ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Καμιά υποχώρηση

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι. Εργατική συγκέντρωση χτες βράδυ στη Χαλκίδα

Με μια ακόμα 24ωρη απεργία που άρχισε χτες στις 6 το πρωί και έληξε την ίδια ώρα σήμερα, οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής έστειλαν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να κάμψουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Να πετύχουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004, χωρίς να απεμπολήσουν κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως επιδιώκει η ιδιοκτήτρια γαλλική πολυεθνική «Lafarge».

Στις 6 το πρωί οι καμινάδες του τσιμεντάδικου σταμάτησαν να καπνίζουν, οι φούρνοι σταδιακά άρχισαν να παγώνουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου, περιφρουρώντας την απεργία τους. Από τους τρεις εργολάβους που έχει προσλάβει η διοίκηση των Τσιμέντων, κανένας δεν πάτησε το πόδι του στο εργοστάσιο. Εξάλλου η απομάκρυνση των εργολάβων είναι αίτημα των εργαζομένων.

Μαζί με τους εργαζόμενους και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

«Καμία υποχώρηση, καμία παραχώρηση, οι κατακτήσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτες», «Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη και το λαό». Δυο από τα συνθήματα που φώναζαν χτες ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα, για τους εργάτες του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, του μεταλλεργοστασίου ΒΕΤ, τους υπό απόλυση εργαζόμενους της επιχείρησης Λευκού Κρέατος «Θράκη ΑΕ» και του «Σούπερ Μάρκετ» του προμηθευτικού συνεταιρισμού εργαζομένων, του ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Αργύρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας και ο Β. Ξυνογαλάς, μέλος της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών.

Στο μεταξύ, μετά από αναβολή, εκδικάστηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας τρεις αγωγές της διοίκησης των «Τσιμέντων Χαλκίδας» κατά του σωματείου «Ενωση Εργαζομένων», με τις οποίες ζητάει να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Η απόφαση αναμένεται σε μια βδομάδα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΜΕ
Στο δρόμο του ταξικού αγώνα

Το πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Στις 11 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ

Motion Team

Το δρόμο του ενωτικού, ταξικού αγώνα των εργαζομένων σε κατεύθυνση συνολικής αντιπαράθεσης και ρήξης με την πολιτική των συμφερόντων του κεφαλαίου που εξυπηρετούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δείχνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ως το μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, που διαρκώς οξύνονται, με κυριότερο το πρόβλημα της ανεργίας και απειλεί καθημερινά ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους.

Τούτες τις ημέρες εκατοντάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας. «Κλωστήρια Νάουσας», «ΟΤΤΟ Εβρος», «ΑΝΚΕΡ- Αλουμίνα», «Αλλαντοβιομηχανία Θράκη», «Φλώρινα Χωναίος», «Καματάκης», «ΑΒΕΖ» και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοστατεί με συγκεκριμένη και πολύμορφη δραστηριότητα. Οργανώνει την αντίσταση και την πάλη, με συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, απεργιακές κινητοποιήσεις. Οργανώνει την εργατική αντεπίθεση στην ολομέτωπη επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό το πρόγραμμα δράσης, που θα κορυφωθεί με το μεγάλο συλλαλητήριο στις 11 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, που θα συνδιοργανώσουν μαζί με την ΠΑΣΥ, στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν συνολικά στα προβλήματα που εκδηλώνονται στους χώρους δουλιάς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Σ' αυτή την κατάσταση οι σημερινές πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, δεν μπορούν να αντισταθούν γιατί «έχουν συμπλεύσει με τις κυβερνήσεις στη σημερινή πολιτική. Γιατί έχουν εθιστεί με το συνδικαλισμό της συναίνεσης, του συμβιβασμού, της υποχώρησης», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ. Και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συστράτευση κόντρα στην πολιτική που γεννά κέρδη για το κεφάλαιο και την εργοδοσία και φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Τους κάλεσε να κάνουν δική τους υπόθεση «την πάλη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με κρατική παρέμβαση στην κατεύθυνση της διασφάλισης και της αξιοποίησης της λαϊκής περιουσίας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας έξω από τον καταμερισμό και ενάντια στους εξαναγκασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στη συνέντευξη σημειώθηκε η ανάγκη επαγρύπνησης και άμεσης κινητοποίησης των εργαζομένων στα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας και διώξεων σε βάρος των εργαζομένων και της πάλης τους. Φαινόμενα που πληθαίνουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σ. Ράλλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ΓΓ της ΠΟΕΕΠ. Και πρόσθεσε πως «απέναντι στην πολιτική περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην προσπάθεια να μπει το κίνημα στο γύψο και στα καλούπια των τρομονόμων, θα αντισταθούμε».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από χώρους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως συμβασιούχοι, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καπνεργάτες, κλπ.

Οπως έγινε γνωστό, οι εμποροϋπάλληλοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 Αυγούστου ημέρα επίσημης έναρξης του Ολυμπιακού ωραρίου.

ΒΕΤ ΑΕ
Στάσεις εργασίας

Με στάσεις εργασίας απαντάνε οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην ΙΒΣ) στην περιοχή Γλύφα, στη Χαλκίδα, στην άρνηση της εταιρίας (μέλος του ομίλου του μεγαλοβιομηχάνου Στασινόπουλου) να ικανοποιήσει οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται τρεις φορές τη βδομάδα (Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή) και είναι 4ωρες σπαστές ανά βάρδια.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι 30 εργαζόμενοι στη χοιροτροφική μονάδα και το σφαγείο του ομίλου Σπέτζου της γνωστής επιχείρησης «Θράκη ΑΕ», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του Ιούνη και το επίδομα άδειας. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι εκφράζουν τους έντονους φόβους τους για το μέλλον της επιχείρησης καθώς τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε μεταφορά μεγάλου αριθμού χοίρων και χοιρομητέρων από την εν λόγω μονάδα στο μητρικό εργοστάσιο της «ΘΡΑΚΗ ΑΕ» στην Κομοτηνή. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων η εργοδοσία «βρήκε» και κατέβαλε τα οφειλόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ