ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
Σελ. /32

Καραμανλής και τραμ.

Παλιά ιστορία...

Στάζι ... πρακτορίσκους!

Eurokinissi

Ηδη, από το 1990, το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων της Στάζι πέρασε στα χέρια της CIA. To γνωρίζουν οι πάντες. Μέχρι και το «Time» έκανε το 1999 λόγο για τη σχετική «Επιχείρηση Rosewood» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που «βούτηξαν» τα αρχεία για να τα «επεξεργαστούν» καταλλήλως...

***

Οι πάντες γνωρίζουν (και εφόσον είναι δικαστές οφείλουν να το γνωρίζουν) ότι ήδη από τις 5 Μάη 1992, με απόφαση του Εφετείου της Γερμανίας, τονίζεται κατηγορηματικά ότι «τα αρχεία και οι πληροφορίες του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Στάζι) της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δεν είναι κατά βάση κατάλληλα για την τεκμηρίωση μιας υποψίας ενοχής...».

***

Ακόμα και πρώην βασιλικοί επίτροποι επί χούντας, όπως ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολοδήμος, που διαδέχτηκε τον Τσεβά στις έρευνες για την τρομοκρατία, έχουν φτάσει να πουν γι' αυτά τα κουρελόχαρτα: «Θα βρεθεί ποτέ δικαστής να λάβει σοβαρώς υπ' όψιν του τέτοιες εγγραφές άνευ άλλων στοιχείων;» («Ελευθεροτυπία», Ιός, 22/9/2002).

***

Κι όμως, βρέθηκαν! Αν και οποτεδήποτε επιχειρήθηκε στην Ευρώπη, από πράκτορες και ημι-πράκτορες, να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διυλισμένα από τη CIA πρακτορίστικα κατασκευάσματα στις δίκες για την τρομοκρατία, ουδέποτε έγιναν δεκτά, εντούτοις, εδώ στην Ελλάδα, βρέθηκε δικαστήριο να ασχοληθεί με αυτά τα πρακτορόχαρτα! Πρακτορόχαρτα, που ουδείς γνωρίζει τι είδους «επεξεργασίας» έχουν τύχει, είτε από τη CIA είτε από τις υπηρεσίες της Γερμανίας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

***

Ετσι, σ' αυτό το όργιο που συντελείται εδώ και μερικούς μήνες στον Κορυδαλλό, κατά τη δίκη του ΕΛΑ, προστέθηκε το «κερασάκι». Τουτέστιν, το δικαστήριο αποφάσισε να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα έγγραφα, να τα αναγνώσει και να τα «αξιοποιήσει», αν και εφόσον κλπ. κλπ...

***

Η εξέλιξη αυτή - ανήμερα, μάλιστα, της κατάθεσης στη Βουλή του νέου «τρομονόμου» - είναι προφανές ότι δημιουργεί τεράστιο θέμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για το κράτος δικαίου, για τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Εννοιες, που κάποιοι θέλουν πλέον να τις υπαγάγουν στη «δικαιοδοσία» του κάθε τελευταίου πρακτορίσκου και των «Αρχών» στις οποίες αυτοί οι πρακτορίσκοι αναφέρονται!

Στην «απόχη» της αποχής

Η αποχή κατά μέσο όρο στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ έφτασε το 55%! Ειδικά στις «νέες χώρες» που εισήλθαν στην ΕΕ, το ποσοστό της συμμετοχής στις ευρωεκλογές δεν ξεπέρασε το ...27%! Αυτό είναι το τόσο ...ελκτικό «όραμα» που παρέχει η ΕΕ στους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό είναι το ευρωενωσιακό μοντέλο της «δημοκρατίας» και της «συμμετοχής», που τόσο «εμπνέει» τους λαούς της Ευρώπης. Γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις των Ανατολικών χωρών, που έβαλαν τις χώρες τους στην ΕΕ, εισέπραξαν τα επίχειρα και καταποντίστηκαν στις εκλογές.

*

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η προπαγάνδα των θιασωτών των Διευθυντηρίων και του ευρω-ιμπεριαλισμού θα πάψει. Ισα ίσα. Εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο που το μαύρο θα επιχειρηθεί και πάλι να βαφτιστεί «άσπρο». Που πίσω από τα «κροκοδείλια δάκρυα» περί «δημοκρατικού ελλείμματος» στην ΕΕ, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται ακόμα πιο αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Οι πολυεθνικές και το πολιτικό τους προσωπικό θα εκμεταλλευτούν την τυπική πολιτική «νομιμοποίηση» που έλαβαν από τις εκλογές (γιατί ουσιαστική νομιμοποίηση δεν υπάρχει) για να επιβάλουν περαιτέρω τις ντιρεκτίβες τους.

*

Εδώ εστιάζεται το ατελέσφορο των μηνυμάτων της διαμαρτυρίας, της δυσφορίας, της απόρριψης, που (χωρίς να είναι τα μόνα) προέκυψαν από αυτή την εκτεταμένη αποχή: Μπορεί, μεν, η αποχή να στερεί σε ηθικό επίπεδο τη νομιμοποιητική βάση για την πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ. Μπορεί να γελοιοποιεί τις θεωρίες περί «ΕΕ των λαών». Μπορεί να καταδεικνύει την τεράστια απόσταση που χωρίζει το πολιτικό σύστημα της ΕΕ από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Και σίγουρα αυτό δεν είναι λίγο.

Αλλά η αποχή δεν μπορεί να βγάλει τους λαούς από την ...«απόχη» του «ευρωμονόδρομου». Ενας από τους στόχους των αγώνων που έχουμε (από σήμερα πια) είναι κι αυτός: Να βγουν από την «απόχη» όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι.

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία.

1951 Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη των 16 ηρωικών ΕΠΟΝιτών που ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

1963 Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο Διάστημα. Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, η εικοσιεξάχρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1976 Ο λαός της Νότιας Αφρικής εξεγείρεται κατά του απαρτχάιντ στο Σοβέτο.

1977 Το Ανώτατο Σοβιέτ εκλέγει Πρόεδρο τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ στη θέση του Νικολάι Ποτγκόρνι.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ, θέση ισοδύναμη με την προεδρία του κράτους.

Θερμοπληξία!

Μια από τις αιτίες που επικαλέστηκε το «ηχείο» του κ. Παπανδρέου (κατά κόσμον Σπύρος Βούγιας), για να εξηγήσει το «θαυμάσιο» εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, ήταν, όπως είπε χτες, και οι ...«υψηλές θερμοκρασίες» που σημειώθηκαν την Κυριακή...

*

Το χειρότερο, δε, είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, κρατήστε δυνάμεις. Διότι το «ηχείο» θα συνεχίσει τις δηλώσεις και τις «βαθιές» πολιτικές αναλύσεις και μάλιστα σε εποχές, που, όπως όλα δείχνουν, οι ζέστες θα έχουν σφίξει κι άλλο...

Ο Ράμσφελντ και ο διορισμένος από τους Αμερικάνους «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, συμφώνησαν χτες ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει περισσότερες «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην Καμπούλ πριν από τις προβλεπόμενες «εκλογές» του Σεπτέμβρη.

*

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, επανειλημμένως έχει δηλωθεί ότι δεν μπορεί να προσφέρει κι άλλους Ελληνες στρατιώτες στο σφαγείο του Αφγανιστάν, διότι έχουμε την Ολυμπιάδα. Αλλά, όπως γνωρίζετε (και οι Αμερικάνοι το γνωρίζουν), το Σεπτέμβρη η Ολυμπιάδα θα έχει τελειώσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ