ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλιακό οδοιπορικό

Ενα μεγάλο μουσικό οδοιπορικό σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και στην Κύπρο και την Οδησσό, ξεκίνησε ο Παντελής Θαλασσινός, έχοντας στις «αποσκευές» του αγαπημένα τραγούδια. Στο μακρύ συναυλιακό του καλοκαίρι, ο αξιόλογος τραγουδοποιός θα βρεθεί κοντά στους χιλιάδες φίλους των τραγουδιών του και θα προσφέρει βραδιές αληθινής ψυχαγωγίας και επικοινωνίας.

Κόντρα στην ευκολία, ο Π. Θαλασσινός παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αγάπης για το καλό ελληνικό τραγούδι. Πρόγραμμα, που δεν περιορίζεται στους τελευταίους δίσκους του, αλλά με μεράκι και γνώση αγκαλιάζει και τραγούδια άλλων δημιουργών, παραδοσιακά κλπ. Οι συναυλίες του συνεχίζονται με εμφανίσεις: 3/7 Παξοί, 8/7 Κοζάνη (Φεστιβάλ Βλάστης), 9/7 Κατερίνη, 10/7 Τρίπολη, 12/7 συναυλία Ολυμπιακής Εκεχειρίας, 13/7 Ρόδος (Διανυκτέρευση Ολυμπιακής φλόγας), 15/7 Νικήτη Χαλκιδικής, 17/7 Καβάλα (Ethnic festival), 19/7 Μυτιλήνη, 21/7 Αρχαία Ολυμπία, 22/7 Αγρίνιο, 23/7 Κύμη Εύβοιας, 24/7 Αμφίπολη Σερρών, 26/7 Καλλονή Μυτιλήνης, 29/7 Ωρωπός (Λιμάνι), 30/7 Αυλώνα, 31/7 Βαρβάρα Χαλκιδικής, 1/8 Δημοτικό Στάδιο Λάρνακας, 2/8 Πάφος (Κύπρος), 3/8 Κηποθέατρο Ηρακλείου Κρήτης, 4/8 Ρέθυμνο, 5/8 Σέρβια Κοζάνης, 6/8 Γραβιά Φωκίδας μαζί με το «Τρίφωνο»), 7/8 Μουδανιά Χαλκιδικής, 8/8 Ξυλόκαστρο, 9/8 Φλώρινα, 10/8 Νέα Πέραμος Κορινθίας, 11/8- 12/8 Ηρώδειο στη συναυλία του Νότη Μαυρουδή, 14/8 Σίνδος, 15/8 Γουμένισσα Κιλκίς, 27-28-29/8 Κύπρος, 30/8 Ξάνθη, 1/9-6/9 Οδησσός - Ουκρανία, 8/9 Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 9/9 Ν. Χαλκηδόνα, 10/9 Σπέτσες, 12/9 Υδρα, 17/9 Αιγάλεω.

Φεστιβάλ της Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Αρχίζει στις 10 του Ιούλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου το 12ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, που θα δίνονται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ενώ εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο σκιών, προβολές κ.ά. θα πραγματοποιηθούν στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κασσάνδρας.

Το φεστιβάλ ξεκινάει με συναυλία της Μαρινέλλας. Ακολουθούν: Στις 14/7: Θεατρική παράσταση «7 επί Θήβας» του Αισχύλου, από το «Σύγχρονο Θέατρο». Στις 17/7: Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ευρυδίκης. Στις 22/7: «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα «Εύμολπις» με τον Λάκη Λαζόπουλο. Στις 24/7: Συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου. Στις 26/7: «Η Λίμνη των κύκνων» από την Κρατική Οπερα Οδησσού. Στις 28/7: «Φαίδρα» του Ρακίνα. Στις 30/7: Παιδική Θεατρική παράσταση «Ο ελαφοβασιλιάς» την Ξένιας Καλογεροπούλου. Στις 31/7: Συναυλία με τους «ΠΥΞ ΛΑΞ». Στις 4/8: «Τρωάδες» από τη «Θεατρική Διαδρομή». Στις 7/8: Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα. Στις 11/8: «Ο ασυλλόγιστος» του Μολιέρου από το «Θεατρικό σανίδι». Στις 14/8: Συναυλία Γιώργου Τσαλίκη. Στις 18/8: Συναυλία με την «ορχήστρα έγχορδων face του Μόντρεαλ». Στις 21/8: «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή με τον Κώστα Πρέκα.

Εργα κεραμικής

Δημιουργία της Α. Αντωνοπούλου
Δημιουργία της Α. Αντωνοπούλου
Ομαδική έκθεση κεραμικής εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11). Φόρμες λιτές, γεωμετρικές, που άλλοτε παραπέμπουν σε αρχέγονες μορφές και άλλοτε σε αφαιρετικά τοτέμ, δίνουν μια γεύση από τη νέα δουλιά των κεραμιστών, που συμμετέχουν σ' αυτήν την έκθεση. Πρόκειται για δημιουργίες των: Αννας Αντωνοπούλου, Μόνικας Διαμαντοπούλου, Νίκου Καραλή, Μάρως Κερασσώτη, Θωμαής Κόντου, Λίλης Μπακογιάννη και Π. Ντόριζα. Συγκεκριμένα, η Α. Αντωνοπούλου εκθέτει μια σειρά από παιχνίδια, ζώα και κούκλες από κόκκινο πηλό και άσπρο ματ υάλωμα, ζωγραφισμένα στο χέρι. Η Μ. Διαμαντοπούλου, μια σειρά μινιμαλιστικών γλυπτών εμπνευσμένων από τα σανιδόσχημα κυκλαδικά ειδώλια. Ο Ν. Καραλής παρουσιάζει κάποιες γλυπτικές κατασκευές από τη σειρά του «μαθητές». Η Μ. Κερασιώτη στρέφεται στις επιτοίχιες και αρχιτεκτονικές κατασκευές, που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και τη χρήση χρυσού και πλατίνας. Η Θ. Κόντου εκθέτει μπούστα από λευκή πορσελάνη με έγχρωμες διακοσμήσεις, καθώς και μια σειρά χρηστικών αντικειμένων μοναδικών. Η Λ. Μπακογιάννη παρουσιάζει τραπεζάκια σε έναν επιτυχή συνδυασμό ξύλου και κεραμικού. Τέλος, η Π. Ντόριζα εκθέτει μια σειρά επιτοίχιων κατασκευών με πηλό stoneware.

Τσιγγάνικο πάθος του Κορτές

Η μουσική φλαμένκο και τα τραγούδια πρωταγωνιστούν στην παράσταση του Χοακίν Κορτές με τίτλο «Live», που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Το «Live», πρωτοπαρουσιάστηκε το 2001 στο θέατρο «Τίβολι» της Βαρκελώνης και μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και τη Ρωσία, όπου χιλιάδες θεατές απόλαυσαν το τσιγγάνικο πάθος του Χ. Κορτές. Η πρωτότυπη μουσική, που αποτελεί σύνθεση των: Χ. Κορτές, Ζ. Παρίλα και Α. Καρμπονέλ, είναι ένας συνδυασμός ποικίλων μουσικών ρυθμών: τζαζ, φλαμένκο, κουβανέζικης και κλασικής μουσικής. Τους στίχους έγραψαν οι: Π. Ριβέρα και Αν. Πέρεζ Ρεβερτέ.

Ο μεγάλος χορευτής γεννήθηκε στην Κόρτομπα το 1969 και σε ηλικία 12 χρόνων μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου άρχισε τη χορευτική του εκπαίδευση. Στα 15 του χρόνια εντάχθηκε στο δυναμικό του Ισπανικού Εθνικού Μπαλέτου, όπου και συνέχισε ως σολίστας. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με μεγάλες φιγούρες του χορού, όπως τη Μ. Πλισέτσκαγια, τον Χούλιο Μπόκα κ.ά. ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως χορογράφος.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία της δεύτερης Ειδικής Μονάδας Νευρομυικών Παθήσεων.

Μουσική μετά... ποδοσφαίρου

Στις οθόνες θα... αναστενάξει απόψε η Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσει την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας μας για την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Με αυτό το δεδομένο, κάποια φεστιβάλ προχώρησαν στις αλλαγές των σημερινών προγραμμάτων, ώστε και οι προγραμματισμένες συναυλίες να πραγματοποιηθούν και το κοινό τους να παρακολουθήσει την ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Το Φεστιβάλ «Πέτρας» ανακοίνωσε ότι η συναυλία της σπουδαιότερης αργεντίνικης φωνής του τάνγκο, της Αντριάνα Βαρέλα θα πραγματοποιηθεί στις 7.30μ.μ. και ότι στη συνέχεια το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει από τη γιγαντοοθόνη του Φεστιβάλ τον αγώνα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

Στις 7.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η συναυλία του Ντέιβιντ Μπερν, στο «Θέατρο Βράχων» του Βύρωνα. Μετά τη συναυλία, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τον αγώνα, σε γιγαντοοθόνες, ειδικά στημένες στο χώρο, ενώ με το απόκομμα του εισιτηρίου θα προσφέρεται και μια μπίρα στους θεατές, ανάμεσά στους οποίους θα βρίσκεται και ο Μπερν.

Για την ελληνική λογοτεχνία

Το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνίας και Επιστήμες του Ανθρώπου» (ΕΚΕΜΕΛ), σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και με τη στήριξη του ΥΠΠΟ, πραγματοποιεί τη 2η Συνάντηση Ευρωπαίων λογοτεχνών και κριτικών λογοτεχνίας, με θέμα τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η προώθηση και μετάφραση της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες. Στη φετινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί (3, 4/7) στις Λεύκες Πάρου, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι συγγραφείς Θ. Βαλτινός, Β. Βασιλικός, Ρ. Γαλανάκη, Α. Δοξιάδης, Ζ. Ζατέλλη, Δ. Κούρτοβικ, Α. Μιχαλοπούλου, Γ. Σκαμπαρδώνης, Α. Σταμάτης, Ε. Φακίνου. Συμμετέχουν κριτικοί λογοτεχνίας από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία.

Η Αρλέτα καταθέτει τραγούδια και ευαισθησία το Σάββατο (3/7), στο «Μεταλλείο» της Σερίφου. Τραγούδια τρυφερά με αίσθηση γλυκόπικρη, κομμάτια άφθαρτα στο χρόνο απ' όλη τη δισκογραφία της θα διηγηθεί η τροβαδούρος με την κιθάρα της, συνοδευόμενη από τον Ντίνο Αποστόλου (σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, κρουστά, φωνητικά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ