ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες... εκτός και εντός
  • Στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει (από σήμερα μέχρι και τις 18/6, 9.30μμ) το κλασικό, βουκολικό μελόδραμα του Σπ. Περεσιάδη «Γκόλφω», πλην, όμως, σε εκσυγχρονιστική και ανατρεπτικά κωμική εκδοχή, με χρήση και πολυμέσων (οθόνης, βίντεο κλπ.).

Ο Λ. Λαζόπουλος στον «Πλούτο»
Ο Λ. Λαζόπουλος στον «Πλούτο»
Πρόκειται για μια επιτυχημένη παράσταση, με νέους ηθοποιούς και σε σκηνοθεσία του σχετικά νέου και ταλαντούχου ηθοποιού Σίμου Κακάλα, η οποία παίχτηκε το χειμώνα στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, η μουσική του Γιώργου - Μπαντούκ Αποστολάκη, βίντεο Χρήστου Καλού, φωτισμούς Τάσου Δαηλίδη, ήχους Γιάννη Πειραλή. Παίζουν: Σύρμω Κεκκέ, Απόστολος Μπαχαρίδης, Θεόδωρος Οικονομίδης, Ελενα Μαυρίδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Τσιακμάκνης.

  • Στο «Θέατρο Δάσους» της Θεσσαλονίκης θα κάνει την πρεμιέρα του αύριο ο Λάκης Λαζόπουλος με τον αριστοφανικό «Πλούτο». Η παράσταση θα επαναληφθεί στο «Θέατρο Δάσους» μεθαύριο και την Παρασκευή. Η κωμωδία ανεβάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνικά Εύας Μανιδάκη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στην Επίδαυρο (26,27/8), παίζουν: Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νατάσα Κοτσοβού, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Ασλανίδης, Θανάσης Βλαβιανός κ.ά. Επί σκηνής θα είναι και η «Σπείρα-Σπείρα» του Στ. Κραουνάκη.
  • Αύριο, από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ξεκινά την καλοκαιρινή περιοδεία του το «Θεατρικό Σανίδι», με τη μολιερική κωμωδία «Ο ασυλλόγιστος». Θυμίζουμε ότι η μετάφραση είναι του Κ. Γεωργουσόπουλου, η σκηνοθεσία του Γ. Καραχισαρίδη, τα σκηνικά του Γ. Ματαράγκα, τα κοστούμια της Α. Μαχαιριανάκη, οι φωτισμοί του Α. Στεφανόπουλου. Παίζουν: Β. Τσιβιλίκας, Θ. Καληώρας, Β. Κολοβός, Γ. Ματαράγκας, Μπ. Κλαλιώτης, Θ. Σκαλέρη, Μ. Αρβανιτάκης, Γ. Κατσάμπας κ.ά.

Ακολουθούν παραστάσεις: 17/6 Λάρισα, 18/6 Τρίκαλα, 19/6 Γιαννιτσά, 20/6 Εδεσσα, 22-23-24/6 Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης, 25/6 Σέρρες, 26/6 Κομοτηνή, 27/6 Φαράγγι Πετρούσας, 30/6 Βέροια.

  • Το άπαιχτο, στην Ελλάδα, έργο της Τζοάνα Λόρενς «Τα πουλιά», θα ανεβάσει σήμερα ο θίασος «Πρώτες ύλες», στο ομώνυμο θέατρο (πρώην «Αντιθέατρο», Μοσχονησίων 36, πλ. Αμερικής). Το έργο, το οποίο θα παίζεται καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης (10μμ), πρωτοπαρουσιάστηκε στο αγγλικό «Gate Theatre» και βασίζεται στη χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή «Τηρέας». Το έργο αναφέρεται στον έρωτα δυο αδελφών για έναν άντρα, οι οποίες χωρίζουν καθώς ο άντρας ενώ παντρεύεται τη μία, ποθεί την άλλη. Μια ποιητική αλληγορία για τον έρωτα και τη βία, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Χρίστου Λύγκα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Μαρίας Κονομή, μουσική των «Γύρω-Γύρω», φωτισμούς Λουκά Χατζή. Παίζουν: Φανή Γέμτου, Ελισάβετ Μουτάφη, Αλέξης Σαρηπανίδης, Εύα Κεχαγιά, Ανδρέας Κουτσουρέλης.
Σημαντική αρχαιολογική έκθεση

Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου» εγκαινιάζεται στις 23 Ιούνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την ανάπτυξη του αθλητισμού κατά την κλασική αρχαιότητα στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας του ελληνικού κόσμου, δηλαδή, στις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, καθώς και την ενασχόληση με τον αθλητισμό μέσα από τη συμμετοχή αθλητών από τις πόλεις αυτές στις πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις της «Μητέρας πατρίδας» και κυρίως, της Ολυμπίας.

Η συμμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες, παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά επιλεγμένων αντικειμένων, που προέρχονται από ανασκαφές σε νεκροπόλεις και ιερά της Ιταλίας. Τα εκθέματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τις αρχές του 6ου αιώνα πΧ έως και το 2ο αιώνα μΧ και διαρθρώνονται σε ενότητες με βάση τις κατηγορίες των αγωνισμάτων και τη σειρά που αυτά διεξάγονταν στους αγώνες της Ολυμπίας. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται: πήλινα αγγεία από την Αττική, την Κάτω Ιταλία και την Ετρουρία, που απεικονίζουν διεξαγωγή αγωνισμάτων, προπόνηση και βράβευση αθλητών. Αντικείμενα που χρησίμευαν στην προπόνηση, προετοιμασία και καθαρισμό του σώματος των αθλητών. Νομίσματα πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας. Αναθήματα αθλητών. Αναθηματικά και επιτύμβια γλυπτά. Ενα μοναδικό μαρμάρινο πρόπλασμα σταδίου του 2ου αιώνα μΧ. Ομως, το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι το φυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του «Ηνίοχου» της Μοτύης, ένα από τα ωραιότερα ελεύθερα γλυπτά της αρχαιότητας, που βρέθηκε στο νησί Μότσια της ΒΔ Σικελίας και χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου αιώνα πΧ. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος (ελληνική, αγγλική, γαλλική γλώσσα).

Μπλουζ με ιστορία...

Την «ιστορία των μπλουζ» ξεδιπλώνουν στις 17/6, στο Κάστρο Πάτρας, οι «Blues Wire». Το αξιόλογο ελληνικό μπλουζ συγκρότημα θα παρουσιάσει ένα πανόραμα επιτυχιών και αξέχαστων τραγουδιών του είδους, μέσα από το οποίο καταγράφεται η μουσική εξέλιξη από τις ρίζες των μπλουζ στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη σύγχρονη εκδοχή των ημερών μας. Στη διάρκεια της συναυλίας θα γίνει προβολή αρχειακού υλικού, με στιγμιότυπα - σταθμούς από την πορεία του μουσικού είδους κατά τη διάρκεια ενός αιώνα.

Σκοπός της συναυλίας είναι να ενισχύσει την καμπάνια «Ενα Σχολείο για την Τσιάπας», καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τη δημιουργία φαρμακαποθήκης στην κοινότητα Ρικάρντο Φλόρες Μακόν στην περιοχή των Ζαπατίστας. Τα εγκαίνια του σχολείου θα γίνουν στις 7 Αυγούστου και εκεί θα δοθούν τα χρήματα.

Θεατρικοί πειραματισμοί

Συνεχίζονται στον Αδειο Χώρο της «Πειραματικής Σκηνής» του Εθνικού Θεάτρου οι φιλοξενούμενες παραστάσεις νέων καλλιτεχνών του θεάτρου. Σήμερα και αύριο (8μμ) η ομάδα «Λευκό 1» θα παρουσιάσει το έργο της Μαρίτας Αμοργιανού «Πώς σε λένε;», σε σκηνοθεσία Κων. Σταθουλοπούλου. Σήμερα και αύριο επίσης (9μμ) η ομάδα «Ο θεός να την κάνει» θα παρουσιάσει το έργο της Τατιάνας Κουμούτση «Καλή τύχη», σε σκηνοθεσία Ευθ. Παπαδημητρίου-Θ. Τότσικα. Στις 17-20/6 (10μμ) η ομάδα «Βάμα στο χάος» θα παρουσιάσει το έργο της Μαριλού Βαλεοντή «Μην πυροβολείτε την Τέχνη», σε δική της σκηνοθεσία. Στις 19,20,22/6 η ομάδα «δρ Υός τόΠοι» θα παρουσιάσει το έργο της Αννας Λάζου «Βιτγκενστάιν-Wittgenstein», σε σκηνοθεσία Γ. Μαυραγάνη.

  • Αναβάλλεται, λόγω ατυχήματος, η εμφάνιση στο Θέατρο «Πέτρας» της Ακροβατικής Ομάδας Πεκίνου, που είχε προγραμματιστεί για τις 18/6. Το πολυθέαμα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

«Οι εποχές των ορυκτών στο Αιγαίο» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ελληνικάκη, το οποίο θα παρουσιάσουν αύριο (7.30μμ)στην αίθουσα των εκδόσεων «Κέρκυρα» (Βλαχάβα 6-8, 2ος όροφος), η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το περιοδικό «Οικονομική επιθεώρηση» και το Αρχείο Βοβολίνη. Θα μιλήσουν οι καθηγητές του ΕΜΠ Γ. Πολύζος, Α. Ζ. Φραγκίσκος, Ν. Μπελαβίλας και ο σκηνοθέτης.

Στις 19 και 20/6 (8.30μμ) οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής του θεάτρου «Η Πρόβα» (Αχαρνών και Ηπείρου 39), θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από τα έργα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, «Ματωμένος γάμος» και «Γέρμα» του Λόρκα και «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ