ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκαλούν οι Αμερικανοί

Διάβημα της Λευκωσίας για τη «νομιμοποίηση» του οπλισμού, που διαθέτει το ψευδοκράτος, από την Ουάσιγκτον

Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία νομιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που διαθέτει ο Αττίλας στα κατεχόμενα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, το διάβημα έγινε ταυτόχρονα από τον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και από το Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία.

Ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι το διάβημα εξηγεί τη θέση της κυβέρνησης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να υπεραπλουστεύουν το θέμα, το οποίο δημιουργεί πολλές ανησυχίες στον κυπριακό λαό και προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είχε διαμαρτυρηθεί και παλαιότερα γιατί με βάση τον αμερικανικό νόμο, ο τουρκικός εξοπλισμός που βρίσκεται στα κατεχόμενα μαζί με τον στρατό κατοχής είναι παράνομος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι υπάρχουν και πρόνοιες του διεθνούς δικαίου που πασιφανώς δείχνουν ότι ο οπλισμός που έχουν τα τουρκικά στρατεύματα είναι παράνομος αφού η κατοχή είναι παράνομη, και αυτές οι ευαισθησίες μας, είπε, έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για εξοπλισμό του Αττίλα είναι για σκοπούς πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πληροφόρηση της κυβέρνησης για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού είναι υψηλής πιστότητας.

Εντονη συζήτηση για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν

Σε υψηλούς τόνους, πολιτικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στη Λευκωσία, ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με τις θέσεις τους για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ότι έχει επιδώσει εγγράφως αυτά που ζητεί «σ' αυτούς που πρέπει».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ότι, ενώ γνώριζε για την επίδοση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε διάφορους ξένους, το επαναφέρει με μοναδικό σκοπό να ασκήσει αντιπολίτευση.

Ο Ν. Κλεάνθους υποστήριξε πως η αντιπολίτευση αρνείται να καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο τις απόψεις της και επιμένει να ζητεί από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να υποβάλει τα δικά του σημεία.

Επιπλέον, ο Ν. Κλεάνθους ανέφερε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν ασκεί αντιπολίτευση μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο λαό, ενώ, αντίθετα, βρίσκεται σε σύμπλευση με τους ξένους, που καταφέρονται εναντίον μας». «Ο ΔΗΣΥ», συνέχισε, «επιχαίρει συνεχώς για τα λεγόμενα της Αγκυρας και του Ταλάτ και περίπου στεναχωριέται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κερδίζει συνεχώς μάχες».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλά συνεχώς για σεβασμό στην ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα κασσανδρολογεί και η όλη συμπεριφορά του συνιστά εμπαιγμό στις αποφάσεις του λαού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις του Νίκου Κλεάνθους και δήλωσε πως δεν πρόκειται να εισέλθει σε διάλογο με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, γιατί δεν επιθυμεί να ασχοληθεί «με χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα και συζητήσεις συνοικιακών καφενείων».

Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι επανειλημμένως το κόμμα του ζήτησε από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο το έγγραφο των 11 σημείων για τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο Ανάν, πλην όμως δεν του δόθηκε, γιατί ελέχθη πως επρόκειτο για υπηρεσιακό σημείωμα, ενώ διερωτήθηκε γιατί δόθηκε το σημείωμα αυτό στη φοιτητική παράταξη ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ από το κυπριακό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

«Αν πρόκειται περί αυτού του εγγράφου, όπως λέγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε γιατί είπαν ότι γνωρίζουν όσοι έπρεπε να γνωρίζουν; Και αν είναι υπηρεσιακό έγγραφο, ας μας πουν για ποια πράγματα διαβουλεύονται», είπε ο κ. Αναστασιάδης, για να προσθέσει πως «άλλα είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του στις 20 Ιουλίου, για την επέτειο της εισβολής και ότι ο πρόεδρος της Βουλής συζητεί, εδώ και τρεις μήνες, με τον Πρόεδρο, χωρίς να έχουν ακόμη καταλήξει, αν και αποτελούν συγκυβέρνηση» Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η κριτική ασκήθηκε για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κόμπαζε πως έχει δώσει γραπτώς εκεί που πρέπει τις θέσεις της και διερωτήθηκε γιατί προκλήθηκε τόση ενόχληση και για ποιο λόγο επικρίνεται η αντιπολίτευση ότι υπηρετεί ξένα συμφέροντα.

Ετοιμες δηλώνουν Αθήνα - Λευκωσία

«Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι πανέτοιμες να αρχίσουν διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αφού γίνουν μερικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρ. Παναγόπουλος, στο ΡΙΚ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της θητείας του στην Κύπρο.

Ο Ελληνας διπλωμάτης ανέφερε ότι «την αναγκαιότητα για μερικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν αντιλαμβάνονται και ξένοι πρέσβεις, καθώς και διεθνείς παράγοντες, γιατί το ΟΧΙ του 76% του κυπριακού Ελληνισμού δεν ήταν τυχαίο γεγονός». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, ο Ελληνας διπλωμάτης, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στο Βελιγράδι, αφού επανέλαβε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, τόνισε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία δίνουν καθημερινά μάχες σε όλα τα επίπεδα.

Δυσαρεστημένη η Αγκυρα

Η Αγκυρα εξέφρασε χτες τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προχτεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες δεν αξιοποίησαν, όπως αναφέρει, την ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους έναντι των Τουρκοκυπρίων.

«Κατά τη σύνοδο της 26ης Απριλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέλαβαν μία πολιτική δέσμευση για την άρση της απομόνωσης στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι, δέσμευση η οποία έως σήμερα δεν έχει τηρηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η σημερινή σύνοδος αποτελούσε από αυτή την άποψη μία αξιόλογη ευκαιρία, αλλά αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Φιλειρηνικό ραντεβού στην Ακρόπολη

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7μ.μ. στον Ιερό Βράχο

Από την περσινή εκδήλωση στην Ακρόπολη
Από την περσινή εκδήλωση στην Ακρόπολη
Σε κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με αφορμή τη συμπλήρωση 59 χρόνων, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, που φέτος συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και όλο το κλίμα τρομοϋστερίας που καλλιεργείται. H συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης». Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, «59 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Η ΕΕΔΥΕ αναφέρει επίσης: «Η φετινή εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ για να τιμήσει τα αθώα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος συμπίπτει με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας». Και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις, τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

ΠΕΑΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Συνεστίαση για την ειρήνη

Συνεστίαση, αφιερωμένη στην ειρήνη, διοργανώνει το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στη Σκάλα Λακωνίας και στο κέντρο «Πολύτακον». Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Αντιπολεμική συναυλία

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνει την Κυριακή 1η Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης, μεγάλη λαϊκή αντιπολεμική συναυλία με το συγκρότημα του Μπάμπη Τσέρτου, όπου θα τραγουδήσει η Νάντια Καραγιάννη. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ