ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Νέα 48ωρη απεργία σε εφημερίδες, ηλεκτρονικά ΜΜΕ και περιοδικά

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, η απεργιακή συγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας

Με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, στις εφημερίδες, στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα περιοδικά, απαντούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας στα αιτήματά τους, με απόφαση της Διασωματειακής Συντονιστικής Επιτροπής στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 - 1ος όροφος), θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας τους. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διεκδικούν την υπογραφή νέας ΣΣΕ για το 2004 με ουσιαστικές αυξήσεις και ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο, οικονομικό και περιοδικό Τύπο, στο ΑΠΕ και το υπουργείο Επικρατείας από σήμερα στις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Ιούλη. Στην ΕΡΤ, στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα portals, η απεργία θα πραγματοποιηθεί από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής 18 Ιούλη. Σημειώνουμε πως στη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι παρακάτω ενώσεις: Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και Ενωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά. Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη με απόφαση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ σε Μακεδονία και Θράκη.

Στην ανακοίνωση της Διασωματειακής τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι οφείλουν να αρνηθούν υπερωριακή απασχόληση για προετοιμασία απεργοσπαστικών φύλλων» και πως «οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα περιφρουρηθούν από μέλη των Ενώσεων που συμμετέχουν στη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή για το σκοπό αυτό». Επισημαίνεται, επίσης, πως «ο ΕΔΟΕΑΠ, κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας».

Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι «η συνεχιζόμενη άκαμπτη και αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει αιτήματα του κλάδου και να εξασφαλίσει ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δυναμιτίζει το κλίμα και δημιουργεί, με αποκλειστική τους ευθύνη, αδιέξοδες και επικίνδυνες καταστάσεις». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται πως «το γεγονός ότι επί σειρά ετών η αύξηση των πραγματικών μισθών υστερεί των αυξήσεων της παραγωγικότητας, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού κόστους εργασίας, με δεδομένη την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της ενημέρωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους».

Η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ), με νέα ανακοίνωση, ενώ συνεχίζει να μιλάει για εξωπραγματικά αιτήματα, καλεί σε συνάντηση την επόμενη βδομάδα! Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) δηλώνει την έκπληξή της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις!

Επιστολή του εκδότη του «Ρ» υπέρ των εργαζομένων

Επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη του «Ριζοσπάστη» στα αιτήματα των εργαζομένων, ο εκδότης του, Στέφανος Λουκάς, σε επιστολή του προς το ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ), ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η επιστολή του εκδότη του «Ρ» κοινοποιήθηκε στα ΔΣ του Διασωματειακού των εργαζομένων στον Τύπο, στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα Πρακτορεία Διανομής. Σε ευχαριστήρια επιστολή του στον Στ. Λουκά, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, τονίζει «τη σταθερή συμπαράσταση του "Ριζοσπάστη" στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση στις σημερινές συνθήκες. Σημειώνει, επίσης, πως η συμπαράσταση της εφημερίδας αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες, δε μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων

Από την απεργιακή συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη
Από την απεργιακή συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη 48ωρη απεργία στον Τύπο και 24ωρη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν, τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές δε μεταδόθηκαν. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου, απέναντι από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, η απεργία έστειλε στην εργοδοσία ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν ανεχόμαστε να είμαστε τα γρανάζια μιας μηχανής που στόχο έχει μόνο τα κέρδη και τα συμφέροντά των εργοδοτών και που λειτουργεί όχι μόνο σε βάρος μας, αλλά κυρίως σε βάρος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού». Στη συγκέντρωση απηύθυναν αγωνιστικούς χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετέχουν στη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Θλιβερή εξαίρεση ο «Σκάι»

Θλιβερή εξαίρεση στην απεργία αποτέλεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σκάι», ο οποίος την ημέρα της απεργίας στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, την Τετάρτη 14 Ιούλη, λειτούργησε απεργοσπαστικά μεταδίδοντας και χρησιμοποιώντας την Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης του BBC «DW World Service». Τα ΔΣ των Ενώσεων της Διασωματειακής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απεργοσπαστική αυτή στάση κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε από χτες μέχρι σήμερα το πρωί στις 6. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, μετά από ασφαλιστικά μέτρα από τη διοίκηση του «Σκάι» η απεργία κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική. Με άμεση αντίδραση της ΕΣΗΕΑ κήρυξε νέα απεργία από χτες τις 7 ώρα το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα.

Θάνατος εργάτη

Τραγικό θάνατο βρήκε 23χρονος εργάτης αλβανικής υπηκοότητας την περασμένη Τρίτη, όταν, κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», στον Ασπρόπυργο, τον πάτησε ερπυστριοφόρο. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, όπως και το όνομα του άτυχου εργάτη, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν είχαν διευκρινιστεί. Ο εργάτης δούλευε για λογαριασμό εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει, με σύμβαση που έχει υπογράψει με τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, τον καθαρισμό των κλιβάνων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και την εναπόθεση των καμένων υλών σε χώρο απέναντι από το εργοστάσιο.

Τα αιτήματα των απεργών

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Αύξηση του μισθού μεσοσταθμικά 15%. Σήμερα, ο πρώτος μισθός του νέου δημοσιογράφου σε μια εφημερίδα είναι 711 ευρώ (μεικτά) και το αίτημα είναι να φτάσει τα 835 ευρώ, αίτημα που εξακολουθεί να υπολείπεται των πραγματικών αναγκών. Παρ' όλα αυτά χαρακτηρίζονται εξωπραγματικά απ' τους εργοδότες.

Οι απεργοί διεκδικούν ρυθμίσεις που να αποτρέπουν την ανασφάλιστη εργασία (ΔΠΥ, απλήρωτη μαθητεία, μαύρη εργασία κλπ.), που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, απαιτούν να μην μπορεί να γίνει απόλυση 5 χρόνια πριν τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης, ενώ ζητούν την καταβολή επιδομάτων πτυχίων, τριετίας, αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου κ.ά. Τα ίδια αιτήματα ισχύουν και για το χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων όπου, πέρα από τις ελάχιστες προβεβλημένες εξαιρέσεις, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων αντιμετωπίζει απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες (ωράρια χωρίς κανέναν περιορισμό με πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, με δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και συχνά εξαναγκασμό σε μορφές παραδημοσιογραφίας που οι ίδιοι αρνούνται).

Μηνύματα συμπαράστασης

Τη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ δηλώνουν: Το ΚΚΕ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Δημοσιογραφική Ενωση Αυστραλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Ενωση Συντακτών Κύπρου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, η Πανελλήνια Ενωση Φωτοειδησεογράφων, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ