ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρκινοβατεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας

Εδώ και επτά χρόνια καμία πολεοδομική και χωρική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ

Αυθαίρετο πάνω στον αιγιαλό

Eurokinissi

Αυθαίρετο πάνω στον αιγιαλό
Με ρυθμούς πιο αργούς και από τα βήματα μιας χελώνας προχωράει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από ειδική έρευνα που εκπόνησε το Γραφείο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και δημοσιεύτηκε στο «Ενημερωτικό του Δελτίο» την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή επτά χρόνια μετά τη δημοσίευση του Νόμου 2508/97, η εικόνα του σχεδιασμού του χώρου σε επίπεδο Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), μη συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, δείχνει τα εξής: Προκηρύχθηκαν μόλις 161 μελέτες σε σύνολο 910 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή για το 17% των ΟΤΑ της χώρας πλην Αττικής, ανατέθηκαν μόλις 78, δηλαδή το 48,5% των μελετών που προκηρύχτηκαν, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά!

Αυτή η τραγική διαπίστωση, μαζί με το γεγονός ότι ποτέ στη χώρα μας δεν έχει ακολουθηθεί μια ουσιαστική πολιτική γης και λαϊκής κατοικίας από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εξηγεί γιατί ανθεί η αυθαίρετη δόμηση, την οποία σπεύδουν οι ίδιοι οι θύτες να εκμεταλλευτούν πολιτικά - προσφέροντας «φως, νερό, τηλέφωνο» - κάθε παραμονές εκλογών...

Σύμφωνα με άλλες διαπιστώσεις της ίδιας έρευνας έχουμε:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και των μελετών που εκπονούνται βρίσκονται στο πρώτο στάδιο.
  • Σε δεκατρείς νομούς δεν έχει εκπονηθεί καμιά μελέτη. Συγκεκριμένα στους νομούς: Εβρου, Ξάνθης, Δράμας, Γρεβενών, Φλώρινας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Ηλείας και Χίου.
  • Εχουν προκηρυχτεί μόνο 11 μελέτες που αφορούν στο σχεδιασμό πρωτευουσών νομών και συγκεκριμένα τις: Σέρρες, Καβάλα, Πολύγυρο, Κατερίνη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Ερμούπολη.
  • Για τα νησιά, εκτός της Κρήτης, έχουν προκηρυχτεί 19 μελέτες. Από αυτές 9 μελέτες (48%) καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας 6 νησιών: Πάτμος, Λέρος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Σύρος, Ικαρία.
  • Οι λιγότερες μελέτες έχουν προκηρυχτεί στις Περιφέρειες των Ιονίων Νησιών (2 μελέτες σε σύνολο 39 ΟΤΑ) και της Δυτικής Μακεδονίας (3 μελέτες σε σύνολο 61 ΟΤΑ) που καλύπτουν το 6,2% και 5% της επιφάνειάς τους αντίστοιχα.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έχουν προκηρυχτεί 6 μελέτες, η μελετούμενη περιοχή ανέρχεται μόλις στο 3,8%, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 4,4%, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 5% και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 5,5%.
  • Αντίθετα οι περισσότερες μελέτες έχουν προκηρυχτεί στο νομό Χαλκιδικής (12 μελέτες σε σύνολο 14 ΟΤΑ που καλύπτουν το 72,3% της επιφάνειάς του) και ακολουθούν ο Νομός Πιερίας με 53,6%, και οι Νομοί Πέλλας και Δωδεκανήσου με 52,4%.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι βασικές αιτίες της τρομερής καθυστέρησης στην εκπόνηση των μελετών είναι: Η έλλειψη κατευθύνσεων και οδηγιών από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην απουσία οποιουδήποτε συντονισμού εκ μέρους της πλειονότητας των αρμόδιων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην έλλειψη προδιαγραφών για την εκπόνηση των απαιτούμενων ειδικών μελετών (γεωλογικές, περιβαλλοντικές). Στην έλλειψη προδιαγραφών ψηφιακών υποβάθρων και κωδικοποίησης των συμβολισμών των σχεδίων των μελετών.

Το ΤΕΕ για την άρση του αδιεξόδου, προτείνει, μεταξύ των άλλων: Την ίδρυση και λειτουργία «Παρατηρητηρίου» που θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για την πορεία του σχεδιασμού στον ελλαδικό χώρο. Τον καθορισμό των κριτηρίων και προτεραιοτήτων εκπόνησης των μελετών από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την εκπόνηση από αυτήν κειμένου «κατευθύνσεων - οδηγιών» και σύνταξης ενιαίου τύπου προκήρυξης των μελετών. Την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων από τις Περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ά.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμαρτυρία για τη ρύθμιση υπέρ των σχολαρχών

Την έντονη αντίθεσή του στην προώθηση ρύθμισης για πρόσληψη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε θέσεις δασκάλων, σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, εξέφρασε χτες το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά την έκτακτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανδρ. Καραμάνο. Ο λόγος για το σχέδιο απόφασης του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους σχολάρχες, ύστερα από σχετικό αίτημά τους, να προσλαμβάνουν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, αντί για δασκάλους, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως επισημαίνει η ΔΟΕ, το σχέδιο απόφασης έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως τις εργασιακές σχέσεις, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και κατοχυρώνει την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επισήμανε ότι το κείμενο δεν έχει υπογραφεί, απηχεί όμως τις απόψεις της σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την υπουργό Παιδείας, ενώ υπήρξε η δέσμευση ότι στο μεταξύ δε θα προωθηθεί καμία απόφαση. Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, δήλωσε χτες μετά και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ότι το κείμενο αφορά προτάσεις του γενικού γραμματέα προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και την ΟΙΕΛΕ, καθώς, όπως αναφέρει, «ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές η παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, πρόταση την οποία αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της νέας σχολικής χρονιάς». Οπως σημειώνει, πρόκειται για «προτάσεις μη δεσμευτικές ως βάση διαλόγου». Ωστόσο, παραμένουν δηλωτικές των προθέσεων του υπουργείου και κινούνται στην κατεύθυνση ικανοποίησης της βούλησης των ιδιοκτητών και ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διαπιστώσεις και αοριστολογίες για τα ΤΕΙ

Στη διαπίστωση των προβλημάτων των ΤΕΙ παρέμεινε για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας, όπως φάνηκε από τη χτεσινή ομιλία του υφυπουργού Σ. Ταλιαδούρου στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιδρυμάτων που διεξήχθη στην Καβάλα. Ο υφυπουργός μίλησε για «επένδυση στη γνώση», «λύσεις σε προβλήματα που χρόνια τώρα συζητιούνται» και άλλα τέτοια, τη στιγμή που η ΝΔ διακηρύσσει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα ότι θα διατηρήσει το διαχωρισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και κατ' επέκταση θα παραμείνουν τα ΤΕΙ ιδρύματα Β' κατηγορίας, πλάι σε τεχνολογικά ιδρύματα ανώτατου χαρακτήρα.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζήτησαν: αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά 2.000 θέσεις, δυνατότητα αυτοτελούς διοργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων (και ιδιαίτερα οικονομική κάλυψη των Τμημάτων που δημιουργήθηκαν με τη λεγόμενη «διεύρυνση», η χρηματοδότηση των οποίων λήγει στις 31 Αυγούστου) και τέλος, άμεση ρύθμιση του προβλήματος που προκύπτει για τα επαγγελματικά δικαιώματα μετά την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 318/94.

Ο Σ. Ταλιαδούρος, σχετικά το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «με βαθιές τομές αλλά και με σύνεση», το θέμα των μεταπτυχιακών το «προσπέρασε» μιλώντας για συνεργασίες που προωθούνται ανάμεσα στα ΤΕΙ και ξένα πανεπιστήμια και σε ό,τι αφορά τη δραματική υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων επισήμανε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα... Λες και οι πρόεδροι περίμεναν από τον υφυπουργό να αναγνωρίσει το πρόβλημά τους!

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ
Από τη Δευτέρα τα ... δώρον - άδωρον κίνητρα

Από μεθαύριο, Δευτέρα, τίθενται σε εφαρμογή τα ...δώρον-άδωρον κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση για την απόσυρση δικύκλων, άνω των 50 κυβικών εκατοστών, εξαιρώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία δικύκλων μέχρι 50 κυβικά, τα οποία υπολογίζονται σε 800.000.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Μεταφορών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: Οι αποσύρσεις αφορούν σε δίκυκλα άνω των 50 κυβικών, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10ετία στην κυκλοφορία (δηλαδή, να έχουν ταξινομηθεί μέχρι και το 1994), για τα οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας από το 1994 μέχρι και το 2004 και διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα. Οι νέες μοτοσικλέτες που τίθενται σε κυκλοφορία σε αντικατάσταση των παλιών απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης, καθώς επίσης και από τα τέλη κυκλοφορίας, οριστικά μέχρι τα 300 κυβικά και για πέντε χρόνια άνω των 300 κυβικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ