ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Στα ... αζήτητα των TV

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακροθιγώς και μόνο την περασμένη Τρίτη - λόγω της σχετικής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης - ασχολήθηκαν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με το νέο τρομο-νομοσχέδιο και το αντιδημοκρατικό περιεχόμενό του, την κατάθεσή του στη Βουλή, τις θέσεις των κομμάτων κλπ. Εάν ρωτήσει κανείς τους υπευθύνους τους, θα πάρει την απάντηση ότι και βέβαια είναι ένα σοβαρό ζήτημα το τρομο-νομοσχέδιο, αλλά δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος... Πώς να ενδιαφερθεί ο τελευταίος, όμως, όταν ένα μεγάλο μέρος του δεν έχει πάρει ακόμη ούτε καν μυρωδιά για το θέμα, αφού ενημερώνεται αποκλειστικά - ή σχεδόν αποκλειστικά - από την τηλεόραση; Και σε ό,τι αφορά στις ευθύνες κάθε εργαζόμενου, που έχει αφεθεί στις αποχαυνωτικές τηλεοπτικές αγκάλες της χειραγώγησης, είναι ολοφάνερες. Τούτο, όμως, δε σημαίνει ότι δεν έχουν σοβαρότατες ευθύνες οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών, όπως και οι εργαζόμενοι σ' αυτά δημοσιογράφοι. Στο κάτω κάτω της γραφής, η ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση αποτελεί θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη και οι προαναφερόμενοι έχουν ως πρώτιστη υποχρέωσή τους την εξασφάλισή του και όχι να κρύβονται πίσω από γελοία επιχειρήματα, περί των ...επιθυμιών του κόσμου...

Συνέπεια...

«Κι απ' τη μύγα ξίγκι» προσπαθεί να βγάλει η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματιών, προκειμένου να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ετσι, φαίνεται, σκεπτόμενος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, κατάργησε απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας -που κι αυτή με τη σειρά της την είχε συντάξει για δικούς της λόγους - με την οποία οι ανώνυμες εταιρίες που πρόκειται να ελεγχθούν για τη μετατροπή του μετοχικού τους κεφαλαίου από δραχμές σε ευρώ υποχρεούνταν να καταβάλουν στον κάθε ελεγκτή 150 ευρώ. Επισήμως, ο υφυπουργός δικαιολογεί την απόφασή του με το σκεπτικό ότι «είναι απαράδεκτο ο ελεγχόμενος να επιβαρύνεται για τον έλεγχο που υποχρεούται να κάνει η πολιτεία». Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός είναι συνεπής με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στους επιχειρηματίες και ...με το παραπάνω.

Μερικές φορές - ευτυχώς, σπάνια - όχι μόνο γίνεται ένα λάθος, αλλά, κατόπιν, δε γίνεται αντιληπτό κι από μια σειρά ακόμη ζευγάρια μάτια, πριν πάρει το δρόμο της εκτύπωσης. Ετσι έγινε και χτες και γράφαμε στη διπλανή στήλη του «Επωνύμως» ότι το ποσοστό της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που άγγιξε το 37%, είναι το 1/4 των ψηφοφόρων. Μικρό το κακό, ίσως πείτε. Ετσι είναι, αλλά κι αυτά, και πρέπει, και θέλουμε να μη γίνονται.

Ακόμη να το παραδεχτούν

Τρεις λόγους - όπως όλοι θυμούνται - επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ, για να εισβάλουν στο Ιράκ: Ο πρώτος αφορούσε στη δήθεν κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και, βέβαια, έχει από καιρό αποδειχθεί ολότελα ψεύτικος. Ο δεύτερος - έτσι κι αλλιώς απαράδεκτος - αφορούσε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πολύπαθη χώρα. Την απάντηση δίνουν όλα όσα τραγικά γίνονται σήμερα στο Ιράκ και οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ολότητα σχεδόν των Ιρακινών (92%) θεωρούν τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα δυνάμεις κατοχής. Ο τρίτος λόγος αφορούσε στις δήθεν σχέσεις του καθεστώτος του Σ. Χουσεΐν με την «Αλ Κάιντα», χωρίς ποτέ, όμως, να δημοσιοποιηθεί το οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο γι' αυτό. Και όχι μόνον. Η προκαταρκτική έκθεση της αμερικανικής διακομματικής επιτροπής, που ερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και δημοσιοποιήθηκε τις μέρες αυτές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργασία μεταξύ του Σ. Χουσεΐν και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αναφέροντας, μάλιστα, συγκεκριμένα γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία το τότε καθεστώς του Ιράκ αρνήθηκε να παράσχει την οποιαδήποτε διευκόλυνση στην «Αλ Κάιντα». Αντίθετα, όπως σημειώνει η ίδια έκθεση, το «προστατευόμενο» από τις ΗΠΑ δικτατορικό καθεστώς του Πακιστάν ενίσχυε πολύμορφα τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που ήταν το στήριγμα της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τα αναφέρουμε όλ' αυτά, για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί πρέπει να καταγράφονται. Και δεύτερον, για να υπενθυμίζουμε σε όσους υποστήριζαν - με τον έναν ή άλλον τρόπο - την εισβολή στο Ιράκ ότι δεν έχουν ακόμη παραδεχτεί το λάθος τους...


Τα τρομοκρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ καλά, η... εγγύηση για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα είναι η «καλή πίστη» της κυβέρνησης, η οποία - όπως λέει - δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις του τρομονόμου που ψήφισε. Δηλαδή, τώρα, πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς..!

Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που συζητάει - κι ας μην το παραδέχεται - την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, που στήνει φυλακές ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και ενεργοποιεί τις χειρότερες εκδοχές της Συνθήκης Σένγκεν και που είναι έτοιμη να συμφωνήσει για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σι Αϊ Εϊ.

Σε τελική ανάλυση όλος ο κόσμος ξέρει ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτού του νέου ευρω-τρομονομοσχεδίου και ποιοι είναι οι στόχοι του. Απλά πράγματα: Οποιος διαφωνεί το λέει, τον καταψηφίζει και κυρίως παλεύει για να μην εφαρμοστεί και να μη νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ καιρό ακόμη στο μεταξύ σκέπτεται να μας «δουλεύει» το ΠΑΣΟΚ με το θέμα του τρομονόμου και να μας λέει ότι προτίθεται να εκφράσει τις «βαθιές ανησυχίες και επιφυλάξεις» του;

Πού ήταν όλοι αυτοί οι... ανήσυχοι και επιφυλακτικοί του ΠΑΣΟΚ όταν διαπραγματεύονταν στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ το συγκεκριμένο νομοθέτημα συζητώντας και συναποφασίζοντας ακριβώς τους ίδιους όρους;

Πώς γίνεται να ανησυχούν και ταυτοχρόνως να ψηφίζουν το νομοσχέδιο αφού ακριβώς αυτό κάνουν όταν οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή δηλώνουν ότι συμφωνούν και με το ευρω-ένταλμα και με τους ορισμούς της τρομοκρατίας που προβλέπει;

Ξέραμε ότι μέχρι στιγμής κάνουν αντιπολίτευση «της πλάκας», τώρα αποδεικνύεται πως μπορούν να προσποιούνται ότι κάνουν αντιπολίτευση, ακριβώς την ίδια ώρα που τα κάνουν «πλακάκια»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο ΝΑΤΟικό επιθετικό δόγμα

«

Χρειαζόμαστε δυνάμεις που να μπορούμε να τις αναπτύσσουμε ταχύτερα, που θα μπορούν να φτάσουν πιο μακριά και να παραμένουν επί του πεδίου για περισσότερο χρόνο».

Με αυτόν τον τρόπο συνοψίζει, σε άρθρο του, στο τελευταίο ΝΑΤΟ Review ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ τις «ανάγκες» που πρέπει να καλύψει η συμμαχία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα που αυτόκλητα έχει αναλάβει.

Οι ΝΑΤΟικές ανάγκες, όπως είναι γνωστό, προσδιορίζονταν πάντα από τους Αμερικανούς και ικανοποιούνταν από τους «συμμάχους». Με βάση αυτές τις προσδιορισμένες από τους Αμερικανούς ανάγκες ήταν οικοδομημένες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Από τη στιγμή ένταξης της χώρας μας στη βορειοατλαντική συμμαχία, ο ελληνικός στρατός εκπαιδεύτηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά εγχειρίδια και εξοπλίστηκε από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Με βάση αυτήν την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τη φιλοσοφία, ο ελληνικός στρατός λειτούργησε ως εξάρτημα των Αμερικανών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου οι Αμερικανοί όχι μόνο δε διέλυσαν το ΝΑΤΟ, αλλά το αξιοποίησαν, για να καταλάβουν το ζωτικό χώρο που προέκυψε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και ταυτόχρονα, για να βοηθήσουν την οικονομία τους να βγει από την ύφεση. Η ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα άνοιξε τεράστιες προοπτικές στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες προς τις οποίες υποχρεωτικά σπεύδουν οι Ανατολικοευρωπαίοι, για να προσαρμόσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στις απαιτήσεις της συμμαχίας.

Η μετεξέλιξη της συμμαχίας, με την υιοθέτηση ευέλικτων διοικητικών και επιχειρησιακών δομών, υπαγορεύεται από την ανάγκη της Ουάσιγκτον να διατηρεί σε εγρήγορση μια δεξαμενή πελατών για τα προϊόντα της πολεμικής της βιομηχανίας, οι οποίοι ταυτόχρονα θα υποχρεωθούν να πλαισιώνουν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στα πεδία των μελλοντικών μαχών, όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σήμερα, στην Αφρική και την Απω Ανατολή στο εγγύς μέλλον. Δηλαδή στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και τη σφαγή λαών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτές του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ουδέποτε αμφισβήτησαν τις αμερικανικές εντολές για τον τρόπο προσαρμογής των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Τώρα που ο Ολλανδός νέος Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας οδηγεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, «ταχύτερα, μακρύτερα, μονιμότερα» και οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές από κοινού επιβάλλουν τα προληπτικά χτυπήματα ως το νέο δόγμα της συμμαχίας, η ελληνική κυβέρνηση, μετά και από την πρόσφατη «πετυχημένη» επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις. Ετσι το 40% των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να δομηθεί στα πρότυπα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και το 8% από αυτές τις δυνάμεις να αποκτήσει τη δυνατότητα μόνιμης παραμονής στα μελλοντικά, ή τα σημερινά - όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ - πεδία των μαχών. Αυτό ζητούν σήμερα οι Αμερικανοί. Σε αυτό θα συμφωνήσει, αργά ή γρήγορα, η ελληνική κυβέρνηση...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ