ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Επιστρέφει» το Στάλινγκραντ!

Με Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν

Πέρα από χειρισμούς και σκοπιμότητες οι λαοί δεν ξεχνούν το Στάλινγκραντ
Πέρα από χειρισμούς και σκοπιμότητες οι λαοί δεν ξεχνούν το Στάλινγκραντ
Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε στις 23/7 ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, επαναφέρει το όνομα «Στάλινγκραντ», αντί του «Βόλβογκραντ», σε μια από τις στήλες των πόλεων - ηρώων, που βρίσκονται κοντά στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη, δίπλα από το Κρεμλίνο. Οπως σημειώνεται στο σχετικό Διάταγμα, αυτή η απόφαση λήφθηκε τις παραμονές της 60ής επετείου της Νίκης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, παίρνοντας υπόψη τη σημασία της Μάχης του Στάλινγκραντ, που σήμανε μια ριζική αλλαγή στον πόλεμο, τιμώντας τον ηρωισμό των υπερασπιστών του και με σκοπό τη διατήρηση της ιστορίας του ρωσικού κράτους.

Στις συγκεκριμένες στήλες υπάρχει χώμα από τις πόλεις όπου έγιναν σημαντικά γεγονότα στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτές είναι το Λένινγκραντ, το Κίεβο, το Στάλινγκραντ, η Οδησσός, η Σεβαστούπολη, το Μινσκ, το Κερτς, το Νοβοροσίσκ, η Τούλα και το Μπρεστ.

Οι αρχές της Μόσχας υποχρεώνονται σε διάστημα 3 μηνών και σε συνεννόηση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία διαφύλαξης των μνημείων της Ρωσίας, να προχωρήσουν στην επαναφορά του ονόματος «Στάλινγκραντ» στη στήλη της πόλης - ηρώα, που βρίσκεται κοντά στον Τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ακαριαία και με «ακλόνητα αντανακλαστικά» ήταν η αντίδραση του εθνικιστή Β. Ζιρινόφσκι, προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε πως «είναι ενάντια στην επαναφορά οποιουδήποτε σοβιετικού συμβόλου, πολύ περισσότερο κάποιου που συνδέεται με το όνομα του Στάλιν».

Να σημειωθεί πως στη Ρωσία δυναμώνει το αίτημα για την επιστροφή και στην πόλη Βόλβογκραντ του ιστορικού της ονόματος, Στάλινγκραντ. Το αίτημα αυτό υποστηρίζει τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

ΟΥΚΡΑΝΊΑ
Εκατό μέρες από τις προεδρικές εκλογές

Δηλώσεις του Π. Σιμονιένκο, ηγέτη του ΚΚ Ουκρανίας και υποψηφίου Προέδρου

Στην τελική ευθεία των 100 ημερών μπαίνει η προεκλογική περίοδος στην Ουκρανία και ήδη 12 υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές. Ο Πιότρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας ξεκίνησε στα μέσα Ιούλη την προεκλογική εκστρατεία του από την περιοχή του Ντονιέτσκ, απ' όπου κατάγεται και το ΚΚ λαμβάνει υψηλά ποσοστά και συνέχισε στις 22/7 με τριήμερη περιοδεία σε πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας, όπου οι Ουκρανοί κομμουνιστές λαμβάνουν τα χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά.

Για τη Λαϊκή ευημερία

Βασικό σύνθημα του ΚΚ Ουκρανίας είναι αυτό της «Λαϊκής ευημερίας». Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη Δυτική Ουκρανία ο Π. Σιμονιένκο σημείωσε πως «η κοινωνική ευημερία είναι η εθνική ιδέα των κομμουνιστών» και σε περίπτωση νίκης του θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση των μεταλλουργικών επιχειρήσεων, αυτών της χημικής βιομηχανίας και γενικότερα ολόκληρης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ο ηγέτης του ΚΚ κατήγγειλε πως τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε εθνική περιουσία 600 δισεκατομμυρίων γκρίβεν, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίστηκαν έσοδα μονάχα 8,7 δισεκατομμυρίων. «Σε ποιο πορτοφόλι έμειναν τα υπόλοιπα 580;», αναρωτήθηκε ο Σιμονιένκο.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας τάχθηκε υπέρ της σύσφιξης των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σημείωσε ότι στις αρχές Ιούλη είχε συνάντηση 1,5 ώρας με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν στην οποία συμφώνησαν για σταθερές τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Σιμονιένκο τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για την αναγνώριση της ρώσικης γλώσσας ως δεύτερης κρατικής γλώσσας, σημειώνοντας πως στη σημερινή Ουκρανία το 67% των οικογενειών μιλούν ρώσικα. Υποστήριξε επίσης την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την αλλαγή των σημερινών κρατικών συμβόλων της Ουκρανίας, που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί από τους εθνικιστές ενάντια στη σοβιετική εξουσία.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει συνεργάτες του Β. Γιούσενκο, του υποψηφίου των δεξιών δυνάμεων, για προσπάθεια ιστορικής δικαίωσης των εθνικιστικών ένοπλων ομάδων, που στα χρόνια του Β` Παγκοσμίου πολέμου είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί.

Η Πανουκρανική Ενωση Εργατών

Ο Βασίλι Τερεσιούκ, Αντιπρόεδρος της Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σε άρθρο του στο communist.ru, που δημοσιεύεται στις 22/7 σημειώνει πως οι δύο βασικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης στην Ουκρανία είναι ο «φιλοδυτικός» Β. Γιούσενκο και ο «φιλορώσος» Β. Γιανουκόβιτς. Και οι δύο κηρύττουν την ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη διαφορά πως ο δεύτερος θέλει αυτή να συνδυαστεί με την ένταξη σε αυτούς τους οργανισμούς και των υπόλοιπων χωρών που δημιούργησαν τον Ευρω-ασιατικό οικονομικό χώρο, δηλαδή μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Ο Β. Τερεσιούκ σημειώνει πως μόνο το πρόγραμμα του κομμουνιστή υποψηφίου θέτει το ζήτημα ξεπεράσματος του καπιταλισμού, τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, της εγκαθίδρυσης της πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, με τη μορφή των Σοβιέτ. Η Πανουκρανική Ενωση Εργατών καλεί στις εκλογές του Οκτώβρη σε υπερψήφιση του Π. Σιμονιένκο.


Ι.Π.-Ε.Β.

Τρομο-υστερία σε 3 μεγάλες ρωσικές πόλεις

Οι ρωσικές πόλεις ετοιμάζονται για νέα σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ιζβέστια», στις 23/7. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε τρεις μεγάλες ρωσικές πόλεις, στην Αγία Πετρούπολη, στο Ροστόφ και το Νίζνι Νόβγκοροντ, έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι αστυνομικές αρχές και οι διάφορες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, με στόχο να αποτρέψουν χτυπήματα των Τσετσένων αποσχιστών. Ιδιαίτερα μέτρα παίρνονται σε νοσοκομεία και μαιευτήρια των παραπάνω πόλεων. Μάλιστα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό δίνονται οδηγίες για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών.

Πάντως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι έχει πληροφορίες για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στις συγκεκριμένες πόλεις.

ΡΩΣΙΑ
Απλήρωτος κάθε όγδοος εργαζόμενος!

Παρά τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του Προέδρου Β. Πούτιν, στη Ρωσία συνεχίζεται το φαινόμενο επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να μην καταβάλλουν για αρκετούς μήνες τους μισθούς στους εργαζόμενους. Με βάση στοιχεία που μεταδίδει το Αναλυτικό-πληροφοριακό Κέντρο του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που στηρίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, την 1η Ιούλη 2004 κάθε 8ος εργαζόμενος στη Ρωσία ήταν απλήρωτος. Το χρέος προς τους εργαζόμενους από μισθούς που δεν τους έχουν καταβληθεί φτάνει τα 24 δισεκατομμύρια 176 εκατομμύρια ρούβλια.

Υπολογίζεται πως στις αρχές του Ιούλη σε περίπου 4 εκατομμύρια Ρώσους εργαζόμενους δεν είχαν καταβληθεί οι μισθοί προηγούμενων μηνών. Από αυτούς το 36% δουλεύει σε επιχειρήσεις αγροτικής οικονομίας, το 28% σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και το 22% στις υπηρεσίες του κοινωνικού τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ