ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αξιοι ό,τι και να γίνει

Η πιο μεγάλη ώρα είναι αύριο, για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Εθνική ομάδα, στο στάδιο «Ντα Λουζ», θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την - έτσι και αλλιώς - απόλυτα πετυχημένη παρουσία της, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στη Λισαβόνα θα διεκδικήσει, από τη διοργανώτρια Πορτογαλία (21.45, ΕΤ 1), το τρόπαιο του τουρνουά. Εδώ που έφτασαν ο Ρεχάγκελ και οι παίχτες του, το θέλουν, πιστεύουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το πάρουν. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν όμως, είναι πάλι νικητές.

Γιατί, όπως έγραψε το 1911 ο Καβάφης: «Σα βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δε θα βρεις, αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.... πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι... Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοϊδωμένους·... Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε. Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν».

Βέβαια, κακά τα ψέματα. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Και πλέον παίχτες και προπονητής μιλούν για το κύπελλο. Επιχείρηση δύσκολη, αλλά όπως απέδειξαν εκλέκτορας και διεθνείς, μπορούν ν' αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες. Απέναντί τους θα έχουν μια πολύ καλή ομάδα, που παίζει στην έδρα της. Ομως και αυτοί δηλώνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι. Και το κυριότερο, δε στέκονται στα λόγια αλλά το κάνουν πράξη. Λίγα λεπτά μετά την ιστορική πρόκριση, ο Γερμανός, δήλωνε: «Τώρα μπορούν στο ξενοδοχείο να πιούνε 1-2 ποτήρια κρασί και από αύριο να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για τον τελικό»... Οπερ και εγένετο. Χτες άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, με τον Ρεχάγκελ να τονίζει: «Κοιτάμε τον τελικό τώρα. Χαρήκαμε όσο χαρήκαμε, αλλά τώρα πρέπει να στρωθούμε στη δουλιά».

Μετά την πρεμιέρα Ελλάδα και Πορτογαλία τα ξαναλένε αύριο και στον τελικό

Sportidea

Μετά την πρεμιέρα Ελλάδα και Πορτογαλία τα ξαναλένε αύριο και στον τελικό
Στο ίδιο πνεύμα και οι παίχτες. Ο Καψής, ανέφερε: «Οσο είμαστε εδώ πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ψύχραιμοι. Θα χαρούμε όταν φτάσουμε στην Αθήνα». Και ο Γκούμας προσέθετε: «Τώρα παίρνει σειρά η Πορτογαλία, η οποία θα είναι πιο ξεκούραστη και θα έχει και τον κόσμο με το μέρος της. Πάμε να παίξουμε για να φέρουμε το Κύπελλο στην Ελλάδα και υποσχόμαστε να ξεπεράσουμε πάλι τον εαυτό μας και να κερδίσουμε τους Πορτογάλους για δεύτερη φορά». Αύριο λοιπόν ο τελικός και όπως δήλωσε, στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, ο Χατζηπαναγής: «Είναι ένας αγώνας που δε χωρούν προγνωστικά. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και δικαιολογημένα έχουμε προσδοκίες από τα παιδιά».

  • Χτες ορίστηκε από τη ΓΓΑ και τον Δήμο Αθηναίων τιμητική εκδήλωση - υποδοχή, της Εθνικής. Θα γίνει στο «Καλλιμάρμαρο», τη Δευτέρα στις 20.30.
ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
Θαυμασμός για την Ελλάδα

Μεγάλη απήχηση στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έκανε η νίκη της Εθνικής μας απέναντι στην Τσεχία που οδήγησε τη χώρα μας στον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εφημερίδες και τηλεοπτική δίκτυα παγκοσμίως αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στην επιτυχία των παικτών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κάνοντας λόγο παράλληλα και για τη γενικότερη πορεία στη διοργάνωση. Η επίσημη σελίδα του EURO 2004 αναφέρει: «Η καταπληκτική ενέργεια του Δέλλα, άφησε αναίσθητους τους Τσέχους. Ενα ασημένιο γκολ του αμυντικού Τραϊανού Δέλλα, εξολόθρευσε την Τσεχία στο Πόρτο». Για τη σπουδαία πορεία της Ελλάδας, που αν και αουτσάιντερ κατάφερε να φθάσει στον τελικό, κάνει λόγο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS: «Η Ελλάδα στον τελικό. Το μεγάλο αουτσάιντερ του EURO 2004 νίκησε 1-0 την Τσεχία με το ασημένιο γκολ του Τραϊανού Δέλλα. Είναι ο πρώτος τελικός στην ιστορία της ελληνικής ομάδας, που πριν το EURO 2004 δεν είχε ούτε μία νίκη σε μεγάλο τουρνουά και πριν τη διοργάνωση παιζόταν 80-1 για να κατακτήσει το τρόπαιο».

Τα γερμανικά ΜΜΕ που από την αρχή, εξαιτίας του ομοσπονδιακού τεχνικού Οτο Ρεχάγκελ, έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούσαν την Εθνική μας, πανηγύρισαν δεόντως την επιτυχία αφού άλλωστε από την Εθνική τους δεν είχαν και κάτι για να χαρούν. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA αναφέρει: «Προκαλώντας γενική έκπληξη, η Ελλάδα έκλεισε θέση στον τελικό του EURO 2004 εναντίον των διοργανωτών Πορτογάλων. Με ένα γκολ στην παράταση, νίκησε 1-0 την Τσεχία στο Πόρτο. Ενώ το αθλητικό περιοδικό «KICKER» σημειώνει: «Το ασημένιο γκολ φέρνει την Ελλάδα στον τελικό. Εκεί περιμένουν οι Πορτογάλοι σε μία νέα έκδοση του εναρκτήριου αγώνα του EURO 2004».

ΤΣΕΧΙΑ
Αμφίβολος ο Μπρούκνερ

Μπορεί το έργο του να θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο, εντούτοις το μέλλον του Κάρελ Μπρούκνερ στον πάγκο της Τσεχίας είναι ρευστό μετά την ήττα από την Ελλάδα και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της τσέχικης ομάδας Κάρελ Μπρούκνερ, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να πει αν θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία. Ερωτηθείς για το μέλλον του στην Εθνική Τσεχίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον ημιτελικό, ο 64χρονος προπονητής απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αν θα μείνω για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας». Ο Τσέχος προπονητής πάντως μίλησε με κολακευτικά λόγια και για την Εθνική μας ομάδα: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους Ελληνες. Τους είδα στα ματς με την Ισπανία και τη Γαλλία και είναι γεγονός ότι παίζουν πολύ αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Ειλικρινά τους εύχομαι να παίξουν το ίδιο αποτελεσματικά και στον τελικό. Είναι πολύ καλοί στα αμυντικά τους καθήκοντα».

ΑΙΓΑΛΕΩ
Βέλγος προπονητής

Μετά τις περιπέτειες και τα τερτίπια του Βάλτερ Ζένγκα, τελικά χθες το Αιγάλεω ανακοίνωσε και επίσημα το νέο προπονητή για την ομάδα. Η «κυανόλευκη» ΠΑΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι νέος τεχνικός της ομάδας θα είναι ο Βέλγος Στεφάν Ντεμόλ, ο οποίος θα αναλάβει το τιμόνι της ομάδας για ένα χρόνο με προοπτική ανανέωσης για ακόμη δύο. «Η ΠΑΕ "ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΟ" προσέλαβε τον 38χρονο Βέλγο προπονητή κ. Στεφάν Ντεμόλ. Η διάρκεια της συνεργασίας είναι για ένα χρόνο, δυνάμενη να παραταθεί για ακόμη δύο χρόνια, εάν συμφωνήσουν αμφότερες οι πλευρές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Αραγόνιες στο «τιμόνι»

Ο Λουίς Αραγόνιες θα είναι τελικά ο διάδοχος του Ινιάκι Σάεθ στην εθνική Ισπανίας. Σ' αυτή τη λύση στράφηκε η ισπανική ομοσπονδία μετά την απογοητευτική εμφάνιση των «φούριας ρόχας» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Ο έμπειρος τεχνικός στοχεύει να οδηγήσει την εθνική ομάδα της Ισπανίας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ, η πρόσληψη του Αραγόνιες ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Ομοσπονδίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Κόκκινος» ο Μάριτς

Την τρίτη μεταγραφή του μετά τον Αντώνη Νικοπολίδη (ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί) και τον Ντακόλ, πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός που από το χτες ενέταξε στο δυναμικό του τον Σέρβο ποδοσφαιριστή Μίλος Μάριτς. «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση του Σέρβου ποδοσφαιριστή Μίλος Μάριτς για τα επόμενα 5 χρόνια (2+2+1). Ο Μάριτς είναι διεθνής (Εθνική Ελπίδων Σερβίας - Μαυροβουνίου)» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων». Ο 22χρονος Σέρβος μέσος της Ζέτα, έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ομάδας, Ρ. Μπόζοβιτς, προκειμένου να ολοκληρώσει και τυπικά τη μετεγγραφή. Ο ποδοσφαιριστής αποτελεί προσωπική επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος ποντάρει πολλά στο νεαρό επιτελικό μέσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον 22χρονο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες μεταξύ των οποίων οι γερμανικές Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ