ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ιστορική» πρόκριση παρά την ήττα

Μια «ιστορική επιτυχία» σημειώθηκε από τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας προχτές το βράδυ. Η Εθνική ομάδα, για πρώτη φορά, θα δώσει το «παρών» στην προημιτελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αν και ηττήθηκε από τη Ρωσία με 2 - 1 (2' Κιριτσένκο, 17' Μπουλίκιν - 44' Βρύζας) τα προηγούμενα επιτεύγματά της, σε συνδυασμό με τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ισπανίας (1 - 0) «σφράγισαν» το εισιτήριο. Πλέον οι «γαλανόλευκοι» περιμένουν τον προημιτελικό της Παρασκευής, όπου χωρίς άγχος - αφού επιτέλεσαν το καθήκον τους και με το παραπάνω - θα χαρούν τη συμμετοχή και ό,τι προκύψει.

Το προχτεσινό βράδυ ξεκίνησε εφιαλτικά και η εξέλιξή του, ως το τελικό σφύριγμα του Βεϊσιέ, απαγορευόταν σε καρδιακούς. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Τσιάρτα: «Ετσι όπως εξελίχθηκε, νιώσαμε ότι χτυπήσαμε την πόρτα του... Αδη και δε μας άνοιξε. Και ευτυχώς γιατί θα ετοιμάζαμε τις βαλίτσες μας για την Αθήνα και όχι για τη Λισαβόνα». Το άγχος των διεθνών («γιατί θέλαμε το αποτέλεσμα», όπως είπε και ο Νικοπολίδης) και κάποιες λανθασμένες - εκ του αποτελέσματος κρινόμενες - επιλογές του Ρεχάγκελ, δημιούργησαν το χειρότερο δυνατό συνδυασμό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε πίσω στο σκορ και το πιο άσχημο και ανησυχητικό, με πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Κυριότερο η έλλειψη οργανωτή, κενό που κάλυψε η είσοδος του Τσιάρτα. Παρ' όλα αυτά, μέχρι τελευταία στιγμή, όλα «κρέμονταν σε μια κλωστή». Ομως το γκολ του Βρύζα, η τύχη και οι αμφιτρύωνες, έδωσαν τέλος στο μαρτύριο. Για την ιστορία οι 14 παίχτες που αγωνίστηκαν είναι οι: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89' Φύσσας), Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Μπασινάς (42' Τσιάρτας), Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69' Νικολαΐδης), Χαριστέας, Βρύζας.

Η εμφάνιση και η ήττα πάντως έχουν, πλέον, ελάχιστη σημασία. Η μεγάλη επιτυχία τα επισκίασε. Αυτό που τελικά μετράει είναι ότι η Εθνική βρίσκεται στους «8», αφήνοντας εκτός μια σημαντική δύναμη, όπως η Ισπανία. Απαντες χάρηκαν και πανηγύρισαν δεόντως το γεγονός. Και όπως ανέφερε ο Ρεχάγκελ: «Υπήρχαν αντοχές και τώρα, πλέον, γιορτάζουμε την πρόκρισή μας στα προημιτελικά της διοργάνωσης». Ο Ζαγοράκης επισήμανε τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα του γεγονότος και πρόσθεσε ότι τώρα αυτό που προέχει είναι η ξεκούραση και η ψυχική ηρεμία.

Ο Βρύζας πανηγυρίζει το γκολ που χάρισε την πρόκριση στην Εθνική

Sportidea

Ο Βρύζας πανηγυρίζει το γκολ που χάρισε την πρόκριση στην Εθνική
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0 - 1
Συνεχίζουν οι... οικοδεσπότες

Στην ενδοϊβηρική κόντρα, τελικά χαμογέλασαν οι οικοδεσπότες. Η Πορτογαλία κέρδισε 1 - 0 (57' Νούνο Γκομές) την Ισπανία και εξασφάλισε την πρόκρισή της στα προημιτελικά. Βέβαια ως το τελικό σφύριγμα του Σουηδού διαιτητή, Φρισκ, αμφότεροι οι αντίπαλοι βίωναν ακριβώς - σε χρόνο και ένταση - την ίδια αγωνία με τους Ελληνες. Σκορ, αγωνιστικές ισορροπίες και κατ' επέκταση η πρόκριση ήταν «ανοιχτά», ως το τέλος. Και εκεί πανηγύρισαν οι αμφιτρύωνες της διοργάνωσης.

«Η πίεση ήταν τεράστια. Κάναμε σπουδαία δουλιά και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που είμαστε στα προημιτελικά. Μετά το γκολ "κατεβάσαμε" ταχύτητα, αλλά γενικά κάναμε καλή δουλιά και αξίζαμε τη νίκη. Βελτιωνόμαστε», ανέφερε ο Φίγκο. Στον αντίποδα λύπη, κατήφεια, απογοήτευση. «Υπάρχει ένα συναίσθημα απέραντης λύπης. Παλέψαμε. Νομίζω πως είναι άδικο» είπε ο Βιθέντε, «νομίζω πως παίξαμε καλά. Ομως, η μοίρα μας φύλαγε άσχημο χαρτί για το τέλος», δήλωσε ο Ραούλ.

Γ` ΟΜΙΛΟΣ
Ιταλικά... σενάρια

Οι Σκανδιναβοί έχουν τον πρώτο λόγο για τις δύο θέσεις που οδηγούν στην οκτάδα στο φινάλε του Γ` ομίλου αφού στη σημερινή τρίτη αγωνιστική Σουηδία και Δανία (21.45 ΝΕΤ) βρίσκονται πιο κοντά στην υπόθεση πρόκριση σε αντίθεση με τους Ιταλούς. Οι «Ατζούρι» μπορεί να αντιμετωπίζουν την αδιάφορη βαθμολογικά Βουλγαρία (21.45 ΕΤ1) εντούτοις το αυτί τους θα είναι στο άλλο παιχνίδι αφού ακόμα και εάν νικήσουν εξαρτώνται άμεσα. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που οι δύο σκανδιναβικές ομάδες αναδειχτούν ισόπαλες με σκορ 2-2 ή μεγαλύτερο, οι Ιταλοί ακόμη κι αν νικήσουν τη Βουλγαρία, θα επιστρέψουν πρόωρα στην πατρίδα τους. Πολλά έχουν ειπωθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά των Ιταλών, σχετικά με ενδεχόμενη... συνωμοσία των Σκανδιναβών, προκειμένου να περάσουν και οι δύο ομάδες στην επόμενη φάση, αφήνοντας τους ίδιους εκτός της οκτάδας. Από την πλευρά τους, τόσο οι Δανοί όσο και οι Σουηδοί αντιπαρέρχονται τις κατηγορίες τονίζοντας ότι αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και ότι το παιχνίδι όπως και να εξελιχθεί θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Η μεγάλη ανατροπή

Στο ίσως καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης μέχρι σήμερα η Τσεχία, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή, επικράτησε της Ολλανδίας με 3-2, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την πρόκρισή της στην οκτάδα του φετινού ΕΥΡΩ. Οι Τσέχοι αν και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 (Μπουμά 4΄, Φαν Νίστελροϊ 19΄) κατάφεραν να νικήσουν με 3-2 (Κόλερ 23΄ Μπάρος 70΄, Σμίτερ 88΄). Οι Ολλανδοί αγωνίζονταν με 10 παίκτες, αφού αποβλήθηκε ο Χέιτινγκα στο 75΄. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα τις «τουλίπες», οι οποίες θα πρέπει να νικήσουν την ισόβαθμή τους Λετονία (1β) και να ελπίζουν σε μη νίκη της Γερμανίας (2β) επί της αδιάφορης -πλέον - Τσεχίας.

  • Μπορεί να μην κατάφερε να φέρει τα πάνω - κάτω, όμως η λευκή ισοπαλία της πρωτάρας στη διοργάνωση Λετονίας κόντρα στην πολύπειρη Γερμανία αποτελεί σίγουρα μια μίνι έκπληξη. Ετσι πλέον το συγκρότημα του Ρούντι Φέλερ βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού θα πρέπει να κερδίσει στην τελευταία αγωνιστική την Τσεχία για να θεωρηθεί σίγουρη η πρόκριση στην οκτάδα.
Ο σκόπιμος παροξυσμός των ΜΜΕ

Η επιτυχία της Εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία, είναι όντως σημαντική. Αποτελεί αναμφισβήτητα είδηση, όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ έγινε η μεγάλη ευκαιρία για αποπροσανατολισμό. Της δόθηκαν υπερβολικές διαστάσεις με ατέλειωτες ώρες απευθείας σύνδεσης στα κανάλια με φιλάθλους, συγγενείς των διεθνών και ό,τι άλλο σκαρφίστηκαν. Ναι, η πρόκριση είναι μια ποδοσφαιρική επιτυχία. Ναι, προσέφερε χαρά. Ομως μέχρι εκεί. Ο παροξυσμός των ΜΜΕ δεν είναι τυχαίος. Είναι απολύτως σκόπιμος. Υπάρχουν γεγονότα, που συνέπεσαν όπως, π.χ. οι αποφάσεις της ΕΕ, που εξυφαίνουν νέα δεσμά για τους λαούς, βλέπε «ευρωσύνταγμα», ευρωστρατό, ευρωτρομονόμο, ασύγκριτα μεγαλύτερης και καθοριστικότερης σημασίας για τους εργαζόμενους. Επειδή ακριβώς όμως είναι τέτοια, τα «θάβουν», γιατί η κατανόησή τους γίνεται επικίνδυνη για τους ίδιους, τις επιλογές και το σύστημά τους. Ενώ τα ακίνδυνα και ευκολοχώνευτα προβάλλονται σε σημείο τέτοιας υπερβολής που φτάνει στα όρια της πρόκλησης.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Η Γαλλία στο δρόμο μας

Την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία θα κληθεί τελικά να αντιμετωπίσει η εθνική μας ομάδα στο δεύτερο προημιτελικό της Παρασκευής. Οι «τρικολόρ» μετά τη χτεσινή τρίτη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου, πήραν την πρώτη θέση αφού επικράτησαν της Ελβετίας με 3-1. Ντέρμπι όμως θα είναι και ο πρώτος προημιτελικός της Πέμπτης αφού η Αγγλία μετά τη νίκη της με 4-2 επί της Κροατίας, κατέλαβε την 2η θέση και θα αντιμετωπίσει τους «οικοδεσπότες» Πορτογάλους.

Στη χτεσινή αναμέτρηση της Αγγλίας με την Κροατία αν και τα πράγματα δεν άρχισαν καλά για τους Εγγλέζους καθώς αιφνιδιάστηκαν και βρέθηκαν να χάνουν νωρίς με 1-0 (Κόβατς 5΄) εντούτοις αργότερα ισορρόπησαν και πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Τα γκολ του Σκόουλς (40΄) και Ρούνεϊ (44΄, 68΄) έδωσαν προβάδισμα στη «γηραιά Αλβιόνα» με 3-1 ενώ μείωσε για τους Κροάτες ο Τούντορ (73΄). Ο Λάμπαρτ ήταν αυτός που στο 79΄ έκλεισε το σκορ για τους Αγγλους.

Εύκολο έργο χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση είχε και η Γαλλία απέναντι στην Ελβετία. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Ζιντάν στο 20΄ και παρά το γεγονός ότι οι Ελβετοί ισοφάρισαν γρήγορα (Φονλάντεν) δεν πτοήθηκαν ούτε από τις χαμένες ευκαιρίες των αντιπάλων τους. Στην επανάληψη είχαν πλήρως τον έλεγχο και με δυο γκολ του Ανρί (76΄-84΄) έφθασαν στη νίκη. Η τελική βαθμολογία: Γαλλία 7, Αγγλία 6, Κροατία 2, Ελβετία 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ