ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλαλούμ στις ράγες

Χτες, δεύτερη μέρα λειτουργίας του τραμ, σημειώθηκε το πρώτο ατύχημα, ενώ πολλά βαγόνια παρέμεναν ακινητοποιημένα για αρκετή ώρα

Eurokinissi

Μία σύγκρουση με δίκυκλο αλλά και σημαντικά ακόμα προβλήματα στην κίνηση των βαγονιών του τραμ, σφράγισαν τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του. Και όπως προκύπτει από τα τραγελαφικά που έχουν σημειωθεί από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του τραμ, το έργο παραδόθηκε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλειας για τους επιβάτες, τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, συρμός του τραμ συγκρούστηκε με ένα δίκυκλο στην περιοχή κοντά στο Κολυμβητήριο, στο ρεύμα προς Καλλιρρόης. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένας από τους δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας αλλά και να διακοπούν τα δρομολόγια από το Σύνταγμα προς Γλυφάδα. Οπως μαρτυρούν κάτοικοι του Ν. Κόσμου για το σημείο (διασταύρωση Βούρβαχη και Καλλιρρόης), ο μηχανοδηγός του συρμού με κατεύθυνση προς Ν. Σμύρνη δεν έχει ορατότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στη στροφή στην Ηλία Ηλιού, στο σημείο που υπάρχει ανταπόκριση με το μετρό.

Νωρίς χτες το πρωί, οι επιβάτες των συρμών που κατευθύνονταν από το κέντρο της Αθήνας προς την παραλιακή, ταλαιπωρήθηκαν επί δύο ώρες, λόγω βλάβης στο εναέριο δίκτυο του ΗΛΠΑΠ. Ενώ, οι μηχανικές βλάβες ήταν η αιτία για την ακινητοποίηση δύο συρμών, στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την Αχιλλέως, με συνέπεια να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η κυκλοφορία στα σημεία διασταύρωσης του τραμ με το οδικό δίκτυο ρυθμιζόταν και χτες με τροχονόμους. Δεν έλειψαν και πάλι οι μεγάλες καθυστερήσεις σε δρομολόγια ενώ, δεν υπήρχαν ενημερωτικοί πίνακες αλλά ούτε και χάρτες διαδρομών για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

Θυμίζουμε ότι το τραμ θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση ενώ, σύμφωνα με τους αρμόδιους οι συρμοί θα διέρχονται από τις στάσεις κάθε 8 λεπτά. Το κανονικό εισιτήριο στοιχίζει 60 λεπτά, το νεανικό (για άτομα κάτω των 18) 30, ενώ για διαδρομές μέχρι πέντε στάσεις, η αξία του εισιτηρίου είναι 40 λεπτά. Τέλος, η μετακίνηση για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) είναι δωρεάν. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η ειδική πορεία που υπάρχει στις στάσεις, και τα ηχητικά σήματα εντός και εκτός των οχημάτων, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ.

Το Ολυμπιακό άθλημα της ταλαιπωρίας συνεχίζεται...

...λόγω συντήρησης των οδών στο παρά πέντε

Με «λαβύρινθο» μοιάζει το τελευταίο διάστημα η κίνηση των οχημάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής - κι ας ξεκινούν τα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν εν ονόματι των Ολυμπιακών Αγώνων από την 1η Αυγούστου. Η προφανής αιτία για το φαινόμενο αυτό της καθημερινής ταλαιπωρίας δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να διενεργήσει μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει απομείνει μέχρι τους Αγώνες τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων των οδικών αξόνων από τους οποίους θα περνούν τα οχήματα της «Ολυμπιακής οικογένειας»!

Αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης, που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες «εργασίες συντήρησης» - που πολλές φορές γίνονται χωρίς πρόγραμμα, κατάλληλη προειδοποίηση και τη συνδρομή της Τροχαίας - ήταν το χτεσινό κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε στον Κηφισό και στην παραλιακή λεωφόρο. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε τις πρωινές ώρες, όπου σε κάποια στιγμή σχηματίστηκε ουρά μπλοκαρισμένων αυτοκινήτων μήκους 4 χιλιομέτρων από το Αιγάλεω έως το Ρέντη. Το μπλοκάρισμα ήταν τέτοιο που οι οδηγοί έσπασαν «ολυμπιακό ρεκόρ» υπομονής, αφού χρειάστηκαν 2 με 3 ώρες για να απεγκλωβιστούν! Η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και τις απογευματινές ώρες, καθώς η ουρά των αυτοκινήτων εκτεινόταν στον Κηφισό από την Π. Ράλλη έως το Ρέντη, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, με ουρά που εκτεινόταν από τη Γλυφάδα έως το Δέλτα του Φαλήρου...

Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, καθώς:

  • Οι εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα της Παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος στο Παλαιό φάληρο θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.
  • Νέες εργασίες συντήρησης της Λεωφόρου Κηφισού, από τη Γέφυρα Λένορμαν έως τη Γέφυρα Ροσινιόλ και σε τμήματα από τις Τρεις Γέφυρες έως τον κόμβο Μεταμόρφωσης ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μια βδομάδα.
  • Οι εργασίες συντήρησης που έχουν ξεκινήσει σε σημαντικούς δρόμους του Δήμου Πειραιά θα συνεχιστούν έως τις 29 Ιούλη.
  • Οι εργασίες συντήρησης σημαντικών οδών στους Δήμους Βούλας και Γλυφάδας θα ολοκληρωθούν στις 3 Αυγούστου.
  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο - ευτυχώς για λίγες ώρες και μετά τα μεσάνυχτα - στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή της Κηφισιάς.
Αποχή εργολάβων για το ... «μαθηματικό τύπο»!

Δεν πρόκειται να νεκραναστηθεί ο «μαθηματικός τύπος» ανάθεσης των δημοσίων έργων, όπως ζητούν ορισμένοι εργολάβοι. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί χαρακτηρίζοντάς το «μεταρρυθμιστικό και εξυγιαντικό» το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε πρόσφατα και το οποίο, όπως έχει γράψει ο «Ρ», εντάσσεται σε ένα νέο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων και μέτρων για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο μεταξύ, αποχή διαρκείας από όλους τους διαγωνισμούς ξεκινούν σήμερα οι επιχειρήσεις - μέλη του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου χτες, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε με προχειρότητα και δίνει τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, καθιστώντας τες θύματα εκβιασμού από πλευράς των υπηρεσιών και υποθάλποντας τη διαπλοκή στην ανάθεση έργων. Οι εργολήπτες της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν να γίνει διαχωρισμός των μικρών από τα μεγάλα έργα, με όριο τα 5.000.000 ευρώ και για τα μικρότερα από το όριο αυτό να παραμείνει σε ισχύ ο μαθηματικός τύπος, μέχρι να αλλάξει γενικά το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων.

Αναζητά οικογένεια

Γονείς, που, μέσω της υιοθεσίας, θα προσφέρουν στον Πολύδωρο, ένα όμορφο αγοράκι αφρικανικής καταγωγής, την ευκαιρία να μεγαλώσει σε οικογένεια, με αγάπη και ασφάλεια, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Ο Πολύδωρος είναι ένα υγιές παιδί, με φυσιολογικό νοητικό δυναμικό, που έχει άμεση ανάγκη από ένα σταθερό και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Ε. Ψαρρά στα τηλέφωνα 210 26.27.155 και 26.21.911 και Μ. Σ. Μάνδηλα στα τηλέφωνα 210 26.11.181 και 26.21.911 κατά τις εργάσιμες μέρες, πρωινές ώρες από τις 8 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.

Από 2 Σεπτέμβρη οι επαναληπτικές εξετάσεις

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτέμβρη για τους μαθητές της Β' τάξης των ημερήσιων και της Γ΄ τάξης των εσπερινών λυκείων που δεν προήχθησαν στις εξετάσεις του Ιούνη, λόγω επίδοσης ή δεν προσήλθαν δικαιολογημένα στις εξετάσεις του Ιούνη σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Σεπτέμβρη, ενώ ολοκληρώνονται στις 14 για τους μαθητές της Β' τάξης των ημερήσιων και στις 13 Σεπτέμβρη για τους μαθητές της Γ' τάξης των εσπερινών λυκείων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ των υποψηφίων που ανήκουν στις κατηγορίες τέκνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις θα γίνουν από 15 Σεπτέμβρη μέχρι 4 Οκτώβρη σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κατασκήνωση της Πανσπουδαστικής

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όπου μέχρι τις 30 Ιούλη έχει αναλάβει τη διαχείριση της καντίνας της κατασκήνωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αύριο Πέμπτη το βράδυ οργανώνεται κουβανέζικο πάρτι. Την Παρασκευή 23 Ιούλη στις 9 το βράδυ προγραμματίζεται ρεμπέτικο γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Το Σάββατο 24 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της καντίνας, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Μπαλοδήμα «Συμπτωματικές οι ομοιότητες». Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και η οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ