ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Ο σώζων εαυτόν... »

Αφού οδήγησαν το άθλημα να ταλανίζεται από αντιθέσεις και πόλεμο συμφερόντων με σκοπό τον επιχειρηματικό έλεγχο και τα κέρδη, τώρα οι μεγαλοπαράγοντες και όχι άμοιροι ευθυνών για την κατάντια του αθλήματος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται να εγκαταλείπουν το καράβι... αφού πλέον το προϊόν θεωρείται ζημιογόνο γι' αυτούς. Ετσι σαν μικρογραφία του γενικότερου πολέμου συμφερόντων που διεξάγεται στο άθλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στη λίγκα των ισχυρών ομάδων και τη ΦΙΜΠΑ της Ευρώπης, μπορεί να χαρακτηριστεί η παραίτηση του Σωκράτη Κόκκαλη από την ηγεσία της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Μια αποχώρηση που έγινε με αιχμές του «ερυθρόλευκου» ιδιοκτήτη κατά του πρώην προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας και νυν του ευρωπαϊκού σκέλους της ΦΙΜΠΑ Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ο πρώην πλέον πρόεδρος της ΚΑΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως το άθλημα έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία, ενώ έχρισε αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή, τον πρόεδρο της FIBA EUROPE, Γιώργο Βασιλακόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιακός (όπως και η ΑΕΚ) ήταν από τις πρώτες ομάδες που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της λίγκας των ομάδων (ΟΥΛΕΜΠ) ενώ είναι γνωστές και παλιότερες απόψεις του Σωκράτη Κόκκαλη για δημιουργία βαλκανικής λίγκας ομάδων. Η ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά από 14 χρόνια ενεργούς παρουσίας μου στο χώρο του Μπάσκετ, διαπιστώνω με λύπη ότι το άθλημα τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία. Αποκλειστικά υπεύθυνο γι' αυτήν την κατρακύλα θεωρώ τον Πρόεδρο της ΕΟΚ και σήμερα Πρόεδρο της FIBA EUROPE Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δε θέλησε να κατανοήσει τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του επαγγελματικού Μπάσκετ γιατί μοναδικός του στόχος είναι με κάθε τρόπο να διατηρεί τον έλεγχο του χώρου και τη θέση του ως παράγων, αδιαφορώντας πλήρως για την απαξίωση του επαγγελματικού Μπάσκετ. Κατόπιν αυτού, θεωρώ εντελώς περιττή την παρουσία μου στο χώρο του Μπάσκετ, παραιτούμαι από Πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός και θέτω τις μετοχές μου στη διάθεση του σωματείου».

Σε πιο χαμηλούς τόνους ήταν η ανακοίνωση-απάντηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου που αφού έκανε αναφορά στο έργο του Σωκράτη Κόκκαλη τονίζοντας ότι έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, επισήμανε ότι ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω προσώπων.

Γιορτή αλλά για ποιους;

Η πραγματικότητα όταν έρχεται είναι αμείλικτη. Και όταν έρχεται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν «χρυσωμένα χάπια», μεγαλοστομίες για εθνικούς στόχους αλλά ούτε κρύβεται πίσω από πολυτελή στέγαστρα, πισίνες, πεζογέφυρες. Απλά φανερώνει την αλήθεια. Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, την οποία εξέδωσε με αφορμή την κατάρτιση της ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πέρα από τις αιχμές κατά της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 περιείχε και κάποιες αλήθειες. «Η αίσθηση είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έγιναν για να αποκτήσει κάποια δυναμική το αθλητικό κίνημα της χώρας... και τα οικονομικά ανοίγματα των Αγώνων φαίνεται ότι θα τα πληρώσει ο ελληνικός αθλητισμός» είναι ένα σημείο της ανακοίνωσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικό.

Αυτές τις αλήθειες που όταν το ΚΚΕ βγήκε πρώτο και τις επισήμανε κάποιοι το χαρακτήρισαν γραφικό, άλλοι αντεθνικό, και τόσα άλλα παρόμοια από το φόβο τους να μη χαλάσει η γιορτή. Μόνο που δεν είπαν για ποιους είναι η γιορτή. Για τους χορηγούς ίσως είναι μια ...μεγάλη γιορτή. Για τις πολυεθνικές, για τις εταιρίες αθλητικών ειδών είναι ένα γαϊτανάκι του κέρδους. Για τους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες έδαφος πρόσφορο για περισσότερα κέρδη. Γι' αυτούς που, με πρόσχημα την ασφάλεια, προσπαθούν να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα και να πνίξουν στο μέλλον τις φωνές διαμαρτυρίας είναι το καλύτερο άλλοθι. Για όλους αυτούς ναι είναι γιορτή. Οχι, όμως, για τον ελληνικό αθλητισμό που στενάζει κάτω από το βάρος της ενίσχυσης του επαγγελματισμού. Που προσπαθεί να ορθοποδήσει χωρίς να υπάρχει ούτε κουβέντα από τους κυβερνώντες για πολιτική που θα αφορά στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό και το δικαίωμα στην άθληση. Για τους γονείς που δεν έχουν πού να στείλουν τα παιδιά τους για να αθληθούν, εξαιτίας της έλλειψης χώρων δεν μπορεί να είναι γιορτή. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο, ώστε να καταλάβουν όλοι τη σημερινή πραγματικότητα του αθλητισμού στη χώρα μας και να δυναμώσουν τις φωνές αντίδρασης και διεκδίκησης για την ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Γιατί όσο και εάν φωτίσουν οι προβολείς και λέιζερ το κενό δεν πρόκειται να κρυφτεί. Και θα παραμείνει εδώ όταν οι άλλοι θα έχουν φύγει φορτωμένοι στις βαλίτσες τους με χρήματα του ελληνικού λαού.


Μπ.ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΙΒΟΣ
Οικογενειακό... ντοπάρισμα

Η Μάριον Τζόουνς έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπως υποστήριξε ο πρώην σύζυγός της, Σι Τζέι Χάντερ, σύμφωνα με την εφημερίδα «San Francisco Chronicle». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην σφαιροβόλος, ο οποίος έχει τιμωρηθεί για χρήση αναβολικών και πήρε διαζύγιο από την Τζόουνς το 2002, προέβη σε αυτούς τους ισχυρισμούς, στη διάρκεια της ομοσπονδιακής έρευνας για το σκάνδαλο με το εργαστήριο BALCO. Η «San Francisco Chronicle» αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει στην κατοχή της τις αναφορές των ανακριτών που περιέχουν τους ισχυρισμούς του Χάντερ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι έκανε ο ίδιος ένεση στην Τζόουνς με απαγορευμένες ουσίες που αυξάνουν την απόδοση των αθλητών. Επίσης, ο Χάντερ φέρεται να δηλώνει ότι είδε την Τζόουνς να κάνει ένεση με απαγορευμένες ουσίες στον εαυτό της, στην κατοικία που μοιράζονταν στην Αυστραλία.

ΑΕΚ
Να καλυφθούν τα κενά

Τα κενά στο ρόστερ τους προσπαθούν να καλύψουν στην ΑΕΚ αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα της έναρξης της προετοιμασίας φάνηκε η έλλειψη έμπειρων παικτών σε πολλές θέσεις. Ετσι, η Ενωση προχώρησε στην απόκτηση του Αλεχάντρο Σοάρες. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που έμεινε ελεύθερος από τον ΟΦΗ, συμφώνησε σε όλα με τον Ντέμη Νικολαΐδη και υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. «Είμαι ευτυχισμένος. Οι ευθύνες τώρα είναι μεγάλες. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να φέρουμε την ΑΕΚ εκεί που πρέπει. Επρεπε να πάρω το ρίσκο γιατί είμαι 30 χρονών και δε σου παρουσιάζονται κάθε μέρα τέτοιες ευκαιρίες. Είμαι ικανοποιημένος και θέλω να βοηθήσω την ΑΕΚ στην προσπάθεια που κάνει για να φτιάξει νέα ομάδα από την αρχή. Δεν ξέρω αν θα γίνει η ΑΕΚ όπως παλιά. Αυτά θα τα πει ο πρόεδρος όχι εγώ. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι πως θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του (στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ) ως ποδοσφαιριστής της Ενωσης. Κατά τα άλλα η πορτογαλική εφημερίδα «A Bola» αναφέρει, σε δημοσίευμα της χτες, πως ο Φερνάντο Σάντος ενδιαφέρεται να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ τον κεντρικό αμυντικό της Μάλαγα, Πόρτογαλ Λίτος. Παρ' όλα αυτά στην ΑΕΚ φαίνεται να επιμένουν για την απόκτηση του διεθνούς Παραγουανού αμυντικού, Κάρλος Γκαμάρα, ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα με την αποστολή της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας του και αναμένεται να συζητήσει με τους «κιτρινόμαυρους» το ενδεχόμενο επιστροφής του.

ΒΟΥΛΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Αλλαγές στη Γ` Εθνική

Στην κατάργηση της Γ ` Εθνικής σαν επαγγελματικό πρωτάθλημα προσανατολίζεται η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ήταν κοινή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Η τροπολογία, που θα προστεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο για την «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει αλλαγές όσον αφορά στο τρίτο στην τάξη πρωτάθλημα της χώρας. Συγκεκριμένα, δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να επιλέγουν αυτές, εάν θα είναι ΠΑΕ ή ΤΑΠ (τμήμα αμειβομένων ποδοσφαιριστών), αφού κρίθηκε ότι η ποδοσφαιρική Ελλάδα δεν αντέχει τις ήδη 52 ΠΑΕ, που με την πρόβλεψη για 2 ομίλους των 16 ομάδων στη Γ` Εθνική από την περίοδο 2004-2005, θα γίνουν 64! Ως επακόλουθο της παραπάνω τροποποίησης, αφαιρείται από το άρθρο 112, παρ. 1, το αναφερόμενο ότι: «Το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής Κατηγορίας περιλαμβάνεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα». Ως τέτοια χαρακτηρίζονται μόνο τα Πρωταθλήματα Α` και Β` Εθνικής Κατηγορίας. Επίσης, οι ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ της Α2 Κατηγορίας παραμένουν ΤΑΚ (δεν έχουν την υποχρέωση να γίνουν ΚΑΕ) για δύο ακόμη αγωνιστικές περιόδους (2004-'05 και 2005-'06). Μια άλλη πτυχή της τροπολογίας είναι ότι ορίζεται καθορισμός χρονικής περιόδου για το ποδόσφαιρο, όπου, ειδικά για φέτος, ως έναρξη αυτής θεωρείται η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος της Α` Εθνικής Κατηγορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ