ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη, είτε για το συντηρητικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα και περιεχόμενο της πολιτικής, που εφάρμοσε για μπόλικα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, είτε για την «ανανέωση» και «ανασυγκρότηση», που επαγγέλλεται εδώ και πέντε περίπου μήνες ο νέος αρχηγός του. Δεν παίρνουν χαμπάρι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άραγε, ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη και εμπαίζουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματός τους, όταν δηλώνουν δυο μέρες μετά τις εκλογές ότι το κόμμα τους δεν έχει πολιτική στρατηγική και ταυτότητα; Και γιατί, δεν τα έλεγαν όλ' αυτά, πριν την Κυριακή των ευρωεκλογών, όταν «πουλούσαν» «αντιδεξιές» ρητορείες και ευρωσοσιαλιστικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, από τα τηλεοπτικά «παράθυρα»;

Και σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλ' αυτά τα ακούνε βερεσέ. Δεύτερη φύση τους έχουν γίνει η διγλωσσία και η υποκρισία. Η προσήλωσή τους στη λογική του ευρωμονόδρομου και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα των μεγάλων συμφερόντων είναι περισσότερο και από δεδομένες και αδιαμφισβήτητες. Αυτοί, που καλούνται και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους είναι τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα, όσοι εξ αυτών βλέπουν και αισθάνονται την ανάγκη της ενίσχυσης της αντίστασης και της αναζωογόνησης του λαϊκού κινήματος.

Εχουν απόλυτο δίκιο

Ακόμη και χτες, δεν ήταν λίγα τα τηλέφωνα αγανακτισμένων τηλεθεατών, που δέχτηκε ο «Ριζοσπάστης». Οι περισσότεροι διαμαρτύρονταν για τη ροή μετάδοσης των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών και την «Delta Singular», που περίμεναν ...να ξημερώσει η Δευτέρα, για να ανεβάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ πάνω από το 8,7% και να του δώσουν την τρίτη έδρα, ενώ αρκετοί πρόσθεταν σ' αυτό και το γεγονός, πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί σταμάτησαν -ορισμένοι πριν απ' τα μεσάνυχτα της Κυριακής - τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Και το σημειώνουμε, γιατί έχουν απόλυτο δίκιο και η αγανάκτησή τους είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Οπως και των πολύ περισσοτέρων, που πήραν τηλέφωνο στην εφημερίδα μας την άλλη μέρα των εκλογών.

«Ο μεγάλος κερδισμένος»

Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Οι αριθμοί δεν αφήνουν το παραμικρό ερώτημα, την παραμικρή αμφισβήτηση. Οι περισσότεροι αρθρογράφοι και αναλυτές των εφημερίδων είτε αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι «ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών», είτε αποφεύγουν να αναφερθούν στην εκλογική επίδοση του Κόμματος. Στις προχτεσινές ευρωεκλογές το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αύξησε και το ποσοστό και τις ψήφους του, τόσο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Μάρτη, όσο και με τις ευρωεκλογές του 1999. Και, βέβαια, οι ψήφοι και το ποσοστό, που πήρε προχτές το ΚΚΕ, είναι τα μεγαλύτερα μετά το 1990- 91, αναδείχνοντάς το στην πρώτη θέση (σε ποσοστά) της μέχρι σήμερα ευρω-ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο των «15» και στην αντίστοιχη δεύτερη θέση στην ΕΕ των «25», μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), που απέσπασε ποσοστό 20,3%.

Αν νομίζουν μερικοί, πάντως, ότι το γεγονός αυτό είτε θα εφησυχάσει τους κομμουνιστές, είτε θα τους... φυσήξει αέρα στα μυαλά τους, κάνουν μεγάλο λάθος. Και πολύ γρήγορα θα το συνειδητοποιήσουν...

Τακτική αποκλεισμού

Μπορεί, όπως ομολογούν σε σπάνιες στιγμές ειλικρίνειας, να εκτιμούν και να θεωρούν το ΚΚΕ, ως τον «μεγάλο κερδισμένο των ευρωεκλογών». Μπορεί, στις τηλεοπτικές συζητήσεις, που διοργανώνουν τις μέρες αυτές, με θέμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επομένη μέρα, να ασχολούνται - θέλουν, δε θέλουν - και με το ΚΚΕ, τις θέσεις του και τη σημαντική εκλογική του άνοδο, αλλά αποφεύγουν να προσκαλέσουν σ' αυτές εκπροσώπους του Κόμματος. Οπως έγινε και με τις εθνικές εκλογές του Μάρτη.

Για τους μεγάλης τηλεθέασης τηλεοπτικούς σταθμούς γίνεται ο λόγος και τους υπευθύνους των σχετικών εκπομπών, οι περισσότεροι των οποίων προτιμούν να μη βάζουν σε κίνδυνο την όποια «σούπα» κάθε φορά ετοιμάζουν. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ίσως, αποτελεί η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση στο «ΜΕΓΚΑ» (εκπομπή του Ι. Κ. Πρετεντέρη), όπου ασχολήθηκαν αρκετά με το ΚΚΕ, χωρίς όμως να έχει προσκληθεί εκπρόσωπός του και ακούστηκε ακόμη και η εκτίμηση ότι η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ οφείλεται - τουλάχιστον, σ' ένα βαθμό- στην προβολή του από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις όποιες θετικές εκτιμήσεις ακούστηκαν, για την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών..!

Και μετά, αναρωτιούνται γιατί τους γυρίζει την πλάτη ο κόσμος...


Τα ανταποδοτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ μόλις μετά τις ευρωεκλογές και πήραμε ένα καλό δείγμα της «αντιπολίτευσης» που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Νέα Δημοκρατία!

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να τον καταθέσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον νέο τρομονόμο και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, έσπευσε να δηλώσει πως «θα συμβάλλουμε με τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις μας».

Μάλιστα σε δελτίο Τύπου λέει ακόμη, ότι για το ευρω-ένταλμα σύλληψης που προβλέπει ο τρομονόμος Νο2, «το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία πρωταγωνίστησαν»!

Φαίνεται, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ξέχασαν ότι ο πρώτος τρομονόμος είχε ψηφιστεί - επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - με την αμέριστη και καθοριστική συμβολή βουλευτών της ΝΔ και αποφάσισαν να ...ανταποδώσουν.

Μπορούμε μάλλον να μιλάμε εδώ για μια «συνέχεια του κράτους» όπως λέει συχνά και ο πρωθυπουργός. Και μάλιστα της χειρότερης μορφής του σύγχρονου καπιταλιστικού κράτους, που με ευρω-εντάλματα σε συλλαμβάνει όπου και όποτε θέλει χωρίς να χρειάζεται καν μια δικαιολογία.

Βλέπετε μπροστά στις απαιτήσεις του «αντιτρομοκρατικού δόγματος» των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι προεκλογικές κορόνες περί «Δεξιάς» ξεχνιούνται και όλα παίρνουν το δρόμο τους, όπως τα έχουν προδιαγράψει και συναποφασίσει οι απανταχού κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί.

Εχουν άραγε καμιά αμφιβολία πλέον οι - δυστυχείς ομολογουμένως - που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ προσδοκώντας φιλολαϊκή αλλαγή πολιτικής, ότι αυτό ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;

ΜΑΛΛΟΝ σε ανόητους απευθύνονται όσοι μας λένε ότι η «προσωπικότητα», το «διεθνές κύρος» ή αλλά τέτοια χαρακτηριστικά θα καθορίσουν την επιλογή του προσώπου που θα καταλάβει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπλέκοντας μάλιστα και το όνομα του Κώστα Σημίτη.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ γι' αυτό προωθείται για τη θέση ή γιατί επίσης του ανατίθεται να συγκεράσει, να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Γερμανίας;

Προφανώς είναι άλλα τα κριτήρια λοιπόν και μάλλον όχι τιμητικά για οποιονδήποτε πολιτικό.

Ο αντικομμουνισμός του ΠΑΣΟΚ

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Είχε προηγηθεί η ηγεσία του ΣΥΝ, που, αναζητώντας σωσίβιο στον αντικομμουνισμό, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις «εθνικιστικές» και «ακροδεξιές»! Κάτι που, πριν τις ευρωεκλογές, το είχε υποστηρίξει και με αφορμή την υπόθεση του «σχεδίου Ανάν». Φυσικά, και στη μια περίπτωση, του Κυπριακού, και στην άλλη, των ευρωεκλογών, ο κόσμος της Αριστεράς, οι εργαζόμενοι, τους έδωσαν την απάντηση.

Το ΠΑΣΟΚ, φυσικά, ήταν εκείνο το οποίο κατέστησε τον ίδιο αντικομμουνισμό σε κεντρικό του «επιχείρημα» στον προεκλογικό λόγο του αρχηγού του. Ανήμερα, δε, της Κυριακής των εκλογών, φιλικό στο ΠΑΣΟΚ εκδοτικό συγκρότημα φιλοξένησε περιδεές άρθρο, στο οποίο υποστηριζόταν ότι το ΚΚΕ και οι θέσεις του «συγχρωτίζονται» με «ακροδεξιά, κλειστοφοβικά και μισαλλόδοξα πολιτικά ρεύματα» στην ΕΕ!

Αν οι εμπλεκόμενοι στο ξεδίπλωμα αυτής της αντι-ΚΚΕ λάσπης έπασχαν μόνο από «τρικυμία εν κρανίω» τα πράγματα θα ήταν σχετικά απλά. Αν η τακτική τους, ειδικά του ΠΑΣΟΚ, ήταν μια περιστασιακή συμπεριφορά, αντανακλαστική των εκλογικών σπασμών που ταλανίζουν το συγκεκριμένο κόμμα και πάλι λίγη αξία θα είχε η ενασχόληση με το ανιστόρητο των λεγομένων τους και με το άηθες του ύφους τους.

Ομως, η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που εξαπολύουν τα κέντρα που τους στηρίζουν, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια πεπερασμένης διάρκειας προεκλογική συμπεριφορά απέναντι στο ΚΚΕ. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τώρα, που ακόμα δεν έχει βρει καν το περίβλημα με το οποίο θα πλασάρει την «ανανέωση» της γνωστής της μετάλλαξης, έχει εντούτοις καταλήξει σε μια βασική σταθερά της πολιτικής της τακτικής, από δω και πέρα: Αντικομμουνισμός και μάλιστα με συντηρητικά από την «αμερικανίλα» της δεκαετίας του '50! Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε τα τσιράκια των Αμερικάνων έλεγαν πως οι κομμουνιστές ήταν «πράκτορες της Μόσχας». Τώρα οι «πολύ καλοί φίλοι του Πάουελ» λένε ότι το ΚΚΕ είναι στην ίδια πορεία με τον ...Λεπέν!

Το να σταθείς στην πολιτική «ύβρη» του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ δεν έχει κανένα νόημα, δεδομένου ότι η ηθική στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι στοιχείο που καθορίζεται ούτε από χαμόγελα, ούτε από την όποια τεχνητή ή μη προσωπική ευγένεια του καθενός. Είναι πρωτίστως απόρροια της πολιτικής κατεύθυνσης που υπηρετεί ο «υβριστής». Με άλλα λόγια: Είναι η αμετάλλακτη, δεδομένη, αμετανόητη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που το οδηγεί να επιτίθεται στο ΚΚΕ με αυτό τον τρόπο.

Και το πράττει διότι ξέρει ότι από τη στιγμή που η πολιτική του είναι στον αντίποδα των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να υψώσει τεχνητά τείχη ανάμεσα στο ΚΚΕ και στον κόσμο που ακολουθεί ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει ότι έτσι θα περιορίσει τον απεγκλωβισμό τέτοιων λαϊκών δυνάμεων και ότι θα δυσκολέψει τη συνάντησή τους με το ΚΚΕ. Είναι στα χέρια των κομμουνιστών να αποδείξουν το χυδαίο και το μάταιο της τακτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ