ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
Τουριστικά αδιέξοδα

Του Τάσου Αναστασίου από «Τα Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από «Τα Νέα»
Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες για αύξηση του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, όπως αρέσκονται ορισμένοι να λένε. Και, μάλιστα, την περίοδο, που διεξάγονται στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο μαγνήτης του παγκόσμιου τουρισμού, όπως ισχυρίζονταν πριν λίγα χρόνια οι ιθύνοντες.

Τώρα, οι νυν ρίχνουν τις ευθύνες στους τέως και το αντίθετο, ενώ όλοι μαζί φωνάζουν για την ακρίβεια. Λες και δεν ευθύνεται η πολιτική της «απελευθέρωσης», την οποία εφαρμόζουν με συνέπεια και ομνύουν πίστη και οι δύο, τόσο για την ακρίβεια, όσο και την όποια ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών. Και, τέλος πάντων, αφού πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία της ομολογούμενης τουριστικής βουτιάς, γιατί δεν προχωρούν και σε αντίστοιχες προτάσεις; Πώς θα γίνει φτηνότερο το τουριστικό μας προϊόν - για να μιλήσουμε με τη δική τους γλώσσα; Με τη μείωση των τιμών ή βάζοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο να δουλεύουν με τα μισά, από τα ήδη χαμηλά μεροκάματα; Προφανώς, τα ζητήματα αυτά, τα αφήνουν στη δικαιοδοσία της «ελεύθερης αγοράς»...

Βέβαια, από τους προαναφερόμενους, κανένας δεν ασχολείται με ερωτήματα του τύπου: Είναι λογικό μια χώρα να στηρίζει την όποια ανάπτυξή της, πρώτα και κύρια, στον τουρισμό; Με άλλα λόγια, σ' ένα σωρό αστάθμητους και μη ελεγχόμενους από την ίδια παράγοντες; Και πολύ περισσότερο, βέβαια, δεν ασχολούνται με ερωτήματα για ποιον τουρισμό μιλάμε. Το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού στην ξεκούραση και την αναψυχή και πώς αυτό θα ικανοποιηθεί ή τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοπρακτόρων, όπως και αυτά των πολυεθνικών και των τουρ οπερέιτορς;

Στο μεταξύ, δίνει και παίρνει ο καυγάς και για το κράτος, τα «δικά μας» και τα «δικά σας παιδιά». Ενας καυγάς, που δεν αφορά μόνον ή κυρίως τη γενικότερη εντυπωσιοθηρία και τους «πράσινους» ή τους «γαλάζιους» θεσιθήρες της δημόσιας διοίκησης. Αφορά, πρώτα και κύρια, τα συμφέροντα που καλείται το κράτος - άρα και οι συγκεκριμένοι κρίκοι - να εξυπηρετήσει. Μπορεί, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, να εξυπηρετούν - και το κάνουν - τα συνολικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά το κάθε κόμμα έχει και τις ιδιαίτερες «προτιμήσεις» του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΟΚ: «Κρίση στον τουρισμό τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί η ακρίβεια. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων που έδειξαν ότι ο αριθμός ξένων τουριστών στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο ήταν μικρότερος κατά 8%, όταν στην Τουρκία αυξάνονται οι επισκέπτες με ρυθμό 50%, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους. Αν δεν ανατραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις, προβλέπεται να χαθούν στον τουρισμό και στις υπηρεσίες 20.000 θέσεις εργασίας» (Το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΓΙΑΤΙ... «...Πολλοί λένε ότι έφταιξε η απουσία τουριστικής προβολής, η ενεργός παρουσία του κράτους, ίσως και αυτό να έχει παίξει κάποιο ρόλο. Ακόμη οι υψηλές τιμές έχουν σπρώξει πολλούς τουρίστες προς άλλες χώρες.

Η βασική αιτία όμως είναι άλλη. Η τρομολαγνεία που επιβλήθηκε - και με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων - είναι η αποτελεσματικότερη αρνητική διαφήμιση. Οι ελληνικές αρχές όλο και περισσότερο αποδέχονται ότι οι Αγώνες απειλούνται από τρομοκράτες και προσπαθούν να απαντήσουν δίνοντας βίντεο με κουκουλοφόρους και ένοπλους φρουρούς σε επιχειρήσεις...

...Μόνοι μας αυτοτραυματιζόμαστε για να δηλώσουμε υποταγή στον σχεδιασμό της Ουάσιγκτον;» (Το κύριο άρθρο στην «ΑΥΓΗ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι μεν...«Η κυβέρνηση Καραμανλή οφείλει να κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων που όχι μόνο ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς και κατά τρόπο προκλητικό από το καθεστώς της διαπλοκής και τις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων Σημίτη και τη μεγάλη, τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήσαν στο περιθώριο, αντιμετώπισαν ποικίλους αποκλεισμούς και κυνηγήθηκαν μέχρις εξοντώσεως από το σύστημα ΠΑΣΟΚ» (Ο Γ. Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

...οι δε και...«Την πιο σκληρή - από τις εκλογές μέχρι σήμερα - κοινοβουλευτική αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νομοσχέδιο Παυλόπουλου για τη Δημοσια Διοίκηση, κυρίως για θέματα που αφορούν την ανάδειξη διευθυντών και γενικών διευθυντών, κάνοντας μάλιστα λόγο για "νομοθετικό πραξικόπημα"» (Ρεπορτάζ Γ. Διακογιάννη στα «ΝΕΑ»)

...ο καυγάς «Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το πρωί περισσότεροι από 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήραν μέρος στη συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για τη Δημοσια Διοίκηση και ενημερώθηκαν για όλες τις πτυχές του ν/σ, ούτως ώστε να έχουν επιχειρήματα και να το αντικρούσουν όπου χρειαστεί» (Ρεπορτάζ Πάνου Σώκου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Παραμύθια...«Στην κατάργηση των συμβασιούχων προχώρησε ο υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Με την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε για την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος επισημαίνει ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα σταματήσουν και οι προσλήψεις των συμβασιούχων σε όλους τους φορείς του δημοσίου» (Το ρεπορτάζ του Γιώργου Μανουσακάκη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς τουρίστες η Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ για τα «δικά μας παιδιά»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας και E800 εκατ.!»

Η ΑΥΓΗ: Τουριστική βουτιά εν όψει Ολυμπιακών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΟΝΙΜΟΙ όλοι στο Δημόσιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5΄ ΤΡΕΧΟΥΝ για τουρισμό - ακρίβεια

ΤΑ ΝΕΑ: Αρπα - κόλλα κλείνουν οι ολυμπιακές τρύπες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΑ... ΚΕΠ;

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΛΥΣΗ για τους συμβασιούχους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ

Η ΧΩΡΑ: ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ σε όλη την Ελλάδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ Ποιοι μονιμοποιούνται στο Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Μια ακόμα ευκαιρία για διακανονισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για τους συμβασιούχους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ