ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, παραδόσεις, ενισχύσεις

Αμερικανός στρατιώτης μετά την επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη μονάδα του στα περίχωρα της Βαγδάτης

Associated Press

Αμερικανός στρατιώτης μετά την επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη μονάδα του στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σήμερα, μετά από αρκετούς μήνες, ο Σαντάμ Χουσεΐν καθώς και άλλοι έντεκα αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος, που έχουν συλληφθεί, θα εμφανιστούν μπροστά στους διεθνείς ανταποκριτές στη Βαγδάτη κατά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους από την ιρακινή Δικαιοσύνη. Χτες, ο επικεφαλής του Ειδικού Δικαστηρίου που στήθηκε από την κατοχική διοίκηση στο Ιράκ, Σάλαμ Σαλαμπί, ανακοίνωσε στους συλληφθέντες Ιρακινούς πρώην αξιωματούχους ότι την τύχη τους αναλαμβάνει η ιρακινή Δικαιοσύνη.

Η ενημέρωση αυτή έγινε μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του Χουσεΐν, με αίτημα να μην παραδοθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στις ιρακινές υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ανεξάρτητη και αξιόπιστη η ιρακινή Δικαιοσύνη αλλά όργανο των κατοχικών δυνάμεων». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ δήλωνε ότι η ιρακινή ηγεσία έχει, ήδη, λάβει μια πρώτη απόφαση επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε από την κατοχική διοίκηση του Πολ Μπρέμερ.

Το θέμα, βέβαια, αναμένεται να ξανασυζητηθεί από τη διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση. Εντούτοις, ήδη, τόσο η γαλλική όσο και ρωσική ηγεσία κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται κατά της επιβολής θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει «δίκαιη λύση».

Την ίδια ώρα, νέα επίθεση δέχονταν οι κατοχικές δυνάμεις σε θέση τους κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Από την επίθεση, που έγινε με όλμους, τραυματίστηκαν 11 Αμερικανοί στρατιώτες εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη και στη Σαμάουα, τραυματίζοντας 2 Ιρακινούς, ενώ στη Βασόρα οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν, την τελευταία στιγμή, παγιδευμένο αυτοκίνητο που επρόκειτο να ανατιναχτεί κατά τη διάρκεια παρέλασης ανδρών των νέων ιρακινών Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη Νατζάφ, η ιρακινή αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή μετά από σύγκρουση αστυνομικής περιπόλου με ενόπλους του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα από τη σύγκρουση. Τέλος, χτες, επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων παραδέχτηκαν ότι ο 24χρονος δεκανέας πεζοναύτης Ουάσεφ Αλί Χασούν δεν είναι «αγνοούμενος» αλλά όμηρος. Σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Χασούν είχε λιποτακτήσει και προσπαθούσε να φθάσει στο Λίβανο που είναι η χώρα καταγωγής του.

Ενισχύσεις και οικονομική αιμορραγία

Προσκλητήριο να παρουσιαστούν στις μονάδες τους αποστέλλει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε 5.674 ειδικευμένους εφέδρους, οι οποίοι δε βρίσκονται σε μάχιμη εφεδρεία. Τα περισσότερα προσκλητήρια αναμένεται να έχουν φθάσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υπηρετήσουν, κυρίως, στο Ιράκ και λιγότερο στο Αφγανιστάν από 12 έως 18 μήνες. Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αμερικανική κοινή γνώμη καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί, εκτός από το ότι αποδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμερικανικές δυνάμεις, καταλύει την αρχή της εθελοντικής στράτευσης σε μάχιμες μονάδες που ισχύει την τελευταία δεκαετία στον αμερικανικό στρατό.

Παράλληλα, το Γραφείο Γενικής Λογιστικής του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απέτυχε παταγωδώς ένα φιλόδοξο αμερικανικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης του συστήματος παραγωγής ενέργειας στο Ιράκ, το οποίο είχε στοιχίσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, στην τελική έκθεσή του το Γραφείο αναφέρει ότι, μέχρι σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα από τα εναπομείναντα ιρακινά ταμεία και τα όποια έσοδα έχει το Ιράκ, παρά από τη δική της «τσέπη». Συγκεκριμένα, έχουν, ήδη, ξοδευτεί 13 δισ. δολάρια από ιρακινά χρήματα και μόλις 8 δισ. από αμερικανική χρηματοδότηση.

Αξίζει ... το μισθό του ο «Πρόεδρος» του Ιράκ!

Αποφασισμένος να «βοηθήσει» με επενδύσεις το Ιράκ, αλλά να διασφαλίσει και το μέλλον του, σε περίπτωση που «δεν πετύχει» το πείραμα της προεδρίας του στη δοτή κυβέρνηση, φαίνεται ότι είναι ο Γκάζι αλ Γιαουάρ. Ο διορισμένος Πρόεδρος έχει περιορισμένες, ούτως ή άλλως, αρμοδιότητες στην εκτρωματική δομή διακυβέρνησης που έχει διαμορφωθεί στην κατεχόμενη χώρα, αλλά, μάλλον, αυτό αντισταθμίζεται από την πλούσια οικονομική του δραστηριότητα.

Ο αλ Γιαουάρ, που παρουσιάστηκε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών στη Σαουδική Αραβία, παραμένει αντιπρόεδρος της εταιρίας Υψηλών Τεχνολογικών Ικανοτήτων (High Capabilities Technologies Company Ltd), που συνεργάζεται με την Raytheon, του Πενταγώνου. Η εταιρία του αλ Γιαουάρ συνεργάζεται και με την Thuraya Satellite, που παρεμπιπτόντως δραστηριοποιείται, εκτός από τη Μέση Ανατολή, και στην Ελλάδα, αφού έχει κάνει αγορές από την Intracom, για τηλεφωνικές κάρτες και συσκευές που θα τοποθετηθούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η Thuraya, με τη σειρά της, παρέχει υπηρεσίες σε εταιρίας ασφαλείας, όπως η βρετανική Control Risk Group και η ill and Associates Ltd.

Δε θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι τόσο ο αλ Γιαουάρ και ο πρωθυπουργός Αλάουι, όσο και όλα τα στελέχη της δοτής κυβέρνησης, είναι από τους καλύτερους πελάτες των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται με μισθοφόρους στο Ιράκ. Προς το παρόν, πάντως, μια πρώτη «επίδραση» της παρουσίας του αλ Γιαουάρ εκτιμάται ότι είναι η τροφοδοσία της ιρακινής αγοράς με σαουδαραβικό πετρέλαιο, γι' αυτό και πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η σαουδαραβική ηγεσία παρενέβη τα μέγιστα για την επιλογή του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.- Δικαστήριο του Κατάρ καταδίκασε χτες σε ισόβια κάθειρξη (25 χρόνια) δύο Ρώσους για τη δολοφονία του Τσετσένου πρώην προέδρου Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ και μάλιστα κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι βρίσκεται «πίσω από τη δολοφονία». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη των δύο Ρώσων στην ενέργεια.

ΡΩΜΗ.- Εγκριση του ιταλικού Κοινοβουλίου απέσπασε χτες το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της ιταλικής δικαιοσύνης, που περιορίζει την ανεξαρτησία των κατώτερων δικαστικών.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Διαδήλωση ενάντια στην κατοχή του Ιράκ πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία.

ΑΓΚΥΡΑ.- Η τουρκική αστυνομία «εκτιμά» ότι η βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο της ΤΗΥ τη Δευτέρα στην Ισταμπούλ «είναι έργο» της εκτός νόμου οργάνωσης της τουρκικής αριστεράς TKP/ML, μετέδιδαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης χθες, άρχισε η δίκη των 62 συλληφθέντων που θεωρούνται «εμπλεγμένοι» στο διπλό μακελειό της Κωνσταντινούπολης το Νοέμβρη του 2003.

ΜΑΝΙΛΑ.- Η Γκλόρια Αρόγιο ορκίστηκε χθες Πρόεδρος των Φιλιππίνων. Στην ομιλία της κάλεσε σε «εθνική ενότητα», πράγμα μάλλον απίθανο μετά την εξαιρετικά πολωμένη πολιτική μάχη των προηγούμενων μηνών και των έντονων κοινωνικών προβλημάτων.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.- Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Καμπότζης, το Λαϊκό Κόμμα και το Φουνκινπέκ, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για «την άρση του 11μηνου πολιτικού αδιεξόδου». Πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Χουν Σεν. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να επικυρώσει την είσοδο της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

ΙΝΔΙΑ
Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Από 20.000 ως 30.000 κάτοικοι του κρατιδίου Μάντια Πραντές της Ινδίας δηλώνουν ότι θα αψηφήσουν το τελεσίγραφο των αρχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που πρόκειται να καταστραφούν σύντομα όταν η περιοχή όπου βρίσκονται θα πλημμυρίσει λόγω της κατασκευής φράγματος.

Το φράγμα Ιντιρα Σαγκάρ είναι ένα από τα 29 που κατασκευάζονται στον ποταμό και την κοιλάδα Ναρμάντα του κρατιδίου. Η πόλη Χαρσούντ, 235 χλμ. από την κρατιδιακή πρωτεύουσα Μποπάλ, πρόκειται να βυθιστεί κάτω από τα νερά όταν οι μουσώνες θα ανεβάσουν το επίπεδο του νερού.

Τα γιγαντιαία φράγματα που άρχισαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του '90 συναντούν σημαντική αντίθεση από μεγάλα τμήματα του λαού της Ινδίας, οι οποίοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι το ανθρώπινο κόστος είναι πολύ βαρύτερο των όποιων οφελών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων σε μια πόλη όπου, σύμφωνα με έναν από τους κατοίκους, «δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό, δρόμοι και εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης», συναντά σειρά κινητοποιήσεων εναντίον των κυβερνητικών αποφάσεων.

Στο κρατίδιο Κεράλα στο μεταξύ, ένα άλλο λαϊκό κίνημα, αυτό εναντίον της μόλυνσης του νερού από την πολυεθνική «Κόκα Κόλα», κατάφερε μια νίκη, αφού το εργοστάσιο στην περιοχή Πλατσιμάντα έκλεισε με απόφαση των τοπικών αρχών λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκάλεσε η εταιρία αλλά και της «κλοπής» του νερού, με τη διάνοιξη πηγαδιών χωρίς καμία άδεια, που οδήγησε στην έλλειψη πόσιμου νερού και την ανεπάρκεια αρδευτικού νερού για χιλιάδες αγρότες.

Σε ένα τρίτο ινδικό κρατίδιο, στο Αντρα Πραντές, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: οι πνιγμένοι στα χρέη αγρότες αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο, με το συνολικό αριθμό των αυτοχείρων να έχει φθάσει τους 300 από τα μέσα Μάη!

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις

ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίστηκαν και χτες στη Νότια Κορέα οι διαδηλώσεις ενάντια στην αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ με αφορμή αυτή τη φορά την κηδεία του Κιμ Σουν-Ιλ, του ομήρου που εκτελέστηκε από ομάδα της ιρακινής αντίστασης.

Οι διαδηλωτές για ακόμη μια νύχτα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Σεούλ κρατώντας κεριά και απαίτησαν την αναστολή της απόφασης της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του Σουν-Ιλ στην πόλη Μπουσάν παρουσία 3.000 ανθρώπων (όπως και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης).

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέα αιματηρή σύγκρουση

ΡΙΑΝΤ.--

Αιματηρή κατάληξη είχε άλλη μια ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, μεταξύ ανδρών της σαουδαραβικής αστυνομίας και ένοπλων καταζητούμενων, που κατονομάστηκαν ως «καταζητούμενοι τρομοκράτες εξτρεμιστές» από τις αρχές. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 2 ένοπλοι και 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 5 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν περαστικοί. Ανάμεσα στους νεκρούς ανακοινώθηκε από τη σαουδαραβική αστυνομία ότι συγκαταλέγεται και ο Αμπντάλα Ρασίντ αλ Ρασούντ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους «τρομοκράτες» στη χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εκρηκτική» η κατάσταση

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στην Τζαλαλαμπάντ, με τις πληροφορίες έως χθες βράδυ να κάνουν λόγο για ένα νεκρό και 27 τραυματίες, πέντε αστυνομικούς και είκοσι δύο πολίτες, ενώ στην Κανταχάρ Ταλιμπάν μαχητές επιτέθηκαν εναντίον οχημάτων ανεφοδιασμού των Αμερικανών, έκαψαν 4 οχήματα και απήγαγαν 12 Αφγανούς οδηγούς τους. Στην ίδια περιοχή «αγνοούνταν» μια Αυστραλή δημοσιογράφος και ο οδηγός της, πράγμα που εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι έγινε με ευθύνη των ισλαμιστών μαχητών του έκπτωτου καθεστώτος. Ολ' αυτά μια μέρα αφ' ότου το ΝΑΤΟ υποσχόταν «ενίσχυση» των δυνάμεων κατοχής σε 10.000 από 6.500, αλλά «αργότερα» και αν «είναι απαραίτητο» - σε μια διατύπωση που δηλώνει τις συνεχιζόμενες αντιθέσεις εντός της λυκοσυμμαχίας Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Στο γειτονικό Πακιστάν, περίπολος του στρατού στη μεθόριο έπεσαν σε «ενέδρα αγνώστων» και ενεπλάκησαν σε μάχη μαζί τους, από την οποία οι επίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν άμαχο τραυματία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ