ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η «μαρίδα» πληρώνει... χρεωστικούς τόκους

Κλιμακώνεται η αυθαιρεσία των τραπεζιτών. Για την πληρωμή μέσω της ΕΤΕ του ενοικίου μιας κατοικίας η Εθνική «τσεπώνει» 25 ευρώ το χρόνο

Μέχρι και... χρεωστικούς τόκους παρακρατούν τώρα πια από τους λογαριασμούς καταθέσεων πελατών τους οι τραπεζίτες, όταν οι λογαριασμοί αυτοί έχουν χαμηλό χρηματικό υπόλοιπο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι εμπορικές τράπεζες που έχουν αποφασίσει να αυξήσουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία τους, είναι εντελώς αδίστακτες. Δε διστάζουν ακόμα και να διευρύνουν τα όρια των περιπτώσεων που βάζουν... πρόστιμο σε όσους πελάτες δεν έχουν υψηλές αποταμιεύσεις, κατακλέβοντας τα μικρά «υπόλοιπα» που υπάρχουν στα βιβλιάρια. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη κλοπή, η οποία όμως θεωρείται επιτρεπτή, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων της οικονομίας, της πλήρους απελευθέρωσης της τραπεζικής αγοράς και της νομιμοποίησης κάθε κίνησης των τραπεζιτών, που αποβλέπει στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών τους. Ηδη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέσα από τέτοιες... ρυθμίσεις οι τράπεζες συγκεντρώνουν στα ταμεία τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, ευρώ.

Η πολιτική της μαφιόζικης αφαίμαξης των τραπεζικών λογαριασμών είναι μια υπόθεση που αφορά όλες ή σχεδόν όλες τις τράπεζες. Καταγγελίες και κρούσματα υπάρχουν δεκάδες, ωστόσο σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει ορισμένες μόνο από αυτές, για τις οποίες η εφημερίδα διαθέτει τα σχετικά στοιχεία.

Οι τελευταίες μέρες του Ιούνη είναι για τις τράπεζες η περίοδος που λογίζονται οι τόκοι του πρώτου εξαμήνου κάθε χρόνου. Αυτό ισχύει και για την Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας πρωταρχικό και μοναδικό της στόχο έχει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της ΕΤΕ. Ετσι, με... «εσωτερικές πράξεις» που έκανε τις προηγούμενες μέρες μέσω του αυτόματου συστήματος παρακολούθησης των λογαριασμών καταθέσεων, υπολόγισε και «πέρασε» τους τόκους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της. Μόνο που δεν περιορίστηκε μόνο να καταβάλει τους ευτελείς και σχεδόν ανύπαρκτους τόκους, που εξακολουθεί και δίνει και για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Από όσους πελάτες της έχουν χαμηλά υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους, παρακράτησε... «χρεωστικούς τόκους»! Τόκους, δηλαδή, που τους πληρώνει ο πελάτης, σε αντίθεση με τους «πιστωτικούς τόκους» που είναι οι τόκοι που πληρώνει η τράπεζα, επειδή για ένα ολόκληρο εξάμηνο έχει στα ταμεία της και εκμεταλλεύεται τις αποταμιεύσεις του πελάτη. Η αυθαιρεσία, μάλιστα, της Τράπεζας είναι τέτοια, που σε ορισμένους λογαριασμούς πιστώνονται τόκοι (άρα δεν έχουν χαμηλό υπόλοιπο), αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και χρέωση τόκων, κάτι για το οποίο ουδείς δίνει λογαριασμό.

Επιπλέον πρόσθετο χαράτσι παρακρατά η Εθνική και από λογαριασμούς που αξιοποιούνται από τους πελάτες της για να εισπράττουν, ας πούμε, κάποιο νοίκι, μία φορά το μήνα. Εδώ η αυθαιρεσία πάει σύννεφο, αφού η Τράπεζα όχι μόνο παρακρατά ένα ποσό για «λειτουργικό κόστος», αλλά χαρατσώνει κάθε μήνα και τον ενοικιαστή με το σχετικό τέλος των 1,2 ευρώ, που εισπράττει για καταθέσεις σε λογαριασμούς τρίτων.

Σημασία, όπως είναι κατανοητό, δεν έχει το ύψος του ποσού αυτών των κρατήσεων, αλλά το γεγονός ότι με τον πλέον αυθαίρετο και ληστρικό τρόπο το παρακρατά η τράπεζα. Πάντως για τις περιπτώσεις που η εφημερίδα μας έχει άμεση γνώση και αφορούν τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς, η παρακράτηση είναι 5,25 ευρώ για «λειτουργικό κόστος» στον ένα λογαριασμό, και «χρεωστικοί τόκοι» 39 λεπτά και 3 λεπτά αντίστοιχα για τους δύο άλλους.

Ενας πρόχειρος υπολογισμός για το λογαριασμό μέσω του οποίου εισπράττεται το νοίκι, δείχνει ότι από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η ΕΤΕ τσεπώνει από το δικό της πελάτη 5,25 ευρώ δυο φορές το χρόνο και από τον ενοικιαστή 12 φορές από 1,2 ευρώ. Αποτέλεσμα; Μόνο από το συγκεκριμένο λογαριασμό αποσπάται ένα ποσό 24,9 ευρώ το χρόνο! Αν υπολογίσει κανείς πόσες είναι οι παρόμοιες περιπτώσεις που αφορούν την Εθνική, αλλά και τις άλλες τράπεζες, τότε γίνεται κατανοητό το μέγεθος της ληστείας. Και αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συναλλαγές για τους δεδομένους λογαριασμούς, γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών, είτε μέσω του Ιντερνετ, μέθοδοι που υποτίθεται μηδενίζουν το κόστος της Τράπεζας.


Κ.


«ΑΘΗΝΑ 2004»
Μαγειρεύει Ολυμπιακές ανατιμήσεις

Συμφωνία για «καπέλωμα» στις τιμές των προϊόντων που θα πωλούνται από τα περίπτερα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, έκλεισε ο «Αθήνα 2004»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο «Αθήνα 2004» συμφώνησε με τους διαχειριστές των περιπτέρων να πωλούν το ένα μπουκαλάκι νερό του μισού λίτρου στην τιμή του ενός ευρώ, ενώ ανάλογα καπέλα, έχουν ετοιμαστεί και για τα υπόλοιπα προϊόντα. Οι τσουχτερές αυτές ανατιμήσεις, επιχειρείται την ύστατη στιγμή να μην τεθούν σε εφαρμογή και για το θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση από το υπουργείο Ανάπτυξη. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Εμπορίου, Γ. Παπαθανασίου, το θέμα δεν υφίσταται πλέον «διότι, σε συνεννόηση με τον «2004», επιτεύχθηκε συμφωνία, παρόλο που στην αρχή υπήρχαν άλλοι σχεδιασμοί, τελικώς οι τιμές των ειδών που θα διατίθενται στους αθλητικούς χώρους, να είναι οι τιμές που προβλέπονται από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις»...

Στο μεταξύ, με χτεσινή υπουργική απόφαση του Γ. Παπαθανασίου, απαγορεύεται η εμπορία, εισαγωγή και κατασκευή των προϊόντων αναπτήρων με τη μορφή τσιγάρου, με τη μορφή τροφίμου, σε σχήμα παιχνιδιού (μινιατούρες πιγκουίνου, κινητού τηλεφώνου, πιστολιού) οι οποίοι εμφανίζονται ελκυστικοί στα παιδιά λόγω της μορφής τους, που ενισχύεται από ηχητικά και φωτιστικά εφέ με κίνδυνο πρόκλησης εγκαυμάτων κατά τη χρήση τους. Τα υπάρχοντα αποθέματα προϊόντων αποσύρονται αμέσως από τα σημεία πώλησης με ευθύνη των εμπόρων - κατόχων, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ