ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Εισβολή στην Αθήνα απειλούν οι Αμερικάνοι
  • Επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ... εάν χρειαστεί, προβλέπει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου
  • ΚΚΕ: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

Το σενάριο της μονομερούς επέμβασης σε άλλη χώρα, ακόμα και «σύμμαχο», όπως αυτό έχει διατυπωθεί στο νέο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, έχουν ενεργοποιήσει οι Αμερικάνοι. Το συνδέουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, διαφημίζοντας την ετοιμότητά τους να δράσουν μονομερώς, εάν κρίνουν πως κινδυνεύουν τα αμερικανικά «εθνικά συμφέροντα», από ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Αποκαλυπτικές και ταυτόχρονα προκλητικές δηλώσεις επί του θέματος έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Λόρενς Ντιρίτα.

Απαντώντας, προφανώς σε στημένη ερώτηση, κατά πόσο οι ΗΠΑ θα δράσουν μονομερώς «εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα και τους Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο». Με τη δήλωση αυτή διατυπώνεται με τρόπο ξεκάθαρο το αμερικανικό δόγμα - απειλή, που προβλέπει εισβολή σε οποιαδήποτε χώρα για την υπεράσπιση των αμερικανικών «εθνικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο». Η χρησιμοποίηση των λέξεων αυτών «εθνικά συμφέροντα» δεν είναι τυχαία, καθώς δεν μπαίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση η εκδήλωση, έστω για τα προσχήματα, μιας τρομοκρατικής ενέργειας αλλά η υπεράσπιση των «εθνικών συμφερόντων» των ΗΠΑ. Οσο για την «προστασία» των Αμερικανών πολιτών αυτό αποτελεί το δεύτερο σκέλος του σεναρίου.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια ενημέρωση συμμετείχε και ο υποδιοικητής επιχειρήσεων του μεικτού επιτελείου, ταξίαρχος Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις προετοιμασίες στον τομέα της ασφάλειας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συντονισμό κινήσεων με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το πώς θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται ο συντονισμός αυτός». Ο Αμερικανός ταξίαρχος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα και της ΝΔ τώρα, είναι αυτή που έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε με τη δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, οποίος απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, στην ουσία απέφυγε να απαντήσει αναφορικά με το θέμα της μονομερούς επέμβασης των Αμερικανών και περιορίστηκε να κάνει το ακόλουθο σχόλιο: «Εχω κατ' επανάληψη δηλώσει και έχει καταστεί απολύτως σαφές προς όλους ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι Ελληνικές Αρχές, οι οποίες συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή από τότε που ανατέθηκε στη Χώρα μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόκληση

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα ακόλουθα, σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου:

«Το ότι οι ΗΠΑ, με το πράσινο φως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν το κουμάντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι γνωστό. Το καινούριο και πιο προκλητικό, που προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, είναι ότι, αν χρειαστεί, οι ΗΠΑ θα επέμβουν μονομερώς με στρατιωτικές δυνάμεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες!

Αυτή η δήλωση ξεπερνά κάθε προηγούμενη πρόκληση, γεγονός που υποχρεώνει τον ελληνικό λαό να επαγρυπνεί και να εκφράσει με κάθε τρόπο την πιο έντονη αντίθεσή του».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποστολή αλληλεγγύης στην Κούβα

Δευτέρα και Τρίτη αναχωρούν οι αποστολές του ΠΑΜΕ για το Νησί της Επανάστασης

Αποψη από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στους λαούς της Κούβας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης, το Μάη που μας πέρασε
Αποψη από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στους λαούς της Κούβας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης, το Μάη που μας πέρασε
Το πρωί της Δευτέρας αναχωρεί από την Αθήνα η πρώτη ομάδα της πολυμελούς αποστολής του ΠΑΜΕ στην Κούβα, η οποία, με ενδιάμεσο σταθμό τη Μαδρίτη, θα βρίσκεται στην Αβάνα το βράδυ της ίδιας μέρας. Την Τρίτη ακολουθεί η δεύτερη ομάδα των εκατοντάδων εργατών, υπαλλήλων, επιστημόνων, νεολαίων και παλαίμαχων συνδικαλιστών που δήλωσαν συμμετοχή στο καραβάνι αλληλεγγύης του Μετώπου και για δέκα μέρες θα βρεθούν στο Νησί της Επανάστασης, συμμετέχοντας στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και επισκέψεων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εργατών Κούβας (CTC National).

Κορυφαίοι σταθμοί στο πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής αποτελούν η συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιούλη με αφορμή την επέτειο της επίθεσης των Κουβανών Επαναστατών στο στρατόπεδο της Μονκάδα το 1953, η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με την ηγεσία της CTC, καθώς και η κοινή συνεδρίαση με την Εθνική Συνέλευση της CTC που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στο καραβάνι της αλληλεγγύης συνάντησε πρωτόγνωρη ανταπόκριση από τους Ελληνες εργαζόμενους με αποτέλεσμα η διεθνιστική αποστολή του Μετώπου στην Κούβα να αγγίξει τα 240 άτομα. Καταγράφεται έτσι σαν η μεγαλύτερη οργανωμένη αποστολή Ελλήνων στο Νησί της Επανάστασης και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κουβανικό λαό που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα όξυνση των περιοριστικών μέτρων και του εμπάργκο που έχουν επιβάλει Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, με στόχο να στραγγαλίσουν οικονομικά τον κουβανικό λαό και να οδηγήσουν την επανάσταση σε ασφυξία. Απέναντι σ' αυτή την προκλητική και άδικη ιμπεριαλιστική επίθεση, η οποία συνοδεύεται και με ευθείες απειλές για ωμή επέμβαση από την πλευρά των Αμερικάνων, το ΠΑΜΕ θα ενώσει τη φωνή του με τον ανυπότακτο κουβανικό λαό στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και θα μεταφέρει την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων στη μάχη των Κουβανών, να περιφρουρήσουν την επανάστασή τους.

Πέρα από την τεράστια σημασία που αποκτά η παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων με τη σημαία του ΠΑΜΕ για το βάθεμα των σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Κούβας, η ελληνική αποστολή θα σπάσει και στην πράξη το ιμπεριαλιστικό εμπάργκο, μεταφέροντας συμβολικά στις αποσκευές της χιλιάδες τετράδια και στιλό για τα παιδιά της Κούβας. Η ελληνική αποστολή, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κούβα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι τα επιτεύγματα και τις δυσκολίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στο νησί, μέσα από μια σειρά επισκέψεων σε χώρους δουλιάς, πανεπιστήμια και αθλητικά κέντρα της Αβάνας.

Η Αλ. Παπαρήγα στην Αίγινα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στην Αίγινα σήμερα Παρασκευή. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφτεί το Κέντρο Προστασίας Αγριων Πουλιών.

-- Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφτεί το Μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού.

-- Στις 10.45 π.μ. θα επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

-- Στις 12 μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

-- Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με τους μαζικούς φορείς της πόλης σε αίθουσα του Δημαρχείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ