ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Η αλληλεγγύη όπλο των λαών

Στην Αβάνα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι η πρώτη ομάδα της πολυπληθούς διεθνιστικής αποστολής του ΠΑΜΕ, ενώ το πρωί αναχώρησε από την Αθήνα και η δεύτερη ομάδα

Η πρώτη ομάδα του ΠΑΜΕ αναχωρεί για το Νησί της Επανάστασης
Η πρώτη ομάδα του ΠΑΜΕ αναχωρεί για το Νησί της Επανάστασης
Η διεθνής αλληλεγγύη των εργατών δε λογαριάζει εμπάργκο! Κόντρα στα ασφυκτικά μέτρα που λαμβάνουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ενάντια στον περήφανο και ανυπότακτο κουβανικό λαό, το ΠΑΜΕ βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι και για τις επόμενες δέκα μέρες εκεί που χτυπάει η καρδιά της επανάστασης. Στο Νησί που βγάζει με αυτοπεποίθηση τη γλώσσα του στους παγκόσμιους τρομοκράτες, λίγα μόλις μίλια μακριά από τις ακτές του Μαϊάμι στις ΗΠΑ και στη σκιά των απειλών ακόμη και για ωμή στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά των Αμερικανών, με το πρόσχημα δήθεν της «υπόθαλψης τρομοκρατών». Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συνάντησε πρωτόγνωρη ανταπόκριση από εκατοντάδες Ελληνες εργάτες, νεολαίους, επιστήμονες και παλαίμαχους συνδικαλιστές. Το αποτέλεσμα ήταν το καραβάνι αλληλεγγύης που αναχώρησε τμηματικά χτες και σήμερα από την Αθήνα για την Αβάνα να αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική αποστολή αλληλεγγύης που έφτασε ποτέ στην Κούβα, αριθμώντας συνολικά 240 άτομα.

Το πρόγραμμα της αποστολής καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εργατών Κούβας (CTC National) και περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων σε εργοστάσια, χώρους δουλιάς, πανεπιστήμια και αθλητικά κέντρα της Αβάνας, προκειμένου οι Ελληνες εργαζόμενοι να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τόσο τα επιτεύγματα όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και στην υπεράσπιση της νικηφόρας επανάστασής του. Κεντρικοί σταθμοί της δεκαήμερης παραμονής της αποστολής στην Κούβα θα αποτελέσουν η συμμετοχή με τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 26 Ιούλη, με αφορμή την 51η επέτειο από την επίθεση των επαναστατών του Κάστρο στο στρατόπεδο της Μονκάδα, η συνάντηση αντιπροσωπείας του Μετώπου με την ηγεσία της CTC, καθώς και η κοινή συνεδρίαση με την Εθνική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Κούβας στην πρωτεύουσα του Νησιού.

«Σημαία» του ΠΑΜΕ η διεθνιστική αλληλεγγύη

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση αποστολής αλληλεγγύης στην Κούβα, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της αταλάντευτης διεθνιστικής του δράσης, αλλά και της συνολικής του συμβολής στην ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους της Κούβας και των άλλων χωρών. Ο σταθερός διεθνιστικός προσανατολισμός βρίσκει συνέχεια άμεσα στα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη, οπότε και η παραολυμπιακή ομάδα της Κούβας θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από το ΠΑΜΕ. Αλλά και στο διήμερο 30 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη, όταν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ θα συνεδριάσει στην Αθήνα το προεδρείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τα μέλη του οποίου θα συμμετέχουν και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την πρώτη μέρα του Νοέμβρη στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Η έκφραση της διεθνούς αλληλεγγύης, στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους όλων των χωρών του κόσμου, είναι ζήτημα αρχής για το ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα ανεξάντλητη πηγή ζωής για το ίδιο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Για τον κουβανικό λαό, η έμπρακτη έκφραση αυτής της αλληλεγγύης αποκτά μια ιδιαίτερη και επίκαιρη σημασία, με δεδομένο ότι η κουβανέζικη επανάσταση βρίσκεται για δεκαετίες στο στόχαστρο τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ενώ την τελευταία περίοδο οξύνονται οι απειλές και σφίγγει η θηλιά του ασφυκτικού εμπάργκο. Το ΠΑΜΕ δε θα μπορούσε να λείψει και δεν έλειψε ποτέ από το πλευρό του κουβανικού λαού, όπως δεν έλειψε και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές μάχες, στη Γένοβα, στην Πράγα, στις Βρυξέλλες, στην Κωνσταντινούπολη, στο Πόρτο, στο Παρίσι και αλλού». Μ' αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Κρίκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ περιγράφει το πλαίσιο και τους στόχους της ελληνικής αποστολής στην Κούβα, η οποία, ολοκληρώνοντας το διεθνιστικό της καθήκον θα μεταφέρει συμβολικά στα παιδιά της Κούβας χιλιάδες τετράδια και στιλό, σπάζοντας και στην πράξη το φονικό ιμπεριαλιστικό εμπάργκο.

«Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη»

Δυναμικό «παρών» στην αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ δίνει και η εργαζόμενη νεολαία, «η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μιας γενιάς που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και την Ευρώπη», όπως σημειώνει η Βάσω Μουκάνου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Από αυτή τη σκοπιά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους νέους του ΠΑΜΕ να γνωρίσουν τον κουβανικό λαό και πέρα από την έκφραση της αλληλεγγύης τους, να έρθουν σε άμεση επαφή με όσα ο σοσιαλισμός κατάφερε στην Κούβα, αλλά και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί στην πορεία της οικοδόμησής του.

«Η Κούβα αποτελεί ένα φωτεινό σύμβολο, καθώς ένας μικρός λαός πολεμά με την καρδιά και την ιδεολογία του κόντρα στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, στέλνοντας σθεναρό μήνυμα αντίστασης σε μια εποχή που καλλιεργείται η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια στους λαούς. Το παράδειγμα των Κουβανών αθροίζεται σ' εκείνα τα ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν ότι όταν ένας λαός θέλει, μπορεί με την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη στη χώρα του να κερδίσει και να καταφέρει να σταθεί όρθιος στο δρόμο που ο ίδιος επέλεξε», τονίζει το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Ταξίδι ζωής στο Νησί της Επανάστασης» χαρακτηρίζει την αποστολή του ΠΑΜΕ στην Κούβα και ο Αποστόλης Κόκκινος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Η αλληλεγγύη της ελληνικής νεολαίας στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό είναι σταθερή και αδιάκοπη, όπως φαίνεται και από τις δεκάδες εκδηλώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο η ΚΝΕ και οι Γραμματείες Νέων του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Στην εποχή που ο ιμπεριαλισμός έχει βαλθεί να ξεμπερδεύει με τα ιδανικά της επανάστασης και του σοσιαλισμού, βάλλοντας στη συνείδηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, η Κούβα και τα σύμβολά της αποτελούν φάρο για τους νέους που θέλουν να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της νέας τάξης και του ιμπεριαλισμού».

Για τους οικοδόμους, το μαζικότερο κλάδο που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, η αποστολή στην Κούβα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού καθημερινά στους χώρους της δουλιάς γνωρίζουν από πρώτο χέρι το βάρβαρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. «Τα εκατοντάδες θύματα που μετράει ο κλάδος σαν θυσία στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Γι' αυτό η αποστολή αλληλεγγύης στην Κούβα συντελεί όχι μόνο στο να δώσουμε με την εκεί παρουσία μας δύναμη στο λαό της, αλλά να πάρουμε κι εμείς δυνάμεις μπροστά στους αγώνες που έρχονται απέναντι στον κοινό αντίπαλο», σημειώνει ο Αποστόλης Κόκκινος.

Αντίπαλο δέος οι λαοί

Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα όπως δε γνωρίζει και χρόνια. Στα 79 του, ο Θανάσης Σιμιώτης, συνταξιούχος οικοδόμος και από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με πολλούς ακόμα παλαίμαχους συνδικαλιστές συμμετέχουν στην αποστολή. «Από 16 χρονών στους δρόμους του αγώνα, έμαθα πως μόνο η συσπείρωση και ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Οχι μόνο στο επίπεδο της καθημερινότητας, στη μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων, αλλά κυρίως στο επίπεδο της πάλης για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Η Κούβα είναι μια χώρα που παρά το εμπάργκο περιφρουρεί τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού της συστήματος, υπερασπίζεται την επανάσταση του λαού της. Η αποστολή του ΠΑΜΕ στην Κούβα αποτελεί ταυτόχρονα και πράξη αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, δείχνει το δρόμο της κοινής δράσης που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να γίνουν με τον αγώνα τους το αντίπαλο δέος στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα», σημειώνει ο Θανάσης Σιμιώτης.

Σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Αθήνα και η δεύτερη ομάδα της πολυμελούς αποστολής του ΠΑΜΕ, η οποία, μέσω Μαδρίτης, αναμένεται να φτάσει στην Αβάνα αργά σήμερα το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ