρους και τη φύλαξή τους μέχρι τα μουσεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε «χορηγούς», «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλλωστε, προχτές επανέλαβε ότι κατεύθυνση της νέας πολιτικής ηγεσίας, που είναι «να μετατραπεί το υπουργείο Πολιτισμού σταδιακά και να φύγει από τα όρια μιας γραφειοκρατικής δομής και να προσεγγίσει τον κύριο στόχο του, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το υπουργείο Πολιτισμού να είναι μια επιστημονική δύναμη που θα τεκμηριώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα που το ίδιο παράγει». Το ΥΠΠΟ, δηλαδή, θα περιοριστεί αποκλειστικά στο έργο της επιστημονικής (θεωρητικής) τεκμηρίωσης και δε θα ασκεί και την πολιτική διαχείρισης και την τεχνικο-επιστημονική εφαρμογή προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό το κενό θα καλυφθεί προφανώς από τους «χορηγούς», τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και... λοιπούς ιδιώτες.

Λαϊκή τέχνη και πρωτοπορία

«Οταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει. Από την Εικόνα στην Πρωτοπορία» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (λιμάνι, Αποθήκη Β1). Η έκθεση, που ήρθε από τη Φραγκφούρτη στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί συμπαραγωγή με το Μουσείο Εικόνων Φραγκφούρτης. Επιχειρεί να καταδείξει, πώς επηρεάστηκαν οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα από τη βυζαντινή τέχνη (θρησκευτική και κοσμική) και από τη ρώσικη λαϊκή τέχνη, όπως αυτή εκφράζεται στα «lubki», τις τυπωμένες εικόνες με θρησκευτικά, κοσμικά, παραμυθολογικά και σατιρικά λαϊκά θέματα, τα οποία διαμόρφωσαν την πανέμορφη ρωσική λαϊκή παράδοση.

Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη, θρησκευτικές και ιστοριολογικές εικόνες του Μουσείου Εικόνων αποτελούν τον πυρήνα των εκθεμάτων. Για την πραγματοποίησή της, εξασφαλίστηκαν δάνεια από σημαντικά μουσεία της Ευρώπης: Μουσείο Τίσσεν της Μαδρίτης, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Πετρούπολης, Μουσείο Εικόνων Φραγκφούρτης, Οπερα Φραγκφούρτης και έργα που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Παρουσιάζονται 140 περίπου έργα ζωγραφικής, χαρακτικά, σχέδια και βιβλία καλλιτεχνών όπως οι: M. Σαγκάλ, K. Μάλεβιτς, Βλ. Μαγιακόφσκι, Β. Καντίνσκι, M. Λαριόνοφ, E. Λισίτσκι, A. Εξτερ, Λ. Ποπόβα, Ι.Κλουν, Α. Ροντσένκο, A. Γιαβλένσκι, Κ. Πετρόφ Βότκιν, N. Καντσαρόβα, Ι. Κουντριάτσεφ, Ι. Μοργκουνόφ. Μαζί με ρωσικές εικόνες και lubki, οδηγούν τον θεατή στους ανάλογους συσχετισμούς: Σε θέματα μορφής, χρήσης του χρώματος, δομής, λειτουργίας του φωτός, αλλά και οργάνωσης της σύνθεσης. Ανάμεσα στα παρουσιαζόμενα έργα και το σπουδαίο, μεγάλων διαστάσεων έργο του Μαρκ Σαγκάλ «Κομέντια ντελ άρτε», το οποίο βγαίνει για πρώτη φορά από την Οπερα της Φραγκφούρτης, για να εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο και από 14 προσχέδιά του.

Ο καλαίσθητος τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά) που συνοδεύει την έκθεση, περιλαμβάνει πλούσια εικονογράφηση και θεωρητικά κείμενα, τα οποία τεκμηριώνουν τόσο τη σχέση των θρησκευτικών εικόνων με τα lubok, όσο και την επίδραση που αυτά άσκησαν σε καλλιτέχνες της πρωτοπορίας, όπως οι Σαγκάλ, Μαλέβιτς, Γιαβλένσκι, Ποπόβα, Γκοντσάροβα, Λαριόνοφ, Τάτλιν κ.ά. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Σνεζάνκα Μπάουερ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Η ζωή είναι εντάξει...

Η μουσική δίνει, για άλλη μια χρονιά, ραντεβού με την ποίηση, ο αγώνας και η προσπάθεια ενάντια στην τοξικοεξάρτηση ανταμώνει με τη ζωή, στο θέατρο Λυκαβηττού (17 Ιούνη, 9.15μμ). Πρόκειται για την ετήσια συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», στην οποία θα συμμετάσχουν οι σημαντικοί τραγουδοποιοί Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Χρήστος Θηβαίος, ενώ αναμένονται πολλές εκπλήξεις...

«Το σημαντικότερο είναι ότι η "Παρέμβαση" καταφέρνει να σμιλέψει καινούριους ανθρώπους και να τους βάλει πάλι ανάμεσά μας. Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο Χρήστος Θηβαίος, σε συνέντευξη Τύπου. Ενώ ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμπλήρωσε: «Αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό, τεράστιο, ωστόσο έχουμε την άποψη "μακριά από το σπίτι μας κι ας είναι και στη διπλανή πόρτα". Ομως υπάρχει και κάτι άλλο. Η προκατάληψη απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να ψήσουμε, να πείσουμε τον κόσμο ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν από τις Θεραπευτικές Κοινότητες είναι καθαροί και αξιότιμα μέλη της κοινωνίας. Η προσπάθεια που κάνουν τα θεραπευτικά προγράμματα είναι πρώτα απ' όλα αναγκαία και αξιέπαινη. Αυτή η ιστορία είναι ένα αποκούμπι για όλους».

Για το σκοπό της συναυλίας η Μ. Χρονοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου, υπογράμμισε: «Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα... η ζωή είναι εντάξει! Σκοπός της συναυλίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο πρόβλημα της εξάρτησης, καθώς και η προβολή και ενίσχυση ενός αγώνα αξιών που δημιουργεί την προϋπόθεση για τη ζωή όλων μας».

Τα εισιτήρια (20 ευρώ) διατίθενται από τα γραφεία του Συλλόγου (Σολωμού 27, Εξάρχεια), τα δισκοπωλεία «Μετρόπολις» και τα κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Κυνισμός

Η «κοκορομαχία» του δικομματισμού που ακολούθησε την «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών περιλάμβανε το «τρίτο» - κατά Θ. Ρουσόπουλο - «ψέμα» του Γιωργάκη περί απολύσεων 5.000 υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Επί χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εμπαίζουν το πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για μονιμοποίηση. Επί χρόνια αγωνίζονται γι' αυτό. Μόλις πέρσι ήταν που ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησαν τους συμβασιούχους για «καταστροφές» σε μνημεία, επειδή διαδήλωσαν στην είσοδο της Ακρόπολης. Οσο για τη ΝΔ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, πριν λίγες μέρες παραδέχτηκε πως το Προεδρικό Διάταγμα «μπορεί» και να μη μονιμοποιεί κανέναν από τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ. Δεν πάει πολύ να μιλούν και τα δύο κόμματα γι' αυτό; Οι συμβασιούχοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

«Πορτρέτα της Αθήνας»

Με επιτυχία συνεχίζεται στο Παρίσι (μέχρι τέλος Ιούνη) το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Πορτρέτα της Αθήνας». Το κινηματογραφικό πανόραμα της Αθήνας, ξεκίνησε στις 2/6, με προβολές της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη. Προβλήθηκε, επίσης, ένα δεκάλεπτο αφιέρωμα, από τα κινηματογραφικά αρχεία της PATHE-GAUMONT, με τις πρώτες κινηματογραφημένες εικόνες της Αθήνας από το 1896, 1911, 1912, μέχρι το 1960 (Ακρόπολη, λιμάνι του Πειραιά, Σταδίου, Πλάκα, κ.ά.).

Ολες οι προβολές (τρεις ημερησίως), βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Το Σάββατο προβλήθηκαν οι ταινίες «Η Θεία απ' το Σικάγο», «Η κάλπικη λίρα», «Το αμαξάκι» και «Η ωραία των Αθηνών». Χτες προβλήθηκαν οι ταινίες του Παντελή Βούλγαρη «Ο κλέφτης», «Το προξενιό της Αννας», «Τζίμης ο Τίγρης» και «Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου». Σήμερα παρουσιάζεται αφιέρωμα στους Ζυλ Ντασσέν και Μελίνα Μερκούρη.

Δεκαπέντε γνωστοί Ελληνες γλύπτες συμμετέχουν στο συμπόσιο γλυπτικής με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες», που πραγματοποιείται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Εως τις 29 Ιουλίου, οι Θ. Παπαγιάννης, Γ. Χουλιαράς, Γ. Παρμακέλης, Κ. Ρόκος, Τ. Κοζόκος, Β. Βασίλη, Λ. Λώλης, Λ. Λουκίδης, Γ. Σταματόπουλος, Χ. Λαζαράκης, Χ. Ρηγανάς, Ε. Παπαδάκης, Χ. Κουτσουρής, Λ. Φόρτωμας και Δ. Γερολυμάτος θα λαξεύσουν τους μαρμάρινους όγκους και οι δημιουργίες τους θα τοποθετηθούν σε χώρους της Κοινότητας Διονύσου κ.α. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στην Κοινότητα Διονύσου και στην Εταιρεία Μαρμάρων Διονύσου - Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ