ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Ο ελληνοτουρκικός «διάλογος»

Εδώ και δύο χρόνια συνεχίζεται ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», που δρομολογήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι και τις σχετικές αποφάσεις της. Δύο χρόνια τώρα, γίνονται συζητήσεις, λειτουργούν κοινές επιτροπές, κλπ., κλπ., πάντα με τη λογική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» και κάτω από το «επιδιαιτητικό» βλέμμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και μπορεί, στις εκλογές της 7ης Μάρτη, η χώρα να άλλαξε κυβέρνηση, η πορεία των Ελληνοτουρκικών όμως παραμένει η ίδια. Ούτε καν την ομάδα, που έχει την ευθύνη των σχετικών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, δεν άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζει η ίδια, όπως είχε διοριστεί από τον Γ. Παπανδρέου.

Αμφιβάλλει κανείς, άραγε, ότι στο «διάλογο» αυτό συζητούνται και παζαρεύονται όλα, υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαφορών, από την υφαλοκρηπίδα και τις «γκρίζες ζώνες», μέχρι το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων; ΄Η, μήπως, υπάρχει αμφιβολία ότι η υπάρχουσα «ομπρέλα» και «επιδιαιτησία» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας;

Κι ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στις ευρωατλαντικές συμπληγάδες και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά την πολιτική της προκατόχου της, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει και απαιτεί ενημέρωση και εξηγήσεις...

Τον «μαύρισαν»

Τη μεγίστη ικανοποίησή του για την επιλογή του Χοσέ Μπαρόζο στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής αμέσως μετά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κι όπως είπε, η επιλογή είναι ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας, αφού ο νέος πρόεδρος είναι «εξοικειωμένος με τα προβλήματα του Νότου, την αγροτική πολιτική και τη συνοχή που είναι βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας». «Ξέχασε», όμως, ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο πορτογαλικός λαός «μαύρισε» τον Μπαρόζο και το κόμμα του. Προφανώς, εκτιμώντας ανάλογα την προαναφερόμενη από τον Κ. Καραμανλή εξοικείωση...

Κόμβος - λαμαρίνα

Πολύ παραδάκι τσέπωσαν οι εργολάβοι που κατασκεύασαν τους ανισόπεδους κόμβους της οδού Κηφισίας. Αλλά επειδή οι τύποι δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με όσα κι αν καταβροχθίσουν, έχουν τους τρόπους τους για το κάτι παραπάνω.

Αυτό φαίνεται έγινε και με τον κόμβο του Ψυχικού. Εκεί, δεν τους έφταναν όσα πήραν για την κατασκευή ενός κανονικού κόμβου, γι' αυτό έβαλαν από πάνω και το κόστος του... λαμαρινά. Επένδυσαν λοιπόν, τα πλαϊνά και την οροφή, με λαμαρινένια καλύμματα, δημιουργώντας μια τρισάθλια εικόνα κακογουστιάς.

Θα μπορούσαμε να πούμε «ας το χαίρονται το κοντέινέρ τους» αυτοί που το 'φτιαξαν κι αυτοί που το παρέλαβαν, το κακό όμως είναι ότι τις σπονδές και των μεν και των δε εμείς τις πληρώνουμε...

Το... ανεξάρτητο Ιράκ

Την ξέρετε την παροιμία, καλύτερα γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε; Οι Αμερικανοί, πάντως, φαίνεται πως τη γνωρίζουν καλά, τουλάχιστον την ουσία της. Αυτό δείχνει η πρακτική τους στο Ιράκ. Οχι μόνο διόρισαν πρωθυπουργό έναν δηλωμένο πράκτορα της ΣΙΑ και της βρετανικής ΜΙ6, τον Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο και «παρέδωσαν» την εξουσία. Οχι μόνο διατηρούν στην πολύπαθη αυτή χώρα τα στρατεύματα κατοχής, αλλά πήραν και μια σειρά άλλα μέτρα. Διαβάστε ορισμένα από την «κληρονομιά», που άφησε ο αποχωρήσας Π. Μπρέμερ, στον ήδη αφιχθέντα Τζ. Νεγκροπόντε, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Οι διορισμένοι από τον Μπρέμερ υπεύθυνοι των δυνάμεων ασφαλείας και των κατασκοπευτικών υπηρεσιών του Ιράκ θα μείνουν στα αξιώματά τους για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Πενταετή θητεία θα έχουν και οι επιλεγμένοι από τον Μπρέμερ γενικοί επιθεωρητές - οι οποίοι ασκούν την πραγματική εξουσία - σε κάθε υπουργείο. Επίσης, τις δυο τελευταίες βδομάδες ο Μπρέμερ υπέγραψε 97 νομοθετικές πράξεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «υποχρεωτικές ντιρεκτίβες για τον ιρακινό λαό». Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται ο εκλογικός νόμος, η απαγόρευση συμμετοχής στις μελλοντικές εκλογές οποιουδήποτε κόμματος, που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την ιρακινή αντίσταση, η τιμωρία με τουλάχιστον 30 χρόνια φυλάκισης της παράνομης κατοχής και εμπορίας όπλων και, βέβαια, η παροχή πλήρους ασυλίας στους Αμερικανούς και λοιπούς Δυτικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Ιράκ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νόμος τους είναι ο τρόμος

Από σήμερα τα μέτρα «Ολυμπιακής Ασφάλειας» τίθενται εν ισχύι και οι κάμερες - ρουφιάνοι έχουν αρχίσει από το πρωί να δουλεύουν «δοκιμαστικά». Η πόλη της Αθήνας βρίσκεται από το ξημέρωμα κάτω από το «άγρυπνο μάτι» του στρατού και της αστυνομίας που πήραν την εντολή να λάβουν θέσεις «διασποράς». Αμέσως μετά ακολουθεί το ΝΑΤΟ που χρίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε στρατιωτικό βραχίονα της... Ολυμπιάδας. Στο μεταξύ ετοιμάζονται και οι τηλεφωνικές γραμμές που έδωσε ο υπουργός για να μπορεί όποιος θέλει, με ένα απλό τηλεφώνημα, να χαφιεδίσει το διπλανό του. Ο «Μεγάλος Αδελφός» ήρθε!

Η ελληνική κοινωνία εισέρχεται και επίσημα από σήμερα στο λαβύρινθο μιας υπαγορευμένης ανασφάλειας. Το φάντασμα της τρομοϋστερίας, της αστυνομοκρατίας και της ένστολης «ευταξίας» ορθώνεται πλέον πάνω από την πόλη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πρόσχημα, είναι η καλή αφορμή. Είναι το πείραμα για να εμπεδωθεί ο φόβος από την κρατική καταστολή και να καλλιεργηθεί η ανοχή του λαού απέναντι στους «ανθρωποφύλακες». Η Αθήνα, η Ελλάδα μπήκαν στο δοκιμαστικό σωλήνα της «ασφάλειας» των μυστικών υπηρεσιών και των πεντακάθαρων στοχεύσεων: Καμία «εκεχειρία» απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα. Καμία «εκεχειρία» απέναντι στις κοινωνικές ελευθερίες. Καμία «εκεχειρία» απέναντι στη συλλογικότητα. Αυτός είναι ο στόχος τους!

Θέλουν να επιβάλουν τον «τρομονόμο» στην πράξη. Αλλά ο νόμος τους είναι ο τρόμος. Θέλουν τη δυσπιστία για το διπλανό. Θέλουν μια κοινωνία που θα πορεύεται με το πρόσταγμα «κοίτα τη δουλίτσα σου» και το «μην κοιτάς γύρω σου - μας βλέπουν και μας ακούνε»! Πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, θα υποκύψει στο «Μιθριδατισμό» της διαρκούς «επιτήρησης». Στην αρχή διακριτικά, μετά λιγότερο διακριτικά και στο τέλος μια ολόκληρη κοινωνία «μαντρωμένη», με όλα τα διακριτικά της και βιομετρικά της χαρακτηριστικά περασμένα στον «κεντρικό υπολογιστή». Νομίζουν ότι τα έχουν όλα υπολογισμένα. Λένε: Θα τους κάνουμε απασχολήσιμους, θα τους κάνουμε παρακολουθήσιμους, θα τους κάνουμε ακίνδυνους. Αυτός είναι ο στόχος! Και αδιαμφισβήτητη γι' αυτό απόδειξη είναι η επίσημα ομολογημένη θέληση και επιδίωξή τους, να συνεχίσει η ύπαρξη και λειτουργία όλων αυτών των μέτρων «τρομο-ασφάλειας» και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μετά το τέλος της δικαιολογίας, που σήμερα χρησιμοποιούν, για να τα βάλουν σε εφαρμογή.

Η επίθεση που κηρύσσεται από σήμερα στις λαϊκές ελευθερίες δε θα μείνει αναπάντητη. Αλλωστε αποκαλύπτει το φόβο του κατεστημένου στη δυναμική του λαϊκού κινήματος. Το μοντέλο κοινωνίας που θέλει το πολιτικό τους σύστημα, η μετατροπή των πόλεων σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης», ο ελληνικός λαός θα το ακυρώσει στην πράξη. Ο,τι «ντόπα» κι αν ρίξουν στη συνείδηση του λαού, ό,τι «Φέιμ Στόρι» κι αν πουλήσουν, τα αντανακλαστικά του δεν πρόκειται να νεκρωθούν. Σήμερα την ίδια ώρα που αυτοί βάζουν σε εφαρμογή τον Ολυμπιακό «προκρούστη», σε 9 σημεία της πόλης, στα σημεία που οι κάμερες - χαφιέδες θα έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν με «ύποπτους» τον ηλεκτρονικό Μινώταυρο, η εργατική τάξη και η νεολαία θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και θα τους στείλουν το δικό τους μήνυμα: Εξω οι χαφιέδες από τη ζωή μας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ