ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αύριο ανοίγει τις πύλες του
  • Στις 7.30 το απόγευμα, στο Πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια
  • Το «στήνουν» από κοινού μετανάστες, πρόσφυγες και Ελληνες εργαζόμενοι, με πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Σημαντική δυναμική για τον αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων, ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, ακτινοβολεί η καθιερωμένη - εδώ και τέσσερα χρόνια - πρωτοβουλία των κομμουνιστών, που αφορά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, το οποίο «στήνουν» από κοινού μετανάστες, πρόσφυγες και Ελληνες εργαζόμενοι. Το Διήμερο, που οργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «ανοίγει» τις πύλες του αύριο, Παρασκευή, 25 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια.

Για τη σημασία του Διημέρου όσον αφορά την ενδυνάμωση του κοινού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των εργαζομένων από κάθε γωνιά της Γης, μίλησε στο «Ρ» ο Μοχάμεντ Ιγκνέντι, γγ της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων Ελλάδας.

«Οι μετανάστες προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό, είτε με τη μορφή κατοχής, με άμεση εισβολή, είτε με τη στήριξη αυταρχικών καθεστώτων. Χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Το Διήμερο βγάζει αυτούς τους ανθρώπους από το περιθώριο. Γνωρίζουν και συζητάνε τα προβλήματά τους. Ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αντιμετωπίζουν ενωμένοι τον κοινό τους εχθρό».

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό. «Το πρόβλημα δεν είναι απλά η άδεια παραμονής. Εχουμε χρέος απέναντι στους δικούς μας λαούς, αλλά και στους υπόλοιπους. Εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την ελευθερία της Παλαιστίνης, αλλά πλέον αφορά και την ελευθερία άλλων λαών. Αυθόρμητα, νιώθουμε κάθε αδικία, εκτός Παλαιστίνης, σαν δικό μας πόνο. Ο αγώνας μας δεν έχει χώρο και χρόνο...».

Το φετινό διήμερο πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία η κυρίαρχη πολιτική οξύνει τον αυταρχισμό και την εκμετάλλευση στην οποία κάθε αλλοδαπός εγκλωβίζεται. Πρόσφατο παράδειγμα, ο ξυλοδαρμός νεαρού μετανάστη από αστυνομικούς, όταν διαμαρτυρήθηκε για τη μη εξυπηρέτησή του σε νομαρχιακή υπηρεσία. Οπως υπογραμμίζει στο «Ρ», ο Διονύσης Κεκάι, γραμματέας της αλβανικής κοινότητας στην Αθήνα, το διήμερο αποτελεί βήμα καταγγελίας της κρατικής τρομοκρατίας.

«Κι αυτή τη χρονιά θα μαζευτούμε στο "Φιξ" στα Πατήσια. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματά μας, θα τραγουδήσουμε και θα παρουσιάσουμε τον πολιτισμό μας. Θα βάλουμε στόχους για το μέλλον το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς να ξεχάσουμε τον μεγαλύτερο κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Θα καταγγείλουμε αυτό το σιδερένιο χέρι που υπηρετεί το νόμο και χτίζει σιδερένιους τοίχους στα γραφεία των νομαρχιών και δημαρχιών, εκεί όπου οι μετανάστες ταλαιπωρούνται τόσο πολύ. Θα καταγγείλουμε όλους αυτούς που φτιάχνουν "τρομονόμους" για όλους μας. Αυτούς που θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους...». Ενώ καταλήγει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αγκαλιάζει τους μετανάστες. Κι αυτό το δείχνει όχι μόνο με το διήμερο, αλλά και με τη στήριξη στους αγώνες μας ενάντια σε όλα τα προβλήματα».

Χαρακτηριστική της απήχησης που συναντά η διοργάνωση, είναι η λίστα των συμμετοχών, η οποία απαρτίζεται από σαράντα φορείς Ελλήνων και αλλοδαπών. Ανάμεσά τους εκπολιτιστικοί σύλλογοι και μεταναστευτικές κοινότητες ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη (Σουδάν, Βουλγαρία, Ουκρανία, Περού, Κουρδιστάν, Αφγανιστάν, Κένια, Αλβανία, Παλαιστίνη, Ινδία, Φιλιππίνες, Λιβύη, Γεωργία, Μπαγκλαντές κτλ.), όπως και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ κ.ά. Στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις από συγκροτήματα μεταναστευτικών κοινοτήτων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις (όπως για τον «τρομονόμο»). Επιπλέον, στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος, χώρος για σκάκι και βιβλιοπωλείο. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναμένεται σήμερα.

Αναβλήθηκε η δίκη του 20χρονου Αλβανού

Αναβλήθηκε η δίκη του 20χρονου Αλβανού μετανάστη, Αντρέα Μπίκολι, εργαζόμενου και μαθητή της Γ΄ Τάξης Νυχτερινού Λυκείου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, την Τρίτη 8 Ιούνη. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε από το Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για τις 26 Ιούλη, επειδή ο κατηγορούμενος απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου, λόγω ατυχήματος στη δουλιά του και νοσηλείας του στο ΚΑΤ.

Ο νεαρός μετανάστης αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών και συγκεκριμένα: Αντίσταση και απείθεια κατά της αρχής, προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους, απλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή κατά συρροή, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βλασφημία μη κακόβουλη και εξύβριση κατά συρροή.

Η σύλληψη του 20χρονου αλλοδαπού έγινε όταν διαμαρτυρήθηκε, επειδή, για πολλοστή φορά, δεν κατάφερε να ανανεώσει την άδεια εργασίας του σε υπηρεσία της Νομαρχίας Αθηνών. Στην αντίδραση του Αντρέα για την άκαρπη ταλαιπωρία που υπέστη και πάλι, επενέβη άμεσα η Αστυνομία, οδηγώντας τον στο τμήμα, από όπου βγήκε μετά από τέσσερις μέρες με μώλωπες στο κορμί του. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν συνελήφθη, δεν του επιτράπηκε να τηλεφωνήσει σε κανένα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στο εξοργιστικό αυτό κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού, καθώς ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας, ενώ ανακοίνωση καταδίκης του γεγονότος εξέδωσε και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Μέχρι σήμερα, πολλοί είναι οι φορείς που έχουν δημοσιοποιήσει ανακοινώσεις αλληλεγγύης στο νεαρό Αλβανό.

Το περιστατικό αποτελεί αποκαλυπτικό δείγμα της συμπεριφοράς που το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει στους μετανάστες. Ετσι, την ίδια ώρα που χιλιάδες αλλοδαποί βιώνουν καθημερινά την ταπεινωτική και συχνά βίαιη συμπεριφορά των υπαλλήλων - αστυνομικών και μη - της πολιτείας, έξω από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες όπου απευθύνονται για την τακτοποίηση των χαρτιών παραμονής τους, εκείνοι που τολμούν να διαμαρτυρηθούν, απαιτώντας τον ελάχιστο σεβασμό, γνωρίζουν οξύτερο αυταρχισμό και διώξεις...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο Μεγαλέξανδρος ως ειρηνολάτρης

Η Ιστορία και ο μύθος συχνά συναντιούνται, αλληλοσυνδέονται, αλλά και αλληλοαναιρούνται. Ετσι, η γοργόνα σταματάει ακόμη τα καράβια και ρωτάει «αν ζει ο Μεγαλέξανδρος», αλλιώς τα αναποδογυρίζει.

Ετσι αυτόν τον στρατηλάτη που έφτασε ως τη Βακτριανή, συνδυάζοντας τις ιστορικές κατακτήσεις με την πολιτισμική διείσδυση, ακόμη τον θυμούνται οι σημερινοί απόγονοι των παλιών κατακτημένων.

Ανάμεσα, όμως, στην ιστορία και το θρύλο, ο Ερατοσθένης (257-194 π.Χ.) που διατέλεσε διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας καταγράφει έναν όρκο που αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο, λίγο πριν από το θάνατό του, στα 33 του χρόνια:

«Σας εύχομαι τώρα που τελειώνουν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την ειρήνη. Ολοι οι άνθρωποι να ζήσουν σαν ένας λαός. Και θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξάρτητα από τη φυλή τους. Δε χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι, σε Ελληνες και βαρβάρους.

Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Ελληνας και κάθε κακός Ελληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δε θα καταφύγετε στα όπλα, αλλά θα τις λύσετε ειρηνικά και εγώ θα σταθώ διαιτητής σας.

Σας θεωρώ όλους ίσους και θα ήθελα να μην είσθε μόνο υπήκοοι, αλλά συμμέτοχοι. Οσο περνάει από μένα θα προσπαθήσω να πραγματοποιηθούν όσα υπόσχομαι. Αι σπονδαί που κάναμε αποτελούν και τον όρκο μου που θέλω να κρατήσετε ως σύμβολο αγάπης...».

Για την ακρίβεια του κειμένου και του όρκου δεν... ορκιζόμαστε. Το βέβαιο είναι ότι ο μεγάλος στρατηλάτης δεν έζησε για να γίνει εγγυητής στις χώρες που... κατέκτησε.

Μετά τον πρόωρο θάνατό του και ως τα σήμερα οι λαοί των κατακτήσεων του Μεγαλέξανδρου δε βρήκαν ησυχία από τους νέους πολέμαρχους.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ