ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο ... Ολυμπιακό λιμάνι της ντροπής

Απλήρωτοι από το Φλεβάρη, οι ναυτεργάτες στα πλοία «Ρόδος» και «Πάτμος» φυτοζωούν με ένα πιάτο ρύζι και ξεχειλίζουν από οργή

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας συνομιλεί με τους ναυτεργάτες των πλοίων «Ρόδος» και «Πάτμος»
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας συνομιλεί με τους ναυτεργάτες των πλοίων «Ρόδος» και «Πάτμος»
Μέσα στην καρδιά του πρώτου λιμανιού της Ελλάδας, στο ...Ολυμπιακό λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο μόλο Δραπετσώνας, βρίσκονται εγκαταλειμμένοι περίπου 100 ναυτεργάτες! Είναι τα πληρώματα των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ». Στο πρώτο πλοίο μέχρι και χτες όλη κι όλη η τροφοδοσία τους ήταν μισό σακί ρύζι και λίγο νερό. Στο δεύτερο πλοίο δεν υπάρχει καν ψωμί! Οι ναυτεργάτες αυτοί δεν έχουν πάρει ούτε δεκάρα από τον περασμένο Φλεβάρη, με αποτέλεσμα τώρα, όπως λένε οι ίδιοι, να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε εισιτήριο λεωφορείου! Επιπλέον, τους οφείλονται υπόλοιπα από τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και η άδεια του 2003.

Η παρανομία είναι καραμπινάτη και αποτελεί «κατόρθωμα» του ομίλου ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ, δηλαδή του μεγαλοεφοπλιστή Γιάννη Βαρδινογιάννη. Το «χέρι» του «νόμου» δεν τολμάει να αγγίξει τον όμιλο, αν και έχει κουρελιάσει κάθε ίχνος της ναυτεργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κι αυτό γιατί ομπρέλα προστασίας του ομίλου είναι ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Μ. Κεφαλογιάννης, αν και έχει επικυρώσει με την υπογραφή του τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, αν και γνωρίζει από τις διαμαρτυρίες των νησιωτών ότι δεκάδες νησιά έχουν μείνει ακάλυπτα με την ακινητοποίηση των πλοίων, δηλώνει ...αναρμόδιος!

Τα πληρώματα και των δύο πλοίων κάθε πρωί συγκεντρώνονται στο γκαράζ του «ΡΟΔΟΣ». Εκεί έγινε και η συζήτηση που είχαμε χτες μαζί τους. Οι φράσεις τους ξεχείλιζαν οργή, αγανάκτηση. «Χτες φάγαμε σκέτο ρύζι. Περίσσεψε και δώσαμε και στους συναδέλφους του "ΠΑΤΜΟΣ"». «Ενας συνάδελφος δεν είχε λεφτά να αγοράσει εισιτήριο για το λεωφορείο και τον έπιασαν οι ελεγκτές. Εκεί μας έφεραν», είπε ένας από τους αξιωματικούς της κουβέρτας. Ενας συνάδελφός του συμπλήρωσε: «Μας κυνηγάνε οι τράπεζες από δάνεια που έχουμε πάρει». «Ετσι ζούμε - είπε ένας ακόμα, μπαίνοντας στην κουβέντα - με δανεικά. Να μην μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου. Να μην μπορείς να φας». «Μας εξοργίζει - ανέφερε ένας ακόμα αξιωματικός - ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και ότι είμαστε, όπως πάντα, εμείς αυτοί που πληρώνουμε τα παιχνίδια των εφοπλιστών».

Ενας θαλαμηπόλος σημείωσε ακόμα: «Αν δε δούλευε η γυναίκα μου, τι θα έτρωγαν τα παιδιά μου; Πρώτη φορά ζω τέτοια δραματική κατάσταση. Τόσο καιρό απλήρωτοι...», ενώ ένας ναυτεργάτης της τροφοδοσίας είπε: «Εχω γυναίκα ανάπηρη και δεν μπορώ να της αγοράσω φάρμακα, έχω ενημερώσει το γραφείο, αλλά...».

Για την ιστορία να πούμε ότι η ΑΝΕΚ, η οποία κατέχει το 43% των μετοχών της ΔΑΝΕ, είχε το 2003 αύξηση κερδών προ φόρων και αποσβέσεων κατά 24,54%. Τα κέρδη της το 2003 διαμορφώθηκαν στα 18,13 εκατ. ευρώ, έναντι 14,56 εκατ. ευρώ το 2002. Και, βέβαια, το μέλλον προβλέπεται ακόμα λαμπρότερο με τη νέα αύξηση περίπου 3% που επέβαλε η κυβέρνηση στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι ναυτεργάτες, οι οποίοι εδώ και 22 μέρες έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, είναι αποφασισμένοι να μην καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στη διάρκεια της συζήτησης, κατέφτασε εκεί ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας και συναποφάσισαν να κλιμακώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα το πρωί, συνεχίζουν με συγκέντρωση στο τρίτο πλοίο του ομίλου, όπου οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι, στο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», και από εκεί με πορεία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ και στα γραφεία των ΑΝΕΚ και ΔΑΝΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αθλιότητες σε βάρος των ναυτεργατών

Τον άθλιο εμπαιγμό των ναυτεργατών καταγγέλλει με δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του ΥΕΝ, στις λιμενικές και δικαστικές αρχές. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στη μύτη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των λιμενικών και των εισαγγελικών αρχών οι εφοπλιστές παίζουν ακόμα ένα άθλιο παιχνίδι σε βάρος δεκάδων ναυτεργατών και των οικογενειών τους. Η εταιρία ΔΑΝΕ, θυγατρική της ΑΝΕΚ που μεγαλομέτοχος είναι ο Βαρδινογιάννης αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών στους αξιωματικούς και τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων "Πάτμος", "Ρόδος", "Διαγόρας".

Οι ναυτεργάτες δούλεψαν σκληρά, κίνησαν, λειτούργησαν τα πλοία. Με τη δουλιά τους, με την εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης έβγαλε κέρδη η ΔΑΝΕ που αρνείται να καταβάλει τους μισθούς, τις υπερωρίες, την αμοιβή για τις έξτρα εργασίες, αρνείται να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, η επιχείρηση αυτή και το επιτελείο της κλέβουν, ληστεύουν τους ναυτεργάτες. Αυτήν την κλεψιά, αυτή τη ληστεία την καλύπτει, την ανέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε σε παρόμοιες περιπτώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Κεφαλογιάννης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος.

Το ΥΕΝ καλύπτει την εφοπλιστική προκλητικότητα και ταυτόχρονα ικανοποιεί τις εφοπλιστικές αξιώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα και την παραγραφή οφειλών προς το ΝΑΤ.

Συνένοχες και συνυπεύθυνες είναι οι λιμενικές και οι δικαστικές αρχές. Αυτοί που κλέβουν το μόχθο των ναυτεργατών κυκλοφορούν ανενόχλητοι, πιέζουν, εκβιάζουν και δοκιμάζουν σενάρια, για να σπάσουν τον αγώνα των πληρωμάτων που εκδηλώνεται με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ που παρακολουθεί σαν θεατής και τροφοδοτεί την εφοπλιστική προκλητικότητα με τη λογικής της συναίνεσης και της συναλλαγής.

Η αποθράσυνση των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου έχει τη βάση της στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η εργοδοσία έχει τις πλάτες της κυβέρνησης, όπως είχε πριν τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι κριτήριο που πρέπει να καθορίσει την πολιτική στάση και συμπεριφορά των ναυτεργατών, του συνόλου των εργαζομένων. Η γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έχει θέσει σε ημερήσια διάταξη, με απαιτητικό τρόπο, την ένταση της πάλης για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Για εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, για οικονομία που θα έχει σαν κίνητρο την ευημερία του και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της ολιγαρχίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.

Τώρα, με τη συμβολή, την έμπρακτη αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η πίεση προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Για να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών των πλοίων "Πάτμος", "Ρόδος", "Διαγόρας", όλων των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά κάθε εκβιαστική προσπάθεια των εργοδοτών.

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην εργασία και να αποτραπούν απολύσεις».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ - ΖΩΝΗ
Νέα συγκέντρωση χτες

Με νέα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία και την κοινωνικοασφαλιστική τους κάλυψη, απαιτώντας ταυτόχρονα μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, για την προστασία της ίδιας τους της ζωής.

Στο μεταξύ χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ελιχθεί κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, κάλεσε τους εκπροσώπους των αγωνιστικών σωματείων της Ζώνης να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από τα αρμόδια υπουργεία και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Η πρόσκληση στάλθηκε χτες με «φαξ» από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με την ένδειξη «εξ. επείγον»....

Ωστόσο, παρά αυτή την... κίνηση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χτες από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννη, παραμένουν σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού, καθώς είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ