ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ανατιμήσεις χωρίς τέλος

Με ακόμα ακριβότερες τιμές ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» τα σούπερ μάρκετ

ICON

Νέες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, που έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών όλου του προηγούμενου διαστήματος, συνθέτουν το σκηνικό για τους επόμενους μήνες, σε μια αγορά, που, έτσι κι αλλιώς, μαστίζεται από την ακρίβεια. Τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» τις νέες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια τους, ανατιμήσεις, που, όπως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώνουν οι εκπρόσωποι του μεγαλεμπορίου, «δε σταμάτησαν ποτέ», γιατί, όπως εξήγησε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, «εάν γινόταν κάτι τέτοιο, η αγορά δε θα λειτουργούσε»!

Οι νέες αυξήσεις τιμών, τις οποίες σε κάθε περίπτωση ...παρακολουθεί και καταγράφει το υπουργείο Ανάπτυξης, έρχονται να προσθέσουν μερικές ακόμα ψηφίδες στο μωσαϊκό των κυμάτων ανατιμήσεων, που επιβάλλονται ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια με ή χωρίς προσχήματα - πότε ήταν η μετατροπή των τιμών σε ευρώ, πότε οι «παραδοσιακές» περιοδικές ανατιμήσεις, πότε οι «αναμενόμενες» μετά από περιόδους υποτιθέμενου παγώματος τιμών. Ενδεικτική των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων των τελευταίων τριών μόνο χρόνων είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με την οποία στην τριετία Ιούνης 2001 - Ιούνης 2004 οι αυξήσεις τιμών στα εννέα από τα δέκα είδη νοικοκυριού που παρακολουθεί έφτασαν στο ποσοστό του 23,48% κατά μέσον όρο, ενώ σε τριάντα πέντε τυποποιημένα είδη διατροφής οι ανατιμήσεις ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 23,88%. Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν μαζικές ανατιμήσεις τον προηγούμενο Απρίλη στα βιομηχανικά είδη και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τόσο τον Απρίλη, όσο και το Μάη. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο κατά 17,2%, στο ψωμί κατά 9,4%,

Ορισμένες μόνον από τις ανατιμήσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβληθούν στη διάρκεια του Ιούλη και του Αυγούστου είναι στα ζαχαρώδη 5%, στα υγρά πιάτων 4,5%, στα αυγά 5% - 6%, στα μπαχαρικά 3,3%, στους χυμούς χορταρικών 3%, στις κονσέρβες έτοιμων φαγητών 3,3%, σε μουστάρδα - μαγιονέζα - κέτσαπ 3% - 6%, στο τσάι 3,2%, στους ξηρούς καρπούς 3%.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χόντρυνε κι άλλο ο τιμάριθμος χονδρικής

Το Μάη ο τιμάριθμος χονδρικής έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 3,1%, αντί 2,4 πέρσι την ίδια περίοδο

Νέες ανατιμήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς», προδικάζει η ανοδική πορεία του τιμαρίθμου χονδρικής στο πρώτο πεντάμηνο του 2003, ο ρυθμός αύξησης του οποίου ήταν μεγαλύτερος τόσο από πέρσι όσο και του τιμαρίθμου λιανικής (πληθωρισμού). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν χτες, ο τιμάριθμος χονδρικής στο δωδεκάμηνο Μάης 2004 προς Μάη 2003, παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αυξήσεων 2,4% και 1,2% που είχαν σημειωθεί στα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνο (2003 προς 2002 και 2002 προς 2001). Σημειώνεται, πως την ίδια περίοδο, ο τιμάριθμός λιανικής αυξανόταν - σε δωδεκάμηνη βάση - με ρυθμό 2,9%.

Μέσα στο μήνα Μάη (σύγκριση Μάη 2004 προς Απρίλη 2004) ο τιμάριθμος χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι μειώσεων 0,3% και 1,7% που είχαν σημειωθεί το Μάη του 2003 και του 2002.

Τέλος, σε μέσα επίπεδα (σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιούνη 2003 - Μάη 2004 προς το δωδεκάμηνο Ιούνη 2002 - Μάη 2003), ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσίασε αύξηση 2,3% έναντι αυξήσεων 1,6% και 2,3% που σημειώθηκαν τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Από τα παραπάνω είναι σαφές, ότι και στις 3 εξεταζόμενες περιόδους (μήνας, δωδεκάμηνο, μέσα επίπεδα), ο τιμάριθμος χονδρικής τρέχει το 2004 με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από εκείνους του 2003. Η εξέλιξη αυτή, προδικάζει ότι η ακρίβεια στην αγορά - που ταλανίζει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - θα παραμείνει και στους επόμενους μήνες σε υψηλά επίπεδα, καθώς αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ερχονται οι ρυθμίσεις για φόρους - «πανωτόκια»

Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

Την ερχόμενη βδομάδα, μετά από συνεχείς αναβολές, θα κατατεθεί τελικά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1999-2002, τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια παρελθόντων ετών, ορισμένες διατάξεις για τον αναπτυξιακό νόμο κλπ.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τόσο το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου - η κυβέρνηση το λιβανίζει για περισσότερο από δύο μήνες - όσο και η σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ την ερχόμενη Δευτέρα, 5 του Ιούλη. Στο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθεί η πρόταση-έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Στην έκθεση ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005 καθώς και πρόσθετα μέτρα για την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους (είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ) προς το 60% του ΑΕΠ.

Η ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1999-2002 εκφράζει τη βιασύνη του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της κακής πορείας που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα το α΄ εξάμηνο του 2004. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στην απροθυμία των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να ενταχθούν σε αυτή, καθώς έχουν εξαντληθεί οικονομικά από τις συνεχείς ρυθμίσεις (εξαετία 1993- 1998, «συνάφεια» τριετίας, ρύθμιση ΤΕΒΕ) που έλαβαν χώρα το 2003.

Ενδιαφέρον ασφαλώς θα έχει και η ρύθμιση για τα «πανωτόκια», η οποία πέρασε από τριάντα κύματα και από «υπόγειες συνεννοήσεις» μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και των εκπροσώπων των τραπεζών. Οι τελευταίοι εμφανίζονται να αντιδρούν σε διατάξεις που θα οδηγήσουν σε διαγραφή απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται από τη δεκαετία του 1970 ακόμη. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, οι τραπεζίτες ζητούν ανταλλάγματα για να αποδεχτούν τη ρύθμιση, όπως τη διευθέτηση του ασφαλιστικού καθεστώτος των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ζητούν σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Τη δρομολόγηση πλοίου στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης - Σάμου, που θα φτάνει και μέχρι Ικαρία - Φούρνους και την αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, ζητούν η Νομαρχία Σάμου και τοπικοί φορείς. Το θέμα έχει τεθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση, ενώ τέθηκε χτες και στον υφυπουργό Τουρισμού Α. Λιάσκο. Ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού δηλώνει αναρμόδιο, ενώ εκφράστηκε η διάθεση να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Ναυτιλίας για επίλυση το... 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ