ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κράτος εν κράτει οι Αμερικάνοι

Οργισμένοι οι τελωνειακοί καταγγέλλουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπηρεσία των ΗΠΑ, που έχει εγκατασταθεί μέσα στο λιμάνι. Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη χτες στο Ε` Τελωνείο

Από τη συζήτηση με τους Ελληνες τελωνειακούς
Από τη συζήτηση με τους Ελληνες τελωνειακούς
«Τελικά είμαστε ανεξάρτητη χώρα;». Το ερώτημα αυτό τίθεται επιτακτικά από τους υπαλλήλους του Ε` Τελωνείου που βρίσκεται στο Ικόνιο. Και τίθεται «φορτισμένο» με αγωνία για τα όσα θα αντιμετωπίσουν, αλλά και με μπόλικη δόση οργής και αγανάκτησης. Αφορμή αυτών αποτελεί η κλειδωμένη πόρτα του γραφείου, που βρίσκεται δίπλα στα δικά τους, πίσω από τους γκισέδες της εξυπηρέτησης του κοινού, το οποίο έχει μετατραπεί σε «άβατο» των Αμερικανών. Ακριβώς! Μέσα στην καρδιά του μεγαλύτερου Τελωνείου της χώρας, της υπ' αριθμόν πρώτης ελληνικής διωκτικής υπηρεσίας, οι Αμερικανοί «πράκτορες» έχουν εγκαταστήσει γραφείο δικό τους! Ενα «αρχηγείο», ουσιαστικά, μέσα από το οποίο, με τα ειδικά μηχανήματα που έχουν εγκαταστήσει, θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τα εμπορευματοκιβώτια που προορίζονται για την Αμερική, ανθρώπους, τα πάντα! Αυτήν ακριβώς την αγωνία τους κατέθεσαν οι υπάλληλοι του Τελωνείου στην Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, που πήγε εκεί χτες το πρωί, μαζί με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Τελωνειακών.

Η παρουσία των Αμερικανών είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ και η οποία πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα. Η συμφωνία εντάσσεται στο ...αντιτρομοκρατικό δόγμα των ιμπεριαλιστών και έχει πρόσχημα τον έλεγχο όλων των προϊόντων που προορίζονται για Αμερική.

Ο,τι περνά «χτενίζεται»
Ο,τι περνά «χτενίζεται»
Τα όσα διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της περιοδείας είναι αποκαλυπτικά και εξοργιστικά. Στο γραφείο αυτό, απαγορεύεται οι Ελληνες υπάλληλοι να αγγίξουν ακόμα και το πόμολο της πόρτας! Τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί αποτελούν συνέχεια των υπερσύγχρονων μηχανημάτων ανίχνευσης, μεγάλης ισχύος και εκπομπής ακτίνων Χ, που βρίσκονται στις πύλες της εισόδου του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Ικονίου.

Στη διάρκεια συζήτησης της Ε. Παντελάκη με διευθυντικά στελέχη του Τελωνείου, ειπώθηκε σχετικά: «Ούτε που γνωρίζουμε τι έχουν εγκαταστήσει εκεί μέσα. Ξέρουμε μόνον ότι πρόκειται για υπερσύγχρονα μηχανήματα». Ακόμα: «Τι θα γίνει, αν κάποιος από τους συναδέλφους υπογράψει ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο είναι εντάξει - γνωρίζετε ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί πλήρως - και εντοπιστεί από τα μηχανήματα των Αμερικανών ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Θα θεωρηθεί τρομοκράτης; Με δεδομένο ότι έχουν ψηφιστεί ο τρομονόμος και το ευρωένταλμα, τι συνέπειες θα έχει;». «Τις πληροφορίες για τα εμπορευματοκιβώτια, αλλά και τους υπαλλήλους που τα "σφραγίζουν" από πού θα τις παίρνουν; Είναι δυνατόν μία διωκτική υπηρεσία, όπως εμείς, να δίνουμε τέτοιο λογαριασμό σε Αμερικανούς ασφαλίτες;».

Η βουλευτής, μιλώντας με τους υπαλλήλους, ανέφερε: «Με τα μέτρα που παίρνουν, παντού στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, συνέχεια του τρομονόμου, του ευρωεντάλματος, προσπαθούν να δέσουν χειροπόδαρα τον εργαζόμενο λαό. "Ελεύθερος" θα είναι μόνον όποιος δεν αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική των ιμπεριαλιστών και των εγχώριων πολιτικών τους εκπροσώπων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την παρουσία των Αμερικανών εδώ μέσα, εκτός των άλλων, δεν την επιτρέπει η αξιοπρέπειά μας. Ελληνικό κλιμάκιο θα μπορούσε να πάει να εγκατασταθεί μέσα σε αμερικανική διωκτική υπηρεσία;». Η βουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους σε ανυπακοή και αντίσταση. «Ο καθένας από εσάς, στο βαθμό που μπορεί, να απειθαρχήσει στις εντολές των Αμερικανών για παράδοση εγγράφων και πληροφοριών και ταυτόχρονα να ενισχύσετε αποφασιστικά την πάλη που δίνει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Γιατί μόνον αυτή μπορεί να ακυρώσει τα όσα εφαρμόζονται και προετοιμάζονται».

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις, περιοδείες

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη, στις 6 π.μ., ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Μοσχάτου που διοργανώνει η ΚΟ του ΚΚΕ με θέμα: «Η Ολυμπιάδα και οι επιπτώσεις στη ζωή της πόλης», θα μιλήσει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

-- Περιοδεία στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ» πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, ο Τάκης Τσιόγκας βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στο ξενοδοχείο «HILTON» πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή 2 Ιούλη στη 1 το μεσημέρι η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- H Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Παρασκευή 2 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», στην περιοχή Καράμπαμπα της Χαλκίδας, συνεστίαση, για να γιορτάσει το θετικό για το Κόμμα αποτέλεσμα, στην προοπτική ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης, για τη Λαϊκή Εξουσία.

-- Εκδήλωση - γλέντι, «στο φόντο των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων», οργανώνει αύριο, Παρασκευή 2 Ιούλη, η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πάτρας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο «Καλαμαράκια», στις 9 το βράδυ.

-- Περιοδεία στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ» πραγματοποιεί τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι, ο Γ. Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στο ξενοδοχείο «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» πραγματοποιεί την Τρίτη 6 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ηρθαν και επισήμως

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζέιμς Λόι και ο γενικός διευθυντής Τελωνείων Βασ. Μανωλόπουλος ανακοίνωσαν στις Βρυξέλλες και επίσημα την είσοδο της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια Εμπορευματοκιβωτίων».

Αμερικανοί (δήθεν και Ελληνες) τελωνειακοί θα επιθεωρούν τα εμπορευματοκιβώτια με προορισμό τις ΗΠΑ. Τα ειδικά μηχανήματα και οι Αμερικανοί έχουν τοποθετηθεί εδώ και καιρό στον Πειραιά. «Τα μεγάλης κλίμακας συστήματα ακτίνων Gamma και Χ θα εντοπίζουν παράνομα φορτία, όπως όπλα μαζικής καταστροφής. Με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών θα μπορεί να εξετάζεται σε λιγότερο από ένα λεπτό», κατά τους Αμερικανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ