ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΤΜΑ» - «ΕΛΛΑΤΕΞ»
Το κολαστήριο της εργατικής τάξης

Για τις εξοντωτικές συνθήκες που για χρόνια έχει επιβάλλει η εργοδοσία και τους φόβους τους ότι τώρα θα βρεθούν στο δρόμο, μιλάνε εργαζόμενοι της επιχείρησης

Οι εργάτες της ΕΛΛΑΤΕΞ μπροστά στον περίβολο του εργοστασίου. Αριστερά διακρίνεται το μνημείο της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
Οι εργάτες της ΕΛΛΑΤΕΞ μπροστά στον περίβολο του εργοστασίου. Αριστερά διακρίνεται το μνημείο της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
Εκτός εργασίας για τρεις ολόκληρους μήνες έθεσε από τις αρχές του Ιούλη σχεδόν 180 εργάτες, η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση ΕΛΛΑΤΕΞ, θυγατρική της ΕΤΜΑ, στο Βοτανικό, χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ! Οι εργάτες αυτοί απασχολούνται στο σύνολό τους στο παραγωγικό τμήμα της επιχείρησης και θα μείνουν απλήρωτοι και χωρίς δουλιά μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, όταν και λήγει η «άδεια». Το πιο πιθανό είναι ότι τελικά θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η επιχείρηση τους έχει ειδοποιήσει να υπογράψουν χαρτί που να δηλώνουν ότι «επιθυμούν» την απόλυσή τους!!!

Πίσω από αυτό το γεγονός κρύβεται μια άθλια πραγματικότητα, που οι ίδιοι εργάτες μας περιέγραψαν χτες νωρίς το πρωί έξω από το κλειστό πια εργοστάσιο. Την πραγματικότητα αυτή οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου την αποκαλούν «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αλλά στη γλώσσα των εργατών λέγεται ξερά και ωμά «σκλαβιά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση τους εξαναγκάζει σε υποχρεωτική άδεια, αλλά και σε συνεχή εξαντλητική δουλιά. Υπήρξαν φορές που τους υποχρέωνε να δουλεύουν ακόμα και δύο μήνες συνέχεια. Χωρίς αργίες και με ωράρια που έκαναν τους εργάτες λάστιχο, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αλλες φορές δούλευαν 8 ώρες, άλλες 12 και παραπάνω. Μετά τους δύο μήνες η επιχείρηση τους έστελνε σπίτια τους και τους έβαζε σε αναμονή μέχρι να τους ξαναχρειαστεί! Καταστρατηγώντας το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου, της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας του εργαζόμενου.

«Μας διέλυσαν κυριολεκτικά τα σπίτια μας. Δεν ήξερα πότε θα πιάσω δουλιά. Επαιρναν ξαφνικά τηλέφωνο και μου έλεγαν έλα σήμερα την τάδε ώρα», μας λέει ο Δημ. Καραμάνης, που δουλεύει στην επιχείρηση 22 ολόκληρα χρόνια. «Μας εκμηδένισαν οικονομικά. Και τώρα μας λένε ότι κλείνει η επιχείρηση και δεν ξέρουμε πότε και αν θα ανοίξει. Τι θα κάνω; Εχω μια οικογένεια πίσω μου. Δύο παιδιά». Μια άλλη εργαζόμενη που δε θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά της συμπληρώνει: «Εχω δουλέψει από τις δύο το μεσημέρι μέχρι και τις έξι το πρωί επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες»... Η απόλυτη ελαστικοποίηση του ωραρίου και συνάμα της ανθρώπινης ζωής. Πλήρως υποταγμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη, καθώς οι εργαζόμενοι πληρώνονται με την ώρα (!) παίρνοντας αμοιβές πείνας. Υπερωρίες, ρεπό και αργίες απλήρωτες. Η εργάτρια Ειρ. Τζώρτζογλου λέει οργισμένη: «Εργαζόμουν 25 χρόνια στην επιχείρηση. Τελευταία έπαιρνα 5,5 ευρώ μεικτά την ώρα. Προχτές με ειδοποιεί ο προϊστάμενος στο γραφείο και αρχίζει να μου βάζει τις φωνές για κάποιο υποτιθέμενο λάθος που έκανα. Χτύπαγε το χέρι στο τραπέζι και με έσπρωξε. Με ανάγκασε να φύγω από τη δουλιά».

Ολα αυτά συνοδεύονται από ένα καθεστώς έντονης και χρόνιας εργοδοτικής τρομοκρατίας. «Αν τολμούσες να διαμαρτυρηθείς», λέει ο Μιχ. Θάνος, «σου δείχνανε κατευθείαν την πόρτα. Αμα δε σου αρέσεις να σηκωθείς να φύγεις, μας λέγανε. Σου μιλάγανε άσχημα».

Τα λόγια των εργατών αποκάλυψαν τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά που ζουν, απότοκα της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΟΕΚΙΔΕ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), Δήμος Θεοδώρου, της Ομοσπονδίας που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλάι των εργατών της ΕΛΛΑΤΕΞ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των επιλογών της εργοδοσίας που αξιοποιεί την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ. Είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα - όπως αυτά της Σίσσερ Πάλκο πέρυσι, και σήμερα του Λαναρά - του τι σημαίνει για τον εργαζόμενο η απελευθέρωση της κίνησης του κεφαλαίου, που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τεράστιες ευθύνες φέρει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και οι ηγεσίες των τριών σωματείων της ΕΤΜΑ που υπάγονται σε αυτή, που με τη στάση τους στήριξαν την εργοδοσία. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν ο νέος πρόεδρος του σωματείου εργατών της ΕΛΑΤΕΞ και ορισμένα μέλη των διοικήσεων τεχνικών και υπαλλήλων.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της ταξικής αγωνιστικής δράσης, ως ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φραγμό στις αντεργατικές μεθοδεύσεις και να οργανώσει τον αγώνα των εργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

ΚΚΕ
Νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις απολύσεις στην ΕΛΑΤΕΞ (ΕΤΜΑ) και υπογραμμίζει:

«Η ΕΤΜΑ, ένα κρεματόριο που επί δεκαετίες εκμεταλλεύτηκε χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, ένα γκέτο που οι μπράβοι του δολοφόνησαν την ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, αφού πέταξε στο δρόμο 100άδες εργαζόμενους, τώρα πετάει και τους υπόλοιπους και "μεταναστεύει" στην Κίνα.

Αυτή η εξέλιξη είναι συνέπεια της εφαρμογής των τεσσάρων "ελευθεριών" του Μάαστριχτ. Αυτές τις "ελευθερίες" κίνησης (κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων) ψήφισαν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολιτεύσεις. Αυτή η εξέλιξη είναι συνέπεια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα της πλήρους και σταθερής εργασίας. Διεκδικεί να γίνουν προσλήψεις σε τομείς της οικονομίας, στην Υγεία και την Παιδεία. Να γίνουν έργα, που θα είναι σε όφελος του λαού και που θα απορροφήσουν εργατικό δυναμικό (αντισεισμική προστασία, αντιπλημμυρικά κ.ά). Διεκδικεί μέτρα προστασίας των ανέργων.

Ομως, αυτά δε φτάνουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης. Χρειάζεται παλλαϊκή μετωπική αντεπίθεση, με πρώτο βήμα την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, για να ξεκινήσει μια διαφορετική πορεία, με προοπτική τη νίκη του λαού στο επίπεδο της εξουσίας, για οργάνωση της οικονομίας σε όφελός του».

Ο μύθος των επενδύσεων...

Μια μεγάλη πινακίδα δεσπόζει πάνω από το φυλάκιο στην είσοδο της ΕΤΜΑ. Στην πινακίδα αναγράφεται ότι η ΕΤΜΑ χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ποσό των 358.250.000 δραχμών για έργο «εξοικονόμησης ενέργειας Λέβητα Β' και Δικτύου ατμού», με ημερομηνία περάτωσης του έργου το τέλος του 1999. Δε γνωρίζουμε αν το έργο έγινε. Το σίγουρο είναι ότι ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβρη του 2001, η ΕΤΜΑ απέλυσε 300 εργαζόμενους από το τμήμα ρεγιόν, γιατί εμπόδιζαν τάχα την ανάπτυξης της επιχείρησης και έπρεπε να γίνουν επενδύσεις στην ΕΛΛΑΤΕΞ, που παράγει συνθετικές ίνες. Δηλαδή, την επιχείρηση που σήμερα πετάει τους εργάτες στο δρόμο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συμπαράσταση στους εργάτες

Κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα ΔΣ των σωματείων της Αθήνας να συμπαρασταθούν και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους 180 απολυόμενους εργάτες της ΕΛΑΤΕΧ απευθύνει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Συνασπισμού «γιατί ψήφισαν στη Βουλή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων εκεί όπου ο εργοδότης κερδίζει περισσότερα», ενώ τονίζει και τις βαριές ευθύνες που έχουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, οι οποίες «έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, συναινώντας στη λογική του ανταγωνισμού, μέσω του εργαλείου της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που είναι ο "κοινωνικός διάλογος"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ