ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέα απεργία στις 4 Αυγούστου

Με το σύνθημα «Η συμμετοχή είναι η δύναμη του αγώνα» ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Με νέα 24ωρη απεργία στις 4 Αυγούστου και απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, απαιτώντας αποφασιστικά αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους. Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, που πήρε την απόφαση για απεργία, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 29 Ιούλη και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23), για να δημοσιοποιήσει τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα αιτήματα που απαιτούν αλλά και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργοδότες από τους κυβερνώντες.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής κλιμακώνουν την πάλη τους μετά τις δύο 24ωρες απεργίες και τη μία τετράωρη στάση εργασίας. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους διεκδικούν: υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας με μείωση του χρόνου εργασίας (5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο), θέσπιση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού των ξενοδοχείων και να γίνει ο καθορισμός καθηκόντων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, αναγκαία συνθήκη για το σπάσιμο της προκλητικής και αδιάλλακτης στάσης των εργοδοτών, για «να νιώσουν - όπως τονίζει - τη δυναμική μας». Υπογραμμίζει επίσης ότι οι δυσκολίες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι «οφείλονται στη σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, τώρα, και του ΠΑΣΟΚ, πριν». Οφείλονται στις αντεργατικές πολιτικές, στην ακρίβεια «που κατατρώγει το λαϊκό εισόδημα» και έχει αρνητικά αποτελέσματα και στον τουρισμό. Μεγάλο μέρος των ευθυνών έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας «που χρόνια τώρα υπηρέτησαν τα κέρδη των ξενοδόχων». Φθάνοντας στο σημείο να αποδέχονται συμβάσεις με «αυξήσεις» των 0,92 λεπτών, κατάντησαν τους εργαζόμενους «να έχουμε βασικό μισθό κάτω και από του ανειδίκευτου εργάτη». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος ύστερα από 15 χρόνια υπηρεσίας παίρνει 91 ευρώ λιγότερα από έναν ανειδίκευτο εργάτη με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας που αμείβεται βάσει της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Σημειώνει δε, ότι «τα προκλητικά κέρδη από τη μία και η μίζερη ζωή μας από την άλλη» είναι αποτελέσματα των εξευτελιστικών αποδοχών, της κατάργησης της σταθερής και πλήρων δικαιωμάτων απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μιας ημέρας. Και καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους να δώσουν περήφανη απάντηση σε όλους. Να συμμετέχουν χωρίς κανένα δισταγμό στην απεργία.


ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεύτερο εξώδικο κατά του «Ρ»

Επανέρχεται η διοίκηση της επιχείρησης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και με δεύτερο εξώδικο αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 9/7, για την προσπάθεια απόλυσης εργαζόμενου επειδή συμμετείχε στην 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αν και η εφημερίδα μας δημοσίευσε ολόκληρη την επιστολή της διευθύντριας προσωπικού κ. Παχνού στις 21/7, η επιχείρηση ζητά με το εξώδικό της ούτε λίγο ούτε πολύ να αυτολογοκριθούμε.

Στο νέο της εξώδικο η επιχείρηση αναφέρει: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι εμμένετε στη διάδοση της εσφαλμένης πληροφορίας περί απόλυσης ή "απόπειρας απόλυσης". Η πληροφόρησή σας περί των γεγονότων είναι απόλυτα εσφαλμένη. Δεν ανακοινώθηκε σε κανένα εργαζόμενο απόλυση, απεργό ή μη. Ο σχολιασμός της επιστολής μας είναι παντελώς αναληθής. Καμία πρόθεση απόλυσης δεν είχαμε και καμία απόπειρα δεν κάναμε. Η διαμαρτυρία των συνδικαλιστών ήταν απολύτως αβάσιμη στηριχθείσα προφανώς σε εσφαλμένες πληροφορίες και πάντως δεν αποδεικνύει τη δήθεν πρόθεση ή και απόπειρα απόλυσης».

Η απάντηση του «Ρ»

Τους ισχυρισμούς που επαναλαμβάνει και στο δεύτερο εξώδικό της η επιχείρηση, καταρρίπτουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας τρεις συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Νίκος Καρασούλης, γενικός γραμματέας του σωματείου, δήλωσε στο «Ρ»: «Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας είναι αληθινό. Συγκεκριμένα την επόμενη της απεργίας είχα βάρδια την ίδια ώρα με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Οταν ήρθε, τον ενημέρωσαν ότι τον θέλει η κ. Παχνού όπως και τους δυο μάγειρες που είχαν το πρωί βάρδια. Πήγε ο εργαζόμενος στην κ. Παχνού και όταν κατέβηκε ήταν πολύ στεναχωρημένος. Μου είπε ότι του δήλωσε ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι και ότι δεν το περίμεναν αυτό (εννοώντας τη συμμετοχή στην απεργία) και ζήτησε μετά τη βάρδια να φύγει από τη δουλιά. Στους άλλους δυο μάγειρες είπε ότι δε θα έχουν καμία εξέλιξη. Οταν ανεβήκαμε στην κ. Παχνού έβγαλε "τρελά" και τα τρία παιδιά».

Το δημοσίευμά μας επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Σιλαϊδής, αντιπρόεδρος του σωματείου, ο οποίος δηλώνει: «Αν και έλειπα τη μέρα του συμβάντος, οι εργαζόμενοι μου μετέφεραν ότι η επιχείρηση κάλεσε τους τρεις μαγείρους, λέγοντας στον έναν μετά τη βάρδια του να φύγει από τη δουλιά. Στους άλλους δυο είπαν ότι δε θα έχουν εξέλιξη στην εταιρία».

Η Βούλα Μήτσου, μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε: «Την επόμενη της απεργίας ήρθε και με βρήκε ο συγκεκριμένος συνάδελφος και μου είπε ότι τον κάλεσαν και του είπαν ότι η εταιρία δυσαρεστήθηκε και μετά τη βάρδια του απολύεται. Μετά από αυτό κάλεσα το Συντονιστικό των Σωματείων για να παρέμβουν στη διευθύντρια προσωπικού ώστε να μην γίνει η απόλυση. Οπως και έγινε».

«Το δημοσίευμα περιέγραψε ακριβώς τα γεγονότα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. «Οταν ειδοποιηθήκαμε από μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου για το συμβάν, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γ. Πέρρο, τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και άλλους συνδικαλιστές κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο. Εκεί συναντήσαμε μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και τον ίδιο τον εργαζόμενο, ο οποίος πολύ στεναχωρημένος μας είπε όσα συνέβησαν. Η διευθύντρια προσωπικού, η οποία προφανώς δεν περίμενε την άμεση αντίδρασή μας, και στη διαμαρτυρία μας για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, άρχισε να μας λέει ότι δεν είναι έτσι, δεν απέλυσε τον εργαζόμενο... Φύγαμε με τη διαβεβαίωση ότι δε θα πειραχτεί κανένας εργαζόμενος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ