ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΑΤΕΞ
Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας

Χτες μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης απαίτησαν να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλιά

Το φάσμα της ανεργίας αντιμετωπίζουν πλέον οι 180 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΕΛΛΑΤΕΞ ΑΕ», θυγατρική της ΕΤΜΑ, καθώς ήδη η διοίκηση προχωρά σε ομαδικές απολύσεις παράνομα, χωρίς να έχει κλείσει η επιχείρηση! Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση έθεσε εκτός εργασίας τους 180 εργαζόμενους από τις αρχές Ιούλη μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη χωρίς να τους καταβάλει χρήματα. Από τη μέρα που σταμάτησε η παραγωγική λειτουργία, η διοίκηση καλεί τμηματικά εργαζόμενους και τους υποχρεώνει να υπογράφουν κείμενο «επιθυμίας» για απόλυση και ταυτόχρονα και την απόλυσή τους.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι έκαναν συνέλευση στα γραφεία της Ομοσπονδίας, όπου τονίστηκε η ανάγκη να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Η Ελένη Κίτσου δουλεύει στην «ΕΛΛΑΤΕΞ» 23 χρόνια. «Θέλω ακόμα 10 χρόνια για να βγω στη σύνταξη. Τι θα κάνω;», μας είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «εμένα τώρα δεν πρόκειται να με προσλάβει κανείς σε κλωστοϋφαντουργείο, γιατί θεωρούν ότι παίρνω υψηλό ημερομίσθιο». Η ίδια καταγγέλλει πως η εντατικοποίηση της δουλιάς ήταν αφόρητη και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η επιχείρηση είχε μειώσει το προσωπικό, με αποτέλεσμα η δουλιά τριών εργαζομένων να γίνεται από έναν. Την ανησυχία της συμμερίζεται και η Ιωάννα που θα προσθέσει: «Ποιος θα με πάρει τώρα μετά από 24 χρόνια δουλιάς και μάλιστα με βαρέα ένσημα;».

Ο Βασίλης 56 χρονών δουλεύει 28 χρόνια στην επιχείρηση και καταγγέλλει τη σκληρή, όπως τη χαρακτήρισε, εργοδοσία που αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους τους πετάει στο δρόμο χωρίς να λογαριάζει κανέναν. Μάλιστα, όπως μας είπε, το «καμπανάκι» για τη σημερινή εξέλιξη είχε χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό. Από το 1996, αναφέρει, κόπηκαν οι προσαυξήσεις στις υπερωρίες και τα ρεπό. «Πέρσι τον Ιούλη έκλεισε πάλι η επιχείρηση για 2,5 μήνες και μας έδωσε μόνο 300 ευρώ από τα δεδουλευμένα. Το δε επίδομα άδειας μας το έδωσε το Νοέμβρη και έκλεισε πάλι την επιχείρηση για 20 μέρες. Το ίδιο και το Φλεβάρη και το Πάσχα.»

Χτες πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση εργαζομένων και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) στο υπουργείο Απασχόλησης. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών από το Συντονιστικό Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής και άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι είχε οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, η διοίκηση της επιχείρησης αρνήθηκε να προσέλθει με το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι δεν εκπροσωπούνται από την ΟΕΚΙΔΕ..! Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το σταμάτημα των απολύσεων. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε επαφή με την επιχείρηση, για να σταματήσουν οι παράνομες απολύσεις, και θα συζητήσει με την εργοδοσία τι σκοπεύει να κάνει με την επιχείρηση.

ΚΟΒ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους 180 εργαζόμενους που η ΕΛΛΑΤΕΞ, θυγατρική της ΕΤΜΑ, πετάει στο δρόμο εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και τους καλεί να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα τους, προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΕΤΜΑ, αυτό το σύγχρονο κάτεργο, επί δεκαετίες εκμεταλλεύτηκε και ξεζούμισε χιλιάδες εργαζόμενους. Καταπάτησε κατάφωρα κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Η ασύδοτη δράση της έφτασε μέχρι και τη δολοφονία της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Αφού το προηγούμενο διάστημα πέταξε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, σήμερα πετά στο δρόμο της ανεργίας τους εναπομείναντες 180 εργαζόμενους, "μεταναστεύοντας" σε άλλες χώρες για περισσότερα υπερκέρδη.

Αυτή η εξέλιξη - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι συνέπεια της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στρώνουν το δρόμο για την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου. Είναι η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών του Μάαστριχτ, που ψήφισαν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα, όπως αυτά της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ και του Λαναρά. Καταγγέλλουμε την πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, που γεννά ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή εργασία. Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΤΜΑ, στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ σας καλεί να συσπειρωθείτε στο ταξικό συνδικάτο και την Ομοσπονδία. Να μετατρέψετε την αγανάκτησή σας για τη στάση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας σε αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά.

Σας καλούμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σήμερα απαιτείται αντεπίθεση με πρώτο βήμα την οικοδόμηση του Μετώπου, της Λαϊκής Συμμαχίας, για να ξεκινήσει μια διαφορετική πορεία, με προοπτική τη νίκη του λαού στο επίπεδο της εξουσίας, για την οργάνωση της λαϊκής οικονομίας, που στο επίκεντρό της θα έχει τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Απαιτούν νέες επιδοτήσεις

Σε αγώνα δρόμου για την ικανοποίηση των οικονομικών εκβιαστικών απαιτήσεων του επιχειρηματία Θ. Λαναρά, ιδιοκτήτη των «Κλωστηρίων Ναούσης», έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει σταματήσει τη λειτουργία της και οι 500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, με άγνωστο το εργασιακό τους μέλλον.

Χτες πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου, των ιδιοκτητών της επιχείρησης και των εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Ο Θ. Λαναράς στη συνάντηση εκβιαστικά ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να πάρει νέους πακτωλούς χρημάτων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα με την επιχείρηση.

Αίτημα που συμμερίστηκε ο υπουργός, Π. Παναγιωτόπουλος, και με παρέμβασή του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου για να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης της επιχείρησης. Αντίστοιχες συναντήσεις θα υπάρξουν και με εκπροσώπους άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΕΚΙΔΕ και του Εργατικού Κέντρου απαίτησαν από τον υπουργό να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επιδιώκουν κατάργηση των συμβάσεων

Καθαρή πολιτική απόφαση, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την ανακοίνωση των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΛΠΕ - ΣΕΣΜΕ - ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου για το 2004 και να προχωρήσουν μονομερώς στις αυξήσεις «ψίχουλα» που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! «Είναι υλοποίηση - καταγγέλλει - των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, η ΕΕ, τα μονοπώλια έχουν ως στόχο την πολυδιάσπαση της εργατικής τάξης, την απομόνωση των εργαζομένων από τη συλλογική μαζική δράση και τη σκληρή μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο" ο οποίος θα διαπραγματεύεται ατομικά με τον εκάστοτε εργοδότη το μισθό του, το δικαίωμα στην εργασία».

Χαρακτηρίζει εξίσου προκλητική τη στάση και τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων «που αντί να οργανώσουν αγώνες των εργαζομένων ενάντια σε αυτή τη λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε, συνδιαλέγονται με τους "κοινωνικούς εταίρους"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ