ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Νέα αφαίμαξη για τις μικρές επιχειρήσεις

Κεφαλικό φόρο 250 και 500 ευρώ το χρόνο για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. «Παράθυρο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, να κλείσουν τις εκκρεμότητες πληρώνοντας ψίχουλα

Νέα φορολογική επίθεση ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους εξαπολύει αυτή τη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εξαγγελθείσα χτες ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1994 - 2002! Οι ΕΒΕ καλούνται να διασώσουν και πάλι τα παραπαίοντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2004, ενώ η επέκταση της ρύθμισης και στις μεγάλες επιχειρήσεις (με τζίρο έως 3 δισ. ευρώ) γίνεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και αποτελεί ακόμα μια σαφή ένδειξη για το πού το πάει η κυβέρνηση.

Στο Σχέδιο Νόμου «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, προβλέπεται επίσης ρύθμιση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης προηγούμενων ετών για όσους δεν έχουν υποβάλει, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο επανεξετάζονται διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου που κρίθηκαν αντικοινοτικές.

Επαχθείς φόροι

Ιδιαίτερα επαχθείς φόρους καλούνται να πληρώσουν, με την εξαγγελθείσα ρύθμιση, οι μικρές επιχειρήσεις. Οσες από αυτές ενταχθούν, καλούνται να πληρώσουν ελάχιστο ετήσιο κεφαλικό φόρο 250 ευρώ (όσες τηρούν βιβλία Α` κατηγορίας) και 500 ευρώ (όσες τηρούν βιβλία Β` κατηγορίας). Ετσι, ο ελάχιστος φόρος που θα κληθεί να πληρώσει μια επιχείρηση Α` κατηγορίας για να κλείσει τα βιβλία της περιόδου 1994 - 2002, είναι 2.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν Β` κατηγορίας βιβλία το αντίστοιχο ποσό ελάχιστου φόρου ανέρχεται στα 4.000 ευρώ. Αυτά βέβαια είναι τα ελάχιστα ποσά φόρου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ανώτατο ύψους του φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων. Ετσι, αν μια επιχείρηση έχει ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο φόρο έως 1.000 ευρώ, ο οποίος σωρευτικά για τα 8 χρόνια ανέρχεται στα 8.000 ευρώ!

Αντίθετα, η ρύθμιση κρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με ετήσιο τζίρο έως 8.804.000 ευρώ ή 3 δισ. δρχ.). Τους δίνεται η δυνατότητα με την καταβολή ετήσιου φόρου 20 - 30 εκατ. δρχ. να «κλείσουν» τα βιβλία της οκταετίας, ενώ αν βρεθούν αντιμέτωπες με τακτικό έλεγχο, οι φόροι που θα τους καταλογιστούν μπορούν να φτάσουν τα 400 - 500 εκατ. δρχ.

Βασικές διατάξεις της ρύθμισης

Η ρύθμιση έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Στις επιχειρήσεις θα αποσταλεί ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ από το μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα προσδιορίζεται το ύψος του ετήσιου φόρου κάθε οικονομικής χρήσης. Η καταβολή των φόρων προβλέπεται να γίνει ως ακολούθως: α) Ποσά φόρου έως 50.000 ευρώ θα καταβάλλονται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 1.000 ευρώ β) ποσά φόρου άνω των 50.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 18 ίσες μηνιαίες δόσεις γ) στην πρώτη δόση ο φορολογούμενος καλείται να καταβάλει το 10% της συνολικής οφειλής δ) σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού κατά την πρώτη δόση χορηγείται έκπτωση 5%. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, από το μήνα κατά τον οποίο υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του Μηχανογραφικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις, που είχαν υπαχθεί στη «συνάφεια τριετίας», όσες έχουν ήδη υπαχθεί στην ανάλογη ρύθμιση της περιόδου 1993 - 1998, όσες δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική ΦΠΑ για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις, οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός και αν έχουν εκδοθεί οι πράξεις επιβολής προστίμου ΚΒΣ, υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών - δωρεών - προικών - γονικών παροχών, υποθέσεις επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και, τέλος, όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 8.804.000 ευρώ ή 3 δισ. δρχ.

Αντίθετα, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις, στις οποίες μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περαιωθεί, έχει εκδοθεί φύλλο Ελέγχου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς και υποθέσεις επιχειρήσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ο υπολογισμός του φόρου

Για επιχειρήσεις που τηρούν Βιβλία Α` και Β` κατηγορίας του ΚΒΣ, τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών ίσο με 2%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ των καθαρών κερδών, που προσδιορίζεται εξωλογιστικά με τη χρήση μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους και των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία. Αν η διαφορά είναι αρνητική (αν τα καθαρά κέρδη που έχουν δηλωθεί στα βιβλία είναι μεγαλύτερα από τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν εξωλογιστικά), αυτή αφαιρείται από το ποσό των λογιστικών διαφορών. Το ποσό που θα προκύψει - αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου - πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 15% και το αποτέλεσμα είναι ο ετήσιος φόρος που θα κληθεί ο επιχειρηματίας να καταβάλει.

Με τον ίδιο τρόπο προσδιορίζεται και ο φόρος για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας (ΑΕ και ΕΠΕ) με μια διαφορά. Κατά τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών με εξωλογιστικό τρόπο, ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους είναι μειωμένος κατά 30%.


Δώστε και σώστε...

Διαγραφή προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων χρεών, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 80% ( σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής), προβλέπει η ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για οφειλές προς τρίτους που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ. Η ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 29 Φλεβάρη 2004, καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν μέχρι 2 Ιούνη 2004. Η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει από μια έως και 60 δόσεις. Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει ο οφειλέτης να εξοφλήσει τα χρέη του, προσδιορίζεται και το ύψος της διαγραφής των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που ξεκινά από 80% (για καταβολή μιας δόσης) και φτάνει έως και το 50% στην περίπτωση καταβολής του χρέους σε 60 δόσεις.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, για εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι το 2003, να υποβάλουν στη ΔΟΥ, την οποία ανήκουν, αρχική η συμπληρωματική δήλωση μέχρι τις 30 Ιούλη 2004 και να απαλλαγούν από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ